Idi na sadržaj

Preporučene poruke

Antibiotici iz biljaka

beli_luk.jpg

Loša je navika da se na najmanju prehladu reaguje lekovima. Posebno valja obratiti pažnju na antibiotike, koje bi trebalo piti samo kada ih propiše lekar. Ukoliko se radi o blažim oblicima nazeba, najbolje je koristiti lekove iz prirode. Mnoge lekovite biljke su nam na dohvat ruke, neke od njih često koristimo i kao začine i u pripremi jela, a retko kad nam padne na pamet da njima možemo da se lečimo. Prirodne supstance iz lekovitih biljaka podstiču odbrambeni mehanizam tela, neutrališu bakterije i viruse. Na primer, beli luk i njegov ekstrakt neumoljivo ubijaju bakterije izazivače prehlade, kao i helikobakter pilori, koji može uzrokovati čir na želucu. Ova biljka je efikasna i u prevenciji i u lečenju. Naravno, ukoliko se radi o težim oblicima infekcije, lek je nezamenjiv, ali valja znati da, ako se prirodni lekovi koriste po preporuci farmaceuta, nemaju štetnih efekata i interakcija.

Eterična ulja, smole, tanini, invertni šećeri, vosak, jabukova kiselina, soli organskih kiselina, kalcijum, kalijum... sve su to sastojci koji se nalaze u borovnici, pa nije čudo što je nazivaju čarobna biljka. Ona deluje antibarkterijsko antiseptično, a njene supstance deluju i na one delove našeg organizma do kojih se antibiotici ne mogu probiti, a radi se o neprokrvljenim mestima. Povoljno utiče na izlučivanje sekreta iz tela.

Cimet je dobar lek protiv bolova i upala, a dobar je i za borbu protiv virusa. Preporučuje se za lečenje oboljenja grla, bronhitisa i upale uha.

Napici i smese od lekovitog bilja dobri su i za prevenciju. Evo jednog od takvih recepata koji preporučuju farmaceuti: napravite smesu od jednakih količina bokvice, žalfije i kamilice. Dobro ih usitnite i pomešajte. Kašiku ove mešavine prelijte s pola litra vrele vode. Ostavite poklopljeno dva sata, a zatim procedite. Treba piti dve do tri šoljice ovog čaja dnevno, toplog, s medom. Ako uz prehladu imate i glavobolju, dodajte u mešavinu i metvicu.

Kako da hranom ojačate pamćenje

kostunjavo.jpg

Ako muku mučite sa koncentracijom, povremno ste nervozni i slabije pamtite, krajnje je vreme da pomognete vašem mozgu. Za početak ne treba da preskačete obroke, jer to izaziva pad šećera zbog koga ćete se osećati iscrpljeno i nervozno. Badem je bogat magnezijumom. Magnezijum je poznat kao mineral koji podstiče izlučivanje serotonina. Ima ga u bademu, puteru od kikirikija, spanaću, pasulju sa crnim tačkama, sočivu, pečenom krompiru. Ukoliko ste baš zauzeti i nemate dovoljno vremena da vodite računa o ishrani, uzmite magnezijum kao dodatak ishrani. Za dobro pamćenje zadužen je i vitamin B, koji je ključan za emocionalno zdravlje. Da biste ga uneli u organizam, jedite lisnato tamnozeleno povrće, vitamin B-2 dobićete iz brokule, pečuraka i prokelja. Žvačite proso i pšenične klice za B-1, vitamin B-3 ili nijacin naći ćete u kikirikiju, a B-6 u ribi i piletini. I na kraju, ukoliko niste najbolje raspoloženi, bilo bi najbolje da unosite omega ulje. Američka studija iz 1999. godine je pokazala je da riblje ulje ima dobar učinak na manično-depresivne pacijente. Omega sastojci se nalaze u semenu lana i spirulina algama...

Sok od šipka usporava karcinom

sipak1.jpg

Šipak je već dugo godina na glasu kao vrlo zdravo voće, a sada je otkriveno i da njegov sok može da spreči širenje karcinoma. Naučnici smatraju da je to moguće jer je najnovije istraživanje pokazalo da to voće zaustavlja kretanje, a samim tim i širenje kancerogenih ćelija. - Ovo je jako uzbudljivo otkriće, jer sada možemo da iskoristimo prirodne komponente koje sadrži sok od šipka da bi pomogli mnogim ljudima koji boluju od karcinoma - rekla je dr Manuela Martins - Grin, koja je radila na istraživanju. Otkriveni sastojci šipka, kao što su masne kiseline, sprečavaju širenje različitih vrsta karcinoma, a naučnici se nadaju da bi sok od šipka mogao da ima sličan efekat i kod težih vrsta ove bolesti.

izvor: klik na link

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Maticni mlec

Uspešno se koristi u humanoj medicini, posebno u gerijatriji i pedijatriji, za regulaciju rada žlezda s unutrašnjim lucenjem, narocito nadbubrežne, zatim kod malaksalosti, depresije... Još od vremena Hipokrata poznato je korisno delovanje maticnog mleca na ljude i životinje. Za njegovu lekovitost znali su i stari Kinezi koji ga nisu koristili u cistom stanju, vec su, prema drevnim receptima, bolesnicima i starima davali larve iz maticnjaka, jer su verovali da one produžuju život, regenerišu celije i pomažu ozdravljenju. Maticni mlec je proizvod sekrecije žlezda mladih pcela i predstavlja za njih isto što i majcino mleko za decu. Zato ga još zovu pcelinje mleko. Larve se hrane iskljucivo njime u prva tri dana života, a matice neprekidno. Zahvaljujuci toj hrani matica je ustanju da za jedan dan snese i 2.000 jaja dvostruko težih od nje same. Ovako impresivna biološka reprodukcija i podstakla je brojna istraživanja koja su potvrdila blagotvorno dejstvo ovog prirodnog biostimulatora i na covekov organizam.

Mlec je bele do bledožute boje (u zavisnosti od primesa cvetnog praha, ali mu to ne utice na kvalitet i farmakološke osobine), karakteristicnog kiselkastog ukusa i mirisa, manje ili vece gustine, najslicniji mileramu.

Naucnici se slažu da ima baktericidne osobine, zaustavlja i ubija bakterije, ali i usporava starenje, poboljšava apetit i zdravstveno stanje, otklanja umor ociju, ublažava reumu, snižava nivo šecera u krvi, ubrzava metabolizam.. Procese regeneracije i detoksikacije, koji se tokom godina i starenja kod coveka postepeno usporavaju, maticni mlec ubrzava i pospešuje. Stoga se njegovom upotrebom može produžiti životni vek tkiva, organa i celog organizma. Svojom energijom i aminokiselinama blagotvorno deluje na nerve i podstice proizvodnju celija zaduženih za odbranu organizma od infekcija, to jest, jaca imuni sistem. Blagotvorno deluje i na polne i reproduktivne organe.

Preporucuje se da se maticni mlec uzima pomešan s medom, jer mu se tada pojacava dejstvo, ili rastvoren u 20 ili 40 postotnom alkoholu i nakapan pod jezik, jer tada odlazi direktno u krv, pošto alkohol širi pore sluznice. Ispitivanja su pokazala i da u prirodnom obliku daje veoma dobre rezultate, a preporuciju se jedna do dve kašicice dnevno na sat pre dorucka .

Može se koristiti i svež maticni mlec s prethodno kuvanim mednim sirupom ili mlec u tabletama s groždanim šecerom.

Do sada u prirodi nije pronadena nijedna materija koja sadrži tako velik broj razlicitih vitamina i u toj kolicini kao maticni mlec. Farmakolozi i hemicari tvrde da je to multivitaminski proizvod veoma komplikovanog sastava. Savremena biohemijska analiza pokazuje da je maticni mlec biološki visokoaktivna i veoma kompleksna supstanca koja, pored belancevina, aminokiselina, ugljenih hidrata, masti i mineralnih materija, ima i mnogo vitamina (aneurin, B1, riboflavin, B2, piridoksin , B6, cijanokobalamin, B12, biotin, vitamin H, inozitol, zatim folnu kiselinu, vitamin B9, tokoferol, vitamin E), kao i neke hormonima slicne supstance. Strucnjaci tvrde da maticni mlec sadrži više pantotenske kiseline (vitamina B5), znacajnog za produženje života, nego bilo koja druga supstanca biljnog ili životinjskog porekla. U jednom gramu maticnog mleca nadeno je 89 miligrama tog vitamina koji ubrzava rast i sastavni je deo brojnih kofermenata, cime i utice na delovanje endokrinog sistema coveka.

