Idi na sadržaj

Preporučene poruke

Sportska redakcija B92 | utorak 15.03.2011 | 14:45

Bizarne povrede: Od PES-a, preko Ferarija do stampeda svinja

Povrede su najveća noćna mora za sve sportiste, mogu da ih udalje iz meča godine, da im upropaste sezonu, pa i celu karijeru, ali je od njih nemoguće pobeći. Fudbaleri se naravno najčešće povređuju usled žestokih duela sa rivalima, početkom priprema, ali su neretke i povrede koje nemaju veze sa sportskom aktivnošću.

Prošle nedelje napadač Mančester sitija Mario Baloteli morao je pre vremena da napusti meč osmine finala Lige Evrope u Kijevu. Kontroverzni italijanski fudbaler nije mogao da nastavi da igra zbog alergijske reakcije na travu stadiona “Valeri Lobanovski”.

Ovaj slučaj samo je podsetio na neke bizarne povrede fudbalera. U njima su naročito dominirali fudbaleri iz Britanije, da li su samo najbolje medijski ispraćeni ili su stvarno "rođeni" baksuzi?

Tako se kapiten reprezentacije Engleske Frenk Lampard navodno povredio tokom leta ekonomskom klasom sa nacionalnim timom, a Čelsi je od FA tražio odštetu od 600 hiljada evra.

Neverovatan slučaj zadesio je štopera Mančester Junajteda Rija Ferdinanda. Dok je nosio dres Lids junajteda Ferdinand je suviše dugo držao podignutu na stolici dok je igrao kompjutersku igricu PES (Pro Evolution Soccer), pa je istegao tetivu kolena. Njegov tadašnji saigrač Lukas Radebe se okliznuo na led u svojoj kući dok je vadio grašak iz frižidera.

Legendarni Argentinac Martin Palermo je početkom prve decenije ovog veka igrao za Viljareal, i kada je bio u vrhunskoj formi slavio je jedan gol sa navijačima koji su oborili reklamu i slomili mu nogu.

Bivši golman "gordog Albiona" i tada Bristol sitija Dejvid Džejms svojevremeno je istegao mišić na leđima kad se protegao kako bi dohvatio daljinski upravljač, a jednom je stradao i do je pecao jer je iščašio rame pokušavajući uloviti velikog šarana.

Juventusov golman Antonio Kimenti primio je neverovatan gol sa 40 metara od Sampdorijinog igrača Kasana. Nakon utakmice, u svlačionici je pobesneo, udario rukom od sto i slomio je.

Nekadašnji španski reprezentativac Santjago Kanjizares propustio je Svetsko prvenstvo 2002, jer mu je u hotelskoj sobi na nogu pala i razbila se bočica losiona za brijanje koja mu je pokidala tetivu na nožnom palcu.

Liam Lorens, trenutno fudbaler Portsmuta, u septembru prošle godine pao je preko svoga psa u dvorištu, nakon čega je morao na snimanje nožnog zgloba.

Sadašnji golman Odenzea Roj Kerol, bivši čuvar mreže Mančester junajteda, povredio se na neobičan način dok je nastupao za Vest Hem. On je skupljao lopte iz gola tokom treninga, sapleo se pošto mu je noga zapela za mrežu i povredio koleno.

Malo poznati Norvežanin Svein Grondejl je trenirao za meč reprezentacije tako što je trčao po šumi. Sudario se sa irvasom i teže povredio. (:hahaha:)

Jedan od kandidata za šampiona u ovoj “kategoriji” je Kirk Brodfut iz Glazgov Rendžersa. On je morao u bolnicu zbog povrede tokom pripreme doručka. Naime, želeo da pripremi jaja u mikrotalasnoj peći, ali je jedno od njih "eksplodiralo" u vreloj vodi i zavšilo mu na licu.

Nekadašnji golman Evertona, Ričard Rajt, koji sad nastupa za Šefild junajted, uganuo je zglob dok se zagrevao za Kup utakmicu protiv Čelsija. Zapeo je za drveni znak, ne mareći za upozorenja da ne trči iza gola.

Golman Mančester junajteda Aleks Stepni je 1975. godine toliko urlao na saigrače u svlačionici da je iskrenuo vilicu, a dvadesetak godina kasnije indonežanski fudbaler Mistar poginuo je u 25. godini kada je stampedo svinja protutnjao igralištem.

