Orion Lady 1054 Napisano July 11, 2013 Prijavi Share Napisano July 11, 2013 Mozete i naribati tikvice, jaje ubacit, sol/vegeta, dodati kukuruzno brasno, jedan pecilni, dodat vode, da bude ko za palacinke i sipat u pleh i peci.. na kraju premaze se sa pavlakom i mlijekom - a i ne mora. Kako ko voli. :) Citat Link ka poruci Podeli na drugim sajtovima
GlorijaTreca 602 Napisano July 11, 2013 Prijavi Share Napisano July 11, 2013 Pečene tikvice Neljuštene tikvice iseći na kolutove debljine 7-8 mm. Na ulju, na umerenoj temperaturi, u poklopljenom velikom tiganju peći posloljene tikvice.Ne mešati već s vremena na vreme prodrmati. Zatim polako kolutove okrenuti i pustiti da se skroz ispeku. I dalje ne mešati. Kada su meke ali nikako premeke, kada je voda isparila ali ne skroz, a tikvice porumenele, isključiti ringlu, dodati beli luk, peršunov list i opet poklopiti da se mirisi sjedine. Isti postupak je sa patliđžanom. Brzo gotovo, lagano, preukusno. Citat Link ka poruci Podeli na drugim sajtovima
Starsica 757 Napisano July 11, 2013 Autor Prijavi Share Napisano July 11, 2013 Slucajno gozba od tikvica Posto su nam tikvice u basti rodile brutalno dobro (kuckuckuc), mi samo tikvice jedemo. Tako je jedan dan moj otac zazeleo pohovane tikvice, ali u rerni. Ono, sve regularno se pohojue, ali se slaze na papir za pecenje i tako se samo pece, bude extra, kao cips. Elem, ja nasekla tikvica k'o da hranim desetoclanu porodicu i mrzelo me je da poXujem sve i dodjoh na ideju da napravim nesto na brzinu i od onoga sto sam planirala da napravim, ispalo je potpuno peto jelo. Potrebno za 4 osobe: - tri lepe, velike tikvice - malo mesa (bilo kog, ja sam imala kuvanu sniclu neku svinjsku; kad sam pravila pre neki dan, pravila sam sa kobajom, bilo je jos bolje) - 4 jajeta - jogurt - malo sira (najbolje bi bilo da je neki domaci, ili feta) - ruzmarin, mnogo bibera i persun - tri cena belog luka, sitno seckana Tikvice naseci na deblje ploske, posoliti ih i ostaviti da se ocede. Jaja ulupati i pomesati sa jogurtom. Meso iseckati na sitno. Tepsiju nauljiti. Kad se tikvice ocede (i inace, nikad se nece dovoljno ocediti), naredjati ih u tepsiju, praviti spratove i redjati tako da ne bude supljina, posuti ruzmarinom i biberom, pobacati mesiste i sir, preliti smesom od jaja i jogurta i nabacati odgore beli luk. Malo se divite svom remek delu Drmnuti u rernu naaaaaaaa recimo 200 stepeni i peci nekih 45 minuta, videcete vec. Ja htela lepo da uslikam kako je ispalo, ali zivim sa halavstinama i nisu mogli da docekaju. Okrenula sam se da uzmem foto aparat i otac je zgut'o parce :smeh: Najbitnije sam zaboravila Videti bold u citatu. Citat Link ka poruci Podeli na drugim sajtovima
Starsica 757 Napisano October 19, 2013 Autor Prijavi Share Napisano October 19, 2013 Pita od bundeve (Pumpkin pie) Potrebno za testo: 400 g brašna 150 g margarina (ili maslaca) 1 kašičica soli 1 kašičica šećera 14-16 kašika hladne vode Potrebno za fil: 1-1,5 kg bundeve 180 g šećera 200 g krem sira 1 kašičica mlevenog cimeta 2 prstohvata mlevenog karanfilića 1 kašičica mlevenog đumbira 3 jajeta Brašno pomešati sa rastopljenim maslacem, solju, šećerom i hladnom vodom. Umesiti, uviti u providnu foliju i testo ostaviti da "odleži" oko pola sata u frižideru. Takvo testo se zove prhko testo i koristi se baš za pite. Bundevu oljuštiti i iseći na komade. Tako isečenu poređati je u tepsiju koju smo prethodno obložili papirom za pečenje i peći je oko pola sata na 190 stepeni. Kada je gotova (omekšala), treba je pasirati da se dobije kaša od nje, da li