Zbog toga se uspešno koristi u humanoj medicini, posebno u gerijatriji i pedijatriji, za regulaciju rada žlezda s unutrašnjim lucenjem, narocito nadbubrežne, gušterace i štitne, zatim kod malaksalosti, depresije...

No, bitno je da se on koristi najkasnije 48 sati po vadenju iz košnice, pošto mu posle toga bioaktivnost opada. Medutim, ruski naucnici su uspeli da ga postupkom liofilizacije održe u aktivnom stanju godinu dana, ali je važno cuvati ga u frižideru.

(herbateka)

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Upravo matičnim mlečom, propolisom i medom jačam imuno sistem, koji je poslednjih mesecak dana ispod nule.

Kupujem ga kod žene, koja živi u divljni, i kod koje svake godine cedimo med,

pomažemo joj.

Spajamo lepo s' korisnim.

Ukus matičnog mleča mi je lepši - bolji od meda :uredu:

i deluje, pre svega, što je najbitnije.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Propolis, maticni mlec i polen sa medom su mojoj devojcici vratili zivot..godinu dana hemioterapije je uzelo danak, hemoglobin joj je pao na 90, bila je potpuno bez apetita, bleda i slabasna..zbog lekova nije smela nista od vestackih dodataka, a dalje padanje krvne slike znacilo je transfuziju i prekid terapije.. ostala nam je samo priroda..

Pcelice su joj pomogle tada mnogo..posle mesec dana joj se krvna slika toliko poravila, da su se lekari cudom cudili..:)

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Dodala bih i čaj od koprive. Odličan je za povećanje hemoglobina.

KOPRIVA - Urtica dioica

Drugi nazivi: koprva, kopriva obicna, pasja kupina, pitoma kopriva, žara .

Latinski naziv: urtica dioica

kopriva.jpg

Opis biljke:

kopriva je dvodomna biljka s velikim korenom. Stabljika je uspravna i doseže visinu do 1 1/2 metra. Listovi su nasuprotni, srcasti, zašiljeni, pilasti, na kratkim peteljkama. Listovi i peteljke pokriveni su žaokama koje su na vrhu kukaste a pri dnu debele. Na dodir se odlome i izlivaju oštar sok na kožu, koji žari. Cvetne grancice nose ili muške ili ženske cvetove. Neugledni su i zeleni, a oplodjuju se pomocu vetra. Plod je malen, jednose-meni orašcic.Sluzi i kao industrijska i lekovita biljka.

Koristi se list, koren i seme. Lek za ciscenje krvi, protiv opadanja kose, reumatizma, groznice, prekomernog mokrenja, tuberkoloze pluca,

bronhitisa, oboljenja zglobova, kamena u bubregu,za zarastanje rana, protiv zracenja, malokrvnosti, cira na zelucu, nesanice, nervoze. Zbog svoje vitaminske i prehrambene vrednosti kopriva se,i pored toga sto se ne uzgaja u povrtnjacima, smatra izuzetno zdravim, korisnim i pristupacnim povrce, naravno i lekom. Izuzetno je bogata ra nim korisnim sastojcima: belancevinama, ugljenim hidratima, mastima,

kalcijumom, fosforom, gvozdjem, vitaminima C, A, B2 i K, karotinom, pantotenskom kiselinom i dr. Kopriva je pored ostalog, pravi mali polivitaminski rezervoar. Na nasim trpezama je retko ima mada se moze prirediti na vise nacina. ,

Stanište:

raste uz puteve, plotove i na zapuštenim mestima kao korov .

Lekoviti deo biljke:

za lek se u prolece i jesen skuplja korenje. U prolece skupljaju se listovi i vršike, a cela biljka, tj. stabljika, cele godine. Seme se skuplja u avgustu.

Lekovito delovanje:

caj od cele biljke odvaja sluz iz pluca, cisti želudac, jetru i creva, a ujedno je izvrstan lek za lecenje anemije, šuljeva, žutice, malarije i svih drugih groznica, ponajviše mokracom odvaja loše sokove iz tela. Pomešana s drugim biljkama leci cireve na želucu i crevima, cisti krv, pospešuje probavu, srnanjuje uzrujanost i nesanicu. Isto tako, dobar je lek protiv vodene bolesti, gihta (uloga), jetre, bubrega i nesvestice.

Caj za zeludac i jetru

Ovaj caj priprema se od citave biljke. U 2 litra vode ostave se tri supene kasike usitnjene

biljke koprive da stoje 10-12 sati. Nakon toga se ova smesa kuva poklopljena pola sata.

Kada se ohladi, procedi se i pije triput dnevno pre jela po jednu solju. Ovaj lek odvaja sluz iz pluca, cisti creva, jetru i zeludac.

Caj za cir u zeludcu i crevima

Napravi se mesavina od 10 supenih kasika lisca i korena koprive, jedne kasike pelina, dve kasike bokvice i jedne kasike tucanih smrekovih boba. Smesa se stavi u 1 litar crnog vina da se kvasi 12 sati, posle cega se, uz dodatak 3-4 kasike domaceg meda, kuva oko pola sata.

Poklopljeno stoji dok se ne ohladi. Ovo vino-lek uzima se mlako, po jedna supena kasike pre jela. Pored cira u zelucu i crevima ovo vino pomaze i kod gihta, bubreznih oboljenja i neuroza.

Za prskanje voca

Koprivom se mogu suzbijati i lisne vaši – rastvor može svako sam da napravi. U posudu od 10 litara napuni se sveže ubrana kopriva sa stabljikom, može i u fazi cvatnje, ali ne kada dozre i pojavi se seme. Prelije se vodom tako da koprive budu prekrivene 4-5 cm, a kao voda najpoželjnija je kišnica. Ostavi se da stoji jedan dan i noc. Tecnost se proocedi i njome nekoliko puta poprska napadnuto voce i povrce. Koristi se kod manjih napada vaši. Vaši uništava mravlja kiselina koja se nalazi u sveže pripremljenom rastvoru.

izvor: klik na link

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Janukovo sirće

jabukovo_sirce.jpg

JABUKOVO SIRĆE

je izvanredan lek kome uvaženi strucnjaci pripisuju čudotvornu moc i smatraju da ono treba da postane deo svakodnevne ishrane, a evo i nekoliko recepata koji su se pokazali

veoma uspešni u lecčenju pojedinih smetnji i bolesti.

Kako se pravi jabukovo sirće Potrebno je: neprskane jabuke (najbolje su divlje, samonikle, ali mogu da posluže i gajene), šecer. Jabuke dobro oprati, odstraniti peteljke, a zatim ih zajedno sa semenom usitniti i samleti na mašini za meso. Zajedno sa sokom koji puste staviti u veci lonac ili kacicu. Ako nema dovoljno soka, može se na deset kilograma jabuka dodati cetvrt litra prokuvane i ohladene vode. Zatim dodati na ovu kolicinu i sto grama šecera, sve dobro izmešati, sud prekriti cistom, višestruko ispresavijanom gazom i ostaviti na toplom mestu ili na suncu. Povremeno pregledati i promešati. Posuda se povezuje višeslojnom gazom i ostavlja i ostavlja na mestu gde temperatura ne pada ispod 18 stepeni Celzijusovih i ne prelazi 25 stepeni. Fermentacija traje oko 25 do 30 dana; na suncu nešto krace.Posle završenog procesa sirce se pažljivo procedi i razliva u ciste boce. Boja treba da mu je svetlo žuta i bez taloga. Kada se zapazi da je fermentacija gotova i da je sirce dovoljno kiselo, sve procediti najpre kroz redje, a zatim i kroz gušce sito ili cediljku, a na kraju i kroz višeslojnu gazu, da bi se dobila bistra tecnost. Sirce sipati u boce, hermeticki zatvoriti i cuvati na hladnom i mracnom mestu. Ukoliko se posle izvesnog vremena sirce usred zrenja zamuti, ili se pojavi talog, treba ga još jednom procediti kroz višeslojnu gazu i ponovo sipati u ciste boce.Cuva se na hladnom i tamnom mestu, a rok upotrebe mu je prakticno neogranicen.

