Stranica 1 od 2 12 ZadnjaZadnja
Prikaz rezultata 1 do 10 od 15

Tema: Zimnica

  1. #1
    gresan's Avatar
    Registrovan
    Feb 2011
    Lokacija
    Jaka vatra. Kotao nad njom. Ja u kotlu...
    Aktivnost
    juče @ 21:54
    Poruke
    2,341
    Unosi na blogu
    2

    Zimnica

    Dzem od sljiva

    Recept za džem:



    6kg šljiva,

    2kg šećera,

    200gr čokolade za jelo i kuvanje,

    0,5dl ruma.



    Šljive očistiti i usitniti i redjati u šerpu. Posipati šećerom. Šerpu staviti u rernu na 200 stepeni dok ne proključa. Onda smanjiti na 150 stepeni i povremeno mešati još 4 sata.



    U vruću smesu dadati čokoladu i rum i dobro promešati. Džem sipati u vruće tegle.



    Obavezni sastojci van recepta:



    Malo smeha i puno ljubavi!



    Prijatno!

    0 Not allowed!
    Budi svoj. Život je isuviše kratak da bi bio nečija kopija.

  2. #2
    vesticara's Avatar
    Registrovan
    Jan 2011
    Aktivnost
    Danas @ 01:58
    Poruke
    4,844

    Re: Zimnica

    Jedan savet za kuvanje pekmeza. Na plotnu stavite 12 metalnih čepova od piva. U sredinu stavite 4 a ostale rasporedite u krug po ivici plotne. Rebrastu stranu čepa stavite na plotnu a ravnu okrenite na gore i na njih položite šerpu. Ovakvim kuvanjem stvara se vazdušni jastuk između šerpe i plotne i pekmez neće zagoreti. Ovakvim kuvanjem čak ne morate puno smanjivati temperaturu na kojoj kuvate pekmez.

    Kako da vakumirate pekmez? Kad naspete vruć pekmez u teglu, brzim pokretom, okrenete teglu naopačke i vratite. Gotovo! Vakumirano 100%.

    Oprobano

    0 Not allowed!
    Last edited by vesticara; 25.05.2011. at 06:54.
    Kad bih se mogla vratiti u mladost, počinila bih opet iste greške i ludosti, ali malo ranije.

  3. #3
    Moderator Adrijan's Avatar
    Registrovan
    Jan 2011
    Lokacija
    Sombor
    Aktivnost
    Danas @ 02:00
    Godine
    48
    Poruke
    2,555
    Unosi na blogu
    2

    Re: Zimnica

    Quote Originally Posted by vesticara View Post
    ...

    Kako da vakumirate pekmez? Kad naspete vruć pekmez u teglu, brzim pokretom, okrenete teglu naopačke i vratite. Gotovo! Vakumirano 100%.

    Oprobano
    Oprobano?! I nije ti se ništa prosulo?!?


    Msm, imam utisak da bi ja sve pros'o i da bi mi žena ruke pricvrljila na one čepove, kad ne bi posle sipanja, a pre okretanja, teglu zatvorio poklopcem.


    0 Not allowed!

    Volim prijateljski da karam, bez obaveze da mi se uzvrati. © Maski

  4. #4
    vesticara's Avatar
    Registrovan
    Jan 2011
    Aktivnost
    Danas @ 01:58
    Poruke
    4,844

    Re: Zimnica

    Veruj mi na reč, ništa se nije prosulo. i što je još zanimljivije jako je jednostavno, samo treba biti brz...





    nekada i brzina izaziva osmeh

    0 Not allowed!
    Kad bih se mogla vratiti u mladost, počinila bih opet iste greške i ludosti, ali malo ranije.

  5. #5
    Moderator Adrijan's Avatar
    Registrovan
    Jan 2011
    Lokacija
    Sombor
    Aktivnost
    Danas @ 02:00
    Godine
    48
    Poruke
    2,555
    Unosi na blogu
    2

    Re: Zimnica

    Opet ti ne reče, a ja nisam baš direktno ni pitao, da li pre okretanja treba zavrnuti poklopac na teglu?

    0 Not allowed!

    Volim prijateljski da karam, bez obaveze da mi se uzvrati. © Maski

  6. #6
    vesticara's Avatar
    Registrovan
    Jan 2011
    Aktivnost
    Danas @ 01:58
    Poruke
    4,844

    Re: Zimnica

    Ijuuuuuuuu stvarno sam nepažljiva!! C..c..c..c.c..

    E 'vako. Jako je bitno da teglu držiš umotanu u krpu, jerbo će posle trebati da ti se ljube prstići da prođe....ondaK desnom rukom doooooooooobro privrneš onaj metalni poklopac, duboko udahneš vasduh, prekrstiš se u mislima i kažeš: "SAD!" Cap...cap......gotoJooooooooooo

    0 Not allowed!
    Kad bih se mogla vratiti u mladost, počinila bih opet iste greške i ludosti, ali malo ranije.

  7. #7
    vesticara's Avatar
    Registrovan
    Jan 2011
    Aktivnost
    Danas @ 01:58
    Poruke
    4,844

    Re: Zimnica

    Pekmez od višanja


    Kako su moje višnje rane, ja sam taj posao obavila, pa evo da napišem recept. Ovo je starinska varijanta pripremanja prilikom koje se odmah dobija i sok od višanja. Malo je sproriji postupak, ali je savršen.

