Idi na sadržaj

Zločinci koji su obeležili istoriju


Preporučene poruke

Џек Трбосек

Џек Трбосек (енгл. Jack The Ripper) је надимак енглеског серијског убице с краја 19. века чији идентитет никада није установљен. Надимак, који је остао запамћен у историји, води порекло од писма — потписаног са Џек Трбосек — које је стигло у редакцију лондонске Централне новинске агенције, а које је послала особа која је за себе тврдила да је убица. Џек Трбосек је зверски убио најмање пет проститутки у Вајтчепелу, сиромашном кварту Лондона, 1888. године. Мистерија која окружује идентитет и мотиве овог убице (или убица) заинтригирала је многобројне истраживаче и инспирисала бројне ауторе да напишу књиге о њему.

Жртве

„Званичне“ жртве су: Мери Ен Николс, Ени Чепман, Елизабет Страјд, Кетрин Едоуз и Мери Кели. Оне за које се претпоставља да су жртве Џека Трбосека су Алис Макензи (заклана у својој 40. години, јула 1889), Франсис Колс (имала је 26 година када је пронађена пререзаног гркљана). Мало вероватне жртве су: Ејми Милвуд (жртва једног напада 25. фебруара 1888, завршила у болници и умрла природном смрћу 3. марта исте године), Ада Вилсон (жртва једног напада 28. марта 1888, који је преживела) и Елизабет Џексон, проститутка чије је раскомадано тело пронађено у Темзи између 31. маја и 25. јуна 1889.

Надимак

„Џек Трбосек“ је надимак који је можда смислио један новинар или — што је мање вероватно — који долази од самог Џека.

Надимак, који је остао запамћен у историји, води порекло од писма насловљеног са „Драги шефе“, које је стигло 27. септембра 1888. у редакцију Централне новинске агенције, и које је потписано са Џек Трбосек. Не зна се да ли је писмо било аутентично; неки сматрају да представља покушај да се појача одјек који је цела афера имала у јавности.

Неки потврђују да надимак уистину долази од једног новинара који је, желећи да подгреје своје чланке, наденуо убици ово име.

Псеудоним Џек Трбосек је, ипак, наставио да живи у јавности, јер је Скотланд јард дао дозволу за умножавање овог писма у свим новинама надајући се да ће неко можда препознати рукопис убице.

Озлоглашеност

У поређењу са осталим серијским убицама, Џек Трбосек је оставио за собом мали број жртава. Разлоге његове озлоглашености треба тражити у другим стварима. У време када се све то дешава његови злочини налазе пут до јавности путем медија. Свирепост коју је испољавао на жртвама била је застрашујућа: жртве су биле заклане, распорене или им је била одсечена глава. Спретност Џека Трбосека такође је допринела његовој слави.

Више чинилаца је омогућило убици да уђе у анале злочина и у колективно сећање. Најзначајније је убичино коришћење медија, што је за то време била новина. Од неколико писама послатих у редакције један број њих се са сигурношћу може приписати убици; та су писма произвела ефекат грудве снега која је недела убице учинила актуелним у наредним месецима. Знатижеља јавности била је увећана више пута поновљеним неуспесима Скотланд јарда.

Један од чинилаца је и мистерија која још и данас наставља да обавија личност Џека: полиција никад није открила идентитет убице, и врло је вероватно да јој никада и није допао шака. Спекулације, које трају још од првог дана, настављају да подгревају знатижељу.

Трагови

Почев од двоструког убиства од 30. септембра, полиција је истражила места злочина у потрази за евентуалним траговима и сведоцима. Око три сата изјутра један од инспектора, по имену Алфред Лонг, открива графит исписан белом кредом на зиду, недалеко од места где је убијена Катрин Едоуз. Текст гласи: „The Juwes are the men That Will not be Blamed for nothing“ (Јевреји неће бити окривљени ни за шта). Да не би дошло до побуђивања антисемитских осећања, натпис је забележен и одмах обрисан.

Трбосеколози су, у међувремену, запазили занимљиву везу између правописно погрешно написане речи Juwes уместо Jews (Јевреји), као име Јубелум (ученик Хирамов) које се често среће у светој књизи слободних зидара (масона). Одатле је закључено да је Џек Трбосек био масон, или да је, у најмању руку, био близак масонима.

