Sign in to follow this  
Followers 0

Keksići razni...krckavi i slasni....

9 posts in this topic

Posted (edited) · Report post

Čokoladni "kranč"

( po Vuku... :lol:)

  • 125 gr margarina*
  • 150 gr šećera
  • 1 jaje
  • 2 vanil šećer
  • 170 gr brašna
  • 1/2 praška za pecivo
  • 180 gr čokolade

Mutiti mikserom margarin+šećer+jaje+brašno+prašak za pecivo+vanil šećer.

Kada je smesa umućena u nju sipati izdrobljenu čokoladu i promešati lopatom za kolače.

U pleh, na koji ste stavili papir za pečenje kolača, slagati malom kašikicom loptice, ali voditi računa da ne budu previše blizu jedna drugoj, da se tokom pečenja ne spoje. U jedan pleh je dovoljno staviti 12 loptica.

Od ove smese bude 40-tak keksića.

Peći ih na 200 stepeni 20-tak minuta ( kad postanu tamni). Vaditi ih iz pleha tople, ali pažljivo jer su mekani. Kad se ohlade postanu hrskavi...

*za ovaj keks koristim onaj softy margarin- "Dobro jutro", jer se pokazao kao najbolji.

Edited by vesticara

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

keksi.th.jpg

1. Cappcuccino keksi

-200 gr putera ( mora puter!!)

-4 kašike instant capuccino praha ( 2 kesice)

-300 gr brašna

-50 gr mlevenih badema

-50 gr mlevenih lešnika

-100 gr šećera

-prstohvat soli

-100 gr čokolade za kuvanje

Po 75 gr pistacija, badema i krupnog ukrasnog šećera

Cappuccino pomešati sa 50 ml prokuvane vode i ostaviti da se ohladi. Izmešati brašno, mlevene bademe, lešnike, šećer i so. Umestiti testo i ostaviti 1 sat na hladnom ( može i 30’) . Testo razviti i vaditi modlom oblike (lepše je kad su manji oblici).

Peći na 200* 10 – 12’ . Pustiti da se ohladi. Otopiti čokoladu na pari , namazati kekse i posuti grubo narezanim ili izmvrljenim pistacijama, bademom i ukrasnim šećerom

2.Šišarke

-1 margarin

- 100 gr čokolade

- 7 kašika meda

-150 gr šećera

-4 kašike kakaa

-400 gr korn flakes

Margarin, čokoladu, med, šećer, i kakao istopiti u većem sudu i kad se malo prohladi, dodati korn flakes. Oblikovati loptice i slagati ih u paprine čašice.

Bude ih oko 80-tak komada.

3.Švajcarski keksi

-350 gr brašna

-175 gr margarina

-150 gr čećera

-1 vanil šećer

-2 jaja

-1 prstohvat soli

-125 gr lešnika

-100 gr grožđica

Od svih spomnutih sastojaka brzo umesimo prhko testo. Oblikujemo valjuške promera oko 4 sm, zamrznemo ili ih ostavimo 24 sata na hladnom mestu. Valjuške zatim poprečno izrežemo debeljine ½ cm, njih složimo u tepsiju na papir za pečenje i pečemo 15 - 20 minuta, dok ne postanu svetlo rumeni.

Dobijemo 80-100 keksića.

4.Čokoladni poljupci

-250 slatke pavlake

-350 gr čokolade

Otopiti čokoladu i u nju sipati slatku pavlaku. Izmešati i ostaviti u frižider da se stegne na pola. Očistiti višnje iz višnjevače od koštica, i u papirne korpice staviti na dno smesu, položiti višnju pa odgore ponovo zaliti čokoladnom smesom. Moraju se držati na hladnom.

5.Zvezde sa lešnicima

-200 gr putera ( mora puter!)

-200 gr šećera

-200 gr mlevenih lešnika

-1 kašikica cimeta

-2 žumanca

-350 gr brašna

Umutiti margarin sa šećerom dodati 1 po 1 žumance, mlevene lešnike i cimet, brašno i umesti glatko testo. ½ sata ostaviti da stoji u frižideru. Testo razviti tanko, vaditi oblike i pre pečenja ukrasiti krupnim dekorativnim šećerom. Peći na 200* 10 minuta. Nakon pečenja može se ukrasti i topljenom čokoladom.

6.Keks uz kafu ( 3 – 2 – 1 )

-300 gr brašna

-200 gr putera ( mora puter!!)