Ustanovljena je optimalna doza jabukovog sirceta koju treba uzeti u toku jednog dana. To je rastvor od 2 kašike sirceta u mlakoj, prethodno prokuvanoj vodi, uz dodatak dve kašike meda. Ovaj eliksir pomaže kod bolesti grla, kod neuredne probave, slabe cirkulacije i razmene materija u organizmu. Preporucuje se i kod bolesti srca, bubrega i krvnih sudova. Prema nekim izvorima, dobro se pokazao u povecanju plodnosti - kao kod ljudi tako i kod životinja, i u lecenju nocnog mokrenja kod dece. Dokazano je i da jabukovo sirce snižava povišeni krvni pritisak i da je odlican saveznik u ocuvanju vitke linije.

jabukovo_sirce1.jpg

Protiv svraba na koži preporucuje se spoljna upotreba razblaženog sirceta, a trljanje i masiranje ovim rastvorom izvanredno prija i potpuno zdravim osobama. Osim osecanja svežine koje dugo traje, ovakve "kisele kupke" daju koži mekocu, vlažnost i zdravo rumenilo.

U svojstvu obloga ili sredstva za utrljavanje, jabukovo sirce se takode primenjuje kod proširenih vena; u kombinaciji sa unutrašnjom upotrebom sirceta, prelaskom na zdraviju ishranu i cišcenjem organizma, postižu se dobri rezultati.

Na isti nacin, jabukovo sirce olakšava i neke reumatske bolesti i otklanja osecaj stalnog umora, na koji se žali sve više ljudi.

Nerazblaženim jabukovim sircetom ispira se grlo kod prvih znakova prehlade, a vrlo je preporucljivo poneti na put (pogotovu leti) bocicu sirceta da bi se sprecile nelagodnosti u probavi koje se obicno vezuju za promenu vode i hrane.

U ishrani sportista, ali i intelektualaca, jabukovo sirce i njegova kombinacija sa medom trebalo bi da zauzmu važno mesto. Ovo sirce je prebogato kalijumom, a on utice na rad mišica i nerava, a ucestvuje i u biohemijskim procesima na celijskom nivou.

Ako ste sa svojim lekarom iskljucili druge uzroke, a osecate slabost, pospanost, grcenje i bolove u mišicima, verovatno vam samo nedostaje kalijum; kura sa jabukovim sircetom dace ubrzo odlicne rezultate.

PROTIV HRONICNOG UMORA

Pomesati tri kasicice jabukovog sirceta sa soljom meda, sipati u teglu i uzimati svako vece pred spavanje po dve kasicice ove mesavine.

Drugi nacin je kasicicu sirceta sipati u casu vode i piti za vreme

rucka.

PROTIV GLAVOBOLJE

Popiti casu vode u kojoj su razmucene dve kasike meda i dve kasike jabukovog sirceta.

appl.jpg

PROTIV OPEKOTINA

Na opekotinu naneti jabukovo sirce nekoliko puta. To ce spreciti pojavu plika i ublaziti bol.

ZA SNIZAVANJE KRVNOG PRITISKA

Tri puta dnevno piti casu vode sa dve kasicice jabukovog sirceta.

ZA ISPIRANJE GRLA

U casu vode sipati kasicicu sirceta i ispirati grlo na svaka dva sata.

PROTIV BOLOVA U SINUSIMA

Na svaki sat, sedam puta popiti casu vode u kojoj je razmucena kasicica jabukovog sirceta

PROTIV REUMATICNIH BOLOVA U ZGLOBOVIMA

Bolna mesta u toku noci obloziti platnenom tkaninom koja je dobro natopljena jabukovim sircetom a odozgo uviti suvom flanelskom tkaninom. Uz svaki obrok popiti casu vode u kojoj je razmuceno deset kasicica jabukovog sirceta.

PROTIV EKCEMA

Obolela mesta mazati jabukovim sircetom cetiri puta dnevno i tri puta u toku noci. Ubrzo ce ekcem i svrab nestati.

ZA MRSAVLJENJE

Svako jutro na prazan zeludac piti casu vode sa jednom do dve kasicice sirceta ili uz svaki obrok popiti casu vode sa dve kasicice sirceta. Terapija traje dva meseca. Jabukovo sirce utice na sagorevanje suvisnog masnog tkiva.

PROTIV PROSIRENIH VENA

Svakog jutra i veceri istrljati cistim jabukovim sircetom kozu preko prosirenih vena i dva puta dnevno popiti casu vode sa dve kasicice sirceta. Ova terapija traje mesec dana.

PROTIV MITISERA

Jedan deo jabukovog sirceta izmesati sa osam delova vode i tom tecnoscu tri puta dnevno prskati lice.

izvor: herbateka

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 3 sedmica kasnije...

PROPOLIS - prirodni antibiotik i antivirotik

Za šta se upotrebljava propolis?

Terapija medom i pčelinjim proizvodima (propolis, matični mleč, polen) naziva se apiterapija. Propolis je prirodni proizvod koji se tradicionalno koristi preko 2000 godina. Proizvode ga pčele, njime oblažu tavanicu košnice i na taj način je dezinfikuju.

Propolis se koristi kod:

prehlada i gripa, kod bakterijskih infekcija gornjih disajnih puteva, kod sinuzitisa, pojačane sekrecije sluzokože nosa, kao imunostimulator (u obliku kapi, kapsula)

kod neprijatnog daha iz usta, upalnih procesa grla i usne duplje, afti (u obliku spreja)

kod herpesa, rana, ekcema, posekotina, opekotina (u obliku gela)

kod paradentoze, paradentopatije (u obliku spreja)

gastritis, kolitis (u obliku kapi)

kod pojačanog vaginalnog sekreta (u obliku vaginaleta)

Propolis se primenjuje i u preventivi kod upalnih procesa uha, grla, nosa, usne duplje, gornjih disajnih puteva, za podizanje opšte otpornosti organizma. Propolis se može koristiti kao prva linija odbrane kod bakterijskih infekcija, pre nego što se pribegne antibiotskim lekovima. Uzroci prehlada i gripa nisu bakterije, nego virusi, pa je u tom slučaju bolje koristiti propolis, jer on ima antivirotsko dejstvo. Pošto se često mešaju virusne i bakterijske infekcije, a antibiotici nepotrebno koriste i kod virusnih infekcija (antibiotici ne deluju na viruse), najbolje bi bilo prvo se odlučiti za upotrebu propolisa, jer on ima šire dejstvo, a potom, ako treba, pribeći antibioticima.

Kako deluje propolis?

Propolis ispoljava:

antibakterijsko dejstvo (sprečava razvoj i širenje bakterija Strptococus, Bacilus, Salmonella)

antivirusno dejstvo (deluje protiv herpes virusa tip 1)

antigljivično dejstvo (na Candidu albicans, C. tropicalis, C. krusi, C. guillermondi)

antiseptično dejstvo (dezinfikujuće)

lokalno anestetičko (smanjuje bol)

blago antioksidaciono dejstvo (štiti od dejstva slobodnih radikala)

Kako se uzima propolis?

Kapi propolisa se obično koriste na sledeći način: oko 20 kapi se nakapa u vodu, na kašičicu meda ili kocku šećera i uzima 2-3 puta dnevno. Kod primene spreja za usta, potrebno je propolis naprskati direktno na bolno mesto ili na ranice, u slučaju afti. Od propolisa se može napraviti i rastvor za ispiranje usta kod infekcija. Sprej za nos na bazi propolisa, koristi se nekoliko puta dnevno po potrebi, a za razliku od lekova ne dovodi do stvaranja navike posle duže upotrebe. Gel propolisa se koristi kod površinskih rana, posekotina, ekcema, herpes virusa, a maže se 2-3 puta u toku dana. Masti na bazi propolisa i lekovitog bilja se koriste kod suve kože, za regeneraciju kože, kod hemoroida. Vaginalete propolisa se primenjuju kod pojačanog vaginalnog sekreta i kao vaginalni antiseptik.

U kojim slučajevima se ne sme koristiti propolis?

Kod postojanja alergije na pčele ili pčelinje proizvode.

Koja neželjena dejstva mogu da se jave pri primeni propolisa?

Propolis može dovesti do pojave alergijskih reakcija, a osobe alergične na druge pčelinje proizvode su sklonije pojavi alergije na propolis. Lokalno primenjen propolis može dovesti do kontaktnog dermatitisa.

Izvor: prirodnilek.com

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

OMEGA 3 masne kiseline - smanjuju holesterol i trigliceride

Za šta se upotrebljavaju omega 3?

Omega 3 masne kiseline su esencijalne masne kiseline. Esencijalne znači da organizam ne može da ih sintetiše, već se moraju uneti hranom. Omega 3 masne kiseline se nalaze u masnoj morskoj ribi, kao što je losos, tuna, sardine, haringe, skuša, bakalar. Nutricionisti preporučuju unos ribe bar 3 puta nedeljno, naročito masne morske ribe bogate ovim kiselinama.