Теорије и осумњичени

Тројица осумњичених били су предмет књига и филмских адаптација. То су принц Алберт Виктор, наследник енглеске круне, лекар и хирург сер Вилијам Гал, и сликар и уметник Волтер Сикерт.

1. Патриша Корнвел у својој књизи Портрет убице: Џек Трбосек – случај закључен брани теорију (засновану на некадашњим узорцима ДНК) према којој би Волтер Сикерт био аутор ових пет убистава. Његова ум. дела представљала би тако одјек његових злочина. Аргумент књиге почива на гомили случајности које немају снагу доказа. Она показује да је сасвим извесно да је Сикерт повезан са једним или више писама написаних под псеудонимом убице, али не успева да пружи необорив доказ његове кривице.

2. У својој Црвеној књизи о Џеку Трбосеку Стефан Бургоан покушава да објективно опише све чињенице без намере да проба да установи идентитет Џека Трбосека.

3. Извесни доктор Нил Крим, који је изјавио „Ја сам Џек...!“ док је био на вешалима, дуго је сматран као осумњичени број један, баш као и мистериозни Џејмс Мејбрик, који се издавао за Џека Трбосека у свом дневнику.

4. У стрипу Из пакла, аутора Алана Мура, који је потом адаптиран у биоскопима, кривац је краљев лекар сер Вилијам Гал, хирург краљевске породице. Иако мотиви овог лекара остају и данас предмет разних контроверзи (према којима су проститутке биле сведоци тајног брака — који није доказан — између принца Алберта од Енглеске и једне просте католикиње; Гал је добио задатак да их елиминише да не би могле да уцењују краљевску породицу), чини се да су за његову кандидатуру од пресудног значаја били извештаји са аутопсије који истичу квалитет сецирања. Имајући у виду чињеницу да су убиства била почињена ноћу на мрачним местима, један хирург је могао имати довољно анатомског знања да их изведе. Па ипак, на крају своје књиге Алан Мур наглашава да је ова теорија чиста фикција без трунке упоришта у реалности.

5. Најзад, у једном писму написаном 1913. а откривеном 1993. Џ. Г. Литлчајлд, главни инспектор тајне полиције Лондона 1888, помиње извесног Франсиса Џ. Тамблетија. Његове сумње базирају се на прошлости овог надрилекара у Сједињеним Америчким Државама и на изјавама његових ближњих које потврђују да је он сам истицао велику мржњу према женама (говорио је за њих да су стока). Овај осумњичени је ухапшен 19. новембра 1888, Скотланд јард га је теретио за убиства проститутки, али га је ипак пустио уз кауцију. На крају је замакао у Сједињене Државе; више инспектора му је било за петама, али је Тамблети успео да мистериозно нестане јануара 1889. Убрзо затим, медији су почели да јављају о убиствима на Далеком западу, зачуђујуће сличним онима које је починио Трбосек, као и о шест ужасних убистава у Манагви. Тамблети је умро у Сент Луису (држава Мисури), 28. маја 1903.

Ниједна ваљана чињеница не потврђује нити оспорава ове теорије.

Izvor: Wikipedia

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Chikatilo-mugshot.jpg

Andrej Čikatilo,

jedan od najozloglašenijih ubica u SSSR-u a i šire. Ubio je preko 50 osoba (priznao je 56) žrtve su bile žene i deca koje je silovao i kasapio. Zanimljivo je da je bio uhapšen pa pušten, bio je oženjen i imao dvoje dece i važio je za uzornog građanina i porodičnog čoveka. Drugi put su ga uhvatili 1990. a smrtna kazna je izvršena 1994. godine.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 7 meseci kasnije...