-100 gr šećera

Sjedniti, ostaviti na hladnom, razviti, vaditi oblike i peći jako kratko na 200*. Bitno je keksi ostanu beli!!

(*ja sam ih ovde ukrasila topljenom čokoladom)

7.Keksi sa pšeničnim pahuljicama

-1 šolja ( za čaj) žutog šećera

- ½ šolje belog šećera

-2 jaja

-1 kašikica cimeta

-1 kašika vanil šećera

- ½ margarina ( softy)

- 1 ½ šolja brašna

1 pecivo

______________

-1 šolja suvog grožđa ( 150 gr)

-3 šolje pšeničnih pahuljica ( 250 gr)

Sjediniti sastojke, vaditi kašikicom loptice, i peći na 200* 10 – 15 minuta. Može se dodavati po želji orasi, lešnici, seckana čokolada...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Imam vise recepata za bakine kolace i sa mascu i sa uljem, al' ovaj mi je trenutni fejvorit :ok:

4 jaja

solja secera

solja mleka

solja ulja

4 solje brasna

1 prasak za pecivo I

1 vanil secer.

Sve to redom umutiti mikserom i sipati otprilike 1/2 sipace kasike u reso.

:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

ELINI OMILJENI KEKSICI (jer ih pravi domacin :stid:)

E, ovo bi i moglo u temu ``jeftinoca recepT``

Elem, potrebno:

400 g brasna

4 kasike secera....obrati paznju: 4 kasike

1 prasak za pecivo

1 dcl vinA, i jos malo preko, ako zatreba......a koje, sasvim solidno, zamenjuje i voda :roll:

i secer u prahu pomesan sa vanil secerom, u koje ce se keksici, dok su vruci, uvaljati.

~ Sastojci se umese, rastanji oklagijom, i vadi modlicama.....moji su srcasti, `naravno` :kez:

Adrijan likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Metite (by Voki K.) u keksice i 2 dcl ulja sramotise.gif

Jbg :roll:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Banini

2 cela jaja

180g secera

1 vanil secer

225ml ulja

360g brasna

1 kasikica sode bikarbone

Secer i jaja izmiksati, dodati ostale sastojke i izmesiti masu. Ne treba da bude pretvrda tako da vam preporucujem da ne skrkate odmah svu kolicinu brasna.

Napraviti kuglice velicine oraha. Prstom ili cime vam zgodno :) napraviti udubljenje za pekmez. Poredjati na pleh, staviti pre pecenja pekmez i peci u zagrejanoj rerni (190-200) 10-12min ili kako to kazu, dok ne porumeni.

Ove sam ja valjala u KanadU :kez:

1z3v805.jpg

gresan and neobarocco like this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Ostadoh dužna jedan recept...evo

Kiflice sa orasima

(64 kom)

(odmah da napomenem, promenila sam im oblik..)

200gr putera (mora puter!!!)

200gr krem sira (ne sme biti slan)

300gr brašna

100gr šećera (braon)

100gr šećera (belog)

100gr mlevenih oraha

Puter, sir i brašno umesiti u glatko testo, zaviti u foliju i staviti u frižider najmanje dva sata a može i preko noći.

Izmešati orahe i šećer.

Testo podeliti na četiri jednaka dela i svaki deo razvaljati na orasima u krug (prečnik oko 26cm).Od kruga izrezati 16 trouglova i svaki trougao zarolati u kiflicu (od debljeg ka tanjem delu) Po želji može da se filuje nutelom ili gušćom marmeladom.

T=180 stepeni oko 12-16min.

E sad nisam imala vremena da ih motam u kiflice pa sam savila u veliki rolat i sekla na kolutove. To izgleda ovako a ukus je neopisivo dobar!!

E da, stavila sam na jedan kraj tvrdi pekmez od šljiva sa čokoladom i rumom i preko cele površine narendala čokoladu pa onda zavila u rolat.

(fotorafisala sam ih odmah, na "radom stoljnaku" tako da ne zamerite na fotki...)

erzkab.jpg

Možda ne deluju kako keksi ali verujete JESU!! I jaaaaaaaaaaaako su dobri!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

A tek što su ukusni!!

Odavno se nisam oduševila nekim keksima kao ovim.

Naravno opet recept od moje kume iz SLO.

Sutra nosim tetkama na probu na posao...i već vidim da ću popodne praviti novu turu....još ako deca dođu..."po nešto" neće ostati ni jedan...:hhh:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0