Idi na sadržaj

Windows 8 - vesti, komentari, screenshots


Preporučene poruke

Windows 7 se tek "ugnezdio" na 23% udela na tržištu, a softverski gigant iz Redmonda već uveliko priprema naslednika - Windows 8, iliti Windows vNext. Informacije koje su do sada procurele o novom operativnom sistemu najavljuju tek sitne promene, najbolje tek sledi.

Jedna od novina koje su procurele je činjenica da će Windows 8 imati mogućnost povratka na "fabrička podešavanja", odnosno potpuni reset sistema bez potrebe za ponovnim instaliranjem.

Evo i screenshot-a koji to potvrđuje:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • Odgovori 60
  • Otvoreno
  • Poslednji odgovor

Članovi sa najviše poruka u ovoj temi

Članovi sa najviše poruka u ovoj temi

Popularne poruke

JOš jedna nova opcija je ugledala svetlost dana - History Vault (koji, i pored svog engleskog kojim baratam, ne znam kako da prevedem, a da ima smisla). U osnovi, radi se o unapređenju backup opcija p

Radovi na operativnom sistemu Windows 8 su i zvanično završeni. Verzija 9200.16384.win8_rtm.120725-1247 je "potpisana" u Redmondu kao konačna verzija sistema koja će biti distribuirana korisnicima. Pr

JOš jedna nova opcija je ugledala svetlost dana - History Vault (koji, i pored svog engleskog kojim baratam, ne znam kako da prevedem, a da ima smisla). U osnovi, radi se o unapređenju backup opcija prisutnih u ranijim Windowsima, koja pravi virtuelnu kopiju podataka sa hard diska i skladišti ih na odgovarajući medij:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Po svemu sudeći, Microsoft se odlučio da ribbon interfejs iz Office paketa premesti u Windows 8. Neki će biti razočarani vešću, drugi oduševljeni, a ja žalim jer sam očekivao radikalniju promenu korisničkog okruženja. Nekoliko fotografija novog interfejsa:

Ribbon će, izgleda, biti moguće i ukloniti. Napominjem da ovo nije ni izbliza definitivan izgled Windows 8, jer Microsoft obično drastične vizuelne promene ostavi za kraj procesa stvaranja OS-a.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 1 mesec kasnije...

Microsoft je predstavio Metro korisnički interfejs za Windows 8. Možete videti kratak pregled izgleda i funkcionalnosti novog operativnog sistema na sledećem video linku:

Interfejs je preuzet sa Windows Phone 7 platforme za mobilne telefone, radi uz pomoć HTML5 i java script-a. Izuzetno je brz i funkcionalan, bar na prvi pogled.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 1 mesec kasnije...

Glasina: Nekoliko dobro obaveštenih izvora najavilo je da će Windows 8 CTP (javni tehnički pregled)(moguće beta izdanje) biti objavljen sledeće sedmice u sklopu Svetske Partnerske Konferencije (WPC). Ovakva izdanja su u prošlosti obično brzo "curila" u javnost.

Edit: Ipak nakon Partnerske razvojne konferencije (PDC) u septembru.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 1 mesec kasnije...
  • 2 sedmica kasnije...