Osuđen na 943 godine robije

Džefri Dahmer smatra se jednim od najbrutalnijih serijskih ubica u Americi. Od 1978. do 1991. godine ubio je 17 dečaka. Njegova ubistva su bila toliko monstruozna da su uključivala i nekrofiliju, komadanje tela na delove i kanibalizam. Zbog toga je u julu 1992. godine u saveznoj državi Vinskonsin osuđen na jednu od najvećih kazni ikad izrečenih u SAD-u, 15 doživotnih robija, što znači ukupno 943 godine zatvora. Međutim, 28. novembra 1994. godine ovaj serijski ubica ubijen je u Kolumbian zatvoru u državi Vinskonsin, pod nerazjašnjenim okolnostima. U zvaničnom izveštaju piše da je Dahmera pretukao na smrt drugi zatvorenik.

brejvik%2012.jpg

Ljudožder modernog vremena

Nemac Armin Majves (41), užasnuo je svet, a pravosuđe doveo u nevolju, jer zakonodavstvo ne predviđa inkriminaciju ljudožderstva.Psihopata Majves je uz pomoć kompjutera vrbovao svoje žrtve, radi zadovoljenja ekstremnih seksualnih prohteva, a jednoiposatni video zapis, koji je snimio, bukvalno je šokirao svet.

Poslednji oglas bio je toliko devijantan da nije prošao neprimećen. Naime, pozvao je da mu se jave mladi, dobro građeni muškarci, od 18 do 30 godina, koji žele da budu ubijeni i pojedeni. Kad mu je u martu 2001. na sastanak došao Bernd Jurgen Branders (43), njegov domaćin ga je ubio i pojeo, i sve to zabeležio kamerom! Žrtva je ostavila i testament u kojem kaže da je svojevoljno pristala da bude ubijena. S Majvesom je povezano više misterioznih nestanaka mladih muškaraca.

izvor/smedia

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Karla Homolka and Paul Bernardo Photo Gallery

One of Canada's Most Infamous Killers

By Charles Montaldo, About.com Guide

Karla Homolka and Paul Bernardo were lovers who pleasured themselves by torturing and killing young girls, including Karla's 15-year-old sister on Christmas night. Now Homolka is free after a short 12-year prison sentence.

izvor/crimeabout

[TABLE]

[TR]

[TD]TammyHomolka.jpgTammy Homolka

[/TD]

[TD]homolkabernardo.jpgKarla Homolka and Paul Bernardo Wed

[/TD]

[TD]LeslieMahaffy.jpgLeslie Mahaffy

[/TD]

[TD]HomolkaBernardohouse.jpg57 Bayview

[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD]billboard.jpgPolice Billboard

[/TD]

[TD]KristenFrench.jpgKristen French

[/TD]

[TD]_Karla.jpg

[/TD]

[/TR]

[/TABLE]

Karla je pomogla svom muzu da siluje njenu 15godisnju sestru i ubije.

I ne samo nju.

Bilo je jos devojcica.

Mislim da je on dobio dozivotnu.

Karla se nagodila,12godina zatvora.

Izasla je iz zatvora 2005.god.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 1 godinu kasnije...

Volkodav....

Bio je uhapsen u Moskvi jer je ubio 4 devojke..... Posto je proglasen neuracunljivim smesten je u dusevnu bolnicu na periferiji Moskve... Raspad SSSr-a je docekao kao strani drzavljanin (ukrajinac) i trebalo je da ga prebace do Ukrajine.... Na Moskovskom aerodrumu je pobegao i tri godine je ziveo u Moskvi ubijajuci 1 zenu nedeljno da bi se hranio.... leseve je zakopavao na starom groblju na periferiji Moskve... Posle toga je pobegao u malo selo na periferiju Moskve gde se uselio u jednu praznu kucu..... Kucu je sredio i mestanima raspricao da mu je to od Tetke kuca..... Bio je omiljen medju komsijama i rado im pomagao i delio piroske sa mesom.... Bio je izrazito krupan i visok covek snaznje gradje i izrazito snaznih ruku..... Bio je jako smiren gotovo, nestvarno i kada je opisivao naj vece zlocine svoje.....

Odlazio je na posao kako je pricao komsiluku i nije se vracao po nekoliko dana zamolivsi ih da mu pripaze na kucu zbog raznih lopova i skitnica....

Uhapsen je slucajno sasvim jer je bio toliko pijan da nije umeo da kaze ni jedan podatak o sebi a pokusao ja da otpuzi kad je video policiju....

