Idi na sadržaj

Godišnjice, jubileji...


Preporučene poruke

  • 2 meseci kasnije...
  • 1 mesec kasnije...

Luj Armstrong - 40 godina od smrti

originalslika-766253.jpg

Danas se navršava 40 godina od smrti džez legende Luja Armstronga.

Poznat po nadimku koji je stekao još u najranijem detinjstvu - Sačelmaut (Vrećasta usta), popularni Sačmo rođen je u siromašnoj crnačkoj porodici 4. avgusta 1901. godine u Nju Orleansu.

Detinjstvo je proveo u fizičkom i emotivnom smislu lišen svega. Ishrana mu se sastojala od crvenog pasulja i pirinča, a garderoba od par iznošenih pantalona i ispranih košulja. Njegov dom se nalazio u središtu Stororvila, stecišta prostitucije, pijanstava, droge, tuča i ubistava.

Poput ostalih pionira džeza, Armstrong je rastao okružen muzikom sa svih strana: regtajmom, hot muzikom, marševima, muzikom svake vrste. Nije mogao da nabavi pravi muzički instrument, ali je zato bio član jednog kvarteta uličnih derana koji su pevali po uglovima za novčić.

Do prekretnice u Armstrongovom životu došlo je uoči 1913. godine kada biva uhapšen jer je ispalio jedan metak iz revolvera i odveden je u Dom za obojene. Dom je imao limeni orkestar i vokalnu grupu. Armstrong se pridružio horu i počeo je da svira tamburinu a kasnije bubnjeve i alt hornu. Ubrzo postaje šef orkestra iako nije umeo da čita note.

Dom je napustio posle tri godine i nastavlja da živi sa majkom Mejen, svirajući kornet po barovima i lokalnim sedeljkama. U to vreme, jedno od važnijih mesta za oprobavanje muzičke veštine bili su rečni parobrodi koji su kao saobraćajno sredstvo već počeli da padaju u zaborav, služeći kao mesto za provod i razonodu.

Armstrong 1918. godine počinje da svira na njima i tada upoznaje melofonistu Dejvida Džonsa koji ga podučava elementarnom čitanju nota.

Godine 1922. Armstrong prihvata poziv Kinga Olivera i seli se za Čikago gde je radio u lokalu "Linkoln Gardens" svirajući sa kreolskim džez bendom. Ubrzo po njegovom dolasku grupa je načinila i prve gramofonske snimke.

U proleće 1924. godine Armstrong se ženi Oliverovom pijanistkinjom Lilijan Hardin koja ga je naučila brzom čitanju nota. U leto iste godine napušta Oliverov ansambl i preuzma posao u lokalu "Drimlend kafe" a u jesen iste godine Flečer Henderson je Armstrongu ponudio mesto u svom njujorškom orkestru.

Armstrong prihvata upražnjeno mesto snimivši i veći broj solo deonica, od kojih je najpoznatija ona na snimku "Sugar Foot Stomp", varijanti Oliverovog "Dipperrnouth BIues-a". U jesen 1925. godine, Armstrong se vratio u čikaški lokal "Drimlend" da radi za 75 dolara nedeljno što je u to vreme bila nečuveno visoka suma za jednog crnačkog džez muzičara.

Iste godine počinje da snima u studiju gramofonske firme Okeh, načinivši više od 60 snimaka koji će postati poznati kao "Hot Five" i "Hot Seven" snimci i koji će odigrati ulogu krupnih putokaza u istoriji džez muzike izmenivši tokove razvoja džeza.

"Hot Five" i "Hot Seven" snimci, nastali između 1925. i kraja 1928. godine, snimani su s neformalnim pik-ap grupama. Do pesme "West and Blues" iz 1928. godine, Armstrong je stekao slavu virtuoznog soliste u džezu.

U to vreme, Armstrong je počeo postepeno da prelazi s korneta na trubu, koju je počeo da svira zbog njenog blistavog tona prikladnog za veći prostor. S vremenom, sasvim je potpuno napustio kornet.

Ženi se po treći put, Lusilom Vilson, lokalnom igračicom sa kojom ostaje do kraja života.

Umoran od svega 1931. odlazi za Evropu. Odmor i popularnost kojima je bio okružen koristili su Armstrongu jer počinje da se pojavljuje u mnogim filmovima - "Rapsodija u crnom i plavom", "Novčići sa neba", "Artisti i modeli", "Atlantik siti".

Bio je muzičar koji poseduje izuzetan smisao za improvizaciju. Osim jedinstvene izvođačke tehnike, raspolagao je vrlo razvijenim smislom za fraziranje; od zadate teme zadržavao je samo osnovnu melodijsku liniju i na nju davao svoje varijacije kojima je stvarao novu, lepšu i bogatiju melodiju od one koja mu je služila samo kao osnov. Kao pevač razvio je iste one muzičke ideje koje postiže trubom.

Promukao i hrapav glas daje svojstven utisak njegovim pevačkim solima koja su manje grandiozna od njegovih instrumentalnih sola, ali sadrže u istoj meri emocije, inspiraciju i sving. Armstrong je do 1946. godine svirao sa mnogim big bendovima, kada je sving muzika doživela nagli kolaps.

Vraća se sastavima malog, diksilend formata, a njegovo pevanje počelo je da se probija sve više u prvi plan.

Nastavio je da se pojavljuje pred publikom, tako reči sve do smrti, koja ga je zadesila 6. jula 1971. godine u njegovom domu u Kvinsu.

Beogradska publika je imala prilika da ga čuje daleke 1959. godine.

izvor:Tanjug

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 3 sedmica kasnije...
  • 4 sedmica kasnije...
  • 2 sedmica kasnije...
  • 3 meseci kasnije...

“Kerber” večeras slavi 30. rođendan

Niška rok grupa "Kerber" proslaviće večeras 30 godina rada velikim koncertom u Sportskoj hali “Čair” u Nišu . Frontmen “ Kerbera” Goran Šepa Gale kaže da će svirka trajati od tri do četiri časa, kao I da će nastupiti veliki broj gostiju, ali ne želi da otkrije ko će sve te večeri svirati.

198427_kerber_f.jpg?ver=1323946928

- Publika I naši fanovi će moći da vide sadašnju, ali I prvu postavu “ Kerbera” jer za tu priliku iz Amerike je došao naš prvi bubnjar Zoran Stamenković Zoka. Naš jubilej će uveličati dosta muzičara, naših prijatelja sa kojima smo sarađivali ove tri decenije, ali doći će I neki koji su nas slušali kao klinci, a sad su zreli muzičari. Spremni smo da na pravi način proslavimo 30 godina, a to je odličnom svirkom. Koncert ćemo započeti pesmom „ Hteo bih“, a sviraćemo dosta pesama sa prvog i drugog albuma - priča Gale.

„Kerber” je poslednji koncert u Nišu održao decembra 2004. godine, kad je obeleženo 20 godina od pobede na Omladinskom festivalu u Subotici.

izvor:blic

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 2 sedmica kasnije...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...