Bivši štoper Severne Irske Stiv Morov slomio je ključnu kost nakon što je pao sa ramena saigrača Tonija Adamsa slaveći pobedu Arsenala u finalu Liga kupa nad Šefild Vednsdejem, dok je bivši fudbaler Lidsa i Blekburna, Dejvid Beti, obnovio povredu ahilove tetive kad mu je sin prešao biciklom preko noge.

Nekadašnji fudbaler Aston Vile Alan Rajt istegao je koleno u želji da dohvati papučicu za gas na svom Ferariju, a nakon što se oporavio od povrede, zamenio je elitnu italijansku marku za nacionalni džip "Rejndž rover".

Bizarna je i povreda bivšeg veznog igrača Barnslija Darena Barnarda, koji je odsustvovao pet meseci jer se okliznuo na urin svog psa na kuhinjskom podu, te pokidao ligamente. Sreće nije imao ni Li Hodžs, koji je kao igrač niželigaša Barneta povredio prepone okliznuvši se na sapun prilikom tuširanja.

Junak Arsenala u FA Kupu 1971. godine Čarli Džordž odsekao je prst kosilicom za travu, a Liroj Lita, koji sad igra za Midlsboro, istegao je mišić protežući se posle buđenja.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 1 mesec kasnije...

Lazar, somborski Forest Gump

Sedamnaestogodišnji Somborac Lazar Rišar (rođ. 1994) postao je pravi hit na društvenoj mreži Facebooku zbog neobičnog podviga koji je učinio na 32. somborskom maratonu.

lazarsombortrci615x409.jpg

Lazar je jedno od 11 dece iz veoma siromašne somborske porodice koja živi u kućici na Malom katoličkom groblju. Završio je samo dva razreda Specijalne osnovne škole „Vuk Karadžić“, ima manje probleme u govoru, ume da napiše svoje ime štampanim ćiriličnim slovima i da čita osnovne brojeve, i to je sve što poseduje od obrazovanja. Hrani se u Narodnoj kuhinji somborskog Crvenog krsta, a obuven je u stare, skoro raspadajuće cipele i obučen u staru, ali čistu i urednu, odeću. Uz sve to, Lazar je izuzetno pristojan i vaspitan mladić.

Kada je u nedelju, 22. maja, video da se na trgu Svetog Đorđa u Somboru nešto dešava. Nije znao o čemu je reč, ali je prišao i uzeo takmičarski broj za Trku zadovoljstva, koja se trčala u dužini od oko dva kilometra. Krenuo je kada i ostali trkači, ali je na račvanju, gde su se razdvajale Trka zadovoljstva i Polumaraton, krenuo za maratoncima.

Trčao je u starim cipelama i pantalonama, pri temperaturi od skoro 30 stepeni. Nije stajao, nije pio vode, nije ni znao da može da je dobije, i istrčao je za dva časa i dvadeset dva minuta polumaraton u dužini od 21,1 kilometra, na istinsko zaprepašćenje i oduševljenje ostalih učesnika, od kojih su mnogima trebala šestomesečne pripreme za ovakvu trku, pod nadzorom trenera, lekara, u najsavremenijoj opremi, i sa prilično visokim zahtevima prema organizatorima.

Lazar, koji i nema patike, a sportsku opremu je video samo na drugima, koji nije imao ni za flašu vode, istrčao je bez ijedne primedbe ovu neverovatnu kilometražu.

Nakon ovoga podviga mladog Somborca, podigla se trkačka javnost i počele su da dolaze ponude da mu se pomogne, iz Kule, Rume, čak i iz Vukovara. Reagovo je i Sportski savez Grada Sombora koji će pokušati da ovom mladiću pomogne u svakom pogledu.

lazarsomborkuca615x461.jpg

On je krajnje skroman. kaže da bi mu najveći poklon bile patike, ali da bi još više voleo da dobije mogućnost da nešto radi i zaradi. U njegovoj 13-članoj porodici jedino otac radi u JKP „Čistoća“ Sombor, majka je nezaposlena, a život u skromnoj kućici izuzetno je težak.

