Idi na sadržaj

Preporučene poruke

Najbolja pića na svetu i gde ih popiti

Sake, Japan

Piće koje se u Japanu naziva nihonshu zapravo je rižino vino s količinom alkohola od 15 do 17 %. Od 7. veka, kada se radio u kraljevskoj palati u Kyotu, sake se proširio kao omiljeno piće na svim japanskim ostrvima. Taj prozirni alkohol danas se proizvodi na više od 1.600 mesta širom Japana, a ukus mu varira od blago slatkastog do voćnog. Najbolji je kada se posluži blago rashlađen iako se često toči i zagrejan.

Ginis (Guinness), Irska

Potrebno je 119,5 sekundi da se natoči savršena krigla tog jedinstvenog piva. Točilački ritual izvodi se u dva pokreta, a piće mora biti posluženo na idealnih 6 stepeni Celzijusa. Tada dolaze do izražaja njegova najbolja svojstva – karamelasta crna tekstura s odsjajem boje rubina. Ginisova pivara je smeštena u Dablinu i jedna je od nezaobilaznih turističkih atrakcija tog grada.

Samostansko pivo, Belgija

U Belgiji se proizvodi više od 450 vrsta piva, a za svako je oblikovana posebna staklena čaša. Specijaliteti su tamna isposnička piva, uglavnom s većim procentima alkohola, koja s tradicijom od nekoliko vekovima proizvode redovnici isposnici u svojim samostanima. Najpoznatije takvo pivo je Čimaj (Chimay), koje se poslužuje u staklenoj čaši nalih peharu, dok je odličan primer svetlog pšeničnog piva Hegarden (Hoegaarden), bledozlatne boje s blagim okusom lekovitog bilja, među kojim je i korijander.

Apsint (Absinth) i bečerovka (Becherovka), Češka

Proslavljen kao boemski napitak, apsint se najčešće pije samo s dodatkom vode. Ali da bi se prikrio gorak ukus anisa, može se konzumirati i sa šećerom. Napravljen od pelina, komorača i anisa, apsint je zbog svog opijumskog efekta poznat i kao 'zelena vila' i inspiracija umetnicima poput Van Goga, Ernesta Hemingveja i Oskara Vajlda. Nakon što je zabranjen u mnogim evropskim zemljama, postao je zaštitni znak praških kafana, u kojima mu je konkurisala jedino bečerovka, biljni liker čiji tajni recept znaju tek dve osobe na svetu. Reč je o žestokom oplemenjenom aromatičnim biljem i začinima koja dozreva u hrastovim bačvama i savršena je za probavu.

Burgundac, Francuska

Vina iz Burgundije poseduju određene kvalitete koje se mogu pripisati bogatom tlu te regije u istočnom delu Francuske. Beli burgundac u suštini je šardone s dodatnom aromom krečnjaka na kojem je odgajan, dok je crveni uglavnom sorte crni pinot. Ali bez obzira na sortu grožđa od kojeg je napravljeno, vino mora zadovoljiti najviše kriterijume da bi se moglo označiti kao zaštićeno i s kontrolisanim poreklom ili AOC (Appellation d’Origine Contrôlée). Vinogradi u toj regiji prvobitno su bili u vlasništvu crkve, da bi se nakon revolucije podelili prema Napoleonovim zakonima.

Kapiroska (Caipiroska), Brazil

Ovaj jednostavni koktel sastoji se od votke, limete i šećera. U kratku čašu najpre treba pomešati svežu limetu s dve kašičice šećera, zatim staviti mrvljeni led i preko svega naliti kvalitetnu votku. To je inače jedna od verzija popularne kapirinje (caipirinhe), brazilskog nacionalnog pića u koje umjesto votke dolazi kačaka (cachaça), vodeće alkoholno piće u Brazilu koje se dobija presovanjem sveže šećerne trske, za razliku od ruma, koji se pravi od šećernog sirupa ili melase.

