Idi na sadržaj

Preporučene poruke

KUMSTVO je starinska narodna ustanova, starija od hrišćanstva. Crkva je sankcionisala kumstvo i dala mu današnje obeležje. Naziv kum poznat je svim Slovenima. U pisanim izvorima spominje se krajem IX veka, za vreme Petra Gojnikovića, upravo neposredno posle primanja hrišćanstva. Po tom najstarijem spomenu vidi se da su primarni oblici kumstva postojali i pre pojave hrišćanstva. Barski rodoslovac (Dukljanin, oko sredine XI veka) spominje, po predanju, kumstvo iz vremena župana Vojislava (oko sredine XI veka). Kraljica Jelena pisala je 1304: ¨Lubavnomu mi sinu i kumu knezu dubrovačkomu i vsoj opščine.¨ Godine 1433. kumče je bio sin nekog Ivaniša, a kum grad Dubrovnik, koji su zastupali Ivan Gundulić i Niko Đordić. Dubrovnik je izdao naređenje svojim zastupnicima da: po domaćem običaju, prime kumstvo i, pošto dečaku ostrižu kosu, da mu u pramenove kose zamotaju dar od 30 zlatnika. Po ovom kumstvu jasno se vidi da su se njume održavali dobri odnosi među suseduma, Bosnom i Dubrovnikom. Jedno kumstvo nastalo zbog vražde (ubistva) spominje se u Crnoj Gori 1442. godine.

U narodu postoje četiri kumstva: kršteno (mokro), venčano i šišano (oba suha) i kumstvo u nevolji, ¨kad ko koga u nuždi okumi¨.

U narodu se za nasleđena stara kumstva često ne zna kako su nastala. Nesumnjivo je da nisu izazvana jednim utvrđenim razlogom i na isti način. Po očuvanim predanjima i po onim koja i sada nastaju, vidi se da se okumljuje uglavnom za domaći opstanak i napredak. Čim predstoji da se domaćinstvo gasi, onda se traži srećniji kum, ali i stari ostaje u poštovanju.

U mojoj porodici postoji neka vrsta unakrsnog kumstva, da ga tako nazovem. Članovi te druge porodice su bili kumovi mojim babi i dedi, ovi su potom kumovali na krštenju njihovom sinu, a kad su se moji roditelji venčavali nije se postavljalo pitanje ko će biti kum - prethodnokršteno kumče. Verovatno nije po propisima niti običajima, ali tako se dogodilo. Ja ću tu tradiciju, kao i mnoge druge, silom prilika prekinuti.

Na koji način ste vi birali svoje venčane kumove, ili kumove na krštenju vaše dece? Koliko vam je kumstvo kao institucija značajno?

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Ne znam ko su kumovi mojim roditeljima. Neverovatno ali istinito....nikad ih nisam upoznala, ili sam bila isuviše mala da bi se sećala. Otac vojno lice, česte selidbe, i verovatno se taj kontakt negde izgubio...

Na našem venčanju, svoju kumu sam birala ja, a svog kuma moj dragi. Moja venčana kuma je moja drugarica iz detinjstva. Na žalost, umrla je prošle godine..

Kako se nismo venčali u crkvi, jer ja nisam bila krštena, na sopstvenom krštenju imala sam drugu kumu. Samo krštenje ja posebna priča, zanimljiva, neobična i lepa.

Moja deca su birala sebi kumu koja će ih krstiti, jer su imali 8 i 11 godina, kada su tražili da se krste. Izbor kume je bio samo njihov. Sve i da sam htela da utičem na njega ne bi mogla, jer je bilo: " Samo nju hoćemo da nas krsti i nikog više!" Njihova krštena kuma je osoba koju sam ja planirala sebi za venčanu kumu, međutim u to vreme, ona se zabavljala sa mojim bratom, i bilo je u planu njihovo venčanje. Da mi ne bi kuma postala ujedno i snajka, odustala sam tada, no moja deca su je dočekala za krštenu kumu, jer nam zapravo nikad nije postala član porodice. Sada je kao kuma, član porodice.

Ja sam kuma onoj zjakici kumici jer sam je krstila...moja ćerka je krstila moju dragu drugaricu iz daleke i hladne prekookeanske zemlje...i mi kao porodica imamo puno kumi.