Visok holesterol

Eskimi, koji koriste mnogo ribe bogate omega 3 masnim kiselinama u svojoj ishrani, imaju snižen LDL - štetan holesterol i povećan HDL - dobar holesterol. Nekoliko velikih kliničkih studija je potvrdilo da EPA i DHA smanjuju nivo ukupnog holesterola i triglicerida u krvi.

Visok krvni pritisak

Analizom kliničkih studija dolazi se do zaključka da suplementacijom 3g ribljeg ulja na dan može značajno da se smanji krvni pritisak kod osoba koje nisu koristile terapiju za regulaciju krvnog pritiska

Srčana oboljenja

Jedan od najboljih načina da se spreči razvoj srčanih oboljenja jeste da se smanji unos zasićenih masti (masti životinjskog porekla) i da se poveća unos nezasićenih masti (masti biljnog porekla), uključujući omega 3 masne kiseline. Takođe je potvrđeno da sprečavaju nastanak i razvoj ateroskleroze (suženje krvnih sudova usled zadebljavanja i akumuliranja masti na zidovima krvnih sudova). Suplementacijom omega 3 masnih kiselina izrazito je smanjen rizik za razvoj iznenadnog srčanog napada ili šloga. Dovoljnim unosom ribe omogućuje se sprečavanje nastanka tromba, koji može začepiti arterije i dovesti do srčanog infarkta ili moždnog udara. U stvari, unosom dve porcije masne morske ribe nedeljno smanjuje se rizik za šlog čak i do 50%. Međutim, ni sa čim ne treba preterivati, pa ljudi koji uzimaju više od 3g ribljeg ulja (3 obroka ribe dnevno) mogu imati povećan rizik za krvarenja, a potencijalna krvarenja u mozgu mogu biti i fatalna.

Mediteranska ishrana podrazumeva zdrav odnos između unosa omega 3 i omega 6 masnih kiselina. To uključuje ograničen unos mesa, a naglašen je unos proizvoda od celog zrna, svežeg voća i povrća, ribe, maslinovog ulja, belog luka i umerena potrošnja vina.

Artritis

Većina kliničkih istraživanja sprovedenih o upotrebi omega 3 masnih kiselina kod upalnih stanja zglobova su se fokusirala na reumatoidni artritis. Utvrđeno je da ove kiseline smanjuju bol u zglobovima, jutarnju ukočenost i omogućavaju smanjenje količine lekova koje koriste pacijenti sa reumatoidnim artritisom, ali i druga hronična inflamatorna oboljenja, kao što su osteoartritis, mogu biti ublažena upotrebom omega 3 masnih kiselina.

Depresija

Ljudi koji ne unose dovoljno omega 6 masnih kiselina ili ne održavaju ravnotežu u unosu omega 3 i omega 6 masnih kiselina u svojoj ishrani imaju povećan rizik za razvoj depresije. Omega 3 masne kiseline ulaze u sastav membrane nervnih ćelija. Omogućavaju komunikaciju između nervnih ćelija koja je neophodna za održavanje dobrog mentalnog zdravlja. Kod depresivnih pacijenata koji su uzimali 2-3 obroka masne ribe nedeljno, tokom 5 godina zabeleženo je značajno smanjenje u depresivnim osećajima.

Ostale indikacije

Za upotrebu omega 3 masnih kiselina koje su klinički testirane su: osteoporoza, bipolarni poremećaj, šizofrenija, bulimija, anoreksija, različiti dermatitisi, psorijaza, opekotine, astma, makularna degeneracija, menstrualni bolovi, inflamatorna oboljenja creva.

Kako deluju omega 3?

Esencijalne masne kiseline su gradivne materije od kojih se stvaraju prostaglandini, koji regulišu brojne funkcije u organizmu uključujući imuni odgovor i sintezu hormona. Ti prostaglandini smanjuju upalu, proširuju krvne sudove, smanjuju koagulaciju krvi i nivo štetnog LDL holesterola, a istovremeno podižu nivo korisnog HDL holesterola. Riblje ulje ne utiče na smanjenje stvaranja holesterola u jetri, što može biti glavni uzrok hiperholesterolemije kod naslednih oblika ove bolesti.

Ovi nutrijenti igraju važnu ulogu u funkcionisanju mozga i pravilnom rastu i razvoju. Trudnice, dojilje, mala deca i žene koje planiraju trudnoću treba da vode računa o poreklu ribe koju konzumiraju zbog moguće kontaminacije živom, potrebno je koristiti ribu iz ribnjaka. Ove kategorije treba da primenjuju omega 3 masne kiseline u vidu suplemenata od respektabilnog proizvođača koji su garanatovano bez žive i drugih toksina u ribljem ulju. U ishrani modernog čoveka postoji disbalans u unosu omega 6 i omega 3 masnih kiselina. Omega 6 masne kiseline su zastupljene u ishrani, a unose se putem suncokretovog, kukuruznog, lanenog ulja. Međutim, odnos u količini omega 6 i omega 3 u ishrani treba da bude 2:1 do 4:1, a u modernoj ishrani je od 10:1 do 30:1.

Postoje tri osnovna tipa omega 3 masnih kiselina koje se usvajaju u organizam: alfa linoleinska - ALA, eikosapentanoična - EPA i dokosaheksanska - DHA. U organizmu se vrši prevođenje ALA u EPA i DHA. Omega 3 masne kiseline smanjuju upalne procese, kao i faktore rizika povezanih sa razvojem hroničnih bolesti kao što su srčana oboljenja, rak i artritis. Simptomi nedostatka omega 3 masnih kiselina su izrazit umor, loša memorija, suva koža, srčani problemi, promene raspoloženja, depresija i slaba cirkulacija.

Šta kažu naučna istraživanja?

Studije su pokazale da postoje i neka antitumorska dejstva ribljeg ulja, uticajem na sprečavanje proliferacije ćelija kod kancera dojke i debelog creva. Istraživanje sprovedeno 2001. godine JAMA rađeno je na skoro 80 000 žena tokom 14 godina. Rezultati pokazuju da su žene koje su uzimale omega 3 masne kiseline imale za 72% manji rizik za razvoj srčanog udara i 67% manji rizik za trombozu.

Kako se uzima omega 3?

Konzumira se između 1000mg i 3000mg dnevno. Treba da se uzima u podeljenim dozama sa hranom.

Riblje ulje se može bezbedno koristiti uporedo sa drugim lekovima zbog svojih dobrih osobina. Dugotrajnom upotrebom ribljeg ulja mogu se smanjiti zalihe vitamina E, pa treba voditi računa o njegovom adekvatnom unosu (200IU dnevno). Suplementi se razlikuju po sadržaju EPA i DHA, obično sadrže oko 180mg EPA i 120mg DHA. Pet grama ribljeg ulja sadrži oko 170-560mg EPA i 72-310mg DHA u zavisnosti od vrste ribe od koje je dobijeno. Ne preporučuje se unos više od 3g omega 3 masnih kiselina dnevno.

U kojim slučajevima se ne smeju uzimati omega 3?

Ne preporučuje se upotreba kod hemofilije i poremećaja koagulacije krvi.

Koja neželjena dejstva mogu da se jave pri primeni omega 3 ?

Suplementi ribljeg ulja se veoma dobro podnose, jedino su registrovana blaga neželjena dejstva u digestivnom traktu.

Kontaminacija ribe teškim metalima, naročito živom, predstavlja problem. Međutim, većina farmaceutskih brendova sadrži prečišćeno riblje ulje bez štetnih toksina kojima su zagađena mora, kao što su živa, olovo, kadmijum, dioxini, polihlorovani bifenili - PBC i drugi teški metali.

Sa kojim lekovima istovremeno ne treba primenjivati omega 3?

Istovremena primena u velikim dozama (preko 3g dnevno) sa antikoagulantnim lekovima (acetilsalicilna kiselina 100mg, acenokumarol, varfarin, klopidogrel) i fibrinoliticima ima sinergistički efekat, pa može dovesti do pojačane sklonosti ka krvarenju (krvarenje iz nosa, povrede, hirurške intervencije). Istovremenu primenu suplemenata ginka i omega 3 masnih kiselina takođe treba da izbegavaju pacijenti skloni krvarenjima.

Izvor: narodnilek.com

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

BELI SLEZ - za umirenje kašlja

Za šta se upotrebljava beli slez?