Na proveri identiteta u lokalnoj policiskoj stanici policajci su zanemeli kad su videli sta im je stiglo faksom.... Ponovili su nekoliko puta informaciju pre nego su shvatili sa kime imaju posla.... Kad se otreznio vec su dosli i Lekari i Inspektori da popricaju sa njim... Nije pokazivao nikakcu agresiju niti kajanje za bilo sta sto je uradio... Sasvim smireno cak i sa osmehom je pricao svoje zlocine i cega se sve secao dok su policajci nemo slusali.....

Kad mu je pretres kuce izvrsen nadjeno je nekoliko zenakih tela u komadima , narocito Butine, grudi i straznjica uredno slozene u zamrzivacu i frizideru......

komsiluk je sve naj bolje pricao o neznanom komsiji i pominjao da je cesto nudio ljude iz komsiluka piroskama koje je pravio od mesa......Kada su ga novinari videli onako krupnog, zaraslog i neobrijanog prozvali su ga Volkodav ili Vukodlak....

Prebacen je pod jakom strazom u zatvod dok se istraga ne izvrsi ali su ga zatvorenici ubili u zatvoru..... Nije docekao sudjenje.....

Procenjuje se da je za 4 godine ubijao po zenu nedeljno u proseku i hranio se njima.......

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 4 sedmica kasnije...

PETAR BRZICA

"Петар Брзица је био студент права и загрижени члан предводничке католичке организације зване „Крижари“. Био је усташки стражар у концентрационом логору Јасеновац који је на такмичењу пререзао грло 1360 заточеника специјално конструисаним кољачким ножем званим Србосјек[1]. Како је победио на такмичењу, проглашен је за "Краља Србоклања". Његове награде су биле златни сат, сребрни сервис, печено прасе и боца вина."

Naime u noci 28 na 29 avgust 1942 godine uprava logora Jasenovac nroj 3 (ciglane) je organizovala takmicenje u brzom klanju SRBA.... Takmicilo se nekloko kandidata od kojih pobednik dobija:

ZLATAN RUCNI SAT

SREBRNI ESCAJG

10litara dOMACE RAKIJE

i titulu "KRALJ SRBOKLANJA"....

Niko od njegovih zrtava nije imao nikakve veze sa borbom, to su sve bili seljaci zarobljeni na Kozari u zbegovima..... Tu je bilo i zena i dece.....

Ustase su strazarno privodile grupe logorasa a takmicari ovog monstruoznog takmicenja su se trudili da sto vise pokolju za kratko vreme.... Zrtve bi bacali a drugi logorasi bi ih odnosili i bacali u SAVU..... Posto je Brzica vodio za oko 500 zrtava u odnosu na prvog iza njega koji je jedva stigao do 800 zaklanih resio je malo da se pozabavi sa ztrvom.... Priveli su mu starca iz Klepaca... Razjareni Brzica je pozeleo da ga starac moli za zivot.... Starac mu je smireno odgovorio

"SAMO TI SINE RADI SVOJ POSAO"....

Besni Brzica je odsekao uvo starcu i vicuci trazio da ga moli.... Starac je opet samo izgovorio "SAMO TI SINE RADI SVOJ POSAO"... Razjareni Brzica je odsekao i drugo uvo, izvadio oci, odsekao sake, stopala nesrecnom starcu a starac je pre ngo je izdahnuo zbog gubitka krvi rekao "SAMO TI SINE RADI SVOJ POSAO"....

Brzica je stao sa klanjem i vise nije mogao da kolje.... Posto je vodio za mnogo zaklanih pobedio sa sa stravicnom brojkom od 1360 dusa.... Kazu da vise nije nikoga mogao da ubije.....

Nesretni starac je proglasen za sveca i njegova ikona stoji u Jasenovackoj crkvi kao freska na zidu....

Inace to Brzici nije bilo prvo klanje on se isticao u pokoljima i po selima Kozare i pre toga u Jasenovcu... Predpostavlja se da je u malom selu Drakulic podno Kozare imao svoj krvavi pir sa njegovim Kmandantom MIROSLAVOM FILIPOVICEM-MAJSTOROVICEM inace nazvanim FRA SATANA.....

Izmenjeno od strane člana Inkvizitor
Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

MIROSLAVOM FILIPOVICEM-MAJSTOROVICEM inace nazvanim FRA SATANA.