mikserom ili blenderom, svejedno, bitno da bundeva bude kašasta i pasirana. U pasiranu bundevu dodati sve sastojke (u opisu pise dva prstohvata mlevenog karanfilića, ali je mera na vrh kašičice za ovu količinu, ne možete pogrešiti ni ako stavite više ili manje). Testo izvaditi iz frižidera, razviti ga i staviti u tepsiju (ne znam koliki je prečnik, ali je to tepsija za veliku picu u kojoj sam ja pekla) i dno malo izbušiti viljuškom da se ne bi dizalo. Na to naspemo fil od bundeve i pečemo oko 50 minuta na 190 stepeni. Kad je gotovo, ostavimo da odstoji, najbolje preko noći da bi se fil stegao i da se ne bi razlegao. Znaćete da je gotovo ako nožem probodete fil i nož ostane čist. Na kraju dodamo šlag odgore. Citat Link ka poruci Podeli na drugim sajtovima
Starsica 757 Napisano October 19, 2013 Autor Prijavi Share Napisano October 19, 2013 Ćufte od krompira Potrebno: - pola kilograma krompira - 2 jajeta - vlašac - malo kobasice - brašno - so - biber Krompir iseći na kockice i skuvati. Vlašac iseći na sitno, kao i kobasicu (može i ne mora). Kad je krompir gotov, napraviti pire od njega i u njega ubaciti sve sastojke, kao za obične ćufte. Izgledaće ovako: Poenta ovde je u brašnu. Kad stavite ćuftu da se peče i ako se raspada, znači da treba dodati još brašna. Ja sam to skontala tek kad mi je propalo 6 lepih, sočnih ćufti Sad, ne znam da li po ovom vremenu ima još vlašca, ali ja kad pravih letos, bilo ga je na izvoz. Lepši je ukus nego sa običnim lukom, pa, ako možete da pronađete za ovo, bolje Uglavnom plane odma', ne doĆeka večeru. Citat Link ka poruci Podeli na drugim sajtovima
Orion Lady 1054 Napisano December 8, 2013 Prijavi Share Napisano December 8, 2013 Prvi put pravila.. i super su.. Pola sto se peku jos, umocit cu u cokoladu i kokos.. Potrebno: 2x jaje 120g margarina 150 g secera, ja stavila mljeveni 1 vanili 1 pecilni Jaje pjenasto umutite, dodate vanili, secer i margarin (ja ga malo otopila).. u to dodajete brasna (sa pecilnim) i to je to.. vidi se kad je peceno.. A da, ja u tijesto dodam i kasiku kisele pavlake.. vesticara i Starsica 2 Citat Link ka poruci Podeli na drugim sajtovima
Orion Lady 1054 Napisano December 8, 2013 Prijavi Share Napisano December 8, 2013 Evo, i druga tura, ove nosim sutra kolegama. Smucalica 1 Citat Link ka poruci Podeli na drugim sajtovima
Starsica 757 Napisano December 12, 2013 Autor Prijavi Share Napisano December 12, 2013 Ladnjača Potrebno: 4 jajeta 250 ml mleka 400 grama brašna so ulje Prvo se ulje metne u tepsiju u kojoj se ladnjača peče i tako nauljena tepsija se stavi u rernu. Ulja treba da bude dosta, ono, sipaj i ne gledaj. Ulje treba da bude vrelo kad se smesa bude sipala, da testo zacvrči. Nema nauke. Pomešaju se sastojci, ubace se u vrelu tepsiju pa zatim u rernu, recimo na 200 stepeni i peče se dok ne bude gotovo Služiti uz jogurAt ili sir, a ako imate sitni sir, možete ga odmah u smesu ubaciti. Citat Link ka poruci Podeli na drugim sajtovima
Adrijan 3662 Napisano December 13, 2013 Prijavi Share Napisano December 13, 2013 Dva, tri pitanja: 1. - Šta ti znači "ulja treba da bude dosta", barem odprilike, prst, dva, tri?!? 2. - U čemu je poenta sipanja testa u vrelo ulje?! 3. - Treba li preduzeti mere predostrožnosti prilikom sipanja, 'oće l' da prska? 4. - Što se zove ladnjača?!? Jel treba da se o'ladi pre serviranja? :beyond: Citat Link ka poruci Podeli na drugim sajtovima
