Idi na sadržaj

Kup, pa Balkanska liga


Preporučene poruke

Prvo Kup, pa onda Balkanska liga

Izvor: B92, Večernje novosti

Gostovanje u Plovdivu rukovodstvo Crvene zvezde iskoristilo je za sastanak s čelnicima bugarskih klubova povodom osnivanje Balkanske asocijacije klubova.

Ovaj savez trebalo bi da okupi po tri najjača kluba iz Srbije, Bugarske, Rumunije, Grčke i Turske, koji bi u početku igrali Kup takmičenje svakog proleća.

Kroz nekoliko godina, uz dogovor sa UEFA i nacionalnim savezima, trebalo bi da preraste u regionalnu ligu.

Prema projektu koji bi trebalo da bude predstavljen tokom novembra, za kada je najavljen sastanak 15 vodećih klubova regiona u organizaciji sofijskog CSKA, nadmetanje bi poslužilo za jačanje i razvoj fudbala u ovih pet zemalja, koje veoma retko imaju predstavnike u evrokupovima na proleće.

Zbog toga bi se Balkanski kup igrao u terminima UEFA takmičenja i s obzirom na koncentraciju kvaliteta omogućio bi ostvarivanje značajnog prihoda od prodaje ulaznica, marketinga i TV prava.

Takođe, za pobede i osvajanje trofeja bio bi obezbeđen nagradni fond, a kup bi imao veliki uticaj na bolju konkurentnost njegovih učesnika u evropskim kupovima.

S obzirom na to da u svih pet zemalja postoji interesovanje za Balkansku asocijaciju, planira se da u nju budu uključeni sledeći klubovi: Partizan, Crvena zvezda, Vojvodina (Srbija),

Olimpijakos, Panatinaikos, PAOK (Grčka),

Fenerbahče, Galatasaraj, Bešiktaš (Turska),

CSKA, Levski, Lokomotiva (Bugarska),

Steaua, Dinamo Bukurešt i Kluž (Rumunija).

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Kako B92 saznaje, prvi sastanak najjačih klubova Balkana o osnivanju Balkanske asocijacije klubova i Balkanskom kupu održaće se 15. novembra u Sofiji.

Asocijacijacija bi se bavila rešavanjem problema koje imaju klubovi, razmenom iskustava, saradnjom među njima na svim nivoima od marketinga, preko mlađih kategorija i veterana do prvih timova. Sofijski CSKA će uputiti pozive klubovima da se u novembru održi sastanak na kojem bi bila osnovana Asocijacija. Prema prvim idejama Asocijacija bi imala Skupštinu u kojoj bi svih 15 klubova bilo ravnopravno, a pronašli bi se mehanizmi da nema preglasavanja klubova, ali ni zemalja. Asocijacija bi imala Sekteratijat i Predsedništvo, čije bi sedište bilo u Sofiji.

Na sastanku će biti razmatrana i ideja zajedničkog takmičenja. Poći će se od toga da za kratko vreme nije moguće organizovati pravu Balkansku ligu jer se ne zna sta bi bilo sa domaćim ligama, nije napravljen dogovor sa nacionalnim Savezima i UEFA, a postoji i problem sa terminima. Zato će biti predloženo osnivanje Balkanskog kupa.

Balkanski kup bi se igrao tokom jeseni i proleća u terminima sredinim nedelje odnosno ’evropskim terminima’. Igralo bi 16 ekipa, od čega 15 iz Asocijacije i jedna po pozivu. Ukoliko bi neki klub uspeo da se plasira u grupni deo Lige šampiona ili Lige Evrope tada on ne bi igrao Kup, već neki drugi klub iz njegove zemlje. Učesnici bi bili podeljeni u četiri grupe od po četiri tima, dva bi išla dalje, a potom bi se igrala nokaut faza, odnosno četvrtfinale, polufinale i finale.

Klubovi bi dobili nadoknadu za učešće u takmičenju, premirana bi bila svaka pobeda kao i prolaz u sledeću rundu takmičenja. Pobednik Kupa bi osvajao veliku novčanu nagradu. Klubovima bi bili plaćeni svi troškovi takmičenja, što podrazumeva avionski prevoz na svaku utakmicu i smeštaj u hotelu sa pet zvezdica za 40 ljudi. Aocijacija bi plaćala sve troškove za službena lica, delegate i sudije. Klubovi bi zarađivali na ulaznicama, a prihod od marektinga bi se delio tako što bi klubovi deo marketinškog prostora ustupali Asocijaciji. TV prava bi bila centralizovana i prihod od njih bi se takođe delio između Asocijacije i klubova.

Ideja je da se Kup igra nekoliko godina dok takmičenje ne zaživi. Ukoliko se pokaže uspešnim u svakom smislu, od sportskog do finansijskog aspekta, odnosno ukoliko kubovi budu videli svoj interes da igraju to takmičenje ono bi preraslo u Balkansku ligu. Na toj transformaciji će se raditi zajedno sa nacionalnim Savezima i UEFA.

Mislite li da bi ovo moglo uspeti? Meni se ideja dopada, ali nisam siguran da bi pronalaženje jakog sponzora bio baš tako lagan zadatak. Ipak u tom takmičenju de facto igraju samo 4 atraktivna protivnika (Bešiktaš, Galatasaraj, Olimpiakos, Panatinaikos), ma koliko mi želeli tu ubaciti beogradske velikane. Isto tako, navijačima Olimpiakosa (recimo) bi sasvim sigurno bio interesantan Panatinaikos, možda i Galatasaraj, ali koliko bi zaista želeli videti Lokomotivu iz Plovdiva ili Vojvodinu? Ako se sve dobro uklopi, ovo može biti jako dobro takmičenje...

Edit: zaboravih na Fenerbahče...

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...