Idi na sadržaj

Zahvaljujući kome, ili čemu ste dobili ime?


Preporučene poruke

Čitam temu o neobičnim imenima.

Piše Vam nesuđena Branislava,

ali sam zahvaljujući mami,

postala i ostala Gordana.

Kada je Kiki trebalo da se rodi,

želela sam da mu dam ime Vuk...

(da ga zaštitim od svega,

a i žena,

koja me je čuvala od navršenog trećeg meseca,

se zvala Vučica)

suprug Zvezdan :roll:

sada ima ime, koje mi je najlepše na svetu.

Na krštenju mi je kum

(iz zezanja, jer tada nismo ni znali šta je, tj. ko je to :stid2:

Paraskeva...) :lol:

Kome ste zahvalni za ime, koje sa ponosom nosite? :)

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Ja sam trebala da se zovem Aleksanrda,pa se moja sestra od strice porodila pre moje mame i "ukrala"mi ime:( i onda su mi dali bakino ime...:fijuk: tata predlozio,mama se slozila(gde sam ja bila da pitaju mene???:blink: )

Ne volim ga,ne koristim ga:jok: Cak ponekad ni moj tata iz prve ne pogodi kako se zovem :kez: ali sta je tu je zivot je jedan i osim na dokumentima nigde se vise moje ime ne posminje :naklon:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Moji baba i deda (s očeve strane) su imali ćerku pre mog tate, koja je stradala u ratu. Zvala se Sofija. :srce:

Posle rata se rodio moj tata i na tome su završili sa potomstvom. S obzirom da sam se rodila ja, prva unuka, pa još odmah po rođenju sam ličila na njegovu familiju, svi su se složili da dobijem ime po tetki. Niko se nije bunio... i svima se ime sviđalo. Tada su to ime imale samo neke babe u selu, a ja sam bila jedina u mom gradu sa tim imenom... Sviđalo mi se uvek moje ime... i onda i sad :uredu: i ne bih ga menjala... nikad...

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

U to vreme nije bilo UZ, tako da moji roditelji nisu znali kojeg cu pola biti..smislili su dva imena..Zoran i Zorica/Zorana..

Mamin porodjaj sa mnom je bio blagi uzas i pravo je cudo da smo prezivele..u mom mestu je tada bilo porodiliste, ali bez uslova za carski rez ako nesto krene po zlu...a krenulo je..

Na kraju je pala odluka da se spasava majka, a sa bebom (sa mnom), sta bude..

Medjutim, ta beba od jedva tri kilograma se izborila za zivot..jedina posledica mi je oziljak na guzi od kljesta kojim su me izvlacili (bila sam u karlicnom polozaju i zaglavljena)..

Tada je dosla moja tetka i rekla da dogovor ne vazi i da cu se zvati Valentina..

(od latinskog valens-zdrava, jaka)

I mene je ime zaista obelezilo..

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Ime sam dobila zahvaljujuci tetki ...i hvala joj na tome. Naime, dugo nisam volela svoje ime - dok mi ona nije otkrila koja su imena bila u opticaju ...msm, svaka cas' svim Juliskama, Bezikama i Mariskama - ali bih se tek sa takvim ubedacila. Bogu hvala, tetka, najmladja tatina sestra, je bila sauremena i moderna zena. :lol: Sa tim, 'tradicionalnim stvarima', sam imala muku kad se djetic rodio. Njihova porodicna tradicija je da se ime nasledjuje od dede - pa ide... 'Ivan, Dragan, Ivan, Dragan', itd. Htela sam da popizdim. Ja nisam htela da mi se to ime namece, pa je pao kompromis - ako bude musko - bice po njihovom, ako bude zensko - biram ja ............ali se ipak nije rodila mala Teodora :uzdise:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Trebala sam se zvati Jovana jer sam rođena drugi dan Jovandana. Tako da je kompletna familija navijala za to ime. Međutim, pošto smo i mama i ja jedva ostale žive tokom porođaja...a prije mene je bio još jedan brat koji je umro kao beba od 40 dana, posle njega je mama imala 4 ili 5 pobačaja, tako da je suza i suza prolila dok me nije dočekala živu i zdravu. I tata je rekao: Neće se zvati Jovana, biće Suzana. :)