Starsica 757 Napisano December 13, 2013 Autor Prijavi Share Napisano December 13, 2013 1. Ja prenosim kako mi je baka rekla. Sipaj i ne gledaj Ne treba baš tako puno, ali ono, recimo da treba da bude oko pola prsta, sa tim da sam ja pekla u običnoj đuveč tepsiji. 2. Baka kaže da će se na taj način testo podići kao meni na slici. Ne treba da bude ravno, nego da dobije te bregove koji pucaju pa bude krckavo. 3. Neće da prska. Meni bar nije 4. Ne znam što se zove tako Što se đuveč zove đuveč? Ako želiš da vidiš još recepata, mislim da ladnjaču još zovu i supita i razlivak. Citat Link ka poruci Podeli na drugim sajtovima
Orion Lady 1054 Napisano December 13, 2013 Prijavi Share Napisano December 13, 2013 (izmenjeno) Moze i normalno u ulje pa onda da se pece, samo ce biti simetricnije i tanje. A ako volite krompir, naseckajte ga na male komade (3, 4 krompire) i stavite u sve to, moze malo manje brasna i bice ko pita od krompira.. Na kraju samo prelijete pavlakom (ukoliko volite) u koju ste stavili malo mlijeka i soli.. ;) Izmenjeno December 13, 2013 od strane člana Orion Lady Citat Link ka poruci Podeli na drugim sajtovima
Starsica 757 Napisano December 15, 2013 Autor Prijavi Share Napisano December 15, 2013 Keksići Potrebno: 500 gr brašna 150 gr margarina 1 jajO 1 kašičica vanilin šećera pola kašičice praška za pecivo 125 gr šećera 50 ml mleka Ovo je osnovna smesa u koje možete da trpate bukvalno šta hoćete (cimet, karanfilić, lešnike, kikiriki). Šećer, otopljeni margarin i jaje umutiti penasto, dodati suve sastojke i mleko, umesiti u kompaktnu smesu i ostaviti na pola sata u friz da odstoji. Posle tog vremena izvaditi iz frižidera i majstorisati. Ja sam tu smesu podelila na dva dela. Prvi deo sam pomešala sa karanfilićem, đumbirom i cimetom, vadila kalupom oblike i od gore premazala medom. Drugi deo sam pomešala sa kakaom u prahu i kikirikijem koji sam prethodno usitnila. Peče se na 200 stepeni nekih desetak minuta. Poenta je da se ohlade, biće krckavi. Plus ako se jede sa mlekom. Slika nema zato što smo sve pojele. Citat Link ka poruci Podeli na drugim sajtovima
vesticara 6022 Napisano December 15, 2013 Prijavi Share Napisano December 15, 2013 Pitanje...Mazala si medom prvi deo da bi poslužio kao vezivo sa drugim delom? Citat Link ka poruci Podeli na drugim sajtovima
Starsica 757 Napisano December 15, 2013 Autor Prijavi Share Napisano December 15, 2013 Ma ne, sve posebno. Med sam stavljala odgore u prvoj turi, samo premazala malo da bude slađe, drugi deo se peče posebno, ništa se ne preklapa :) vesticara 1 Citat Link ka poruci Podeli na drugim sajtovima
Smucalica 5972 Napisano June 26, 2015 Prijavi Share Napisano June 26, 2015 Ledeni breg(onako kako moji dečaci vole) Potrebno:2 pakovanja plazma keksa1l mleka3 pudinga od čokolade8 kašika šećera100gr čokolade200gr margarinamalo kokosa za posipanje U mleko (odvaditi 1dl za potapanje keksa) dodati šećer, kad provri staviti 3 pudinga i 5ogr čokolade i to skuvati.Kad se ohladi, dodati prethodno penasto umućen margarin.Ređati plazmu, prethodno umočenu u mleko, prvo četiri u širinu, preko toga fil, pa tri keksa, pa fil, pa dva i na kraju jedan keks,tako da izgleda poput brega.Odgore premazati filom, preliti glazurom i posuti kokosom.treba da odstoji pola dana, da keks omekša.Pojela deca iz ulice - isti dan Uspela uslikati jedno parče, da vidite kako to izgleda Ledeni breg na njihov način Inače, moj Naučnik je sam smislio kako treba da izgleda taj kolač,pošto on voli sve ove sastojke, pa je odlučio da napravimo kolač od toga i voila! vesticara, Mia, Adrijan i 1 drugi 4 Citat Link ka poruci Podeli na drugim sajtovima
Preporučene poruke
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.