Sa kumovima smo nešto utanjili...:lol:

Smatram da je kumstvo "veza" koja traje ceo život. To je i prijateljstvo i ljubav i briga i pomoć kad ti zatreba, i kum/a je neko na koga uvek možeš računati.

Da su to osobe sa kojima možeš otvoreno pričati o svemu. Da te kum/a neće nikad izneveriti, da ti je kum/a porodica, pa često rođeniji nego rod rođeni.

Lično mislim da kumove spram toga i treba sam birati. :beyond:

Ala sam ga zamrsila...ko španska serija....:lol:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Tatina porodica je imala kumove generacijama,ali je moj stric prekinuo to kumsvto iz nekih drugih razloga i od tada mi mladji biramo kumove!

Ja sam vesticaru izabrala za kumu jer smo se pre toga jako dobro upoznale i to je osoba na koju mogu da racunam za sve i uvek!

Ne kaze se uzalud "kum nije dugme"(nego dugmetara:lol:) da ga uzmes pa izgubis,to je nesto sto te vezuje do kraja!

Decu ne planiram jos da krstim,kad izraze zelju sami ce kumove birati!

Imam jako mnogo kumova,sto je moj tata vencavao,krstavao,pa sam spremna da preuzmem kumstvo,ukoliko tatini kumovi budu hteli!

Dve drugarice i drug kad se budu vencavali ja cu biti kuma,valjda oni znaju sto me biraju:kez:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Moji kumovi...

Krstila sam se '93-e, kada se moj drug iz srednje, vratio iz vojske.

Nikakve tradicije...

Pošto je u to vreme, čin krštenja, ipak bio nešto relativno novo,

barem za protore u kojima živim,

pozvala sam još neke drugare da prisustvuju svečanom činu,

mog preobraćanja u ''Božje dete''.

Onda nas je pop Luka pitao, ko ovde nije kršten? podignite dva prsta!

Tako da smo se svi krstili...

Čak i moj stariji brat, za koga nismo verovali da će ikada da se krsti.

Jeste bio januar... ali nekako najlepši sunčan dan...

Kum Miloš... je komšija sa kojim sam odrasla.

Odlazak na fakultet... svako na svoju stranu...

Povratak u rodno mesto nas je opet vezao, vratio jedno - drugom...

Ginuli smo jedno za drugim.... znam da sam mu bila interesantna... i dalje sam... :lol:

Tako da sam njega izabrala za prvog kuma na venčanju.

(prethodno je dokrstio mog supruga, to je opet duga, druga priča.... )

Posle izvesnog vremena sam kumovala njemu... i veoma sam ponosna, što sam izabrana...

I ne znam, kako bih bez mojih kumova, oni su zaista posebni.

Što se Kikija tiče, htela sam da ga krstim.... i shvatila da, kao što sam i ja birala ...

da će i on imati slobodu da bira svoje kumove... ako i kad bude želeo.

Samo nek' je zdravlja :)

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 6 meseci kasnije...

Nesto me od prosle godine krenulo provodadzisanje :kez:

Upoznala sam dve prijateljice sa posla, sa dva druga, koja znam citav zivot, obe strane kukale da su usamljene,pomislih da ljudima skratim vreme :kez: i zavrsim ove godine na dva vencanja kao kuma, pride provodadzika :kez:

To mi je bilo vise kao iznudjeno kumstvo,jer kumstvo se ne odbija, a ja ako ovako nastavim imacu vise kumova, nego sire familije.

Pride, imam svog krstenog kuma,koji je bio tatin kum na vencanju i najbolji prijatelj.

Zatim jos tri kumstva, gde sam bila vencana kuma, najboljoj drugarici i jos dve drugarice iz detinjstva.

I cetiri kumstva gde sam krstila njihovu decu.

Kad se sve sabere i oduzme , kako vreme ide, sve cesce uhvatim sebe, kako ne mogu da pohvatam, kad je kome rodjendan ili slava.

Jos ako neko igrom slucaja pravi veceru ili rucak isti dan, to je citava trka sa jednog kraja grada na drugi.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...