Na pitanje kako je uspeo da istrči ovu kilometražu, Lazar kaže: „Srce mi je dao snage“. Jedini trening mu je svakdonevni dolazak sa periferije u centar grada – tri kilometra, koje obično istrči.

Lazar Rišar je ovaj čudesni sportski podvig istrčao srcem, voljom i željom, i on je, kako nam kažu u ARK Somaraton, moralni pobednik 32. somborskog maratona.

Autor: Milan Stepanović

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 1 godinu kasnije...

Rumunija: 72 gola na dve utakmice!

Izvor. B92 | NĐ

Dok Evropsko prvenstvo ulazi u završnicu, u Rumuniji se igrao baraž za plasman u viši rang, pa su Rumuni procenili da nameštanje neće biti primećeno.

Voinca Lanuri i Puješti su se pred poslednje kolo borili za jedno mesto koje vodi u viši rang takmičenja, sa tim da je Puješti bila potrebna pobeda od šest golova više.

Znajući računicu fudbaleri Puještia su u poslednjem kolu pobedili Česlau sa 36:2, ali im ni ta astronomska pobeda nije pomogla s obzirom da je ekipa Vointa savladala ekipu Peskarušula sa 33:1.

Povodom ovog nezapamćenog slučaja ogasio se i fudbalski savez Rumunije, koji je diskvalifikovala sva četiri tima i dala priliku Unirei iz Štalpua da se bori za baraž, ali su i oni odigrali utakmicu sa "sumnjivim" rezultatom protiv Vernestija koja je završena 7:7.

Gazda Voince iz Lanurija Konstantin Krste tvrdi da njegova ekipa nije namestila rezultat, već da su igrači imali motiv više zbog premija.

"Odlično, sada cela zemlja zna za nas. Publicitet se ne deli na loš ili dobar. Nismo platili gostima da nas puste, moji momci su imali premije od 12 evra ako pobede! Za razliku od nas, Puješti je platio rivale 2.200 evra, to je prava mafija, a ne ovo što smo mi učinili", rekao je Krste.

Na njegove reči nadovezao se i trener Tase Laptoju.

"Moji igrači su pričali sa gostujućim igračima i pitali su ih da ih puste, ali tek nakon što smo čuli da Puješti vodi sa velikom razlikom na poluvremenu. Mi ni nemamo pare da potplatimo protivnike. Odlučili smo da igramo po njihovim pravilima, pa nismo mi glupi", rekao je Laptoju.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Tigre – borba za titulu i opstanak

IZVOR. B92

Fudbaleri argentinskog Tigrea u nedelju će u poslednjem meču sezone imati dvostruki motiv, boriće se istovremenu za titulu šampiona i za opstanak u ligi.

Lako može da se dogodi da ovaj tim istovremeno postane šampion Klausure i ispadne u drugu ligu.

Razlog je specifičan sistem takmičenja u kojem iz lige ispadaju dva tima sa najlošijim učinkom u poslednje tri godina, dok još dva igraju plej-of za opstanak.

Tigre trenutno deli prvo mesto na tabeli sa Arsenalom sa po 35 bodova, dok trećeplasirana Boka juniors ima dva boda manje. Ukoliko dva tima budu izjedačena na kraju sezone, igraće se majstorica, a ukoliko sva tri budu izjednačena, igraće se tromeč za šampiona.

Ujedno, Tigre mora da misli i na opstanak, što će igračima ovog tima verovatno biti važnije od titule šampiona. Tim iz Voktorije trenutno ima peti najslabiji učinak u poslednje tri sezone, uz minimalnu prednost nad Atletiko Rafaelom (0,04 poena).

Zato je Tigreu za opstanak potrebna pobeda nad Independijenteom, ili neuspeh pomenutog Atletika i Banfilda.

"Borimo se za prvu titulu u istoriji kluba koji postoji već 110 godina, ali ne razmišljamo o tome. Nama je važnije da ostanemo u ligi, ali to ne zavisi samo od nas", istakao je 36-godišnji trener Tigrea Rodolfo Aruabarena.

Fudbalska federacija Argentine donela je odluku da u u slučaju da osvoji titulu i ispadne u drugu ligu, Tigre neće moći da igra u Kupu libertadores.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 1 godinu kasnije...

