Idi na sadržaj

Preporučene poruke

Stigao je novi Ubuntu

Jedna od najpopularnijih GNU/Linux distribucija, Ubuntu, od danas je dostupna za preuzimanje u novoj verziji - 11.04 Natty Narwhal.

Jedna od najuočljivijih novina svakako je novi korisnički interfejs, Unity, prvenstveno razvijan za netbook verziju ovog operativnog sistema, a koji je sada prilagođen i za desktop.

Osim toga, pomeranje od tradicionalnih interfejsa učinjeno je i sa novim način pretrage aplikacija i fajlova, koji izgleda kao pretraživanje na webu, navodi se u zvaničnom saopštenju.

Bojan Bogdanović iz lokalne Ubuntu zajednice rekao je da ovo izdanje donosi velike promene. "Pored ustaljene prakse da sa novom verzijom dolaze najnovije verzije programa, kernela i slično, ovoga puta su načinjene velike promene u samom izgledu, ali i funkcionalnosti dekstop okruženja."

"Od ove verzije doneta je odluka da Ubutnu dolazi sa Unity u paru sa AppMenu umesto sa (upravom izašlim) Gnome 3 okruženjem. Vizuelni identitet je dopadljiv, a nadamo se da će i nove funkcionalnosti doprineti lakoći korišćenja Ubuntua", rekao je Bogdanović za Tehnopolis.

On je, od ostalih promena, izdvojio i zamenu nekih podrazumevanih softverskih paketa, pa sada umesto OpenOffice paketa, Ubuntu stiže za libreOfficeom, a umesto Rhythmboxa tu je Banshee.

Ostale karakteristike 11.04 izdanja tiču se bolje povezanosti sa Ubuntu One servisom i novog Software centra, a koje bi trebalo da doprinesu lakšem korišćenju u svakodnevnom radu, rekao je Bogdanović.

Ubuntu Natty Narwhal, koji prema rečima izvršne direktorke Canonicala, kompanije koja stoji iza ovog operativnog sistema, Džen Silber, "pomera granice pružajući moderno i efikasno PC iskustvo" možete besplatno preuzeti sa zvaničnog sajta.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 1 godinu kasnije...

Dobar dan svima, ja sam Morpheus. Zgrešio sam, pišem sa Linuxa. :lol:

Reko' da u kratkim crticama opišem iskustvo jednog hardcore zaljubljenika u Windows. Već treći dan koristim Linux Mint 14 pod imenom Nadia, sa Cinnamon desktop okruženjem, i... bio bih prezadovoljan da mi radi tv kartica na ovom čudu. Ovako sam samo zaljubljen u Nađu. :lol:

- Cinnamon taskbar je vizuelno prelep sa mnoštvom funkcija. Meni je posebno draga vremenska prognoza, kao i to što se music playerom može upravljati iz njega. Obaveštenja su totalno nenametljiva, ikonice lepe. Jedina zamerka je što se ne može (verovatno može, ali još nisam našao) podesiti da taskbar prikazuje samo ikonice.

- Na instaliranje softvera putem Software Managera se zaista lako navići i koristiti ga. Jedino smeta (a to je zamerka celom sistemu) što se za sve treba unositi lozinka. Dosadi nakon nekog vremena.

- Čak ni konzola (jeres za Windowsovca) nije preterano komplikovana nakon što nekoliko puta uneseš neku komandu.

- Sav hardver radi iz prve bez dodatnih drajvera. Osim pomenute tv kartice koju sam poželeo iščupati iz kućišta nakon tri dana bezuspešnog nameštanja.

- Standardni music player, Banshee, je prava katastrofa. Nakon sat vremena zauzme svih 4GB memorije, ne može pustiti .pls fajl direktno da ga ubiješ... Zamenio ga Rhythmbox-om, radi lepo za sad.

- Mogućnosti prilagođavanja su beskrajne, iako sam naučio da Cinnammon zaostaje za ostalim desktop okruženjima u tom smislu. Koristim Elegant Brit temu koja je prosto fantastična.

- Nedostaje mi Windows 8 mail aplikacija, Linux nema ništa slično tome.

