Idi na sadržaj

Viski (Whisky, Whiskey - kod Iraca)


Preporučene poruke

Viski (Whisky, Whiskey - kod Iraca)

Jako alkoholno piće karakterističnog ukusa, zlataste boje. Poreklom iz Škotske i Irske. Pravi se destilacijom žitarica (posebno ječma ili raži), i "mladi viski" odleži više godina u buradima od bele hrastovine, nagorene sa unutrašnje strane. Način pripreme varira od kraja do kraja i prenosi se sa oca na sina, čak i u industrijskim pogonima Škotske i Irske. Ukus varira od vrste vode, i stepena i načina nagorevanja buradi.

Viski poznat pod imenom Bourbon (burbon) potiče iz Bourbon Country u Kentakiju, SAD. Razlika u ukusu može biti i usled toga što se burbonu može dodati i malo destilacije kukuruza.

Pije se tradicionalno iz ravnih malih čašica za rakiju (jigger) uz eventualno sodu u posebnoj čaši.

Danas se pije iz 150-200 grramskih širokih ravnih čaša, sa sodom (Whisky and Soda) i/ili sa ledom (On-the-Rocks). Na približno prst do dva viskija doliva se isto toliko sode. Sa ledom se OBAVEZNO viski toči PREKO dve tri kockice leda u čaši, nikako obratno. Viski se služi oko podne i posle 17.00 časova.

whisky.jpg

Iz mog kuvara/g3

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Naziv Viski obuhvata veliku grupu alkoholnog pića koja se, kao što je već rečeno, proizvode fermentacijom žitarica, uglavnom ječma, a pravi se još i od raži, ovsa i kukuruza.

Pošto se viski ili slična pića proizvodi u područjima u kojima se gaje žitarice to znači još nešto (a retko se pominje kada se priča o viskiju), što nije nebitno, a to je da je u tim krajevima manjak voća (zbog klime, odnosno geografske širine) pa se alkohol morao peći od nečeg drugog, a to su ovom slučaju žitarice. Mislim da je svima poznato da se od voća prave najkavalitetnija alkoholna pića, konjak, šljivovica, lozovača, vina...Vrste viskija se razlikuju uglavnom po vrsti žitarice od koje se proizvode, po sadržaju alkohola i po kvalitetu. Ovo opet upućuje da se viski gotovo po pravilu mora prepeći dva puta, ako se želi da ima relativno dobar ukus i kvalitet, odnosno hemijski sastav.

Škotski viski

Grumf (iz Alan Forda, naravno :lol:) je jednom prilikom mudro rekao:

- Prvo hopni pa kaži skoč!

Svaki viski koji nosi naziv “Scotch” mora biti destilovan (najmanje dva puta, a bolji se destilišu i tri puta) u Škotskoj i čuvan u hrastovom buretu najmanje tri godine. Starost viskija se računa isključivo njegovo vreme provedeno u buretu, što znači da nam može stajati flaširan u regalu i 100 godina, ali to neće uticati na njegov kvalitet. Kada se govori o starosti viskija uvek se vrednije onaj viski koji je njmalađi u mešavini, jer (gotovo) svi viskiji su blendirani, odnosno mešavine viskija različitih starosti.

A sada bih nešto napisao o moltu (kako se čita), odnosno malt-u kako se piše (odnosno slad).

- Molt viski je viski koji se pravi od proklijalog ječma. Ovo je najkvalitetniji viski. Pojedine vrhunske serije dostižu cenu i od više stotina evrića za bocu (manju od litar, naravno). Ako na boci ima oznaku watted malt [fermentisani slad] to znači da se radi o viskiju mešavine moltova iz različitih destilerija. A ako na boci piše pure malt ili samo malt, gotovo je sigurno da se radi o watted maltu.

- Single Malt je viski iz jedne destilerije, ali obično sadrži viski iz različitih buradi, tako da se postiže specifičan ukus karakterističan za određenu destileriju. Postoje i tzv. "single-cask" viski, što znači da potiču iz jednog bureta.

U najvećem broju slučajeva, ime molta, odnosno viskija, je ujedno i ime destilerije (Glenfiddich, Glenmorangie, Glenfarclas), sa naglašenom “starošću” viskija. Visiki koji imaju vrlo visoke cene mogu imati i posebna imena...

Grain Vhisky

Grejn se spravlja od proklijalog i neproklijalog ječma uz druge žitarice. Doskoro, ovakvi viskiji su se koristili samo u spravljanje mešavine Malt viskija, ali u poslednje vreme su se pojavili "Single Grain" viskiji.

Blended Vhisky

Ovo je jeftiniji viski i pravi od mešavine Malt i Grain viskija. Ukoliko sadrži samo single - malt viski, onda se naziva "Blended Malt" a ako se sastoji isključivo od Single Grain viskija naziva se "Blended Grain." Obični viski sa nazivom “Scotch Whisky” je najverovatnije mešavina - blend. Blend se obično pravi od viskija iz više destilerija, tako da se može dobiti aroma koja odgovara brendu. Ime viski ne mora sadržati ime destilerije.

