Idi na sadržaj

Silovanje i feminizam


Preporučene poruke

Pišem ovu temu u svetlu najnovijeg skandala sa Lečićem i Štajnfeldovom. Glumica je optužila svog kolegu za silovanje koje se navodno dogodilo 2012. godine. Prethodno je u Americi snimila dokumentarni film o ovom događaju ne precizirajući ko je počinilac.

Ne želim da vas pitam da li verujete Štajnfeldovoj. Mislim da je to u ovom slučaju krajnje nebitno. I mislim da mora da bude nebitno. Slučaj se nalazi u tužilaštvu i ako bude dovoljno dokaza po mišljenju tužioca naći će se pred sudom. Tu mora da ostane.

Mislim da je jako opasna situacija u kojoj, pod pritiskom najnovijeg talasa feminizma, potreban i dovoljan uslov da bi nekome bili uništeni život i karijera jeste da bude optužen za silovanje ili kakvo drugo nasilje nad osobom ženskog pola. SAMO da bude optužen. Odmah kreće mentalitet rulje. Svi veruju žrtvi i utrkuju se u optužbama, odbijaju ikakvu saradnju sa optuženim i uskraćuju mu svaki oblik pravednog posmatranja situacije u kojoj se zatekao. Kriv je. Nije bitno šta dokazi kažu. Dokaze ni ne čekamo. Pobogu, kako se iko usuđuje da ne veruje žrtvi?

Mislim da bi celu stvar trebalo unormaliti... ostaviti sudu i tužilaštvu da ispitaju slučaj, utvrde okolnosti i donesu presudu o krivici optuženog. I tek onda, ako je kriv, iskaliti na njemu kompletan gnev zbog svireposti dela koje je počinio. Benefit of the doubt. Nevin dok se ne dokaže da je kriv. Pretpostavka nevinosti. To je tekovina ljudske civilizacije. Ovo što se trenutno događa vodi ka kompletnom poništavanju te tekovine. Dovoljno je da neko uperi prstom u tebe i kaže da si silovao - kraj. Celokupan tvoj život, karijera, ugled - sve nestaje. Nemaš pravo na pravedno suđenje. Kriv si bez suđenja. Čak i ako dokažeš da si nevin pred sudom - to je samo još jedan sloj represije nad ženama. Ne može da si nevin ako si optužen. 

Kako vi vidite ovu situaciju? Da li će feministkinje uspeti da rasture pravosudni sistem na planeti u paramparčad? Da li im je to cilj? Kako vratiti stanje u kom će krivci biti kažnjeni, a nevini oslobođeni? Gde nećeš biti po definiciji kriv?

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 3 sedmica kasnije...
On 3/26/2021 at 12:21 AM, Morpheus said:

Dokaze ni ne čekamo. Pobogu, kako se iko usuđuje da ne veruje žrtvi?

 

Izvinjavam se, ako ću zaraditi :tomato: ovim postom, ali...

Na strani sam žene. Uvek. I ne postavljam pitanje zašto je ćutala tolike godine

i zašto se tako javno o tome priča pre bilo kakvog procesa.

Kriv je sistem. Naš sistem. Za celu ovu halabuku i priču.

Što je sve obelodanjeno i dopušteno da se o tome piše i priča...

 

 

 

 

 

 

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
13.4.2021. at 10:34, Smucalica said:

Na strani sam žene. Uvek. I ne postavljam pitanje zašto je ćutala tolike godine

I ja sam. Ali pravosudni sistem ne može, ne sme da počiva na apsolutnom poverenju u nešto što neko kaže da se dogodilo. Slažem se ja da je teško zamisliti okolnosti pod kojima bi neko izmislio nešto ovako monstruozno. Ali je moguće, i to mora da se uzme u obzir. Ne zbog Lečića, on me ne zanima ni malo. Zbog bilo koga ko bi nevin mogao da bude optužen (i osuđen a da mu nije ni suđeno) za nešto što nije učinio. Ne stavljam se ni na čiju stranu, ja ne znam šta se dogodilo. Samo Lečić i Štajnfeldova znaju. Ako jeste, to je nažalost nemoguće dokazati deset godina kasnije. Materijalnih dokaza nema, svedoka nema. On će biti oslobođen, ako mu uopšte bude i suđeno. Ako će nešto dobro izaći iz svega ovoga, to je da žrtve postanu svesne važnosti prijavljivanja ovakvih stvari odmah, kad još ima šanse da budu dokazane. 

Da pokušam bukvalno. 02:19 je dok ja ovo pišem... ja mogu da tvrdim da je trenutno 14:15 i da je sunčano napolju. Pred sudom, to mora da bude dokazano. Jeste, ja nemam nikakav zdravorazumski razlog da lažem da je 14:15 i da je sunčano, zašto bih? Ali ipak postoji mogućnost da lažem. Zato postoji sud. A on je ograničen onim što je dokazivo. Nije pravedno ako jesi žrtva, ali jeste ako nisi krivac. Moralna dilema. Šta je važnije? Osloboditi nevinog, ili osuditi krivca?

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
8 hours ago, Morpheus said:

to je da žrtve postanu svesne važnosti prijavljivanja ovakvih stvari odmah, kad još ima šanse da budu dokazane. 

Blagovremena prijava nasilja će rešiti problem?

Neće, veruj mi...

Opet će dospeti u medije (posebno ako su javne ličnosti ili ako je mala sredina), ženu će upamtiti po tome

i društvo će je stigmatizovati ''kao onu koja je preživela silovanje, kao žrtvu''

i moći će da nastavi da živi kao i ostali.... ?!?

Sumnjam u to, 

ne verujem u sudstvo, u naše zakone i naše društvo.

Odavno se pokazalo da pravila nisu ista za sve i da se zakoni menjaju spram osoba na koje se isti zakon odnosi.... :dry: 

 

 

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...