Idi na sadržaj

Preporučene poruke

Uslovi koje sobe za decu treba da ispunjavaju

Uredjenje-decije-sobe-Kucne-Carolije.jpg

Sobe za decu uglavnom predstavljaju prostor u kome deca treba da se igraju i druže, da uče i da spavaju. Uređenje dečije sobe treba osmisliti tako da sve tri funkcije ovog prostora budu u potpunosti i pravilno omogućene. Deluje teško spojiti tri različite prostorne funkcije u jednoj prostoriji, zato ćemo se potruditi da Vam svojim savetima pomognemo prilikom uređenja sobe za decu. Pre svega potrebno je napraviti plan za uređenje dečije sobe, i to uz formiranje tri različita kutka u prostoriji.

Prostor Za Spavanje

Kutak za spavanje treba da ispunjava uslove svake druge spavaće sobe. Boje u ovom delu dečije sobe treba da budu pastelne i treba da budu svedene na jednu do dve boje, kako bi deo prostora koji služi za spavanje imao umirujuću notu. Krevet u dečijoj sobi treba da bude kao i u svakoj drugoj sobi za spavanje, odaljen od prozora. Podrazumeva se njegova udobnost, kao i udobnost jastuka. Prilikom odabira kreveta za dečiju sobu, odlučite se za krevet na kome je moguće zameniti dušek kako iz higijenskih razloga, tako i zbog mogućeg oštećenja u toku dečijih nestašluka. U kutku koji je namenjen spavanju treba da se nađe i noćno svetlo ukoliko Vaša deca ne vole mračnu sobu. Ako u sobi boravi više dece, kutak za spavanje možete ograditi paravanom kako bi jedno dete moglo da spava a da mu ne smeta svetlost koja je drugom detetu neophodna zbog učenja. Takođe paravan ili drugi vid pregrade, učiniće kutak za spavanje intimnijim mestom.

Prostor Za Učenje

Soba za decu treba da ima i kutak za učenje. U ovom delu dečije sobe treba da se nađu radni sto, udobna radna stolica, police za knjige, radna lampa i slični elementi koji su neophodni za učenje. Radni sto odnosno, kutak za učenje, trebalo bi da se nađe pored prozora kako bi se prilikom čitanja i pisanja maksimalno koristila dnevna svetlost. Mada je danas na svakoj slici iz kataloga o uređenju i računar vidljiv na radnom stolu u dečijoj sobi, ovo ipak nije preporučljivo mesto za računar. Kao što u svojoj spavaćoj sobi ne treba da držite računar, televizor, biljke, tako ih ne treba biti ni u dečijoj sobi. U delu sobe za decu koji služi za učenje ne bi trebalo da se nalaze igračke, niti aplikacije na zidovima koje bi mogle da dekoncentrišu dete prilikom učenja.

Prostor Za Igru i Zabavu

Kutak za igru je najveselije mesto u dečijoj sobi. U ovom kutku treba izbeći nameštaj sa oštrim ivicama kao i staklene površine ili bilo šta na čemu se dete prilikom igre može povrediti. Deo namenjen igri i druženju treba da ima jastuke za sedenje ili stoličice gde bi se smestili mali drugari. Sve što zadovoljava dećiju maštu, a moguće je priuštiti treba da ispunjava ovaj deo dečije sobe.

Iako je uređenje dečije sobe bajkolik posao, treba ga shvatiti ozbiljno i obezbediti detetu neophodne i za njega zdrave uslove. Morate voditi računa o svakoj sitnici, od materjala i boja koje unosite u prostor za decu, pa sve do idealnog rasporeda i odabira elemenata.

izvor:klik na link

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...