Idi na sadržaj

Garra rufa ribice!


Preporučene poruke

Najnovija metoda za lecenje psorijaze, koja posle Turske postaje sve vise zastupljena Nemackoj, Sloveniji, Poljskoj, Ceskoj i Hrvatskoj, a od skoro i kod nas odnosi se na terapiju Garra rufa ribicama.

Ribice su dugacke od 10 do 16 centimetara, a teske su svega 8 grama.One pripadaju vrsti Garra Rufa, iz porodice su Cyprinidae tj. sarana. Postoje 2 vrste ribica, napadaci i lizaci. Obe vrste ribica su omnivori. Boja im je srebrnkasto siva, zavisno od okoline.Imaju jednu vrlo cudnu osobinu: hrane se povrsinskim slojem ljudske koze i pri tome ispustaju enzime koji ublazavaju tegobe bolesnika sa psorijazom. Ribice Garra Rufa imaju prirodno staniste u termalnim vodama u kojima je temperatura vode od 28 do 38 Celzijusovih stepeni. Zive u slatkim vodama azijskog kontinenta kao sto su npr. Tigar, Eufrat i reka Jordan. Terapijske sposobnosti ovih riba, da poboljsavaju karakteristike koze, je otkrilo lokalno stanovnistvo malog mesta Kangal u Turskoj (u oblasti Anadoliji) u cijoj se blizini nalaze toplice sa ovom vrstom riba, usled cega se Garra rufa jos naziva i Kangal fish.Nemaju zube i zato su njihovi dodiri vrlo ugodni. Zbog povisene temperature vode ribicama se ubrza rad metabolizma i zbog toga ogladne. Ribicama ljudska koza sluzi kao dopuna njihovog nedostatka belancevina.One ciste rane i izlucuju enzim ditranol.Sinonimi za Garra rufa ribice su jos i nibble-fish, Dr fish i knabber fische.

Tretman Garra Ruffa ribicama se zasniva na uklanjanju promenjenih delova koze usled psorijaze ili drugih koznih bolesti prirodnim putem.Ovakva vrsta tretmana predstavlja jednostavnu saradnju između prirode i coveka.Ceo proces je u potpunosti bezbolan i prilicno ugodan. Pri tretmanu pacijent boravi u bazenu (gde je voda zagrejana na tempereturu od 34 do 36 Celzijusovih stepeni) u kojem mu jato ribica okruzuje telo i gricka ga. Ribice preferiraju obolelu kozu, jer im je ona lako dostupna. Takođe, tokom boravka u vodi naslage na kozi, koje nastaju kao posledica psorijaze ili drugih koznih oboljenja, se razmeksavaju sto ribicama olaksava “posao“. Ribice grickanjem skidaju promenjenu kozu pri cemu nastaje prijatan osecaj. U isto vreme luce i ubrizgavaju sekret, koji sadrzi enzim ditranol, koji redukuje neprijatan osecaj svraba koji prati ova kozna stanja. Tokom tretmana, „radom“ ribica, nastaje prijatan osecaj i opustanje, tzv. „mikro-masaza.“ Ova masaza ima narocito blagodetno dejstvo kod pacijenata sa neurodermatitisom.Od tretmana ribicama imaju korist ne samo bolesni, vec i zdravi ljudi.Ljudi sa zdravom kozom dolaze radi ciscenja hiperkeratinizovanih delova koze. Tretman ribicama moze takođe biti primenjivan i kao alternativna nega za lepsu i cvrscu kozu.

250px-Garrarufa.JPG

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...