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Izgleda je u to vreme bilo popularno da kumovi daju imena. E, posto su moji roditelji izbegli da im se prvenac zove kako su kumovi smislili onda je drugi krug bio njihov :astasad: tj. ja. U to vreme, u tom proslom veku :kez: bese popularna neka lepotica, cak je bila i zvanicna mis drzave (Ivona Puhijero :neznam: ) te mi dadose ime po njoj. Mozda su kumovi mislili da ce izrasti jos jedna lepotica :lol: Nit' sam lepotica nit' sam (bila) misica. Jbg... "dzabe su krecili"

I tako, otac krene da me prijavi kod maticara i kada ga je ovaj pitao kako se zove cerkica?

Otac: :blink::neznam: Cek' da procitam, zapisao sam na papiric.

:lol:

Dugo je to bilo nesvakidasnje i neobicno ime i nisam ga nikako volela. Kad moram dva puta da ponovim kako se zovem onda u ocin. Medjutim, s godinama se to i odraslo :lol: i shvatih da ime i nije tako lose, cak sta vise sve mi se vise i vise svidjalo bas zato sto je i dalje bilo nesvakidasnje i neobicno.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

pok. Cale i Kum (bivshi) komunista, se zapili u kafani, pevali partizanske pesme ...i tako :)

Te godine je otishO Tito / na ovaj dan

Jugoslavija :uzbud: Jugoslavija :uzbud: Jugoslavija :uzbud:

...........

A sto ne volim kad trazim drugove sa *normalnim imenima i prezimenima na FB ... pa u startu odustanem .... :blink: u je... kol'ko je normalnih

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 5 sedmica kasnije...

Moje ime ima političku i muzičku pozadinu. Kad su saznali za prinovu, roditelji su se dogovorili da mama daje ime ako dete bude muško, a otac ako bude žensko. Tako je mama dobila pravo da bira ime. Pošto sam rođen u Zagrebu, a srpskog porekla, želela je da ime ne odražava nacionalnu pripadnost kako kasnije ne bih imao problema. Tako je došla na ideju o imenu Miroslav, kao "neutralnom". Ideju je učvrstilo to što je Miroslav Ilić tada bio na vrhuncu popularnosti, tako da mogu reći da sam ime dobio po njemu.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Posto je moja Historija malo komplikovana, jos sam dobro i ispala :smeh:

LM, rodjena sam na Mitrovdan, i posto se doktor zajeb'o misleci da je pisha od mog stopala i tako radosno preneo mojim roditeljima vest da ocekuju sina, trebala sam, sto zbog datuma sto zbog ljubavi prema imenu, biti Dimitrije. Posto sam ih sve zajebala i ispala zensko, zbog datuma sam trebala Mitra. A posto nisam ni Dimitrije ni Mitra, moje ime je predlozila kevina vencana kuma jer sam, eto, "Boziji dar" kao prvo dete, samo sto nisam sincina, neg' picushka :treptrep: Dugo svoje ime nisam volela jer nije bilo ucestalo kao Milica, Jelena, Ivana blabla, i govorila sam da cu ime menjati cim postanem punoletna. Zbog toga, a i zato sto sam vecito imala nakaradne nadimke. Vremenom su me te bube napustile i ja sam svoje ime mnogo zavolela, bas iz razloga koje sam navela iznad. Em ga ne nosi svako, em je retko, em mu je znacenje do dzadza 8) Samo, ostalo je to da su mi nadimci i dalje nakaradni, ali to je vec druga prica.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Ništa specijalno...pošto se nije rodio dečec, a trebao je :roll:....da jeste, zvala bih se Dragan. :dry:

Kad sam se pojavila ja...par dana sam bila bez imena, jer se moralo uklopiti ime od četiri slova, da bude kao sestrino, a da niko ne može da me zove nadimkom.

