Idi na sadržaj

Preporučene poruke

Slavuj

Slavuji imaju neugledno smeđe perje (odozdo nešto svjetlije nego sa gornje strane).

Gnijezdo slavuja se uglavnom nalazi na tlu, a mnogo rjeđe na niskoj vegetaciji. Sastoji se od neuredne gomile lišća i biljaka, a često je skriveno ispod kupina, kopriva i drugih biljaka. Mladunci se iz jaja izlegu goli i slijepi, no brzo rastu i dobijaju perje, pa za nekoliko tjedana već mogu letjeti.

Slavuj se hrani sitnim kukcima i paucima, a ponekad i drugim beskralježnjacima. Obično se smatra da slavuj "pjeva" samo noću, ali, ako ga se ne uznemirava, često pjeva i danju. Najčešće se, pri tom, nalazi u nekom grmu gdje je skoro nevidljiv, zbog neupadljivog perja.

Svi slavuji provode zimu u Africi. Slavuj "pjeva" samo u proljeće, a u lipnju lagano prestaje sa pjevom, pa se, u kolovozu, može učiniti da su već otišli na jug. Međutim, tada su oni tihi i neprimjetni.

izvor

slavuj_460.jpg

Pre neki dan sam sedela na terasi lep sunčan dan suprug i ja čujemo cvrkut ptice.Kako grane drveća još nisu olistale ugledamo sićušnu ptičicu i suprug reče da je to slavuj.I zaista je bio slavuj.Tako rano se pojavio,verovatno nemogavši da se krije negde u šiblju.Davno ga nisam tako jasno videla uvek je skriven u granama i lišće ga zaklanja.

Eto sada slušam i poj slavuja iako je hladnjikavo.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 1 mesec kasnije...
  • 3 sedmica kasnije...

Evo jedna basna o slavuhu i ......

Slavuj i jastreb

Sedeo slavuj na visokom hrastu i po običaju pevao. Opazi ga jastreb pa, kako je oskudevao u hrani, sleti i zgrabi ga. U želji da se spasi, slavuj počne moliti jastreba da ga ne pojede, govoreći kako je odviše malen da ispuni jastrebov želudac, a on, ako u hrani oskudeva, neka hvata veće ptice. Tu mu jastreb upadne u reč : “Zaista bih bio lud kad bih ostavio hranu koju već držim u pandžama i krenuo u poteru za nečim čega još nema ni na vidiku.”

Basna pokazuje da tako i među ljudima nepromišljeno postupaju oni koji zbog nade u veće odbacuju ono što im je već u rukama.

autor: Ezo

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...