Idi na sadržaj

Preporučene poruke

Bilbordi gej parova uznemirili Novosađane

01. april 2011. 10:30 > 10:31

Uklonjen bilbord sa istopolnim parovima i natpisom "Upravo venčani", postavljen, u okviru izložbe, u blizini novosadske Uspenske crkve.

v201976p0.jpg

Nešto što je zamišljeno kao izložba dostupna svim Novosađanima, neplanirano se pretvorilo u skandal, piše "Politika".

Pojam evropskog identiteta, otuđenje čoveka od čoveka, "oslobađanje" radnika od rada i radnog mesta, medijski izveštaji o tučama u parlamentu kao delu političke (ne)kulture, veliki plakati venčanih parova istog pola, postavljanje pojaseva za spasavanje u obliku mete na Dunavu..., samo su neka od iritirajućih pitanja koja je 12 mladih umetnika iz Austrije u vidu umetničkih radova "naselilo" u novosadske gradske prostore.

Izložba Instituta za umetnost u javnom prostoru Štajerske "...by the way...", koju je organizovao Muzej savremene umetnosti Vojvodine (MSUV), otvorena je 21. marta i trajaće do 21. aprila, ali je ovih dana neočekivano postala deo medijskog "skandala".

Pod pritiskom, kako je sve izvesnije, lokalnih medija , uklonjen je jedan od dva umetnička rada Feda Ertla, na kojem je fotografija muškog para praćena tekstom na engleskom jeziku "Upravo venčani".

Bilbord s gej parom bio je postavljen u blizini Uspenske crkve. Drugi, sa istom porukom, ali ženskim likovima nalazi se na uglu Bulevara Jaše Tomića i Kisačke ulice, i najverovatnije tamo će se zadržati samo do ponedeljka.

"Čista je slučajnost što se jedan bilbord našao u blizini crkve. Jedan segment izložbe austrijskih umetnika održava se u galerijskom prostoru MSUV, a drugi deo su radovi koji su postavljeni po gradu, i koji se bave analizom aktuelnih problema u društvu.

Ugrađivanje umetničkog dela u javni prostor ne može se nazvati skandalom, već je skandal upravo pokušaj da se umetnički izražaj predstavi na takav način", kaže direktor MSUV Živko Grozdanić.

Prema njegovim rečima, Institut za umetnost u javnom prostoru Štajerske i MSUV nisu organizovali ovu izložbu da bi Srbi prihvatili gej brakove, već je njen cilj uspostavljanje dijaloga i pokretanje diskusija koje se tiču različitih životnih situacija izvan područja umetnosti, uz visok stepen tolerancije i razumevanja kulturoloških, istorijskih i drugih različitosti.

"Rad koji je postavljen na bilbordu u blizini Vlade Vojvodine predstavlja poslanike koji se tuku u parlamentu. U Dunavu, kod spomenika žrtvama Novosadske racije, nalazi se umetnički zamišljena meta, koja podseća na Nato bombardovanje.

Ovi radovi, nikome nisu zasmetali. Bilbordi sa istopolnim parovima sastavni su deo ove izložbe i mi nećemo dozvoliti da ona bude prekinuta. Ako bude potrebno, postavićemo ih na fasadu muzeja", kategoričan je direktor Grozdanić.

Bilborde sa radovima Feda Ertla postavila je firma "Sistem bilbord" iz Bečeja, a njen vlasnik je izdao i naredbu da bude uklonjen onaj kod Uspenske crkve.

Ko je vlasnik, novinari nisu uspali da rastumače, jer Nikola, kako se vlasnik zove (nije želeo da otkriva prezime, prim. aut.).

"MSUV je sa mnom ugovorio postavljanje bilborda. Rečeno mi je da se radi o nekom umetničkom delu, ali ne šta je konkretno tema, niti me je to posebno zanimalo.

Međutim, kada su novinari počeli da zovu, Nikola je naložio radnicima da skinu bilbord, jer mu nije bilo prijatno da ga "prozivaju" u javnosti. Drugih pritisaka nije bilo, bar koliko je meni poznato", bio je nešto rečitiji posrednik iz Novog Sada koji se predstavlja kao Đorđe.

On kaže da će bilbord sa istopolnim ženskim parom na uglu Jaše Tomića i Kisačke ostati samo do ponedeljka, 4. aprila. Tada će biti zamenjen novim sadržajem, jer je "na programu druga propagandna kampanja, koja je ranije ugovorena", piše "Politika".

______________________________

Slažem se da umetnost mora da intrigira i da bude "napredna", ali ovo je podjebavanje i prcanje u zdrav mozak. Ovo što se vidi na priloženoj fotografiji nema veze sa umetnošću, ni po jednom kriteriju.

Ako grešim, molio bi da mi neko objasni šta je to umetničko na onom bilbordu?!

A bilo bi lepo da neko od vas iz NS fotografiše, te okači ovde i one bilborde što se spominju u tekstu, da bi lakše mogli diskutovati na temu.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Ja sam video isti taj na uglu Kisačke i Bulevara Jaše Tomića. Ovo nije nikakva umetnost već početak kampanje za donošenje zakona koji će omogućiti istopolne brakove u Srbiji. Evo sad gledam taj bilbord, ni u od umetničke vrednosti. Jeste da se svakakvo sranje danas zove umetnost, možda je ne znam šta je umetnost ali znam vrlo dobro šta je kampanja, kako se radi i kako izgleda.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 3 sedmica kasnije...

Nisam kompetentan za procenu umetničke vrednosti bilo čega, ali moj lični utisak je da tu i nema nikakve umetnosti. Rekao bih da je Turkmen u pravu, tj. da je cilj podizanje svesti u pripremi za odobravanje istopolnih brakova. Izbor reči u citiranom tekstu je ipak prilično pogrešan. Prošao sam pored pomenutog plakata a da ga uopšte nisam ni primetio, a ponajmanje se uznemirio. S jedne strane imamo one koji pod maskom umetnosti guraju svoje ideje, a s druge strane one koji stvaraju nepotrebnu tenziju u vezi toga.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Ovaj bilbord sam i ja videla, jer mi je na putu do posla :dry:

Ako je to umetnost... onda stvarno nemam reči...

A o postavci ovakvog bilborda sa dva muškarca i istim tekstom u blizini crkve... tek to je vrlo degutantna stvar... ako su već organizatori mislili da postave ovakvu vrstu izložbe, trebali su to organizovati na nekom neutralnom prostoru i napraviti obaveštenje za građane da znaju da je umetnost u pitanju... ovako, ja sam gledala u ovaj bilbord i pomislila da je u pitanju neka šala (poput onih ljubavnih izjava koje stavljaju po gradu) a ne da ima neku umetničku vrednost...:dry:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Netreba niko da se uznemirava zbog ovog bilborda,valda ima prečih svakim danom neprijatnosti pa bi trebalo da se zbog toga zapitamo šta nam je činiti.Svakodnevno ubijanje drug druga izbode nožem,mlade devojke nestaju,i da ne nabrajam sve već znate.

Jeste da ovaj bilbord može da se ukloni al svi koji su videli ili su zapamtili ili su već odavno zaboravili.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
×
×
  • Create New...