Irski viski

Irski viski se generalno destiluje tri puta i mora stajati u drvenom buretu najmanje tri godine. Gotovo po pravilu se koristi tzv. “unpeated malt” (u slobodnom prevodu - bez ukusa dima).

Kanadski viski

Kanadski viski mora po pravilu stajati u buretu najmanje tri godine. Najveći broj kanadskih viskija imaju kao osnovu veći broj različitih tipova žitarica.

Američki viski

Američki viski obuhvata dve podvrste, tzv. “straight” i “blend”.

Da bi jedan viski nosio naziv "straight", viski mora biti jedan od nekoliko tipova viskija definisanih u zakonu i mora stajati u hrastovom buretu najmanje dve godine. Najčešći viski ove vrste je Burbon. Svaki “straight” viski, izuzev viskija baziranog na kukuruzu, mora biti skladišten u novu burad koja su spaljena sa unutrašnje strane. Američki “blended” viski kombinuje “straight” viski, sa “mladim” viskijem neutralnog ukusa, arome i boje. Spravljanje ove vrste viskija je regulisano strogim zakonima.

Još jedna poznata vrsta viskija se proizvodi u SAD, Tenesi viski, čiji je najpoznatiji predstavnik famozni Jack Daniel's. Ovaj viski je identičan burbonu u gotovo svim aspektima, osim što se Tenesi viski destiluje kroz ugalj od javorovog (mada negde se navodi i jasenov ugalj) drveta i time dobija posebnu aromu i ukus....

Jbg, i za kafanu treba predznanje. ;)

Izmenjeno od strane člana Apolodor
Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Džek Danijels

jack-daniels-tennessee-whiskey-lgjpg.jpg

Destilerija „Tenesi viski“ smeštena je u gradu Linčberg u Tenesiju i nalazi se u vlasništvu kompanije „Braun Forman“ još od 1957. godine.

Osnivač kompanije je Džasper Njuton Džek Denijels, koji je rođen 28. septembra 1850 (1846). godine. Denijels je bio jedno od trinaestoro dece u porodici u kojoj je otac došao iz Irske, a majka iz Škotske. Pošto nije imao potomstvo pod svoje krilo je uzeo nećaka Lema Motlova, kojem je usled zdravstvenih problema prepustio destileriju, posebno računovodstvo, a on je počeo razvijati prepoznatljivi brend, viski Jack Daniels.

Ovaj viski pripada vrsti tenesi viskija koji je sličan burbonu, ali se od njega razlikuje u tome da se filtrira kroz ugalj od javorovog šećera pre nego što se uskladišti u velikim drvenim bačvama i započne proces starenja.

Jack Daniels je poznat i kao Old Number 7, odnosno stari broj 7 viski, zbog natpisa broj sedam na crnoj nalepnici za čije su poreklo vezane različite priče.

jackdanielslabeljpg.jpg

Prema Džimiju Bedfordu, trenutnom glavnom inženjeru destilerije, pre mnogo godina kompanija je transportovala viski putem železnice. Jedna od isporuka je bila izgubljena na železničkom terminalu i kada su bačve locirane opet su nastavile svoj put železnicom. Na njih je onda dodata nalepnica old, a ispred nje je broj sedam, koji je označavao broj pošiljke. Nakon ovoga distributeri su tražili da se šalju pošiljke buradi sa ovom oznakom. Prema drugoj teoriji niko ne zna zašto je Jack Daniels nazvao ovaj viski stari broj 7, jer ga niko nikada nije pitao o tome. Dđek Danijels je umro 1911. godine od trovanja krvi zbog infekcije.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Kanada: Boca viskija vredna 50.000 dolara

Tanjug |28. mart 2013.|

Udruženja proizvođača alkoholnih pića Kvebeka (SAQ) prodaje jednu od najskupljih boca viskija po ceni od 49.500 kanadskih dolara. Viski napravljen u Škotskoj 1962. godine

01viski_310x186.jpg

Udruženja proizvođača alkoholnih pića Kvebeka (SAQ) prodaje jednu od najskupljih boca viskija po ceni od 49.500 kanadskih dolara.

Radi se viskiju proizvedenom 1962. u Škotskoj, prenosi kanadski Pres.

Škotski proizvođač je od prošle godine počeo sa prodajom retke vrste viskija koji je bio ostavljen 50 godina da odstoji.

Radi se o ograničenoj količini viskija, jer je od početne količine kojom su mogle da budu napunjene 300 do 500 boca, zbog višedecenijskog isparavanja ostalo samo 88 litara.

Kvebečko udruženje poseduje poslednju bocu ovog viskija koja je na prodaju.

U novembru prošle godine u Vankuveru boca tog istog viskija prodata za 33.500 kanadskih dolara.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...