Idi na sadržaj

Oružje u kući - za ili protiv?


Držanje oružja u kući  

14 glasova

  1. 1. Držanje oružja u kući

    • Da
      6
    • Ne
      8


Preporučene poruke

четвртак, 14. мар 2013, 08:22 -> 11:15

Лакше до пушке него до возачке дозволе

Дозволу за оружје има сваки осми грађанин Србије. Чини се да је у Србији лакше добити дозволу за оружје него за вожњу. Национална асоцијација за оружје годинама тражи да се пропише обавезни лекарски преглед за све који желе да држе оружје. У МУП-у кажу да су спремни за нови закон.

Самоодбрана, помодарство или љубав према лову – тек сваки осми грађанин у Србији има дозволу за поседовање оружја. Највише се траже ловачко оружје и оружје за личну безбедност, кажу у ресорном министарству.

За његово набављање није потребно лекарско уверење, па зато и не чуди што се све чешће свађе, највише породичне, завршавају убиством, и то из легалног оружја.

Ако не прођете лекарски преглед, нећете моћи да се припремате за возача. Да бисте се легално наоружали, не треба вам лекарско уверење да сте здрави.

Национална асоцијација за оружје, већ четири године тражи да се законом пропише обавезни лекарски преглед за све који желе да држе оружје. Повод за такав захтев било је масовно убиство пре шест година.

Професор цивилне одбране Душко Илић из Националне асоцијације за оружје Србије каже да је 2007. године у Јабуковцу код Неготина један човек легално поседовао ловачку пушку и убио деветоро пуцајући насумице.

"Лице је, очигледно, било здравствено неспособно за држање оружја, а имало га је. Тада је МУП најавио нови закон, тада је први пут најавио озбиљније доношење новог закона, што се, нажалост, до сада није десило", наводи Илић.

Полиција, кажу у Асоцијацији, уместо лекарског уверења, сама проверава коме иде оружје, и то у његовој непосредној околини. Уколико посумњају да особа није здравствено способна, упућују је на лекарски преглед. Идеја је да се новим законом таква пракса промени.

Лекари сматрају да провера мора бити детаљна и никако скупа. Пошто је дозвола за држање оружја неограничена, Асоцијација предлаже увођење обавезе лекарима да обавесте надлежни орган уколико код пацијента примете здравствене промене због којих би могло да му се одузме ватрено оружје.

Начелник Клинике за психијатрију ВМА Радомир Самарџић истиче да емоционално нестабилне личности које поседују оружје могу да представљају опасност и за себе, и за окружење.

"У томе је значај да неко има лекарско уверење којим се, на неки начин, гарантује да је та особа компетентна, односно здрава и способна да разуме значај поседовања оружја", објашњава Самарџић.

За нови закон спремни су и у МУП-у. Министраство унутрашњих послова Србије припрема нацрт закона о оружју и муницији, који као један од услова за издавање одобрења за набављање оружја предвиђа здравствену способност подносиоца захтева.

Од почетка године, на адресу Министарства унутрашњих послова стигло је 1.400 захтева за издавање одобрења за набављање оружја. Потврдан одговор добило је њих око 900.

PTC

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...