Idi na sadržaj

Zrenjanin: Ombudsman zatekao "horor" u vrtiću


Preporučene poruke

Zrenjanin: Ombudsman zatekao "horor" u vrtiću

05. april 2012. 14:40 > 14:45

Kancelarija Ombudsmana u Zrenjaninu zatekla "horor" - deca provode dane u vrtiću sa prozorima koje je komšija poklopio metalnim pločama.

v239907p0.jpg

Foto ilustracija: Guliver/Getty Images

Predškolska ustanova Zrenjanin nije obezbedila deci u vrtiću "Kolibri" u tom gradu pravo na zdravu životnu sredinu i adekvatne uslove boravka i rada, saopštila je zamenica zaštitnika građana Irena Tapavički.

Ona je navela da su deca u tom vrtiću već nekoliko meseci primorana da borave u mračnoj prostoriji ili sa uključenim neonskim svetlom u toku celog dana. U toj prostoriji ne mogu ni da se otvore prozori.

Irena Tapavički je istakla da su je o tome krajem marta obavestili roditelji dece iz vrtića "Kolibri" koji su ukazali da deca nemaju adekvatne uslove za boravak, s obzirom da su oba prozora na učionici "zakovana" metalnim pločama i da u učionicu ne može da prodre dnevna svetlost niti čist vazduh.

Zamenica zaštitnika građana istakla je da se u te tvrdnje uverila nakon što je obišla vrtić.

Prema njenim rečima, vaspitačice i direktor Predškolske ustanove obavestili su da je pre nekoliko meseci osoba koje stanuje u kući pored vrtića, a prema čijem dvorištu su postavljeni prozori na učionici, postavila metalne ploče sa spoljne strane, istih demenzija kao i prozori i tako potpuno zatvorila oba prozora na učionici.

"Predškolska ustanova nije ništa preduzela da ovu situaciju reši i otkloni. Deca u učionici provode vreme i obavljaju svoje aktivnosti pod veštačkim svetlom, bez provetravanja prostorije", navela je Irena Tapavički.

Ona je podsetila na Konvenciju o pravima deteta iz 1989. godine koja obavezuje institucije, službe i ustanove odgovorne za brigu i zaštitu dece da se prilagode standardima koje su utvrdili nadležni organi, posebno u oblasti sigurnosti, zdravlja, u pogledu broja i podobnosti osoblja, kao i stručnog nadzora.

"Predškolska ustanova Zrenjanin se nije rukovodila time da su najbolji interesi deteta od prvenstvenog značaja, a u konkretnom slučaju, da obezbede deci zdravu životnu sredinu, zdrave uslove boravka u ovoj ustanovi, a sve u cilju očuvanja zdravlja dece i njihovog pravilnog razvoja", dodala je Irena Tapavički.

Na osnovu utvrđenih činjenica i okolnosti, zamenica zaštitnika građana zadužena za zaštitu prava dece i ravnopravnost polova, uputila je Predškolskoj ustanovi preporuku radi otklanjanja uočene nepravilnosti.

(Mondo/Beta)

______________________________________________________________________

Eh, što nismo u Kini, kako bi im ladno presudio. I kretenu od komšije, al' posebno direktoru i vaspitačicama za ignorisanje problema.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...