Idi na sadržaj

Preporučene poruke

Aster Blistok, u originalu Axle Munshine, još uvijek privlači pažnju vjernih čitatelja, iako serijal više nije na svojim vrhuncima. Autori stripa, scenarist Christian Godard i crtač Julio Ribera upoznaju se u Parizu i 1974. počinju rad na Aster Blistoku. Na našim prostorima se prva epizoda pojavljuje 1977. u EKS Almanahu, koji izdaje i slijedeće tri, a od 5. do 13. epizode, serijal objavljuje Stripoteka. Kasnije izlaze dva albuma u boji (br.16 i 17), te 5 piratskih albuma u kojima se dolazi do 25. epizode. Jedan od ovih albuma sadrži i reprize prve 4 epizode i to se pokazalo kao koristan potez za kolekcionare, jer su epizode iz EKS Almanaha, zbog svoje rijetkosti, svojevremeno dostigle astronomske cijene. U međuvremenu, Stripoteka nastavlja s izdavanjem gdje je prestala.

Danas, nakon bezbroj epizoda Zvjezdanih staza, naučna fantastika nas je navikla na brojna tehnička čuda, tako da biti originalan nije više jednostavno kao što je to bilo 70-ih godina. Međutim, Aster Blistok ima jednu stvar jedinstvenu i u tom pogledu - Srebrni Delfin. Konstruirao ga je Korijan, Asterov tajanstveni otac, i nitko u svemiru ne pozna sve njegove mogućnosti. Zeleni proplanak (omiljeno Maskijevo mjesto), umjetno sunce(na nešto slično naići ćemo u Zagorovoj epizodi Demoni ludila), fluidnost i promjene oblika, dvorane odjeka, skrivene odaje...nisu ono što očekujemo od najmoćnijeg broda svih vremena. Sve je tu osobno i posebno, brod je postao svijet u malom koji se prilagođava svome vlasniku, bio on Aster ili Korijan, a dođe nam da se zapitamo i da li je brod možda živ. Postoji, naravno i Zlatni delfin, brod kojeg je Korijan izgradio za Veliki zbor, naizgled su potpuno isti, ali na njemu nema tajni i "friziranja" koja su ugrađena tokom godina koje je na Srebrnom delfinu proveo njegov konstrukotor. U sceni kada Purpurna garda puca na Srebrnog Delfina, Maski kaže Asteru: "Glupaci, uzalud troše municiju. Povećaj brzinu Astere, da ih više ne gledamo."

No, da se vratimo na početak.

Ovaj strip ima tri glavna lika, Aster, Maski i Himera. Kako serijal odmiče Maski i Himera se stapaju u jedan lik i Himeru više ne susrećemo. Od stalnih likova tu su još i Korijan, Vrhovni Medijat, princ Vječnosti (Maskijev otac), android profesor Mat Gamon... i naravno, Muski, Maskijeva sestra, koja je ključni lik za nastavak priče. Svijet u kojem se radnja događa je paralelan ovom našem, tj. radnja se događa u sadašnjosti, ali u drugoj dimenziji. Naša stvarnost je za Astera san i obrnuto. Ova dva svijeta ne smiju se miješati i Veliki Zbor, koji vlada univerzumom, izričito zabranjuje prelazak granice snova. Aster je bivši mirovnik Velikog Zbora, čovjek koji je kršeći 13. zapovijed odbacio sve da bi pronašao svoju opsesiju, ženu koju upoznaje u snu - Himeru. On nije tipičan stripovski junak, ali ni antijunak, ne vodi se uzvišenim idejama, sebičan je i spreman riskirati cijeli svemir zbog osobnih ciljeva. Zaslijepljen strašću ne vidi da je cilj njegove potrage cijelo vrijeme uz njega, ili možda u njemu. Maski je stoljetno dijete, zamrznuto u stadiju trinaestogodišnjeg dječaka/djevojčice i centralna je ličnost serijala. On pripada vrsti Eternauta i može odabrati spol kada nađe osobu zbog koje želi ostariti. Dizajn njegovog kostima toliko je specifičan da ga sigurno pamte i oni koji su u životu pročitali samo jednu epizodu.

maski.jpg

Maski

Uz neuspješne pokušaje pronalaženja Himere, pratimo i proces Maskijeve metamorfoze. Potraga za snom postaje potraga za vlastitim identitetom. Iako je Maski biološki, tj. seksualno neodređen, on (ona) zna što hoće, za razliku od Astera koji je zbunjen i djeluje izgubljeno. Maskijev temperament i oštre, sarkastične opaske kojima zadire u srž stvari, te njegovo pretvaranje u ženu, vrhunac su i središte prvog dijela serijala. Ovdje moramo napomenuti da se svi ljubitelji (ili barem većina) Aster Blistoka slažu u tome da bi bilo bolje da je serijal završen zaključno s 12. epizodom, ali ipak, svaku novu avanturu s radošću dočekujemo. Primjedbe koje Maski daje gledajući zapis Asterovih snova (1. epizoda) otkrivaju stav autora prema našem svijetu. Naime, Aster sanja da je sudionik zemaljskog rata, obučen je u uniformu i prolazi kroz kaos tenkova i aviona. Maskijev komentar je slijedeći: "Zar Aster misli kako je i ovakav svijet moguć? Da se ovakav svijet negdje odvija? Bilo gdje? Pričam ti priču...Reći ću vam svoje mišljenje profesore, ovakvi idioti ne postoje. Ukratko, ružan i apsurdan san. Koje dugme briše sve te grozote?"

Izmišljeni svjetovi kroz koje Aster i Maski prolaze su karikirane preslike naše stvarnosti, parafraze i parabole zajedničke nam povijesti i kulturne baštine. Primjena postmodernih principa je na visokoj razini. Svega tu ima: Alice u zemlji čudesa, Orwela / Zamjatina, biblijskih motiva, Philip K. Dicka, Adamsovog Vodiča kroz galaksiju za autostopere, povijesnih ličnosti, citata iz filmova... ali uvijek dodajući novu dimenziju preuzetim predlošcima. Prenaglašena reklama je čest motiv koji autori koriste. Vjerujem da nisu mogli ni pretpostavit da će njihova pretjerivanja tako brzo postati stvarnost. U epizodi "U središtu Amniota" radnja se odvija na planeti koja se namjerno održava u konstantnom ratnom sukobu. Kada centralni kompjuter objašnjava sve blagodati rata i smisao koji on unosi u ljudske živote, ne možemo ne priznati logiku. Naravno, Aster i Maski zaključuju da je kompjuter prolupao, vjerojatno zbog toga što za njihov svijet to nije istina. Erotika je bitan element Aster Blistoka i utkana je u cijeli serijal, ali moramo reći da je njena primjena nestandardna, pogotovo u scenama razuzdanog, "monstrumskog" seksa.

aster.jpg

srebrni_delfin.jpg

izvor: klik na link

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...