BUČNIJI OD GROBARA I DELIJA: Navijači Sijetla najglasniji na svetu!

Navijači Sijetla su na meču sa San Franciskom napravili buku od 136,6 decibela

navijaci-1379420997-367619.jpg

SIJETL - Navijači NFL kluba Sijetl Sehouksa postali su najglasniji navijači na svetu pošto su oborili rekord na meču sa San Franciskom.

Ovom meču prisustvovali su i predstavnici Ginisove knjige rekorda, koji su potvrdili da su navijači Sijetla u prvoj četvrtfini napravili buku od 131,9 decibela. Oni su potom u trećoj četvrtini napravili buku od 136,6 decibela.

Rekord pre njih držali su turski fudbalski navijači, koji su dostigli 131,76 decibela.

Navijači Sijetla su se organizovali preko društvenih mreža i uspeli su da obore Ginisov rekord. Sijetl je inače pobedio s 29:3.

____________________

Sada su mi neke stvari jasnije. :dry:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 2 meseci kasnije...
  • 2 meseci kasnije...

Nije baš zanimljivost, više je vest,

za mene tužna, jer volim umetničko klizanje, a posebno ovog čoveka :uredu:

Pljuščenko otišao u penziju!

Olimpijski vicešampion Rus Jevgenij Pljuščenko odustao je zbog povrede od daljeg učešća na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju i objavio penzionisanje.

"Završavam karijeru ovde. Godine mi dozvoljavaju da nastavim, ali 12 operacija je previse", rekla je legenda svetskog klizanja.

Pljuščenko (31) je na startu Igara za Rusiju osvojio zlatnu medalju u timskoj konkurenciji, a u četvrtak je doživeo težak pad prilikom izvođenja trostrukog eksela, na zagrevanju za kratki program.

Ruski klizač je u karijeri osvojio zlatnu medalju na Igrama u Torinu 2006, a četiri godine kasnije u Solt Lejk Sitiju bio je drugi iza Amerikanca Ivana Lajsačeka.

Ovde imate montiran snimak njegovih najboljih delova iz raznih nastupa...

bilo je uživanje gledati ga dok nastupa... :ok:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 6 meseci kasnije...

Na današnji dan pre 19 godina "rođen" je "škorpion". Rene Igita, golman reprezentacije Kolumbije, je na prijateljskom meču protiv Engleske na Vembliju 06. septembra 1995. godine izveo jednu od najupečatljivijih parada u fudbalu uopšte, potez koji su brojni golmani posle njega pokušavali ponoviti.

 

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 11 meseci kasnije...

Садашњим љубитељима фудбала није познато да је на једној куп-утакмици Рајко Митић „искључио” свог саиграча Бранка Станковића, десног бека за кога је говорио „да је најбољи у историји Црвене звезде”.

Зашто је Митић то учинио?

Према извештајима с утакмице Црвена звезда – Одред (данашња љубљанска Олимпија) центарфор гостију је у једном дуелу копачком ударио у стомак бека Црвене звезде. „Амбасадор”, како су Станковића прозвали због фигуре, стила ходања и облачења, мислио је да га је нападач Љубљанчана намерно ударио и хтео је приликом првог директног дуела да му узврати ударац. То је осетио и Митић:

„Стане, смири се. Играј како треба."

Ништа није вредело. И да не би дошло до неспортског испада Станковића, Митић је као капитен пришао главном судији и замолио га:

„Друже судија, молим вас да из игре удаљите, на моју интервенцију, Станковића."

Главни арбитар се нашао у чуду. Послушао је капитена Митића и Станковић је морао у свлачионицу.

Нешто слично се у нашем фудбалу не памти. Станковић се није наљутио. Рале и Стане су остали вечити другови, пријатељи, сарадници. Заједно су и исковали сребрну медаљу у Италији 1968. године...

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 1 mesec kasnije...

 Izvor: Novosti 

Fudbalski stadion u Slovačkoj na kom domaće utakmice igra TJ Tatran Čijerni Balog sigurno je jedinstven na celom svetu

Naime, kada se začuje zvuk lokomotive, događanja na terenu padaju u drugi plan. Samo koji trenutak posle, voz prolazi prugom koja je izgrađena tik uz aut liniju terena. 