Džordž Dikel Tenesi viski (George Dickel Tennessee Whisky), Sjedinjene Američke Države

Davne 1870. stari Džordž Dikel shvatio je da je viski napravljen zimi blaži i uglađeniji pa je u procesu proizvodnje produžio postupak hlađenja. Takođe, napravio je posebnu mešavinu mlevenog kukuruza, ječma i raži kao bazu za svoje piće. Dvaput destilovana i ostavljena u bačvama od paljene hrastovine i do 12 godina, nastala je vrlo dobra kapljica čiji procenat alkohola varira od 40 do 45 %.

Tekila, Meksiko

Popularno meksičko žestoko piće napravljena je od srca plave agave koja se uzgaja u regiji po kojoj je i piće dobilo ime. Obično je bistra i transparentna, ali neke sorte imaju i boju dobijenu dozrievanjem u hrastovim bačvama. Najbolje je poslužiti je na sobnoj temperaturi i ispijati je polako. U Meksiku kažu da samo gringosi izvode ritual sa solju i limunom, ali i sami znaju da stave komad limuna u čašu tekile.

Votka, Poljska

Kao jedna od zemalja koje doživljavaju votku kao svoje nacionalno piće, Poljska proizvodi desetine različitih vrsta tog alkohola. Svaka je, međutim, napravljena od skroba, uglavnom raži ili krompira, i pažljivo filtrirana i rafinisana. Rezultat je kvalitetno piće koje najčešće ne izaziva mamurluk. Masovna proizvodnja votke u Poljskoj počela je još u 16. veku, a u 17. je bila jedan od vodećih izvoznih proizvoda. Najpoznatija poljska votka je žubrovka, čiji ukus oplemenjuje opojna bizonova trava.

Izvor: Tportal

Foto: Boaz Yiftach / FreeDigitalPhotos

Da li ste probali neko od ovih pića? Da li zaslužuju mesto na ovoj listi? Šta vi volite da pijete i u kojim trenucima?

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Od ovih pobrojanih, jedino piće koje sam probala u originalnom ambijentu je Bekerovka u Karlovim Varima :uredu: Nije ostavilo na mene neki poseban utisak, ne volim takva jaka pića...

Moj glas i prednost je uvek za dobro crno vino, još ako je neko iz domaće proizvodnje, ne kupovno i flaširano za velike prodaje :uzbud: ništa lepše...:uredu:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Znas ti Morph jako dobro sta ja pijem :kez:

Crno vino...

p.s. za razliku od nekih koji piju koktel zvani PelinVinjak :hahaha:

Samo pod izuzetnim okolnostima. :roll:

Inače, volim vinjak. To mi dođe nekako kao porodično nasleđe. :lol: Dobro pivo uvek mogu popiti, bez obzira na doba dana ili raspoloženje. U poslednje vreme uživam u vinu, iako ga nisam voleo... Od ovih "egzotičnih" tekilu volim i rado je se sećam, a u posebnoj uspomeni mi je i Metaxa sa putovanja po Grčkoj... :fijuk:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 2 sedmica kasnije...

Spisak pića iz uvodnog posta uopšte nije reprezentativan, bar za mene.:fijuk: Nedostaju neka pića koja su za mene jako bitna. Na prvom mestu je konjak...

Kuorvazije

Francuski konjak je jedino alkoholno piće u kome uživaju sva ljudska čula, kažu zaljubljenici u ovaj "anđeoski napitak".

photo8rowofbottles.jpg

Vrhunski konjak zahteva mnogo rada i novca. Utvrđeno je da je za proizvodnju litre francuskog konjaka potrebno pet puta više novca nego za istu količinu viskija, tako da kurvoazje prolazi strogo kontrolisan propisan proces destilacije, zrenja i blendiranja. Tradicija duga više od dvesta godina i činjenica da je upravo ovaj konjak bio omiljeno piće Napoleona (otuda njegova silueta na etiketi) obavezuju više od bilo kakvih pisanih pravila i zakona.

Tajna kurvoazijea je u harmoniji ukusa, mirisa i boje. Sva čula moraju da uživaju. Najpre se, kaže, uživa očima u prelepoj boji ćilibara, zatim se prepušta čaroliji neodoljivog mirisa, a pre nego što se popije gutljaj dobrog konjaka, čaša se zagreje dlanovima. Konjak najviše prija posle ručka u trenucima opuštanja uz čokoladnu tortu i dobru cigaru.

