Dana 123 Posted March 23, 2011 Report Share Posted March 23, 2011 Veverica (od reči „verati se“) je rod glodara iz porodice Sciuridae. Dugo se zadržavaju na drveću pa su im udovi prilagođeni penjanju. Veverice planinskih krajeva su redovno tamnije crvenkasto smeđe boje, a nekima je leti krzno tamno poput uglja, dok je zimi sivo. Na uspravnim ušima imaju pramenčić dlaka. Rep im je dug i kitnjast, služi kao kormilo pri skakanju i penjanju. Veverice su živahne dnevne životinjice dobrog sluha, vida i njuha. Prave gnezda i skloništa u koja sakupljaju hranu za nepogodno vreme. Areal i stanište Rasprostranjene su po celoj Zemlji, osim Australije i Madagaskara. Veverice se hrane semenkama, plodovima, gusenicama, pticama i njihovim jajima, čak i strvinama, a glođu i koru drveća, pa mogu biti i štetne. Ženka se koti leti dva puta i okoti od 3 do 7 mladih. Najraširenija je evropska veverica (Sciurus vulgaris) Zanimljivost Veverice ne mogu da obole od besnila, niti mogu biti prenosioci ove bolesti. izvor Quote Link to post Share on other sites
Dana 123 Posted April 6, 2011 Author Report Share Posted April 6, 2011 Svako jutro dok sedim i pijuckam kaficu,pogled mi je naspram penđera i gledam tako nigde nikog nedođija a ona mali vrag veverica moja komšinica u isto vreme se spušta niz žicu od kablovske . Izgubi se negde u bagremama. Quote Link to post Share on other sites
Dana 123 Posted April 10, 2011 Author Report Share Posted April 10, 2011 Dve male beštije tako su se lepo namestile valda se greju ,imali tu Sunca,i vidim mnigo se vole. Quote Link to post Share on other sites
Dana 123 Posted April 17, 2011 Author Report Share Posted April 17, 2011 E,mustrica mala zamislite neki dan se spustila dole na zelenu travicu i šetka kao prava domaćica u svom dvorištu.A mačka čuči malo dalje i namestila se da je ćapi.Čik kad bi mogla. Smucalica 1 Quote Link to post Share on other sites
Dana 123 Posted May 26, 2011 Author Report Share Posted May 26, 2011 Sedim ja tako danas prepodnevno vreme,piuckam kaficu,ka ona mala beštijica skočila sa bandere,povela sa sobom još jednu beštiju . Nisam saznala dali je neki beštijac.Lepo ih gledam kad uputiše se ko prave na višnju,pa grickaju jednu po jednu.Da čovek poludi,i tako nema bog zna koliko višanja. E kad skočih sa stolice al one ništa kao da ja nepostojim.Nemogu da verujem da su se tako odomaćile.Beštije,a ovde jede kupine Quote Link to post Share on other sites
Dana 123 Posted June 16, 2011 Author Report Share Posted June 16, 2011 Opet mi je napravila štetu.Bez pitanja:huh:se popela na kajsiju na kojoj ima pet kajsija,doduše mlado drvo i dve kajsije izgrickala.I to joj nije bilo dosta pa se navrzla na moj prelepi lešnik i počela da gricka,eh samo da mi je da je dohvatim.Teško ću ja to uspeti. Evo je proždrljiva ,najela se samo što nepukne:osmeh: Quote Link to post Share on other sites
Dana 123 Posted June 29, 2011 Author Report Share Posted June 29, 2011 (edited) Svako jutro moram da je špijuniram i proveravam da nije na nekom drvetu ili lešniku,samo brsti.Počela je da se sprema za zimu. Edited June 29, 2011 by Dana dodavanje slova Quote Link to post Share on other sites
Adrijan 3,662 Posted July 5, 2011 Report Share Posted July 5, 2011 Najsrećnija veverica na svetu. kompaj 1 Quote Link to post Share on other sites
shumica 474 Posted July 27, 2011 Report Share Posted July 27, 2011 Koliko mi je poznato, ranije nije bilo veverica u Suboticko-Horgoskoj pescari... zadnjih nekoliko decenija su se pojavile... imao sam prilike da ih srecem... Quote Link to post Share on other sites
Dana 123 Posted July 29, 2011 Author Report Share Posted July 29, 2011 Kod mene u mojoj šumi gde živim ove godine ih ima broja im se nezna.Sada nekoliko dana u nazad viđam neke žute šetkaju po mojim brezama.A stalno se spuštaju niz bandere i silne kablove koji su od raznoraznih priključaka:fijuk:ni sama neznam od čega su sve. A lešnik ne zaobiđu.Skakuću preko bagrena i pravac na njega.Po koji ukradu:astasad: Smucalica 1 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts