Idi na sadržaj

Linux - desktop okruženja


Preporučene poruke

Šta je desktop okruženje?

Desktop okruženje je skup komponenti koje su korisniku linuxa potrebne kako bi imao ugodno desktop iskustvo, desktop okruženje je praktično sve ono što korisnik vidi na ekranu tokom korišćenja računara. Ono uključuje komponente za prikaz ekrana za prijavljivanje korisnika, za prikaz prozora i drugih elemenata interfejsa, za podešavanje opcija sistema, podešavanje internet konekcije i mnoge druge. Desktop okruženje ne mora imati sve ove komponente, već ih može pozajmiti iz drugih desktop okruženja.

GNOME 3

Nudi jedinstveno iskustvo u linux svetu. Proizašlo iz Gnome 2 okruženja, veoma popularnog tokom dužeg niza godina, ali ima svoju minimalističku filozofiju koja je odbila veliki broj naprednih korisnika. Ipak, postepeno dobija na popularnosti. U njemu po definiciji nećete naći ikonice za smanjivanje i povećavanje prozora, na primer. Aplikacije se pokreću iz dash-a, prikaza ikonica preko celog ekrana koji se dobija klikom na Applications meni u gornjem levom delu panela.

GNOME 3

UNITY

Okruženje proizašlo iz Gnome 3 desktop okruženja, koje se može poistovetiti sa distribucijom koja ga je prva uvela i trenutno ga jedina koristi - Ubuntu-om. Odlikuje ga jedinstven panel sa leve strane ekrana koji služi za prikaz i pokretanje ikonica programa instaliranih i trenutno pokrenutih na sistemu. Njegov sistem pretrage sposoban je za pretraživanje online i offline fajlova istovremeno.

UNITY

KDE PLASMA

Dobro poznato desktop okruženje koje odlikuje jako lep korisnički interfejs sa velikim brojem vizuelnih efekata i opcija za nihovo podešavanje. KDE tim ima i veliki broj programa razvijenih isključivo za potrebe KDE desktop okruženja, pa njime dobijate jedan vizuelno i koncepcijski zaokružen sistem.

KDE 4

CINNAMON (Cimet)

Relativno novo desktop okruženje nastalo sa ciljem da korisnicima nezadovoljnim napretkom Gnome 3 i Unity okruženja vrati deo iskustva iz Gnome 2 dana. Odlikuje ga jednostavan panel proširiv velikim brojem dodataka, sistem za pokretanje programa u mnogome sličan Windows 7 start meniju i veliki broj tema za prilagođavanje izgleda.

CINNAMON

XFCE

Jednostavno, lagano i veoma brzo desktop okruženje, odličan izbor za korisnike sa starijim hardverom.

XFCE

LXDE

Dobro rešenje za sve korisnike koji traže okruženje koje ne troši mnogo sistemskih resursa. Okruženje koje možda najviše vizuelno podseća na Windows XP. Koristi Openbox window manager, koji je poznat po tome što je veoma jednostavan za korišćenje i lako prilagodljiv potrebama korisnika.

LXDE

OPENBOX

Izuzetno jednostavno desktop okruženje, omiljeno među korisnicima koji žele minimalizam po svaku cenu. Programi se u njemu pokreću desnim klikom miša na prazan desktop. U istom meniju nalaze se kategorisani svi programi instalirani na računar i sve opcije podešavanja sistema. Poseduje panel sa ograničenim brojem opcija.

OPENBOX

Koje DE da odaberem?

Teško je odgovoriti na ovo pitanje, jer odgovor u velikoj meri zavisi od potreba i želja svakog pojedinačnog korisnika. Može se reći da je KDE hardverski najzahtevniji, da su LXDE i XFCE najmanje zahtevni, da je na Gnome 3 iskustvo većini korisnika potrebno malo duže navikavanje, da je Openbox za minimaliste, itd. Sve popularnije distribucije linuxa dolaze sa većinom prethodno pomenutih desktop okruženja, pa je možda najbolje isprobati ih pa potom doneti odluku u skladu sa sopstvenim potrebama.

Važno je pomenuti da ovo nisu sva desktop okruženja, već samo ona najpopularnija. Elementary OS, koji koristi autor ovog teksta, koristi Pantheon DE. Awesome DE u poslednje vreme stiče veliki broj poklonika, itd...

Izmenjeno od strane člana Morpheus
Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

... Sve popularnije distribucije linuxa dolaze sa većinom prethodno pomenutih distribucija, ...

