Kim Dotkom – nastavak sage u borbi protiv piraterije

dotkommega

U jednoj od verovatno najkomičnijih grešaka u borbi protiv piraterije, zahuktale tokom ove godine, muzička kompanija IFPI zahtevala je od internet servisa Mega, u vlasništvu Kima Dotkoma, da sa servera ukloni njegov sopstveni album! Zahtev Megi da ukloni album svog vlasnika upućen je dva puta u razmaku od petnaest dana.

Pomenuti album je objavljen ranije ove godine i na Dotkomovim serverima se nalazi od samog početka. Mega nas je obavestila da je kompanija IFPI zahtevala uklanjanje Dotkomovog albuma dva puta i to 18. avgusta i 1. septembra. U prvo zahtevu je kao razlog navedena povreda autorskih prava novozelandske umetnice Kimbra za album „The Golden Echo“, a u drugom povreda autorskih prava nekoliko umetnika, među kojima su Eminem, Kreg Dejvid, Dankan Du, Ariana Grande i mnogi drugi. Ni u jednom ni  u drugom slučaju Kim Doktom nije naveden kao autor čija su autorska prava povređena.

Album je nakon 24-časovne nedostupnosti vraćen na servere na zahtev samog Kim Dotkoma.

Ovo nije prvi put da kontroverzni aktivista ima problema sa lažnim ili nedovoljno proverenim zahtevima za uklanjanje sadržaja koji podleže autorskim pravima. Sajt Megaupload je ugašen 2012. godine nakon što je primio ogroman broj takvih zahteva u kratkom roku. Kasnijom proverom je utvrđeno da najmanje 20% zahteva nije bilo opravdano.

Izvor: Torrentfreak, NS Portal

 

Pin It

Ostavite odgovor