Beli slez se koristi za umirenje kašlja, za oblaganje sluznica (gastritis, čir na želucu) i smanjenje iritacija. Primenjuje se kod bronhitisa, zapaljenja respiratornih organa, upale mokraćne bešike i kamena u mokraćnim putevima. Spolja se primenjuje za ispiranje nosa, naročito kod beba. Kao blago sluzno sredstvo koristi se i protiv proliva, za klizme, za obloge kod opekotina i upala, a sirup belog sleza je popularan lek za suvi, nadražajni kašalj. Primenjuje se i kod upala urinarnog trakta i urinarnog kamenca.

Kako deluje beli slez?

Koren i list belog sleza sadrže sluzi koje umiruju sluznice stvarajući zaštitni sloj oko njih. Sluzi smiruju kašalj, smanjuju iritacije upaljenih sluznica želuca, creva i imaju hipoglikemijsko dejstvo, stimulišu fagocitozu.

Šta kažu naučna istraživanja?

Sluzi iz korena belog sleza oblažu sluznice i time stvaraju zaštitni sloj, pa tako dolazi do smanjenja iritacija. Polisaharidni kompleks belog sleza stimuliše proces fagocitoze. Sluzi primenjene spolja smanjuju zategnutost i povećavaju vlažnost kože.

Kako se uzima beli slez?

Koren belog sleza se prelije prokuvanom i ohlađenom vodom i ostavi da odstoji 2 sata. Čaj se procedi i pije nekoliko puta dnevno, po želji se može zagrejati pre upotrebe. Koren belog sleza se ne treba kuvati, jer se tada ekstrahuje i skrob, pa čaj postaje gušći, mutan i brže se kvari.

U kojim slučajevima se ne sme koristiti beli slez?

Nema podataka o slučajevima kad se ne sme primenjivati.

Koja neželjena dejstva mogu da se jave pri primeni belog sleza?

Teoretski može dovesti do pojave hipoglikemije (smanjenje koncentracije šećera u krvi).

Sa kojim lekovima istovremeno ne treba primenjivati beli slez?

Sluzi iz belog sleza teoretski mogu uticati na smanjenje apsorpcije lekova koji se primenjuju istovremeno.

Izvor: narodnilek.com

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

NANA, MENTA (lat. Mentha piperita) kod stomačnih bolova

Za šta se upotrebljava (nana, menta)?

Nana ili menta (lat. Mentha piperita) se tradicionalno koristi za lečenje digestivnih tegoba, bola u želucu, grčeva, zastoja u varenju, nadutosti. Etarsko ulje nane deluje opuštajuće na želudac i creva, pa smanjuje grčeve, mučninu, eliminiše napinjanje, bolove, pojavu viška vazduha - aerofagiju, reguliše varenje. Još bolji efekti postižu se kombinacijom sa kimom, komoračem, kamilicom, anisom, cimetom. Posredno utiče i na normalizovanje funkcije jetre i žuči. Koristi se za smanjenje bolnih grčeva kod osrednjih kolika žučne kese. Nana je lek izbora za prenadraženo debelo crevo, iritabilne tegobe koje nastaju usled psihičkih tegoba. Uspešno se primenjuje kod nervoza, neuroza i nesanice. Deluje smirujuće, okrepljujuće i vraća snagu. Nana utiče na regulaciju ubrzanog srčanog rada, opušta bronhije i olakšava tegobe kod astme. Zajedno sa matičnjakom koristi se kod mučnine kod trudnica. Nana se primenjuje i protiv neprijatnog zadaha i kod bolesti desni i zuba u vidu rastvora za ispiranje usta.

Često ulazi u sastav čajnih mešavina za stomačne tegobe ili kao korigens da popravi ukus neke čajne mešavine. Mentol, jedna od komponenti etarskog ulja nane, lokalno primenjen smanjuje bol, hladi, dovodi do utrnuća, pa se koristi kod različitih reumatskih tegoba, neuralgija.

Kako deluje nana (menta)?

Nana je čuvena po svom spazmolitičkom dejstvu, tj. po sposobnosti da opušta glatke mišiće. Nana deluje na regulaciju varenja, stimuliše lučenje žuči, sekreciju želudačnih sokova, smanjuje stomačnu napetost. Etarsko ulje deluje antimikrobno (za suzbijanje infekcija), antivirotski, antifungicidno, spazmolitički na sistem za varenje i rashlađujuće, pa se koristi spolja za smanjenje bolova. Takođe, ulje se primenjuje i za inhalacije. Istraživanjima je potvrđeno antibakterijsko i antivirusno dejstvo etarskog ulja mente, a mentol deluje i protiv nekih vrsta gljivica.

Šta kažu naučna istraživanja?

Komisija E je odobrila upotrebu nane za grčevite bolove u digestivnom traktu. Istraživanjima je potvrđeno da nana utiče na smanjenje jakih kontrakcija - grčeva i da izjednačava jačinu crevnih pokreta, tj. reguliše peristaltiku. Za mentol, jednu od komponenti etarskog ulja, potvrđeno je da smanjuje osetljivost receptora za bol. Mentol se stoga široko koristi u antireumatskim mastima, kremama i gelovima.

Kako se uzima nana (menta)?

Primenjuje se u obliku čaja, kapi, kapsula. Najčešće se koristi čaj za smirenje stomačnih tegoba po potrebi. Dnevna doza je 3-6g lista i 5-15g tinkture. Etarsko ulje se primenjuje prosečno 6-12 kapi za internu upotrebu ili 3-4 kapi prilikom inhalacije.

U kojim slučajevima se ne sme koristiti nana (menta)?

Kod dece mlađe od 5 godina za stomačne tegobe bolje je koristiti čaj kamilice ili komorača. Upotreba etarskog ulja mente se ne preporučuje trudnicama do 4. meseca trudnoće.

Koja neželjena dejstva mogu da se jave pri primeni nane (mente)?

Pri primeni etarskog ulja, ako se upotrebe prevelike količine, može da dođe do ispoljavanja neželjenih dejstava kao što su: žgaravica, mučnina, povraćanje, alergijske reakcije. Prilikom korišćenja etarskog ulja na koži kod osetljivih osoba može doći do pojave kontaktnog dermatitisa.

Izvor: narodnilek.com

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 1 mesec kasnije...

Glina - zemlja koja leči

Glina ima neverovatnu moć regeneracije, svrstavaju je u najefikasnije sredstvo za čišćenje organizma koja upija i izbacuje toksine.

Njena organska komponenta je posebno značajna za vezivanje aktivnih supstanci i njihov prenos u dublje slojeve membrana, crevne flore ili pak membrana krvnih sudova i kapilara.

Glina se vekovima koristi za opšte poboljšanje ljudskog zdravlja, kao i za lečenje biljaka i životinja. Lako se apsorbuje i izrazito nežno deluje na telo. Pomaže kod različitih promena na koži.

Poboljšava crevnu floru te tako omogućava bolju apsorpciju hrane. Glina može da smanji, pa čak i da eliminiše neke alergije na hranu. Blagotvorna je kod trovanja hranom, ublažava virusne infekcije, stomačni grip, a crevnim parazitima onemogućava razmnožavanje.

Glina je u stanju da leči skoro sve poremećaje varenja. Zahvaljujući velikoj energetskoj snazi i visokom procentu minerala i oligo elemenata, njenim korišćenjem se poboljšava imunitet organizma. Glina upija, drenira, a zatim eliminiše nečistoće iz tkiva, krvi i limfe.

Toliko očisti organizam da se izgubi i neugodan miris znoja. Ima neverovatnu moć regeneracije ćelija, tkiva i organa, jer ih snabdeva vitalnom energijom. Pomaže kod zarastanja rana, piše "Glas javnosti".

Koristi se kod mnogih bolesti, naročito kod arterioskleroze, anemije, oboljenja disajnih puteva, infekcija koli bakterijama, crevnih oboljenja, trovanja, čira, viška želudačne kiseline, kod bolne menstruacije, promena na koži i opadanja kose. Toksično dejstvo gline do sada nije zabeleženo.

Idealna je kao maska za lice ili pakovanje za kosu u kombinaciji sa maslinovim, bademovim ili uljem pšeničnih klica. Kao kupka ima izuzetno blagotvorno delovanje na čitav organizam jer relaksira, otklanja umor i stres, a koža postaje glatka, mekana i elastična.

izvor:klik na link

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Aromatologija – farmacija budućnosti?

Esencijalna ulja i u kuhinji. Od pomorandže, limuna, grejpfruta, čak i timijana, smreke, bosiljka, prirodna i blagotvorna, za lepši ukus i bolje zdravlje.

