Idi na sadržaj

Preporučene poruke

Neko reče da je nasilja uvek bilo i da će ga biti. Ne bih se s tim složila, nasilje je u porastu porastom krize u društvu. Svakako da je uloga porodice primarna ali, kada se dete nađe u drugoj srediti kada može biti izazvan od nasilnika, onda mora primeniti lekciju koju je naučio u porodici i to su uglavnom teoretske lekcije.

Nego, mene brine druga stvar. Nasilje može biti fizičko i mentalno. Fizičko odrastanjem jenjava i ne mora ostaviti posledice osim kod one dece koji su po karakteru skloni agresiji. Mentalno zlostavljanje je daleko ozbiljniji problem jer ostavlja posledice i to vrlo ozbiljne, a u zavisnosti od karaktera deteta. Ko je mentalni zlostavljač? Ko je taj koji će kod deteta stvoriti otpor prema školi, uliti nesigurnost, destruktivno delovati na učenika itd. itd. što se vrlo verovatno odražava u kasnijem periodu života? Nešto se može ispraviti, dok nešto ostaje zauvek zabeleženo u dečijim dušama kao problem.

U tom smislu roditelji moraju imati maksimalni kontakt pre svega sa svojim detetom i nastavnim osobljem jer upravo nastavno osoblje čini mentalno zlostavljanje.

Neka mi oproste svi pedagoški radnici čije zanimanje stavljam na prvu lestvicu po delikatnosti i važnosti. Dobar nastavnik, pre svega, mora biti dobar psiholog, pa tek onda dobar poznavalac svog predmeta i dobar predavač. Selekcija prilikom upisa studenata za taj poziv mora biti vrlo rigorozna.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Sve je to u redu Glorija i slažem se sa tobom, ali je pitanje vrlo jednostavno...

Da li ti zaista misliš da pedagoški radnici mogu tu puno da promene i utiču, ako je nezdrava porodica i ako nije spremna na saradnju?!?

Pitanje zlostavljanja je vrlo delikatno i osetljivo za decu, slažem se da pedagoški radnici pre primete neke znake od roditelja koji ne vode puno računa o tome, ali da bi se to sprečilo dalje delovanje mora postojati saradnja roditelj - ped.radnik - dete. Samo svi zajedno mogu nešto učiniti da se promeni situacija i pomoći tom ugroženom detetu :uredu:

I da, količina nasilja u svakom smislu je u porastu... nezadrživom... jer propadaju i sve vrednosti moralne, pa samim tim i porodica i oblici ponašanja koji su prihvatljivi....

Da me ne shvatite pogrešno, naravno da ima i zdravih porodica i zdrave dece, ali ona su malobrojna i ne dolaze toliko do izražaja usled gomile nasilnika koji nas okružuju.... :dry:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Naravno, pisala sam da je nužna saradnja između roditelja i nastavnika i to naročito u prvim razredima osnovne škole kada se stiču temelji za dalje.

Navešću primer čiji sam svedok:

Prvi razred osnovne škole. Učiteljica izvede dete ispred table da odgovara. Deca ko deca, još ne shvataju da su u školi, smeju se, pričaju, guraju se, jedu, sve rade kao da su još u obdaništu, samo nisu mirna što i nije neočekivano. Na pitanje dečak počinje da odgovara... tuc-muc, i što je znao više ne zna, učiteljica ga ničim ne stimuliše da ga oslobodi, ne stišava decu, nonšalantno gleda na sat a onda ga pita: - Bože M. ti kao da si drogiran!

Dete dolazi kući i zamišljeno pita majku da li će umreti jer mu je učiteljica rekla da je drogiran. Iz ovoga je jasno da je detetu u kući pričano kako je droga opasna, kako ne sme da uzima ništa od nepoznatih ljudi, kako se može umreti itd. itd. Dete je to shvatilo kao amin i tako se i ponašalo. Sada zamislimo šta se desilo u glavi deteteta koje je tek zakoračilu u sedmu godinu života?

Roditelji su sutradan otišli kod učiteljice i reagovali što je sasvim opravdano. Po mišljenju nekih iz prosvetne inspekcije stekli su se uslovi da učiteljica bude na neki način kažnjena. Roditelji nisu dalje insistirali na kazni jer to im nije bio cilj što ne opravdavam jer takav slučaj se može ponoviti. Znači, nije važno samo to dete, već i neko sledeće, i dokle tako?

Danas, kada je moj sin završio osnovnu školu, meni je žao što učiteljica nije kažnjena i ne zbog mog deteta, već zbog sledeće potencijalne "žrtve" njenog mentalnog zlostavljanja, a bilo je toga još.

Da, u pitanju je moj mlađi sin koji joj je za dan žena odneo poljski buketić koga je usput, dolazeći u školu, ubrao sam i predao joj ga uz osmeh, dok je učiteljica stajala kraj katedre kao mlada, jedva se nazirući iza ukrasnih blještavih, sjajnih papira sa loknastim mašnicama u koje su bili upakovani vredni osmomartovski pokloni.

Dodajem: u porodici niko nije sklon poroku osim mene (cigarete). I dan danas prećutim kada mi sinovi sportisti, na tome zamere.

Izmenjeno od strane člana GlorijaTreca
Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Joj Glorija, potpuno te razumem. Da sam na tvom mestu bila, ni ja ne bih tužila učiteljicu, ali mislim da bih tražila epilog svega toga, jer je očigledno to uticalo na dete.

Prošle školske godine ja sam išla na razgovor sa učiteljicom oko vršnjačkog nasilja nad mojim sinom i tražila sam zadovoljenje tj. da to reši pred celim razredom. I uspela sam donekle u tome. Učiteljica je stala u zaštitu mog deteta i kaznila tu dvojicu budućih huligana, i sve je bilo ok. Bližio se kraj godine i samo mi je javila šta je postigla sa tim problemom.

Međutim, na kraju godine, kada su se ocene zaključivale, roditelji tih dečaka su tražili od učiteljice da popravi ocenu iz vladanja na 5, jer ne treba da stoji manja ocena, uticaće na celu sliku školovanja... i pod njihovim pritiskom ona je to i promenila... tada sam shvatila da će moja deca morati da promene stav iz korena prema svojim vršnjacima, a posebno prema takvoj deci... na žalost, sa nekima koji imaju uticajne roditelje ne vredi drugačije :dry:

Sad, samo se molim da završe školovanje bez većih problema i napada, jer budući napasnici i huligani uveliko sazrevaju u njihovom dobu :dry:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...