    Na 1 kg voća dodaje se 300 gr šećera.
    Voće se sjedini sa šećerom, i stavi da proključa. Kada smesa počne da ključa, sipaćom kašikom vaditi sok koji višnje puštaju i sipati u drugi sud. Ovaj sok kuvati dok ne ispari jedna trećina tečnosti. Sipati malo konzervansa i nalivati u flaše. Dok se sok ukuvava onaj ostatak višanja ukuvavate do željene gustine, vruć pekmez sipate u tegle i vakumirate. U pekmez ne stavljam konzervans, a kada se načne tegla, u frižideru može da stoji još neko vreme.

    Ukoliko višnje čištite od koštice onom mašinicom, pa vam koja koštica promakne ne nervirajte se previše. Koštice će tokom kuvanja isplivati na površinu i viljuškom ih povadite.
    Ako nista zagrejali flaše pre sipanja soka u njih, levak stavite na rub flaše i sipajte sok pokao po ivici flaše da vam ne pukne.

    Da bi vam bio jasniji rezultala-od 7 kg višanja, dobije se 4 litre soka ( sirupa) i 3 tegle pekmeza.

    0 Not allowed!
    Kad bih se mogla vratiti u mladost, počinila bih opet iste greške i ludosti, ali malo ranije.

  8. #8
    Lillith's Avatar
    Registrovan
    Jan 2011
    Lokacija
    Banana Stejt
    Aktivnost
    16.04.2013. @ 23:43
    Poruke
    731

    Re: Zimnica

    Liker od visanja

    Znaći:
    1 kg visanja
    1 kg secera
    1L rakije (komovica)
    1 sipka vanile

    Visnje dobro oprati pa poredjati naizmenicno sa secerom u vecu teglu, zaliti rakijom, staviti vanilu, dobro zaklopiti i staviti da stoji na suncu 3 nedelje. Protresti povremeno.
    Posle odlezavanja procediti liker u flase, mogu da se metnu i visnje u flasu a mogu i da se iskoriste za kolace.

    Varijanta sa zelenim orasima je slicna s tim da se izmeri 40 komada oraha i pola od tezine se metne secer, pola med. Isto ide na chvarenje na suncu ali 6 nedelja.

    Moja komsinica prvo stavi na lezanje visnje i secer pa na kraju doda rakiju, ja sam dodala odmah jer sam tu varijantu konzumirala i svidelo mi se.
    Aj pa javljam kako je ispalo..

    0 Not allowed!

  9. #9
    vesticara's Avatar
    Registrovan
    Jan 2011
    Aktivnost
    Danas @ 01:58
    Poruke
    4,844

    Re: Zimnica

    ORAHOVAČA


    Ja pravim malo drugačiju varijantu.

    13 zelenih oraha presečenih na 4.
    300 gr šećera
    kora od 1 limuna
    1 šipka vanile
    1 litar rakije

    Ostaviti na suncu 6 nedelja. Procediti i uživati.

    Liker od višnje je sličan tvoj receptu, ali manje šećera oko 300 grama na jednu flašu od litre sa širokim otvorom. Višnje napunim 2/3 flaše i ostavim na suncu isto 6 nedelja.

    0 Not allowed!
    Kad bih se mogla vratiti u mladost, počinila bih opet iste greške i ludosti, ali malo ranije.

  10. #10
    Lillith's Avatar
    Registrovan
    Jan 2011
    Lokacija
    Banana Stejt
    Aktivnost
    16.04.2013. @ 23:43
    Poruke
    731

    Re: Zimnica

    Quote Originally Posted by vesticara View Post

    Liker od višnje je sličan tvoj receptu, ali manje šećera oko 300 grama na jednu flašu od litre sa širokim otvorom. Višnje napunim 2/3 flaše i ostavim na suncu isto 6 nedelja.
    Pa dodje mu skoro pa na isto, ne mere stati u litarsku flasu vise od pola kile visanja i 300 gr sekera, a da ne premasi 2/3 zapremine.. Kod mene je kilo na kilo, jedino sto se mora rabiti 5olitarska tegla da bi sve stalo.. Nego mene sad brine ovo nalevanje rakijom.. Vidim da vecina stavlja shishu na kraju, ja sam stavila odmah.

    0 Not allowed!

Informacije o temi

Users Browsing this Thread

Trenutno 1 članova gleda temu. (0 članova i 1 gostiju)

Pravila

  • Ne možete otvarati nove teme
  • Ne možete odgovarati na teme
  • Ne možete kačiti fajlove
  • Ne možete menjati svoje poruke
  •  
NS Portal
Pogled u srce vojvođanske ravnice...
Pratite nas
Single Sign On provided by vBSSO