Slatka i sposobna da reše hiljadu tegoba, idealna za opuštanje i buđenje čula, eterična ulja su dragoceni saveznici i u kuhinji. Dovoljno je nekoliko kapi da jelo zamiriše kao nikad pre! Ova umetnost, dobro poznata francuskim i italijanskim šefovima kuhinja, u većini zemalja dugo je bila nepoznata.

Sad, međutim, „zeleni” kuvari, strastveni zaljubljenici onog što dolazi iz prirode, svakodnevno organizuju kurseve i promocije recepata iz oblasti aromatologije (nauke o eteričnim uljima). „Esencije su najdragoceniji deo biljke. Reč je o uljanim supstancama koje nalazimo u laticama, lišću, kori. Zahvaljujući intenzivnom mirisu i koncentrisanim aktivnim sastojcima i sasvim mala količina je dovoljna da podari ukus i originalnost jelu”, objašnjava Sonja De Anđelis, stručnjak za aromatologiju Flora-centra iz Pize. „Tri kapi esencijalnog ulja vanile pretvaraju pitu od jabuka u čaroliju, kao što kap đumbira i običnoj beloj pogači daje egzotičan ukus”.

Važno je da se pravilno koriste. Prethodno se rastvore u malo maslinovog ulja (1 kašika) ili pomešaju sa mlekom, kiselom i slatkom pavlakom, žumancem, medom. Nikad ih ne treba sipati direktno u vodi: ostaće na površini ili potonuti na dno. Pažnju treba obratiti i na doze: jelu za tri osobe dovoljne su dve-tri kapi. Ako preterate, rizikujete da potpuno promenite ukus jela i nadražite usne i stomak. „Ja na svojim časovima kuvanja predlažem da se esencije dodaju tek na kraju ili malo pre kraja. Na taj način aroma i aktivni sastojci ostaju netaknuti”.

Isto je i sa kvalitetom. Esencijalna (eterična) ulja moraju da budu „stopostotno čista i prirodna”, po mogućnosti proizvedena od biološki gajene hrane bez aditiva, veštačkih đubriva, pesticida ili bilo kakve hemikalije. Onaj ko ne poznaje dovoljno aromatologiju, prednost će (uprkos velikom izboru) dati biljkama koje je i dosad najviše koristio: jedini način da se izbegnu neprijatna iznenađenja! Mada moramo priznati da je voćna salata od ružinih latica odlična stvar!

Uspešne kombinacije

Najjednostavniji način za „svetsku premijeru” esencijalnih ulja u kuhinji?

Za početak, aromatizujete začine: ulje, maslac, margarin, sirće, so. Za aromatizaciju hladno ceđenog maslinovog ulja najpogodnija su esencijalna ulja ruzmarina i bosiljka. U sirće dodajte dve kapi esencije ruzmarina i pitome nane. Sa maslacem se najbolje slažu majoran, origano, peršun. Dobar način za „nadogradnju” soli sastoji se od nekoliko kapi ruzmarina, mente (nane), bosiljka, lovora. Ali, esencijalna ulja daju bolji ukus i povrću, ribi ili mesu, a sosovi postaju – čudo.

Evo četiri aromatična recepta:

Egzotična salata

Dve crvene paprike očistiti, prepoloviti, izvaditi seme i bele žilice. Iseći na kockice pola papaje i pola krastavca, iseckati glavicu crnog luka i oprati 100 g zelene salate. Pomešati pola kašičice esencijalnog ulja mandarine sa pola kašičice jabukovog sirćeta, posoliti i umešati 4 kašike ulja. Sjediniti u činiji voće i povrće, začiniti sosom i napuniti polutke paprike.

Čorba od šargarepe sa mandarinom

Skuvati čorbu od 500 g šargarepe, 1 glavice luka i 600 ml bujona od povrća. Kad je gotova, dodati 2 ili 3 kapi esencijalnog ulja mandarine.

Pile na pomorandži

Promešati četiri kašike meda i kašiku senfa sa tri kapi esencijalnog ulja pomorandže. Uvaljati pile u ovu masu i ispeći u rerni.

Sladoled

Promešati 300 g sladoleda od vanile sa 2 kapi esencijalnog ulja timijana. Pripremiti sos: 5 kivija mikserom izmešati sa 50 g šećera i 2 kašike ruma i i sipati u četiri čaše za sladoled. Iseckati na kockice i 4 šnite svežeg ananasa i složiti u čaše. Na kraju dodati sladoled (vadite ga kašikom) i ukrasiti grančicama timijana.

7 ulja koja morate probati

Grejpfrut: za čišćenje

Odličan za varenje, olakšava asimilaciju masti. Radi i kao „čistač” bubrega, jetre i žučne kese. Idealan i kad se u bilo čemu „pretera”.

Sveža i nakisela aroma ovog esencijalnog ulja daje poseban ukus džemovima, korama za torte, ali i specijalitetima od mesa i ribe.

Timijan: za jačanje

Kad se inhalira, ovo ulje je blagodet za disajne puteve. U kuhinji je cenjeno kao sredstvo koje jača organizam i ubrzava varenje. Odlično je i protiv prehlade.

Idealno za sosove (na primer, „bolonjeze” od mlevenog mesa), pire i čorbe, oplemeniće i ribu na roštilju.

Slatka pomorandža: za opuštanje

Ova prefinjena aroma krepi i relaksira. Pored toga, stimuliše rad želuca i olakšava varenje.

Odlična je u pekmezima, testu za torte i kolače, čokoladnom „musu” i voćnoj salati.

Smreka: za detoksikaciju

Kao diuretik i sredstvo za detoksikaciju, blagotvorno deluje na jetru i bubrege, a „asistira” i organima varenje.

Eterično ulje je neprevaziđeno u jelima od repe, kupusa, kelja (1 kap na 500 g).

Limun: za energiju

Zahvaljujući alkalnim osobinama, podstiče rad pankreasa, žučne kese i jetre. Pored toga, ubrzava varenje i smanjuje nadutost. Odlično za revitalizaciju posle velikog umora, esencijalno ulje limuna radi i kao „čistač” organizma.

Sveže i kiselo, ističe se u voćnim tortama, testu za kolače, čokoladnom kremu. Dobro se slaže i sa sirovim povrćem i ribom.

Bosiljak: za varenje

Podstiče apetit i efikasan je protiv gorušice i otoka. Još jedan kvalitet: smiruje i revitalizuje.

Esencijalno ulje bosiljka daje prijatan ukus vodi u kojoj se kuva testenina, sosovima, mesu na roštilju i supama/čorbama.

Cimet: za okrepljenje

Kao tonik i sredstvo protiv grčeva, i cimet doprinosi bržem varenju. Prepoznatljiv po slatkastom ukusu, najviše se koristi za pripremanje deserta.

Odličan za krem od vanile, pitu od jabuka i većinu drugih slatkiše.

A tek pićence!

Od pića koje imate u kući možete da napravite potpuno nov proizvod. Uz nekoliko kapi esencijalnog ulja anisa, rakija od pšenice postaje uzo. Likeri od jaja aromatizuju se uljem vanile. Kampari se odlično meša s eteričnim uljem pomorandže, a džin s uljem divljeg limuna (lajma). Pustite mašti na volju.

izvor: klik na link

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 4 sedmica kasnije...

Ren za dobro zdravlje

renn.jpg

Ren je jedan od najzdravijih zacina - ima jako antibiotsko delovanje, pomaže protiv umora, a još od srednjeg veka koristi se kao lekovito sredstvo od koga mogu da se prave cajevi, sirupi, obloge...Kad uzimamo odredene lekovite biljke, moramo voditi racuna. S renom ne treba preterivati jer može da izazove dijareju i povracanje.... Sirup od rena je efikasan kod bolesti pluca, bronhija i svih drugih oboljenja disajnih organa, a napravicete ga tako što cete izrendati ren i dodati med. Masu dobro izgnjecite i iscedite gust sok. U iscedenu masu dodajte malo vode, prokuvajte i opet iscedite. Masu dodajte u vocni sok, promešajte i koristite..... Ren i oboljenja srca i krvnih sudova..... Izmešajte drvenom kašikom pet supenih kašika soka od šargarepe, pet supenih kašika rena, sok od tri limuna i dve caše meda. Uzimati po jednu kašicicu tri puta dnevno, jedan sat pre jela, u toku dva meseca. Mešavinu cuvati poklopljenu, na tamnom i hladnom mestu....Protiv upale sinusa.... Inhaliranje renom smanjuje bol, a sinusi se ciste od gripa. Zagrejte na vreloj ringli šerpu s renom. Skinite, sacekajte da se malo ohladi, prekrijte glavu peškirom i udišite isparenja pet do deset minuta.

