Idi na sadržaj

Estetska i funkcionalna uloga zavese u prostoru


Preporučene poruke

Veliki uticaj na enterijer svakog stambenog pa i poslovnog prostora imaju zavese koje se u njemu nalaze. Estetski posmatrano, zavese mogu biti u potpunosti neutralne i svojim dezenom dopustiti isticanje nekog komada nameštaja ili dekorativnog predmeta u prostoru, ali mogu razbiti monotoniju u prostoru svojim raskošnim izgledom, jarkom bojom, dezenom. Pored estetskog uticaja, zavese mogu biti izuzetno funkcionalne, na šta posebno treba obratiti pažnju ukoliko prozor nema dodatnu zaštitu koja čuva intimu prostora i usput štiti od dnevne svetlosti.

Zavese-Kucne-Carolije.jpg

Zavese Za Dnevnu Sobu

U zavisnosti od dominantne boje i stila u kome je uređen dnevni boravak treba izabrati zavese za ovaj prostor. Ukoliko je ovaj prostor prilično opterećen bojama i različitim dezenima, poželjno je da zavese za dnevnu sobu budu jednobojne i to u boji nekog komada nameštaja, odnosno mebla koji se već nalazi u sobi. Boja zavesa može biti jednaka boji tepiha, garniture za sedenje ili zidova. Ukoliko zavese za dnevnu sobu imaju naglašen dezen, prostor će delovati skladno ako se takav dezen nađe na dekorativnim jastucima ili nekom drugom dekorativnom predmetu.

Zavese za dnevnu sobu bi trebalo da budu prozirne kako bi dnevni boravak bio dovaljno osvetljen. Međutim ukoliko, naročito u letnjim mesecima, ima potrebe za zaštitom od spoljnog uticaja kako bi temperatura u prostoru i količina svetlosti bile prijatne, treba se odlučiti za zavesu od debljeg materjala svetlih nijansi.

Panel-i-Rolo-Zavese.jpg

Zavese Za Spavaću Sobu

Zavese za spavaću sobu pored estetskog uticaja na prostor, treba da očuvaju intimu ovog dela doma. Ako prozori već imaju kapke ili roletne, zavese za spavaću sobu mogu biti prozirne u bojama i dezenu koji odgovara stilu u kome je uređena spavaća soba. Međutim, ukoliko je potrebno da se zavesama obezbedi zaklon od pogleda, treba odabrati zavesu izrađenu od neprovidnog materjala ili napraviti kombinaciju providnih i neprovidnih materjala.

Boja i dezen zavese za spavaću sobu bi trebalo da odgovaraju boji jastuka, prekrivača ili baldihina. Enterijer spavaće sobe treba da deluje umirujuće pa tako i boje zavese treba da budu pastelne i da deluju opuštajuće.

Vertikalno-i-Horizontalno-Trakaste-Zaves

Zavisnosno od stila u kome je uređen prostor i zavisno od funkcionalnosti koju zavesa treba da ima možete se odlučiti za jednobojne ili višebojne zavese, providne ili neprovidne, vertikalno ili horizontalno trakaste zavese, draperije, panelne ili rolo zavese pa čak i za zavese napravljene od perli koje pre svega imaju dekorativnu ulogu.

Prilikom odabira materjala od koga je zavesa napravljena, treba se informisati o održavanju i o zapaljivosti materjala. Naime, u prostorijama u kojima ima duvanskog dima ili u prostorijama koje su spojene sa kuhinjom, treba staviti zavese napravljene od materjala koji ne upijaju mirise ili od materjala koji se lako održavaju, dok se zbog smanjenja rizika od požara valja odlučiti za zavese napravljene od materjala koji nije zapaljiv.

Na izgled enterijera utiče svaki komad nameštaja, dekorativni predmet i svaka boja koja se u njemu nalazi. Prilikom odabira boja i dezena koji krase velike površine poput zida ili zavese, treba dobro promisliti o efektu koji će biti proizvod izbora. Vrsta, boja i dezen zavese moraju u potpunosti odgovarati prostoru kako ne bi narušile njegov izgled i kako ne bi negativno uticale na ugodnost ambijenta.

izvor:klik na link

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Pa dobro, ne znači da ćeš biti komšijama kao na dlanu ako nemaš zavjese....tu su žaluzine, roletne...razna čuda...ali meni je soba bez zavjese gola. :neznam:

U slučajevima kada kače one seljačke, nabrane :lol: možda je i bolja ta gola varijanta...ali inače su mi baš neophodne. I kad perem zavjesu, jedva čekam da se opere i onako vlažnu je stavljam...još osvježi prostoriju i fino se istegne. :stid2:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Ja nemam zavese u kući :jok:

Nemam ni tepihe :jok:

I to je najveća rak rana mojoj svekrvi kada dođe u goste, večito komentariše oko toga da to nedostaje... ne pada mi na pamet. Za mene su to samo sakupljači prašine i grinja i svega nepotrebnog... Ako baš ne želim da me gledaju komšije, a u pitanju je jedna nadrndana baba koja ne voli decu... :fijuk: imamo roletne...

Moje ''nevoljenje'' zavesa potiče od vremena kada sam živela sa roditeljima, a brat je imao bronhijalnu astmu i bio alergičan na prašinu pa smo svako malo prali zavese... ko šta radi po kući, mama ili ja, penjemo se na sto (jer smo mnogo visoke) i petljamo oko onih zavesa... još ona heklana u kuhinji :dry: nju sam baš volela peglati...:dry: Slažem se sa Sun da divno miriši i unosi svežinu kada se okači onako sveže oprana, al' to u mojoj kući nema niti će biti....:beyond:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Ovde u stanu imam te vertikalno-horizontalne trakaste zavese. Jeste da ne mirisu kada ih operem i okacim :kez: ali su zato jako lake za odrzavanje.

Volim i platnene zavese ali neke jednostavnog "kroja" sto se kaze i da se lepo uklope sa ostatkom namestaja u prostoriji.

Inace prijatelj ovde je jedno vreme isao po kucama i montirao zavese. Uglavnom su to bili truli bogatasi, "bolesnog" ukusa. Prica on meni kako izgledaju zavese (kic boziji sa milion nabora i cuda), sta im je sve radio dok ih nije montirao :lol: a ja ga pitam: Kada i kako oni to peru?

To se ne pere :hahaha: . Stoji na prozoru ili vratima pa se posle godinu ili vec koliko skidaju i menjaju za nove :lol: . Jbg ima se, moze se. Kupe nov namestaj pa valja i zavese promeniti.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...