- Default browser je Firefox. :roll: Iz starta uz psovku zamenjen Operom.

- Gimp... ne znam, teško se navići.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 1 mesec kasnije...

Još malo o Linuxu, ovaj put nakon nekoliko dana intenzivnog korišćenja. Windows mi uopšte ne nedostaje, mislim da to sumira iskustvo sa Linuxom. Naravno, potrebno je imati volje i želje da se isproba nešto novo i da se tome novom da realna šansa da pokaže svoje kvalitete. A to imam. Pa, da krenemo opet sa "primećivanjem", u pitanju je Elementary OS Luna beta 1:

- ako se po jutru (beti) dan poznaje, ovo će biti jedna od popularnijih Linux distribucija

- ideja je bila da se klonira funkcionalnost Apple OS X, po potrebi malo i ulepša, i uspeli su

- programe je moguće pokrenuti na dva načina. Jedan je klasičan Windows-ov iz svojevrsnog start menija, drugi je OS X-ov iz panela koji se nalazi na dnu ekrana. Oba su brza i jednostavna.

- upotrebljivost za multimediju je sjajna. Slušanje muzike, gledanje video materijala, komunikacija Skajpom... sve radi besprekorno, a za one kojima nedostaju Windows programi tu su često i njihove verzije za Linux.

- za podešavanje nekih nestandardnih opcija je potrebno malo strpljenja i mnogo google pretrage (odnosi se na tv karticu, tj. njeno podešavanje, komunikaciju sa Android telefonom i slično)

- rad sa fotografijama, naravno nema Fotošopa ali tu je Gimp koji u novijim verzijama i vizuelno i mogućnostima jako podseća na Adobe vršnjaka. Tu je i program za pregledanje fotografija (Shotwell)

-standardni mail program je blagi užas, pa sam ga zamenio Evolution mail-om

- ne treba dupli klik! :) U ovoj distribuciji folderi i programi se otvaraju jednim jedinim klikom miša, daleko brže i jednostavnije

- nedostaju Windows fontovi, većina stranica u Chromiumu deluje kao da su ih pravili dvogodišnjaci koristeći isključivo levu nogu, ali za to ima leka na Google-u

Ukratko, Linux je dostigao nivo na kom nije potrebno imati doktorat iz programiranja da bi se na njemu čovek lepo snalazio, i potpune računarske neznalice bi ga lako instalirale i još lakše koristile. NE odnosi se na Linux Arch i distribucije bazirane na njemu. :lol:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 2 meseci kasnije...
  • 9 meseci kasnije...

Juče je izašla poslednja beta verzija Ubuntu-a 14.04, operativnog sistema baziranog na Linuxu. Finalna verzija Ubuntu 14.04 LTS pojaviće se 17. aprila. LTS u nazivima ovog operativnog sistema označava "Long-term Support", odnosno "Dugoročna podrška", što za krajnje korisnike u praksi znači da će bezbednosne zakrpe i ažuriranja softvera za verziju 14.04 biti dostupni do aprila 2019. godine.

Beta 2 verziju, sada već potpuno stabilnu za svakodnevnu upotrebu, moguće je preuzeti sa zvaničnog sajta distribucije.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 2 sedmica kasnije...
  • 1 mesec kasnije...
Napisano (izmenjeno)

:hahaha: Ono kad Apple do detalja prekopira ceo koncept jednog Linux desktop okruženja i nazove ga originalnim dizajnom. :hahaha:

Apple OS X 10.10, Jun 2014.

Linux elementary OS Isis 0.3, mart 2014.

Obratiti pažnju na vrh prozora, gde su svi elementi interfejsa poredani jedan do drugog u istoj liniji, uključujući i ikonice za zatvaranje, povećanje/smanjenje prozora.

Izmenjeno od strane člana Morpheus
Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 3 sedmica kasnije...

Razvojni tim elementary OS distribucije odlučio je da promeni kodni naziv svog novog operativnog sistema iz Isis u Freya, želeći da se distancira od bilo kakve mogućnosti zloupotrebe prethodnog naziva i poređenja sa Islamskom državom u Iraku i Siriji (Islamic State in Iraq and Syria - ISIS).