Caj za jacanje pluca

Deset grama rendanog rena prelijte sa dva decilitra kljucale vode i ostavite da stoji poklopljeno nekoliko minuta. Procedite i pijte mlako. Za lecenje astme - cetiri supene kašike rendanog rena kuvajte ispotiha sa šoljom jabukovog sirceta. Kada se ren razmekša, procedite ga i dobijenoj kolicini dodajte istu kolicinu meda. Ovu smesu lagano kuvajte sve dok se ne zgusne, pa dodajte ranije skuvani ren i ostavite da se kaša ohladi. Dobijeni lek se pije ujutru i uvece po jedna kašika.

Vino od rena protiv cira na želucu

Da bi se napravilo ovo vino, prema starom kineskom receptu, potrebno je 50 grama korena rena držati sedam dana u litru kvalitetnog belog vina. Uzima se decilitar napitka, dva puta na dan, pre jela. Tinktura od rena

Izrendajte ren, prelijte ga alkoholom, dobro promešajte i ostavite da odstoji poklopljeno 14 dana. Dobro procedite. Dobijenu tinkturu koristite protiv gnojnih rana. Kašu od rendanog rena možete koristiti i protiv jake glavobolje, tako što cete je stavljati na potiljak.

Ren je odlican za cišcenje krvi, za izbacivanje kamena i peska iz bubrega, za bolesti pluca, reume, gihta, kijavice, za izbacivanje sekreta iz disajnih puteva...

Izvor - herbateka

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 1 mesec kasnije...

Po obliku voća i povrća nekad su intuitivno zaključivali kom delu tela neka namirnica može da pomogne. Danas se ta verovanja potvrdjuju, a jedna od teorija o tome naziva se doktrina potpisa.

613a0fcfa22f91a152a09c05610feeac_article

Mnoge drevne civilizacije posmatrale su hranu kao lek za telo, um i dušu. Vračevi i starešine zajednica posmatrali su pažljivo biljke i intuitivno dolazili do zaključka kojem delu tela one mogu da pomognu. U savremenom svetu odavno smo odsečeni od prirode i takve mudrosti. Isceljujuća moc prirode i hrane danas zvuči kao narodna bajka. Na sreću, nova istraživanja sve više potkrepljuju intuitivno znanje davnih mudraca. Naučna istraživanja i njihovi rezultati, začudo, u potpunosti se poklapaju s nekoliko teorija na koje se oslanjaju herbalisti i homeopate. Jedna od njih je takozvana doktrina potpisa, koja vodi poreklo od herbalista iz vremena antičkog lekara Galena, a tokom istorije inspirisala je ljude poput alhemičara Paracelzusa ili mistika Jakoba Bemea. „Potpis” u ovom smislu znači oznaka prirode.

Doktrina potpisa u osnovi podrazumeva da su ljudi deo prirode, nikako odvojeni od nje, a ta se povezanost pokazuje i u spoljašnjem izgledu. Stoga, kažu, način na koji hrana utiče na telo mogao bi da se ogleda u sličnosti hrane i delova ljudskog tela. Kategorišući telo u donji deo, torzo i glavu, zagovornici ove teorije kažu da hrana u prirodi odgovara odredjenim delovima tela, u zavisnosti od toga gde je rasla: ispod zemlje (korenje), na zemlji (stabljike) ili iznad zemlje (lišće i plodovi).

Paradajz za srce

U novije vreme ova se teorija razvija i dalje. Uočeno je da većina jestivih biljaka ima unutrašnju strukturu poput nekih organa i da je to signal kojim nam priroda otkriva korisnost svojih plodova. Ova teorija ograničena je na prirodnu i nepreradjenu hranu, budući da ona raste onako kako je to zamislila priroda. Ako želite da se igrate zagonetki, zapitajte se šta je to meko, crveno i ima četiri komore ispunjene tečnošću?

To može da zvuči kao zagonetka, ali ako odgovorite srce ili paradajz, u oba slučaja ćete biti u pravu. Stare civilizacije znale su ne samo da paradajz izgleda kao srce nego i da je blagotvoran u lečenju i balansiranju tegoba vezanih za srce. Zanimljivo, paradajz se nekada smatrao afrodizijakom, a nazivali su ga i „ljubavnom jabukom“, što svakako ima veze sa srcem. Moderne studije otkrivaju da paradajz sadrži likopen (snažni antioksidans), koji sprečava zgrušavanje krvi. Kombinacija likopena i drugih fitonutrijenata u paradajzu dobra je za srce i zato je paradajz dobar za osobe koje imaju previše masnoća u krvi i sužene krvne sudove, pa su stoga izložene povećanom riziku stvaranja krvnih ugrušaka.

Nedavna studija s Harvarda pokazala je da svakodnevno konzumiranje paradajza smanjuje obolevanje od srčanih bolesti za čak 30 posto. Druga je pak studija pokazala da dodavanje paradajza u ishranu samo tokom jedne nedelje udvostručuje visinu likopena u organizmu. Uz to, smanjuje i oksidaciju u telu, a to je dobro za cirkulaciju i funkciju srca. Jedno desetogodišnje istraživanje pokazalo je da organski odgajen paradajz ima viši nivo flavonoida koji štite od bolesti srca od uobičajeno gajenog paradajza, što je u skladu s idejom doktrine potpisa.

Groždje takodje smanjuje rizik od srčanih bolesti. Crveni grozd oblikom nalikuje srcu, a svako pojedinačno zrno krvnoj ćeliji. Istraživači u Velikoj Britaniji otkrili su da polifenoli u koži groždja, ali i u crnom vinu, pomažu u sprečavanju srčanih bolesti. Jedan od tih polifenola, poznat pod skraćenicom OPC, ima antioksidantno dejstvo i do 50 puta jače od vitamina C, pa dokazano jača zidove krvnih žila, čime potpomaže zdravlje kardiovaskularnog sistema. Amerikanci su nedavno otkrili i snagu resveratrola, supstance iz tamnog groždja koja ima antioksidativno i anti-aging dejstvo.

izvor: sensa

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 2 meseci kasnije...

Narodni recepti protiv kašlja

BELA ROTKVA SA MEDOM

Jednu veliku belu rotkvu treba izdubiti da izgleda kao čaša. Unutra sipati kašičicu do dve meda, pokriti salvetom i ostaviti da prenoći. Ujutru će udubljenje rotkve biti ispunjeno sopstvenim sokom, izmešanim sa medom. Za smirivanje kašlja, trebalo bi uzimati po jednu kašičicu ovog soka - ujutru i uveče.

CRNI LUK SA MEDOM

Poveću glavicu crnog luka staviti u odgovarajuću čašu da bi uspravno stajao, a onda ga izbušiti. U šupljinu od luka staviti po želji med, i svako jutro, sadržaj koji se iz luka iscedi- popiti.

ŽALFIJA KAO MED

Prvo treba skuvati jak čaj od 40 grama žalfije i 600 mililitara vode. Nakon toga ušpinovati 300 grama šećera bez vode, na tihoj vatri. U ušpinovan šećer procediti prethodno spremljen čaj. Tako dobijen sirup, uz mešanje treba kuvati na tihoj vatri, dok ne dobije gustinu meda. Sadržaj zatim ohladiti, sipati u teglu i čuvati u frižideru.

Za smirivanje kašlja odrasli treba da uzimaju tri puta po jednu supenu kašiku, a deca tri puta po jednu malu kašikicu ovog karakterističnog meda. Osim za smirivanje kašlja, preporučuje se i pušačima za čišćenje pluća.

Žalfija je, inače, vrlo zahvalna za grgoljanje u lečenju bolnog grla, laringitisa, tonzilitisa i ulceracije grla. U svom etarskom ulju sadrži dosta fenolne kiseline, zbog čega poseduje antibakterijsko dejstvo. Njen sastojak tujon ima i antiseptičnu moć, naročito kod stafilokoknih infekcija, zbog čega se i preporučuje kod prehlada i kašlja. U narodu je poznato i žvakanje svežih listova žalfije, radi otklanjanja navedenih tegoba.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 3 meseci kasnije...

:njam:

Med i cimet - kombinacija koja liječi

Utvrđeno je da mješavina meda i cimeta liječi mnoge bolesti. Ta kombinacija se koristila kao lijek već stoljećima. Cimet je jedan od najstarijih začina poznatih čovječanstvu, a povijest meda je stara gotovo koliko i čovječanstvo. Med i cimet imaju ljekovita svojstva, koja, ukoliko se pomiješaju, daju lijek izvanredne moći, mirisa i okusa.Donosimo vam popis bolesti koje se mogu liječiti mješavinom meda i cimeta!