Ovo pišem iz osmice. Interesantno, ali pomalo razočaravajuće, moram reći. Očekivao sam više, ovo deluje totalno nedovršeno. Kao da je sklepano na brzinu, čisto da se nešto završi. Metro interfejs deluje lepo, ali ako ostane ovako neispeglan, teško da će se korisnici navići na njega. Do podešavanja programa je teško doći. Tranzicija između desktop-a i Metroa je brza i jednostavna. Ono što smeta je što je Desktop ostao potpuno isti kao u Windows 7, sa jedva vidljivim promenama. Ne znam kako je ispod haube, jer koristim virtuelnu mašinu, ali Desktop će morati praviti čuda što se tiče brzine da bi korisnik imao utisak da je trebao da ga plati. Ovako, to je Windows 7 sa dodatim lepim, ali prilično beskorisnim Metro interfejsom. I da... IE10 je prilično brz u ovoj fazi razvoja, može da se koristi.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Wow ne da je izostalo, nego ga nema ni u najavi. Ja sam razočaran. Metro UI je lep, ali beskoristan. Ko je baš hteo da ima sistemske informacije nadohvat ruke, mogao ih je nabaciti gomilom programa. Ovako su te informacija napola uvezane sa sistemom, koji je iskasapljen taman toliko da uklone njegovu korisniju stranu. Ako su već hteli da ubace HTML informaciono sranje, bilo je daleko lakših i normalnijih načina da to urade. Ovako nema start menija, za search moraš nabaciti keyboard shortcuts, aplikacije su skrivene bog te pita gde, a dva dela sistema su povezana kao štapom i kanapom. Što se tiče desktopa, ubačeno je par nedostajućih programa (podrška za .iso, pdf čitač, rekonstruisan task manager i slično), ali ništa revolucionarno novo u odnosu na Windows 7. Ostaje nada da pripremaju taj wow za beta verziju, ali to je na dugačkom štapu. :dry:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Ako neko (na ovom forumu trenutno samo neo, kako stvari stoje :lol:) želi klasičan start meni u Developer Preview Osmici, eve ga program koji omogućava prelazak sa Metroa u klasičan Start meni i obrnuto. Pokreće se kao Administrator, a Win8 će možda zahtevati instaliran .NET 3.5.1 Runtime da bi ovaj program radio.

windows_8_start_menu_toggle_by_solo_dev-d49uwep.zip

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Windows 8 će imati svoj antivirus! Izgleda da ćemo sa osmicom moći zaboraviti na jurnjavu za ključevima i odgovarajućim antivirusima, jer će Microsoft vaskrsnuti Windows Defender i osposobiti ga da funkcioniše kao dostojna zaštita novog sistema. Videćemo kako će sve na kraju funkcionisati, ali videvši kako radi MSE, mislim da je Microsoft naučio kako napraviti dobar antivirusni alat. :fijuk:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 2 meseci kasnije...
  • 4 sedmica kasnije...

Instalirao sam juče Windows 8 DP kao osnovni sistem i "igram" se njime već ceo dan. Moram reći da lagano menjam mišljenje, ipak je ovo napredak. Metro može lepo da se sredi, sistem bez gašenja aplikacija ima smisla jer one "padaju" u pozadinu i ne zauzimaju memoriju, novi Windows Defender je totalno nenametljiv (čak sam ga jedva našao u sistemu, radi u totalnoj senci)... Brz je, savršeno stabilan, lako se vraća u prethodno stanje čak i kad mu zeznete sistemske fajlove (ne pitajte :lol:)...

Sitnice me oduševljavaju. Recimo, svi sajtovi bez problema pamte logovanje i ne izbacuju me čak ni kad moraju, ne znam šta su promenili ali su dobro napravili. I napokon nije potrebno potvrditi brisanje stvari sa desktopa! :uzbud: Hibernacija radi savršeno, start menja funkciju u zavisnosti od toga šta je pokrenuto... ovo je u stvari dosta ispeglano za jednu alfa verziju. Nadam se samo da će bolje odraditi integraciju Metro-a i Desktop-a, to i dalje deluje skarabudženo jer su isuviše različiti. Čekamo Betu! :)

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 2 sedmica kasnije...
  • 4 sedmica kasnije...

"Start" odlazi u penziju. U Windows 8 Consumer Preview verziji koje bismo se trebali dočepati do kraja meseca ga uopšte nema. Umesto njega u donjem levom uglu će se nalaziti takozvani "hot corner" koji se neće videti, ali će prilikom prelaska mišem preko njega omogućiti prelazak u Metro interfejs. Start dugme je prvi put viđeno pre 17 godina u verziji Windows 95 i postalo je neodvojivi sastavni deo Windows iskustva za sve korisnike Microsoft-ovih operativnih sistema.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 2 sedmica kasnije...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.




×
×
  • Create New...