100 godina FK Vojvodina

NOVI SAD – U četvrtak tačno u podne biće otkrivena spomen-ploča u Temerinskoj 12, na zgradi današnjeg “Tehnometala”, gde je Vojvodina zvanično osnovana.

Prisutnima će biti poslužena torta na sedam spratova teška 100 kilograma, a biće otvoreno i 100 flaša šampanjca.

U petak, na platou ispred Sportskog i poslovnog centra “Vojvodina” biće održan koncert, na kojem će svirati bendovi Dram ‘N’ Zez, Istočno stajanje, SOK91, U prvim redovima, Proleće, Zbogom Brus Li, Ritam nereda, Frontlajn i Toša Maletin i tamburški orkestar.

Centralna proslava biće održana 20. maja, kada bi na stadionu Vojvodine trebalo da gostuje Slavija iz Praga.

Vojvodina je svoje prve utakmice igrala u dresovima svetloplave boje i belim šorcevima, a današnje crveno-bele dresove dobila je od Slavije iz Praga, koji su ostali zaštitni znak Vojvodine.

Tokom godine biće organizovan i memorijalni turnir “Stevan Neštički”, međunarodni dečiji fudbalski festival, izložbe slika, promocije ‘Vošinog’ vina, retro dresa, dvd izdanja “Najgolovi” i ručnog sata Vojvodine.

Fudbalski klub Vojvodina osnovali su 6. marta 1914. učenici Velike pravoslavne srpske gimnazije, danas Zmaj Jovine gimnazija, kao i ugledni Novosađani toga vremena.

Iste godine Vojvodina je odigrala svoju prvu utakmicu u Kovilju protiv fudbalskog kluba Šajkaš i pobedila sa 5:0. Prvi međunarodni susret, sa timom engleske mornarice, odigrala je u Novom Sadu 1921. godine i pobedila 5:2.

Gradski stadion izgrađen je 1924. godine i Vojvodina na njemu igra i danas.

Uz Crvenu zvezdu, Vojvodina je jedini klub iz Srbije koji je osvojio neki evropski trofej, Srednjoevropski kup 1977. godine.

Izvor: B92, BETA

Foto: Kanal 9

Pin It

Ostavite odgovor