Idi na sadržaj

SAD: Senator drži govor već 18 sati


Preporučene poruke

Vašington -- Republikanski senator Ted Kruz od sinoć neprekidno drži maratonski govor protiv Obaminog plana za zdravstvo - za govornicom u Senatu je već 18 sati.

Republikanci kažu da će nastaviti da okupiraju govornicu sve dok se ne odustane od plana koji oni vide kao "najvećeg ubicu radnih mesta u istoriji SAD".

Ipak, njihov očajnički potez i pokušaj "filibaster" manevra neće imati rezultata, jer će takozvanom "Obamakeru" sigurno biti odobrena sredstva na današnjem glasanju u Senatu, koji kontrolišu demokrate.

Prostorija je skoro prazna, dok senator iz Teksasa u maratonskom govoru koristi svoje pravo da ne napušta govornicu i sa nje dozvoljava drugim senatorima da se oglase. Zasad ne pokazuje znake umora, nije išao ni u toalet, a pojeo je samo nekoliko zalogaja hrane.

Njegovo obraćanje je trenutno peto po dužini u Senatu od 1900. godine i trenutka kada je trajanje govora počelo da se beleži u knjigama.

Osim njega, reč su uzimali i neki drugi senatori iz redova republikanaca, a mediji su primetili da je Kruz, inače "brucoš" u Senatu, umesto uobičajenih kaubojskih čizmi, ovog puta došao bolje pripremljen za maratonski govor - u sportskim patikama.

"Obamaker jednostavno ne radi. Zagovaraću sa ovog mesta odluku da se ne odobre sredstva za ovaj program sve dok budem mogao da stojim. Učiniću sve da pomognem Amerikancima da se drže zajedno. Posle 14 sati osećate bolove u nogama, ali to nije ništa u poređenju sa onim bolom koji sa sobom donose skrivanje, odustajanje od principa, odustajanje od dobra, od integriteta", rekao Kruz.

Osim žestokih napada na zakon, Kruz je citirao delove nekih poznatih govora, pričao je o Eštonu Kučeru, o tome koji hamburger najviše voli, a čak je pročitao i "priču za laku noć" kako bi uspavao svoje ćerke koja ga je pratila na prenosu uživo.

"Mi imamo pravilo u kući da deca uvek biraju priče za pred spavanje, ali pošto sada one nisu tu, ja ću izabrati priču koju volim. Poručujem svojim anđelima, Kerolajn i Ketrin da ih volim svim srcem. Zagrlite i poljubite mamu, operite zube, pomolite se i tata će uskoro doći", rekao je za govornicom u Vašingtonu Kruz, koji je zatim pročitao celu dečju knjigu "Zelena jaja i šunka" Doktora Susa (62 strane).

Kruz je svoj govor započeo u utorak u 14:41, a moraće da ga definitivno završi danas popodne po lokalnom vremenu, kada će se automatski pristupiti glasanju. To znači da neće biti apsolutni rekorder, jer neće moći da prevaziđe "filibaster" senatora Južne Karoline Stroma Turmonda iz 1957. godine.

Politički manevar kada neko za govornicom odugovlačenjem spreči da neki zakon uđe u proceduru naziva se "filibaster", ali Kruzov govor ipak neće biti u toj kategoriji, jer je izvesno da ne može da zaustavi usvajanje zakona.

Američki predsednik Barak Obama želi da kroz ovaj program milionima Amerikanaca bez osiguranja pruži zdravstvenu zaštitu, čemu se desnica od prvog dana oštro protivi, zbog ogromnih troškova.

Iako je Predstavnički dom koji kontrolišu republikanci, ranije usvojio dokument kojim se ne odobravaju sredstva za finansiranje programa, zbog trenutne raspodeli snaga u SAD, politički je nemoguće da se obori "Obamaker". Senat ima načina da "skrati" dokument Doma i tako odobri sredstva.

Inače, Kruzu ovo nije prvi put da učestvuje u ovakvom načinu opstrukcije, jer je pomogao republikanskom senatoru Rendu Polu da u martu spreči Senat da glasa o izboru novog direktora CIA Džona Brenana. Pol je za govornicom proveo više od 12 sati.

Izvor: B92

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...