Idi na sadržaj

Novi Sad dobija laki šinski?


Preporučene poruke

Tema o eventualnom povratku tramvaja na novosadske ulice je dugo aktuelna a sada je najavljeno da bi Novi Sad u narednih nekoliko godina mogao da dobije laki šinski koji bi saobraćao u centru grada. Do 2015. je moguća izgradnja jedne linije dužine 12km koja bi koštala 15 miliona evra. Kako je rečeno u današnjoj Politici:

– Radi se o lakom šinskom prevozu s jednom šinom. Studija o izvodljivosti je pokazala ekonomsku opravdanost, a pored rasterećenja saobraćaja smanjila bi se i zagađenost vazduha u centru. Tramvaje bi vozili vozači GSP-a, lizing za gradnju isplatili bismo od ostvarenih prihoda, tako da je ovo veoma realna investicija – objašnjava gradonačelnik Igor Pavličić, koji ističe da je Novi Sad idealan za razvoj tramvajskog prevoza.

Izvor

U pitanju je jednošinski sistem Translor (Translohr) iz Francuske. Vozila se kreću na gumenim točkovima, a jedna šina se koristi kao vodilja. Napajanje je pomoću pantografa sa el mreže kao kod klasičnog tramvaja, plus napajanje iz akumulatora iz samog vozila. Bitni nedostaci sistema su što je u svetu samo nekliko proizvođača vozila za ovakav sistem, vožnja nije preterano udobna jer se obavlja na točkovima a šina služi samo kao vodilja, a u praksi je zabeleženo i nekoliko iskakanja vozila iz šine. U Politici između ostalog navode i ovo:

Jednošinski „translor“ sistem ne košta manje nego klasičan tramvaj, koji ima istu trasu i kontaktnu mrežu. Ugrađivanje jedne šine nije upola jeftinije, jer se vozilo kreće na gumenim točkovima i nosi dosta veliko opterećenje, pa se mora rekonstruisati podloga kolovozne konstrukcije, objašnjavaju stručnjaci..

Pa šta velite o ovome? Da li će instalacija ovakvog sistema biti promašaj ili ste za? Da li bi radije videli klasične tramvaje u Novom Sadu ili eventualno pravi laki šinski?

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 2 sedmica kasnije...

30091911krenulitramvaji.jpg

30.септембра 1911.године у Новом Саду је свечано покренут трамвајски саобраћај.

Сто година касније или 50 година од његовог укидања ми поново размишљамо да га уведемо.Трамвај никад није ни требало укидати и свакако сам за његово поновно увођење.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...