Idi na sadržaj

Prenošenje broja - mobile number portability


Preporučene poruke

Stari broj, novi operator od juna

Izvor: RTS

Beograd -- Građani Srbije će, od 1. juna, moći da menjaju mobilnog operatora i da pritom zadrže stari broj telefona.

Uskoro će biti moguće da korisnik Telenora ima broj koji počinje sa 064 ili Telekomov sa brojem koji počinje 060. Usluga će koštati 200 dinara. Svaki operator veruje da će baš on uspeti da privuče nove korisnike.

Građani neće morati da se odreknu svog broja, ako žele da zbog eventualno manjeg računa pređu kod drugog operatora.

Direktor Ratela Milan Janković rekao je da je centralna baza za prenos brojeva spremna i da su operatori u narednom periodu u mogućnosti da testiraju svoj deo opreme i centralnu bazu, a kada budu spremni prenos brojeva će moći da počne.

"Postoji rok od 48 sati u kom birani operater treba da proveri sa operaterom donorom sve podatke u vezi sa korisnikom i onda dodatih 48 sati da se sve izvede", naveo je Goran Vasić iz Telenora.

Darko Parun iz "VIP-a" kaže da bi ta usluga trebalo da zaživi od 1. juna. "Ona je vrlo važna za sve operatere, ona je akcelerator konkurentnosti i liberalizacije tržišta koja je potrebna i mislim da će svi od nje imati koristi, a najviše krajnji korisnici", istakao je Parun.

Ukoliko vam se ne budu dopali uslovi novog operatora, možete ga opet promeniti, odnosno vratiti se starom već posle tri meseca.

Evropska iskustva pokazuju da se od 10 do 15 odsto korisnika odluči da promeni operatora. U Srbiji je u opticaju desetak miliona korisnika, od kojih mnogi nisu aktivni.

Da li planirate promeniti operatera mobilne telefonije nakon što mogućnost prenošenja broja stupi na snagu? Ako da, zašto? Na koju mrežu planirate preći?

Lično nemam nameru da menjam operatera, jer sam dosadašnjim (Telenor) jako zadovoljan. Njihov korisnik sam već 9 godina i do sada je sve bilo u najboljem redu.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Probala sam sve moguce varijante i pre negde sam presla na racun u VIP-u i jako sam zadovoljna!Imam i MTS broj,ali to planiram uskoro da ukinem(odrase me :hahaha:)

Imam ja tu nekih gomilu brojeva,ali samo sam na dva aktivna :roll:

Ovaj paket sto sad imam zadovoljava moje mesecne potrebe :lol: i tata se ne zali na velike racune :roll:

--- Update ---

Telenor :too:

ali mi je Telenor ''legao''.

Najkorektniji su, nema zavlačenja i razvlačenja.

Nekima je legao ko budali samar :lol: :lol: :lol:

Neki se sa ovim nebi slozili :roll: jos ako odes u Crnu Goru i kazes "nema rominga:uzbud:"

Ma ludilo kad se vratis sa odmora :uredu:

:lol:

Izmenjeno od strane člana Kumica
Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Korisnik sam Telenora već....(auuuuuu ima tome 16 godina, al sam matoraaaaa)...još od onog vremena kad su sms bile besplatne...( lepaaaaaa vremena :lol:). Zadovoljna sam uslugom ( ako uspem da zaboravim onaj roaming kikicaoklagija.gif od pre 3 godine..).

Jedini razlog zbog kojeg bih eventualno promenila operatera je taj, što MTS uvek ima bolju ponudu telefona od Telenora, inače ne bih ja tu ništa menjala...

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 3 meseci kasnije...

VIP: Prenos broja moguć uz "penale"

Izvor: Tanjug

Beograd -- Građani koji imaju ugovornu obavezu sa svojim mobilnim operaterom moći će od 1. jula da pređu u drugu mrežu, ali samo ako plate penale za prekid ugovora.

Kompanija Vip mobajl saopštila je da će prelazak u Vip mrežu biti besplatan, ali da neće biti moguć za one postpejd korisnike koji svom operateru prvo ne plate penale za oslobađanje od ugovorne obaveze

U saopštenju se navodi da nije potrebno trenutnog operatora obavestiti o nameri odlaska u drugu mrežu, kao i da svaki operator, ima aktuelan cenovnik svih usluga koje će se plaćati dolaskom u tu mrežu.

Ukoliko postpejd korisnik želi da promeni mrežu, potrebno je potpisati Saglasnost za pribavljanje izveštaja iz Kreditnog biroa, koja se dobija na licu mesta.

Da bi korisnik mogao da prenese pripejd broj, neophodno je da bude registrovan za šta je potrebno dati na uvid SIM karticu i PUK broja, kao i ličnu kartu, a na novoj SIM kartici će dobiti i 100 dinara kredita.

Zahtev za prenos broja može se popuniti u bilo kom Vip prodajnom mestu, a proveravanje ispunjenosti uslova može trajati najviše dva dana.

Posle prenosa broja, neće biti moguće koristiti stari mobilni telefon, ako je zaključan na mrežu koja je prethodno korišćena, a za uputstvo o otključavanju potrebno je kontaktirati bivšeg operatora.

U svim Vip centrima, takođe, na raspolaganju će biti usluga kopiranja svih podataka, kao što je imenik, sa postojeće na novu karticu.

U skladu sa potrebama, novi Vip korisnik može izabrati pripejd ili postpejd tarife bez obzira na trenutni status u mreži iz koje dolazi.

Ukoliko korisnik nije zadovoljan uslovima kod novog operatora, novi zahtev za prelazak kod drugog je moguće podneti nakon tri meseca, navodi se u saopštenju.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Od sutra definitvn počinje kod svih operatera.

Prema Pravilniku Ratela o prenosivosti broja u mobilnim telekomunikacionim mrežama, koji je objavljen u novom Službenom glasniku, firme i građani moći će da zadrže kompletan broj. Korisnici će za prenos broja plaćati naknadu od 200 dinara novom operateru, a postupak može da traje oko četiri dana. Građani koji imaju ugovornu obavezu sa svojim mobilnim operaterom moći će od 1. jula da pređu u drugu mrežu, ali samo ako plate penale za prekid ugovora.

Prenos broja može da se odbije ukoliko je zahtev netačan ili nepotpun, ukoliko pripejd korisnik nije registrovan ili se traži prenos broja iz vezane serije ili korisničke grupe.

Navodi se da se ne mogu preneti ni brojevi za koje se utvrdi da su ukradeni, nepostojeći i privremeno ili trajno isključeni iz mreže davaoca broja.

Prenos broja može da se odbije u slučaju da je korisnik manje od tri meseca u mreži davaoca, kao i u slučaju neplaćenih dugovanja iz pripejd ugovora.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...