Navijačima lokalnog kluba ni pirotehnika nije potrebna, a pogledajte kako to izgleda kada prolazi voz tokom utakmice. 

 

 

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 1 godinu kasnije...

Čikago Kabsi (Chicago Cubs) osvojili su svetsku seriju u bejzbolu prvi put nakon 108 godina, što je najduža "suša" jednog sportskog kluba u istoriji profesionalnog sporta u Sjedinjenim državama. U finalu su savladali Klivlend Indianse (Cleveland Indians), koji su titulu poslednji put osvojili 1948. godine. Time je finale oborilo još jedan rekord - najduži kombinovani niz godina bez osvojene titule - 174 godine.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 2 sedmica kasnije...

Tomas Miler dao je bahatu izjavu u vezi sa San Marinom, nakon ubedljive pobede Nemačke 8:0, ali mu oni nisu ostali dužni.

AK IZVOR: B92 PONEDELJAK, 14.11.2016. | 21:39

Napadač Bajerna je nakon pobede rekao da nema smisla da se igraju takve utakmice jer "svetski šampion ne bi trebalo da gubi vreme sa takvim protivnicima".

Zbog Milerove izjave reagovao je portparol FS San Marina Alen Gasperoni, koji je u deset tačaka objasnio Mileru smisao igranja utakmice izmešu San Marina i Nemačke.

"U pravu si. Utakmice kao ona u petak su nevažne. Vama. Na drugoj strani, dragi Tomase, nije bilo potrebe da dolaziš u San Marino ni zbog čega tokom vikenda, bez Bundeslige. Mogao si da provedeš vreme na svojoj sofi, sa suprugom, u vašoj luksuznoj vili ili da učestvuješ na nekom događaju koji su organizovali tvoji sponzori da bi zaradio nekoliko hiljada evra. Verujem ti, ali dozvoli da ti dam deset razloga zbog kojih ja mislim da je utakmica San Marino – Nemačka bila veoma važna. Ako bi mogao da razmisliš o njima i kažeš mi šta misliš, bio bih veoma zahvalan", napisao je Gasperoni, a onda naveo razloge:


1. Poslužila je da ti pokaže da čak i protiv slabih timova kao što je naš, ne možeš da postigneš gol. Nemoj mi reći da nisi popi*deo kada te Simončini sprečio u tome. 

2. Poslužila je da objasni tvojim trenerima (čak i Bekenbaueru i Rumenigeu) da oni nisu vlasnici fudbala, već svi oni koji ga vole, a među kojima smo i mi. 

3. Poslužila je da podseti stotine novinara širom Evrope da postoje momci koji slede svoje snove, a ne vaša pravila. 

4. Poslužila je da potvrdi da se vi, Nemci, nikada neće promeniti i da vas istorija nije naučila da "mučenje" nije uvek garancija pobede. 

5. Poslužila je da pokaže da 200 momaka iz San Marina, koji igraju fudbal iz bilo kog razloga, od svojih trenera uvek dobiju zahtev da pruže najviše što mogu. Možda će se jednog dana takav pristup i žrtva isplatiti baš protiv šampiona sveta.

6. Poslužila je vašoj federaciji (i našoj) da zaradi novac od TV i ostalih prava, a umesto što vama plaćaju za ovo mučenje, mogli bi sa tim novcem da izgrade terene za decu u vašoj zemlji, da izgrade škole. Naša federacija, odaću vam tajnu, gradi novi teren u malom selu koje se zove Akvaviva. Ti bi mogao da ga izgradiš od novca koji zaradiš za pola godina, mi ga gradimo od TV prava za ovih 90 minuta. Nije loše, zar ne? 

7. Poslužila je da se o našoj zemlja, koja je velika kao vaš teren u Minhenu, piše i priča zbog fudbala. 

8. Poslužila je tvom prijatelju Gnabriju da počne karijeru u reprezentaciji postizanjem tri gola. 

9. Poslužila je da nekoliko stanovnika San Marina budu srećni i da se podsete da imamo pravi nacionalni tim. 

10. Poslužila je da shvatim da iako igrate u najlepšoj Adidas opremi, uvek ćete biti oni koji nosite bele čarape na sandale.

:sesir: 

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 4 meseci kasnije...
  • 4 godina kasnije...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...