Idi na sadržaj

Kraj jedne ere: Zbogom Winamp!


Preporučene poruke

Legendarni media plejer Winamp prestaće da postoji nakon 15 godina, a kraj jedne ere koja je promenila i muzičku i IT industriju, lansirala MP3 u stratosferu i upoznala ceo svet sa lamama zakazan je za 20. decembar.

Iako je Winamp i dalje veoma popularan u nekim krajevima sveta, pa i u Srbiji, Nullsoftovo čedo je na Zapadu odavno izgubilo status neprikosnovenog. Tamo već godinama traje era, pre svega, iTunesa. Mnogi kojima je i to parče softvera mrsko, prešli su na AIMP ili Foobar.

Winampova silazna putanja počela je 2002. godine, kada je kompaniju Nullsoft preuzeo gigant AOL za 80 miliona dolara i, neshvatljivo, odlučio da bez mnogo borbe prepusti tržište rešenjima koja su privukla korisnike time što su jednostavna, već instalirana na uređajima i multi-platformska.

Napster je postao prošlost, potreba za organizacijom plejlisti i gomile direktorijuma sa MP3 fajlovima je polako nestajala, a samim tim je Winamp gubio svoje mesto, koje je godinama, konstantnim unapređenjima zasluženo sticao još od verzije 0.2a iz aprila 1997. godine.

Međutim, nove verzije su donosile malo pravih novina i čistijeg zvuka, a sve više "bloata", pa je popularnost nastavila da pada.

"Nije postojao valjan razlog zbog kog Winamp ne bi mogao da bude tamo gde je iTunes danas, osim toga što je stvoreno nekoliko slojeva loših odluka od trenutka kada je AOL preuzeo posao", rekao je prošle godine Rob Lord, prvi direktor Winampa.

Iako je pod okriljem AOL-a Winamp nastavio da dobija nove skinove, pluginove i opcije, prekasno se dočepao Androida i Mekovog sveta, a industrija se ponovo pokazala kao nemilosrdna prema onima koji nisu svesni promena.

Ukoliko želite da sa zvaničnog sajta skinete poslednju verziju, to možete učiniti još tridesetak dana na ovom linku.

Izvor: B92

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Winamp je meni duuuugo bio prvi izbor pri instalaciji OS-a, a onda sam otkrio da sve što on može može i daleko "lakši" AIMP3, pa je on ostao prvi izbor podjednako dugo kao i Winamp. Slična sudbina zadesila i Nero i Adobe Reader, ali oni su potrajali znatno kraće.

Malo mi je žao što odlaze ti neki igrači uz koje sam počinjao svoje PC i internet dane, poput MSN-a i Winamp-a, ali valjda je to normalno, došle su nove snage.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Ja sam izgleda jedan od reeeetkih korisnika računara koji ga nikada nije imao i koristio na svom računaru. A nije da ne slušam muziku, no zadovoljan sam bio i Vindovsovim media plejerom.

No, razumem one koje obuzima seta, jer kada se samo setim programa koje sam dugo savlađivao, a koje više nemam priliku koristiti. Da ne spominjem da je prvi PC operativni sistem koji sam koristio bio MS DOS 3.1. Verzija 3.2 je izašla januara '86., a prve kurseve sam držao '88. sa verzijom 3.3, pa vi sad g'edajte koliko je to mLogo samo operativnih sistema, a da ne spominjem uslužne programe! :deda2:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...