Idi na sadržaj

Najneverovatnija čuda prirode


Preporučene poruke

Priroda je ljudskim bicima ponudila mnogo toga, iako oni to postepeno unistavaju. Uvek je interesantno i zanimljivo posetiti i otkriti netaknuta cuda prirodnog sveta. Pogledajte neke od najomiljenijih destinacija sirom sveta koja su svoju veliku popularnost stekla upravo zbog svoje neverovatne lepote.

Terasasta polja Juanjanga

Terasasta-polja.jpeg

Terasasta polja su karakteristicna zemljista na jugu i jugozapadu Kine. Terasasta polja Juanjanga su izgradjena na planinskoj padini i koriste se ne samo za poljoprivrednu proizvodnju, nego imaju i veliki uticaj za razvoj turizma.

Andjeoski vodopad u Venecueli

Andjeoski-vodopad.jpeg

Andjeoski vodopad, ili vodopad Andjel, je najvisi vodopad na svetu sa visinom od 1.002 metra. Vodopad se nalazi u nacionalnom parku Kanaima, u Venecueli, a cak 19 puta je visi od Nijagarinih vodopada.

Pamukale, Turska

pamukale.jpeg

Pamukale, ili pamucni zamak, je obelezje provincije Denizli na jugozapadu Turske. Nekada se ovde nalazio Hijeraplis, drevni grad na oko 2.700 metara nadmorske visine.

"Zacarano ostrvo" Jakusime

zacarano-ostrvo.jpeg

"Zacarano ostrvo" u Jakusimi je proglaseno za svetsku bastinu 1993. godine. To je najvlaznije podrucje u Japanu. Na ostrvu kisa pada gotovo stalno, sa izuzetkom od par dana u mesecu. To je omiljeno odrediste gotovo 300.000 turista svake godine.

Oaza polumeseca u pustinji Gobi, Kina

oaza-polumeseca.jpeg

Oaza polumeseca se nalazi u zapadnoj Kini, na oko 6 kilometara od grada Dunhuanga. Lezeci medju pescanim dinama gotovo hiljadu godina, oaza polumeseca je poznata turisticka atrakcija jos od dinastije Han.

Jezero Mono

jezero-mono.jpeg

Jezero Mono je nastalo 1941. godine, kada su slatkovodni izvori presusili. Kolicina vode u jezeru je prepolovljena, a salinitet se udvostrucio. Ne uspevajuci da se prilagodi ovim promenljivim uslovima u tako kratkom vremenskom periodu, ekosistem je doziveo kolaps i slucajno stvorio ove prelepe planine.

Meksicki "zamrznuti" vodopad

zamrznuti-vodopad.jpeg

Hierva el Agua u Oaksaki u Meksiku izgleda kao prelepi vodopad, ali je u stvari kamena formacija. Beli kalcijum karbonat stvara utisak da se radi o vodopadu.

Bela pustinja, Novi Meksiko

bela-pustinja.jpeg

Bela pustinja u Tularosi u Novom Meksiku je poznata po belom pesku i njenim belim pescanim dinama. Nalazi se na 1.185 metara nadmorske visine i to je najveca pustinja sa belim peskom na svetu u kojoj se cak 442 kvadratna kilometra nalaze pod dinama.

izvor: klik na link

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 2 sedmica kasnije...
  • 6 meseci kasnije...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...