Bacili u porodilištu na papir par imena mama i tata...i kad su križali, uklapali...ispalo moje ime kao dobitna kombinacija. Dobra stvar je što sam bila prva Nela u svom gradu. :kez: I dalje sam ona najstarija... (što i nije za pohvalu)...aaa cool je ime...ja sam zadovoljna, s tim da me nervira što većina ljudi misli da mi je to nadimak. :blink:

"Ti se stvarno zoveš tako?" ..."Ne, ali mi furka da vas sve zaj...." :ajme:

Ipak uspijevaju tu i tamo najbliži da me zovu Ela i Nelka. :nezna:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 1 mesec kasnije...

meni je ime dala baba(sa oceve strane)i ponosna sam na njega.Naime u ono vreme baba je rodila jednu cerku koja se zvala Vinka al je umrla kad je imala dve godine.Posle nje su se samo redjali sinovi i na tome je ostalo.Kad se moj tata ozenio i mama ostala trudna svi su se potajno nadali devojcici i dobili su je.Od svih imena poput Snezana,Koviljka,Zorica...itd,moja baba je dala predlog da se zovem Vinka sto su svi prihvatili i tako je ostalo.Volim svoje ime bas zato sto je retko i staro a i zato sto mi ga je dala baba koje vise nema.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 3 sedmica kasnije...

...dobio sam ime po svome dedi Alexandru,koga na zalost nikada nisam video...niti ga je video moj otac...elem,za vreme II sveCkog rata,moj deda je bio oficir Kraljevine Jugoslavije...posto je pao u zarobljenistvo,jedna Hrvatica,ispostavice se kasnije njegova druga zena, mu je pomogla da pobegne iz logora gde su kasnije zavrsili u Argentini...moja pokojna baba se uredno dopisivala sa njim sve do momenta kada sam se ja rodio...pismo gde mu saopstava da je postao deda se vratilo posle par meseci...ubrzo je i moja baba umrla...moj pokojni otac nikada nije pokusavao da pronadje svog oca...verujem da je bio razocaran...ja sam pokusavao da saznam sta je bilo sa dedom,ali do danasnjeg dana to nisam uspeo...naravno,necu odustati...:)

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Majka je htela da se zovem Zorica - po njenoj svekrvi koja se zvala Zorka, jer sam prvorodjeno unuce. Ali kako sam isto i sa mamine strane prvorodjena, a njena se majka isto zvala ko i svekrva, baka nije htela ni da cuje, jer je verovala da mi mama daje to ime po svojoj majci (svasta :roll: ) . Pa navalila da mi daju ime Velika (po njenoj svekrvi)

Mama je kako kaze - rat vodila i nije davala da me tako krste, pa sam mesec dana (a mozda i vise) bila samo beba, bez imena :lol:

Onda je tata otisao jedan dan u maticno i prijavio me pod imenom koje je cuo dok je putovao sluzbeno po svetu i koje mu se mnoooogo svidelo- Anita.

I mami samo pokazao izvod iz maticne knjige rodjenih.

Naravno, nakon sto je malo zezao da mi je dao ime koje ona ne voli - Velika :hahaha:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 6 meseci kasnije...
  • 3 meseci kasnije...

Majka mi nadenula ime...nije kaže imala neki specijalan plan u vezi te priče,već je pala ideja,dok je čekala red u dispanzeru...neko je dotičnu doktorku oslovio po imenu,uz titulu razume se :roll:,i keva se primi,ali totalno :smeh:

Ono što je najbitnije meni se sviđa,nekako baš ide uz mene...s tim da sam imala ideju da ga menjam,kad sam bio mawi,ali sam odustala od iste kada sam shvatila da to ne biva tako lako...međutim moja ćerka nosi to ime...i baš nekako ide uz nju.Što ono kažu:nije kome je rečeno već kome je suđeno...

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...