Da li je pesnik možda hteo da kaže "Sve popularnije distribucije linuxa dolaze sa većinom prethodno pomenutih desktop okruženja..."?!? :hmm:

Elementary OS, koji koristi autor ovog teksta, koristi Pantheon DE. Awesome DE u poslednje vreme stiče veliki broj poklonika, itd...

Elementari je distribucija Linuks operativnog sistema? Jeb'ga, bukvalista kakav jesam, iz napisanog "Elementari OS" zaključujem da je Elementari poseban operativni sistem, ne vezan za Linuks. A to mi baš nema logike. :nempojma:

I voleo bih da okačiš print-skrin Panteona i napišeš zašto si se odlučio baš za njega i Elementari (OS?). :smoke:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Hvala na ispravci, izmenio sam u tekstu.

Slažem se da uključivanje skraćenice OS u nazivu distribucije može biti pomalo zbunjujuće, ali kreatori linux distribucija zadržavaju pravo da svoje distribucije krste prema sopstvenim merilima, pa tako naziv često sadrži pomenutu skraćenicu. Puno ime distribucije je elementary OS Luna, dolazeće izdanje (april 2014.) zvaće se elementary OS Isis.

Što se tiče Panteona (Pantheon), on je desktop okruženje razvijeno isključivo za potrebe elementary OS i ne može se naći u drugim distribucijama. Bar ne u ovoj fazi razvoja.

Ovako izgleda neposredno nakon instalacije:

Odlikuju ga slingshot launcher (Slingšot lončer) (gore levo) u kom su kategorisani svi instalirani programi i panel (na vrhu) koji u Luna izdanju služi isključivo za prikaz vremena i kalendara (sredina) i indikatora stanja zvuka, mreže, korisničkog naloga i slično (desno). Panel na dnu je dock poznat pod nazivom Plank, koji služi kako za pokretanje programa tako i za prikaz otvorenih prozora. Elementary prozori po definiciji imaju samo ikonicu za zatvaranje (levo) i ikonicu za maksimiziranje prozora (desno). Elementary OS ne poseduje desktop, odnosno ne podržava postavljanje bilo kakvih ikonica na desktopu.

za potrebe elementary OS razvijen je veliki broj programa, kao što su Midori (zasebna verzija browsera), Music (program za puštanje muzike), Maya (kalendar), Shotwell (prikaz slika, u koordinaciji sa originalnim kreatorima), Birdie (twitter klijent), Audience (kreiran od strane zajednice, ne direktno kreatora OS-a, video program), koji su većinom u početnim fazama razvoja i ograničeni brojem opcija.

Zašto elementary? (kažem elementary jer je Pantheon njegov neodvojivi deo) Jer je napravljen od strane kreatora jednog od najpopularnijih pakovanja ikonica ikad, jer je svakom detalju korisničkog interfejsa posvećena maksimalna pažnja (elementary je prelep), jer su programi koji dolaze u paketu jednostavni, nenametljivi, i odlično rade zadatke zbog kojih su napravljeni, zato što je OS stabilan i brz.

Snimak mog ekrana sa otvorenim fajl menadžerom (Files):

Kliknuti za puni prikaz (1.7 MB)

Izmenjeno od strane člana Morpheus
Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Dodao sam u međuvremenu. :) Zadržaće se, definitivno. Sad kad god instaliram neku drugu distribuciju, ona u poređenju sa eOS deluje ružno i pretrpano, premda koristi mnoge iste ili slične programe. Ne mogu zamisliti da pređem na bilo šta drugo, bio to Linux, Windows ili Mac.

Izmenjeno od strane člana Morpheus
Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Na svaku distribuciju možeš instalirati svako desktop okruženje koje postoji, pa tako i na elementary. Prilikom logovanja na sistem bi imao opciju da biraš u koje desktop okruženje želiš da uđeš.

Samo što je elementary svojim izgledom i filozofijom toliko specifičan da bi instalacija bilo kog drugog DE imala jako malo smisla - to više ne bi bio elementary OS.

Većina distribucija nudi zasebna izdanja sa različitim desktop okruženjem. Pa tako, recimo, Linux Mint nudi različite DVD-jeve sa Mint Cinnamon, Mint KDE, LMDE Mint... dok openSUSE, s druge strane, nudi jedan DVD sa svim okruženjima, pa korisnik bira koja od njih želi instalirati i koristiti.

Da bude jasno, čak i kad instaliraš verziju distribucije sa jednim DE, kasnije možeš instalirati drugo, treće, peto... i rotirati njihovo korišćenje ako tako želiš.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 5 godina kasnije...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...