Freya je, inače, Nordijska boginja povezana sa ljubavlju, seksualnošću, lepotom, plodnošću, zlatom, ratom i smrću.

Gliupo ime i glup razlog za promenu, ako mene pitate. No, zaista dobar OS, pa im se da oprostiti.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 1 mesec kasnije...

Razvojni tim elementary OS distribucije objavio je danas prvu beta verziju svog novog operativnog sistema nazvanog Freja (Freya). U pitanju je, naravno, rana razvojna verzija, namenjena linux entuzijastima koji žele videti šta novo dolazi iz doma popularne distribucije i pomoći u njenom daljem razvoju slanjem informacija o potencijalnim propustima i problemima.

 

Elementary OS Freya beta 1 možete preuzeti sa sledećih linkova:

 

32-bit

64-bit

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 8 meseci kasnije...

Razvojni tim elementary OS distribucije objavio je treću verziju svog operativnog sistema pod nazivom Freya.

 

 

Verzije elementary OS Freya za svoj računar možete da preuzmete na sledećem linku: http://elementary.io 

Podrazumevana vrednost je donacija u iznosu od 25 dolara, ali elementary možete da preuzmete i besplatno odabirom opcije Custom (Drugo) i unošenjem iznosa od 0 dolara.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Canonical - komercijalni sponzor Ubuntua - je u nedavnom članku objavio da najpopularniji svetski besplatni operativni sistem sada ima preko 20 miliona korisnika, kao i da Ubuntu Linux svakog dana prihvata sve veći broj korisnika. Prema navodima Canonicala, primetan je trend rasta prihvatanja Ubuntu operativnog sistema kako od javnih, tako i od privatnih entiteta širom sveta. Ovo utiče i na to da kompanija izrađuje nove alatke, koje pomažu ovim entitetima da Ubuntu pokreću na svom izbornom hardveru.

Iako Ubuntu zaista jeste jedan od najkorišćenijih Linux kernel-baziranih operativnih sistema, koji pokreće desktop i server računare širom sveta, ali i smartfon i tablet uređaje, Canonical nije obezbedio detalje o tome kako prati instalacije Ubuntua na korisničkim sistemima. Od pre nekoliko godina znamo da je postojao paket instaliran u Ubuntu Linux (pod nazivom canonical-census), koji šalje "I am alive" ping Canonicalu i pomaže kompaniji da prati nove instalacije sistema. Međutim, ovaj metod se nije pokazao kao relevantan, jer je korisnik mogao da instalira Ubuntu na više računara koje poseduje. Ovaj paket je u 2010. godini izazvao dosta kontroverzi i više se ne instalira u Ubuntu.

Izvor: Softpedia, benchmark.rs

Upitno je koliko je najpopularniji, Mint ga je verovatno pretekao po broju korisnika, openSUSE je standarno jak, a Arch i elementary ga ubrzano sustižu.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 2 meseci kasnije...

Verujem  da ce  se svi  koji  se  razumeju iskidati  od smeha,ili zakolutati  ocima,pogotovo sto  ja  nemam pojma,ali  iz onog malo  sto  znam  oLinuxu,pokusala sam da sve  koji   mi odrzavaju racunar privolim  da mi gainstaliraju.Pogotovo  sto mi  je  receno  za njega nema antivirus programa,jer  jednostavno niko ne  salje viruse.I  svi  su me  odbili uz'sta ce ti Linux'? to  je komplikovano..Zato  s  paznjom  procitam  sve sto Morpheus  pise oLinuxu,iako  i  dalje  nemam ko  dami  ga  instalira..

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Instalacija linuxa je danas krajnje jednostavna, naročito ako želiš da linux bude jedini sistem na računaru, tada nestaje i jedina problematika instalacije - pravljenje particija.

Što se antivirusa tiče, da budem iskren nisam siguran da li postoji ijedan za linux - nema potrebe za njim jer desktop varijante linuxa koristi 1-4% korisnika računara u svetu.

Moja preporuka su Mint, Debian, Ubuntu i njegovi derivati (sve što se završava na *ubuntu). Arch je takođe solidan sistem ali prekomplikovan za početnika.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 1 godinu kasnije...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...