Idi na sadržaj

Omiljeni slikar


Preporučene poruke

Pitanje je jasno :) Koji je vas omiljeni slikar, ili slikarka i koje su vam omiljene slike? Da li postoji neka epoha koju posebno volite? :)

Odmah i na prvu loptu, moj izbor je Mone. Koliko ja volim njegovu umetnost, ne moze da se opise. Od lokvanja, pa do slikanja Ruanske katedrale i zgrade parlamenta, pod razlicitim uglovima svetlosti, a posebno su mi drage slike na kojima su naslikane devojke/zene. Mone je jedan od razloga zasto sam htela da upisem Istoriju umetnosti.

Van Goga volim, ali ne slike portreta i autoportreta, nego slike koje mu nisu posvecene "licima". Od njega mi je jako dugo bila omiljena "Zitno polje sa cempresima", dok nisam malo vise zagrebala po povrsini i otkrila pregrst drugih, jos lucidnijih slika. "Kafana nocu" mi je fantasticna, a njegove "Suncokrete" obozavam.

Uopste mi je impresionizam omiljeni slikarski pravac, sa izuzetkom Gogena cije slike ne volim :beyond: Isto tako, Pikaso mi je medj' najmanje omiljenim umetnicima, a zakljucno sa njim, najmanje omiljeni pravac mi je kubizam. Ima slika koje volim, ali je to izuzetno mali procenat.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Im'o bi šta da reknem o omiljenim slikarima. Ako ne o njima, a ono barem o njihovim delima koje sam video. Im'o bi, al' neću.

No ću da reknem nešto o jednoj slikarki koju nisam nikada video, čak ni delo njeno zaprave ne videh, al' mirne duše mogu da izjavim da mi je omiljena slikarka.

Gliša. :zagrljaj:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 3 meseci kasnije...

Remek delo je remek delo, ma ko ga naslikao, i u ma koje doba je slikano... Kako onda da imam omiljenog slikara kad nisam iskljuciv?

Neka bude Munkacsi Mihaly, jer me podseca na skolske dane...

i zato sto je jedno njegovo delo je zamalo unisteno ljudskom nepaznjom...

nagykep.jpg

i neka bude Viktor Vasareli, jer sam njegovu izlozbu zadnje pogledao...

70.jpg

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Dugo sam mislio da je Pikaso bio prevarant i trgovac neznanjem onih koji kupuju njegove slike :lol:

Šta on koji moj crta neke kuke i motike, a ne nešto makar približno realno :pljuc:

Međutim, dođem u posed neke njegove monografije i vidim da je u devetoj godini, kada deci motorika još nije razvijena u dovoljnoj meri, da slika bolje nego mnogi koji su se već afirmisali i onda skontam da je genije, jer je razbio formu, jer se sprdao sa bojama, sa oblicima i skontam da je super i što je trgovac i od tada mu skidam kapu.

Ni sam siguran da će ga iko prevazići, ikada

<a href=%7Boption%7Dhttp://img843.imageshack.us/img843/3176/avignon.jpg'> Uploaded with ImageShack.us

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 3 meseci kasnije...
  • 2 meseci kasnije...

Da dodamo i Aleksića :kez:

stevan%2Baleksic%2Bautoportret%2Bu%2Bkaf

Stevan Aleksić (Arad, 23. decembar 1876 — Modoš, 2. novembar 1923.) jedan je od najznačajnijih srpskih slikara s početka dvadesetog veka. I sam poreklom iz slikarske porodice (deda mu je bio slikar Nikola Aleksić, otac Dušan Aleksić takođe se bavio slikanjem), od 1895. do 1900. godine, studirao je na minhenskoj Likovnoj akademiji, dok profesora Nikolasa Gizisa. Akademiju nije završio jer je zbog očeve smrti morao da se vrati u domovinu. Tokom skoro tri decenije stvaralačkog rada naslikao je preko dve stotine štafelajnih slika, a radio je i u skoro trideset crkvenih spomenika, na oslikavanju ikonostasa, zidnim slikama i popravljanju radova svog dede Nikole Aleksića. Slikao je portrete, ikone, istorijski i religiozni žanr. Stilski njegovo slikarstvo pripada minhenskoj slikarskoj školi, njenom realističkom toku. Najznačajniji deo Aleksićevog opusa vezan je za slikarstvo simbolizma i pokazuje mnoštvo odlika ovog slikarskog pravca, čime se ono svrstava u evropske umetničke tokove.

(wikipedia)

aleksic7.jpg

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 8 meseci kasnije...
  • 9 meseci kasnije...

Mozda ce to sve zvucati lokalpatriotski ali bas ne marim ni za ich...Moj omiljeni sllikar je Sava Sumanovic. Slikarski genije sa ovih prostora. Njegov stil, koji je on nazivao kako znam i umem, ostao je propoznatljiv do danasnjih dana. I pored podeljenih kritika koje su usledile posle objavljivanja, mislim da je Pijana ladja, koju je kako kazu njegovi savremenici, nacrtao za 7 dana i toliko noci, njegovo najlepse delo.

I na kraju, samo da napomenem, da je mucen i ubijen od strane ustasa 30. avgusta 1942. godine zajedno sa 150 srba iz Sida. Sahranjen je u masovnoj grobnici u Sr. Mitrovici.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Slažem se sa žabicom.

Jednu predivno sliku dobila je kuma za rođendan od moje porodice. Ovakva dama u crvenom.

Jednu Bebinu sliku poklonila sam pre dve nedelje mojoj koleginici za venčanje. Slika se zove "Svitanje".

Jedan divan labud krasi moj zid :treptrep:

jkd3.jpg

Moja jakooooo draga prijateljica ima 2 Bebine slike.

Moram reći da su uživo JOŠ LEPŠE!!! Uživo su čarobne!

Izmenjeno od strane člana vesticara
Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 3 sedmica kasnije...
  • 10 meseci kasnije...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...