Bolesti srca

Napravite smjesu od meda i cimeta u prahu i namažite na kruh. Ovaj obrok možete jesti svakodnevno za doručak. Smanjuje kolesterol u arterijama i sprječava srčani udar. Osobe koje su već imale srčani udar bi trebale jesti ovu kombinaciju jer će pomoći spriječiti sljedeći napad.Redovita upotreba ove kombinacije smanjuje gubitak daha i jača otkucaje srca. Kod osoba starije dobi, arterije i vene gube fleksibilnost pa može doći do začepljenja. Ova kombinacija meda i cimeta će revitalizirati vene i arterije.

Ubod insekata

Pomiješajte jednu žlicu meda i dvije žlice mlake vode. Dodajte jednu žličicu cimeta u prahu, napravite smjesu i umasirajte na ubodene dijelove. Dokazano je da se bol smanjuje u roku od dvije minute.

Artritis

Dodajte dvije žlice meda u jednu šalicu vruće vode i jednu žličicu cimeta u prahu. Ukoliko ovaj napitak redovito pijete, čak i kronični artritis može biti izliječen. Jedno istraživanje je pokazalo da se bolesnici pomoću ovog napitka mogu osloboditi od boli unutar mjesec dana.

Gubitak kose

Oni koji pate od gubitka kose ili ćelavosti trebaju pomiješati jednu žlicu maslinovog ulja, jednu žlicu meda i jednu žličicu cimeta u prahu. Nanesite smjesu na tjeme i držite 15 minuta, potom operite kosu. Ova smjesa navodno može bila učinkovita čak i kada se drži samo 5 minuta na tjemenu.Infekcije mjehuraPomiješajte dvije žličice cimeta u prahu, jednu žlicu meda u čašu mlake vode i popijte. To uništava bakterije u mokraćnom mjehuru.

Zubobolja

Napravite smjesu od jedne žličice cimeta u prahu i pet žličica meda. Stavite na zub koji vas boli. Ovo možete primijenjivati tri puta na dan.

Holesterol

Pomiješajte dvije žlice meda i tri žličice cimeta u prahu s 470ml vode. Ova smjesa će smanjiti razinu kolesterola. Dokazano je da pacijenti koji redovito piju smjesu barem 3 puta dnevno, nakon nekog vremena nisu imali problema s visokim kolesterolom.

Prehlade

Oni koji pate od uobičajene ili teške prehlade trebaju uzeti jednu žlicu meda pomiješanu s 1/4 žličice cimeta u prahu jednom dnevno tijekom tri dana. Na ovaj način ćete se riješiti kroničnog kašlja, prehlade i bolova u sinusima.

Neplodnost

Grci su tisućama godina vjerovali da dvije žlice meda svaki dan prije spavanja mogu izliječiti neplodnost kod muškaraca. U Kini, Japanu i zemljama Dalekog Istoka vjeruje se da žene nekoliko puta dnevno trebaju prstohvat cimeta pomiješan s pola žličice meda utrljati u desni. Smjesa se apsorbira i putem sline ulazi u tijelo i liječi neplodnost kod žena.

Imunološki sustav

Svakodnevno korištenje meda i cimeta jača imunološki sustav i štiti tijelo od bakterija i virusa. Med sadrži različite vitamine i veliku količinu željeza. Konstantna upotreba meda i cimeta jača bijela krvna zrnca koja se potom uspješnije bore protiv bakterija i virusa.

Probavne smetnje

Cimet u prahu pomiješajte s dvije žlice meda i pojedite prije jela. Na taj način ćete moći probaviti i najteža jela.

Dugovječnost

Vjeruje se da svakodnevno uzimanje čaja s medom i cimetom može produljiti život. Pomiješajte 4 žlice meda, 1 žlicu cimeta u prahu i 3 šalice vode, prokuhajte i napravite u obliku čaja. Popijte 1/4 šalice, 3 do 4 puta dnevno. Vaša koža će biti mekana i svježa, a odgodit ćete i nastanak bora.

Prištići

Pomiješajte 3 žlice meda i 1 žličicu cimeta u prahu. Nanesite ovu smjesu na prištiće prije spavanja i operite ujutro toplom vodom.

Infekcije kože

Pomiješajte med i cimet, smjesu stavite na dijelove kože koje je zahvatila infekcija, držite na koži oko 30 minuta, potom isperite toplom vodom.

Rak

Nedavna istraživanja su pokazala da med i cimet mogu pomoći u liječenju raka želuca. Pacijenti, koji pate od ove vrste raka, trebaju pojesti jednu žlicu meda s jednom žlicom cimeta u prahu, i to svakodnevno 3 mjeseca.

Umor

Pomiješajte pola žlice meda i pola žličice cimeta u čaši vode. Popijte u popodnevnim satima kada najčešće osjećate umor. Svakodnevno konzumiranje ovog napitka će povećati vitalnost u roku tjedan dana.

Loš dah

Pomiješajte 1 žlicu meda i 1 žličicu cimeta u prahu s toplom vodom. Svako jutro isperite usnu šupljinu pa će vaš dah biti svjež tijekom cijelog dana.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 1 godinu kasnije...

Kako ojačati organizam – za zdrave i bolesne

Recept 1

Uzeti 1 litar svežeg soka od oskoruše (Sorbus domestica) i 1,5 kg meda i dobro izmešati. Piti po 100 grama pre doručka, ručka i večere. Piti 10 dana.

Recept 2

Uzeti 6 supenih kašika sitno iseckanog lista zimzelena (Vinca minor) i izručiti u 1 litar dobrog vina. Zatvoriti flašu i držati je u toploj sobi 20 dana. Za to vreme promućkati više puta dnevno. Nakon toga procediti i piti po 100 grama posle doručka, ručka i večere. Piti 10 dana.

Recept 3

Uzeti 10 supenih kašika sitno iseckanog lista deteline lucerke (Medicago sativa) i izručiti u 1 litar proključale vruće vode. Ostaviti poklopljeno dva sata izvan štednjaka. Procediti i dodati 1,5 kg šećera. Kuvati blago na štednjaku 1 sat. Skloniti lonac u stranu da bude poklopljen dva sata. Izručiti u tegle i piti po 50 grama posle doručka, ručka i večere. Piti 10 dana.

Recept 4

Uzeti po 5 supenih kašika sitno iseckanog rizoma od trave srdobolje (Potentilla-tormentilla) i rizoma srčenjaka (Polygonum bistorta). Sve to izručiti u 1 litar dobrog vina. Zatvoriti u flašu i držati u toploj sobi 20 dana i za to vreme promućkati je više puta dnevno. Nakon toga procediti i piti po 50 grama pre doručka, ručka i večere. Piti .7 dana.

Recept 5

Uzeti po 1 supenu kašiku sitno iseckanog lista i cveta kičice (Erythraea centaurium), lista nane (Mentha piperita) i lista matičnjaka (Melissa officinalis). Sve to izručiti u 600 grama proključale vruće vode. Ostaviti poklopljeno dva sata izvan štednjaka. Procediti i zasladiti medom. Piti po 200 grama posle doručka, ručka i večere. Piti 10 dana.

Recept 6

Uzeti po 1 supenu kašiku sitno iseckanog lista i cveta hajdučice (Achillea millefolium), lista i cveta podubice (Teucrium chamaedrys) i lista ruzmarina (Rosmarinus officinalis). Sve to izručiti u 600 grama proključale vruće vode. Ostaviti poklopljeno dva sata izvan štednjaka. Procediti i zasladiti medom. Piti po 200 grama posle doručka, ručka i večere. Piti 10 dana.

Izvor: http://narodnilekovi.rs/

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 2 meseci kasnije...

Za ekspresno jačanje organizma

Za jedan obrok a u zavisnosti od telesne težine:

  • Pet-šest prokelja
  • Jedna oveća cvekla ili dve omanje
  • Dve do tri šargarepe
  • Koren celera
  • Glavica crvenog luka

Povrće iseći/izrendati, začiniti maslinovim uljem, limunovim sokom, malo morske soli, peršunovog lista.

Jesti uzastopno minimum pet dana.

Probala, efekat sjajan.

Izvor: prodavac na pijaci

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 2 sedmica kasnije...

Može i kombinacija mente sa đumbirom.

Par liski mente iz domaće proizvodnje, parčence đumbira, da ''odseca'' tokom noći.

Piti ujutro, ne mora na ''prazan stomak''.

Čisti organizam, jača ga i OKrepljuje.

Ukus nije neki.. ali napitak deluje.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...