Idi na sadržaj

Preporučene poruke

Од домаће нафте може се купити НИС

Вредност нафте и гаса који је НИС лане извадио с нафтних и гасних поља у Војводини и Србији процењује се, по берзанским ценама, на најмање 700

милиона долара. Сабери–одузми, испаде да смо само од домаће нафте и гаса, и то за годину дана, могли купити још један НИС. Могли смо, а нисмо...

Претходна руководства, директори и ини стручњаци и партијски кадрови у НИС-у су ранијих година, изгледа, много више производили губитке неко нафту и гас, па кад је стигао „Гаспром”, успео је да домаћу производњу подигне за трећину.

Елем, прошле године је Нафтна индустрије Србије с домаћих налазишта, која се углавном налазе у Војводини, произвела 864.910 тона нафте, док је производња гаса била готово 453 милиона кубних метара, а ови резултати су у односу на 2009. годину 30 посто бољи, саопштили су пре неколико дана у НИС-у. Повећање производње нафте и гаса је, уз повећање унутрашње ефикасности и стабилизације курса динара у односу на долар и евро, у највећој мери допринело томе да 2010. година, по подацима НИС-а, буде успешна за ову компанију јер је, по финансијском извештају, чиста добит била 16,5 милијарди динара.

Када се количине произведене нафте и гаса прерачунају у цене коштања на светским берзама, може се оријентационо израчунати и колико је, у новчаном износу, вредна производња НИС-а. Наиме, барел нафте (око 160 литра), на светском тржишту кошта око 100 долара те је вредност црног злата извађеног с нафтних поља у Србији око 540 милиона евра. Производња гаса, такође оријентационо, вредна је око 158 милона долара јер је 1.000 кубних метара гаса око 350 долара.

Дакле, вредност прошлогодишње НИС-ове производње нафте и гаса је близу 700 милиона долара, а тај износ је већи од оног који је руска компанија „Гаспромњефт” платила за 51 одсто капитала НИС-а. Наиме, „Гаспромњефт” је за то платио 400 милиона евра и на тај начин је руска компанија постала већински власник до тада српске нафтне компаније. Тако, практично, испада да једногодишња производња с домаћих нафтних и гасних поља, покрива и прекрива износ који је плаћен за НИС. Изгледа да је, приликом одлуке да се нешто купи, неко добро рачунао, а да онај ко је продавао није знао рачун.

Наравно, изнете оријентационе цифре вредности НИС-ове годишње производње нафте и гаса нису зарада коју је ова компанија остварила већ је само претпоставка колико вреди оно што се из поља у Србији може извадити. Ипак, сасвим је сигурно да, чак и да је приликом извођења рачунице о вредности прошлогодишње производње НИС-а направљена грешка, па чак и значајна – нафтни и гасни бизнис се исплати. Такође, исплате се и улагања у област енергетике, пре свега у истраживање и производњу, упркос томе што су веома висока. Иако ти износи нису део ове рачунице, јасно је да се улагањем и домаћинским пословањем добија јер се остварују добри резултати, боље пословање и већа зарада.

Међутим, сасвим је сигурно да је данашњи НИС много другачији него што је био онај пре три године. Више се производи, другачије, а боље се послује и успех је већи. Зашто то није могло раније?

У НИС-у већ сад мисле далеко унапред јер се ове године планира да резултати из успешне 2010. буду премашени, а планирано је повећање производње од око 20 посто. Такав тренд планиран је и у наредним годинама јер је стартешким планом компаније предвиђен сталан раст произвводње нафте и гаса, који би 2020. године требало до износи око 4,7 милиона тона у Србији и иностранству.

Д. Млађеновић

Д. Урошевић

Izvor: Dnevnik

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...