Sign in to follow this  
Followers 0

Dylan Dog


2 posts in this topic

Posted · Report post

Ko ga je stvorio? Dylan Dog je stvoren 1986, a njegov autor je genijalni italijanski pisac scenarija Tiziano Sclavi. To je prvi horror strip izdavacke kuce Sergio Bonelli Publishing. Strip je doziveo ogroman uspeh kod kriticara i citalaca, te se danas u Italiji stampa vise od milion primeraka mesecno.

DylanDog.jpg&sa=X&ei=b1eHTaSALsXPtAavs-Wdylandog.jpeg&sa=X&ei=6leHTfyXBJHusgbB09

Ko je on? Dylan posjeduje crte lica engleskog glumca Ruperta Everetta. On je bivsi policajac i bivsi alkoholicar koji je odlucio raditi na svoju ruku i istrazivati nadprirodne slucajeve. Ako vas zanimaju njegove usluge morati ce te otici do Londona, u Craven Road br.7 te mu platiti 50 funti dnevno plus troskove. U njegovim avanturama, cesto krvavim, a opet cesto neznim, poetskim i setnim, Dylan se borio protiv vampira, vukodlaka, duhova i svemiraca, ali takodje i protiv jos opasnijih i ne pouzdanih cudovista poput zlocina, rasizma, ravnodusnosti, zudnje za vlascu, dosade. Neke epizode su neizbrisivo usle u memoriju citatalaca i ubrajaju se u jedne od najboljih stripova stvorenih u Italiji. Ah, ako ste mlada i nezasticena djevojka cuvajte se Dylanovih velikih plavih ociju i tamnog sarma jer on je neodoljiv zavodnik.

castellini_dylandog2.jpg&sa=X&ei=UliHTbGdylan_dog_1.jpg&sa=X&ei=p1iHTYCqK4aPswav

Ko su njegovi prijatelji ? Njegov pomocnik i desna ruka je cudni coveculjak sa licem Groucha Marxa. On otvara vrata musterijama te im dosadjuje svojim salama. Brbljavac Groucho daje citateljima mesecnu dozu humora. Zatim, tu je komesar Bloch, stara glava Scotland Yarda pred penzijom, Dylanov bivsi sef iz njegovih policijskih dana. Dylan je vrlo drag Blochu te ga je zbog toga vise puta spasio od nevolja i zatvora.

K su njegovi neprijatelji ? Dylan nema puno karakteristicnih neprijatelja koji se pojavljuju kroz niz epizoda. No zato, svuda oko njega je nadprorodni sviet kojem se treba suprotstaviti. No ipak, trebamo spomenuti jedno lice koje se pojavljuje u vise epizoda, Smrt doktora Xabarasa, ludog naucnika koji zeli pobediti smrt, oca Dylana Doga.

71057_34986481722_7214289_n.jpg&sa=X&ei=2dylan_dog_comic_cover.jpg&sa=X&ei=AVmHT

6a00d8341c684553ef01156fb1957c970c-pi&sa

izvor: klik na link

Apolodor likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Volim jako Dilana Doga. I bogami kupujemo one sveske iz Darkwooda:). I deca ga vole. Imali smo tu čast da upoznamo Bonelijeve crtače i scenariste; Paolu, Medu i Ćelonija. Barbatova nas je oduševila jer i po ponašanju, ali i po izgledu izgleda kao da je Dilanova devojka :smeh:.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0