Kurvoazje se pravi gotovo isključivo od grožđa "uni blan" iz vinograda koji se ne smeju navodnjavati ni prskati. Strogo je propisano da se grožđe bere u oktobru, da destilacija počne u novembru i završi se najkasnije do 31. marta. U procesu proizvodnje od sedam litara izuzetno kvalitetnog vina dobija se jedan litar francuskog konjaka. Pre flaširanja, konjak mora da odleži, da sazri u bačvama, koje se prave od najkvalitetnijeg drveta. Svake godine iz ovih bačvi ispare po tri procenta tečnosti koje destileri od milja zovu "anđeoski deo". Najjeftiniji "kurvoazje VS konjak" zri od četiri do sedam godina, a najskuplji "inicijal" ne sme da bude mlađi od 50 godina.

photo3grapes.jpg

Pre flaširanja konjak se blendira (meša) ne bi li se postigla što je moguće veća harmonija ukusa. Čitav tim "majstora blendera" nedeljama degustira i kombinuje različita godišta da bi se što više približili savršenstvu. Majstori blenderi se ipak nikada ne napijaju, kako bi se možda moglo pomisliti, jer se proba konjaka najviše vrši čulom mirisa, a i kada se testira ukus najčešće se konjak ispljune.

Možda niste znali, ali istraživanja američkih i danskih naučnika dokazala su da konjak značajno produžava život i smanjuje rizik od infarkta, jer stari konjak sadrži polifenol koji je veoma dobar u sprečavanju srčanog udara. Pokazalo se da ljudi u jugozapadnom delu Francuske žive znatno duže od evropskog proseka. Upravo zato što svakodnevno posle jela popiju po čašu dobrog konjaka. Naučnici su to nazvali "francuski paradoks".

Istorija "Kurvozajea" počinje 1800. godine kada je Emanuel Kurvoazje osnovao svoj biznis u Parizu. Već 1811. godine skladište u Bersiju posetio je Napoleon i oduševio se ovim konjakom. Emanuelov sin Feliks i Luj Žil Giloa 1835. godine osnivaju kompaniju u Žarnaku gde se i sada nalazi. Feliks Kurvoazje 1848. godine dobija Legiju časti, da bi već 1869. godine bio imenovan za specijalnog isporučioca dvora. Braća Simon 1909. godine kupuju kompaniju, a u doba najveće ekspanzije 1964. godine firmu kupuje Kanađanin Hiram Voker. Konačno, 1986. godine Kanađani "Kurvoazje" prodaju "Alej Domeku", internacionalnoj grupaciji u čijem sastavu je i danas.

photo2vineyard.jpg

Iako na različitim meridijanima prave koktele sa konjakom pravi je greh ukrštati kurvoazje s drugim pićima. Najbolje je poslužiti ga čistog.

Za početak, važno je servirati konjak u malim čašama oblika lale koje ne smeju biti predebele da bi piće moglo da se zagreje dlanovima. Konjak je dižestiv i po pravilu se uzima posle jela, mada se danas sve više koristi kao aperitiv.

opener.jpg

Konjaci (pravi su jedini francuski iz pokrajne konjak, svi ostali nose naziv brandy) se po godinama satrosti od najmlajdeg do najstarijeg obeležavaju oznakama:

-vs.-vsp.-vosp.-x.o.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 2 sedmica kasnije...

Od alkohola nema sta nisam probala :fijuk: metaksa mi je jednom zamalo glave dosla :uzbud: sad u poslednje vreme pijem keglovica,nekako moze dosta da ga se popije,ali ne udara brzo i momentalno,nego dejstvo ostavlja za kasnije :lol:

Najvise volim teKilu jos u kombinaciji sa nekim energetskim picem,DAJE TI KRILA :hahaha:

Porodicni gen za alkohol sam nasledila :fijuk:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 1 mesec kasnije...
  • 3 sedmica kasnije...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...