"Рођено име му је Мирослав Филиповић. Кад је постао члан Фрањевачког реда 1938. године у самостану Петрићевац (код Бање Луке), узео је име Томислав као своје религијско име.

У јануару 1942, завршио је своје теолошке студије у Сарајеву и постављен је за капелана у Рама-Шћит региону (северна Херцеговина). Ипак, он се вратио у Петрићевац и уместо одласка у Раму, пријавио се да постане војни капелан за усташе, које су у то време контролисале НДХ.

Мирослав Филиповић је касније прешао у Другу бригаду Поглавниковог тјелесног здруга (усташка војна формација) у Бањој Луци.

На челу усташке групе, 7. фебруара 1942. у селу Раковица учествовао је у убиству крамповима 52 радника Србина, а затим у селу Дракулић је побио са братством самостана Петрићевац око 1.500 Срба. У селу је преживела само једна жена, Ленка, са своје петоро деце, те још једно дете, чије су родитеље убили. Ленка је касније полудела. Србе су ловили и убијали по околним засеоцима. Укупно је тог дана убијено око 2.300 Срба. Врхунац дивљаштва је био покољ шездесеторо деце, које су затекли у школи. Фра Филиповић је одвојио католичку и муслиманску децу, а српској деци су секли главе. Учитељица, која је све то морала да гледа, полудела је."

Naime Miroslav je dosao u osnovnu skolu sa 12 svojih Ustasa.... Cesto je sebe zamisljao kao Hrista i tih dvanaest Ustasa su simbolizovali 12 apostola.... Usavsi u ucionicu je zamolio uciteljicu da izdvoji jedno Srpsko dete.... Zatim je zamolio da se sva deca odvoje i predu u drugu ucionicu.... Uciteljica koja nije shvatila namere Miroslava je izvela 10- godisnju devojcicu od Srpskog kozarskog trgovca jer je buila odlican djak.....

Miroslav je izvadio noz i zaklao malu devojcicu a zatim izvodio decu srpsku i seko im glave.... vriska je nastala u razredu dok ga je uciteljica preklinjala da to ne cini on je sa osmehom joj odgovorio da se ne plasi nista jer on sav greh prima na svoju dusu.... (cesto je to izgovarao pred pokolje da bi ohrabrio Ustase)

Uciteljica je poludela posle ovoga zlocina.....

No to je pocetak njegove krvave karijere.... Kao komandant druge Ustaske bojne i clan Paveliceve Licne Garde ili Tjelesnog Zgruga za 20 dana na Koszari je likvidirao oko 6000 Srba uglavniom Zena i dece.....

Istakao se u Selu Drakulic, Motike gde su sakupili Srbe i onda prvo klali i ubijali muskarce a zatim decu sekirama, nozevima, sipkama, krampovima a zatim i majke i starce.....

Kasnije od Maksa Luburica dobija nadimak MAJSTOROVIC...

Bilo je tu raznih zlocina... Ustase su testerama sekle glave, sekirama sekli udove pa onda i glave, decu bacali u negaseni krec, nozevima rasporili majke da bi vadili decu iz stomaka, majke zakucali za ulazna vrata ekserima a decu vezali i palili pred makom, Krampovima ubijali nejac, starce i majke, Sekli grudi majkama a zatim decije ruke odsecene gurali u rane, Bacali u vatru decu....

Postaje cak i upravnik logora Jasenovac krajem 1942 i polovinom 1943 je smenjen sa te funkcije.... Sam je ucestvovao u mnogim egzekucijama i streljanjima.... Cesto je neumorno klao i odsecao glave i licno predvodio pokolje zatvorenika..... Isticao se u sadistickim igrama ubijanja logorasa.... Voleo je da gleda kako logorasi ubijaju jedni gruge pogotovo da muci ako su u rodbinskom odnosu... Tako je dok su radili na nasipu logorasi decak koji je donosio vodu Ustaskim strazarima dao vodu ocu koji je bio zedan... Ustase su oca vezale zicom a decaku su odselli ruke i noge sekirom a onda ga bacili u Savu da se udavi... Ocu su rasporili stomak i bacili ga isto u Savu da pliva za sinom.....

Cak je Alojzije Stepinac morao da ga odstrani iz crkve i odrekne se njegovih dela....

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...