Idi na sadržaj

Da li biste podržali gradnju nuklearne elektrane za potrebe Srbije?  

5 glasova

  1. 1. Da li biste podržali gradnju nuklearne elektrane za potrebe Srbije?

    • Apsolutno!
    • Da, ali samo ukoliko bi se nalazila van teritorije Srbije.
      0
    • Ne znam, nisam siguran/na.
      0
    • Nikako!


Preporučene poruke

Pre nekoliko meseci bila je aktuelna gradnja nuklearne elektrane u Bugarskoj u kojoj je eventualno trebala učestvovati i Srbija u određenom procentu. Kako sada stvari stoje, izgleda da će i sami Bugari odustati od gradnje.

Inače, na evropskom kontinentu aktivno je ukupno 195 reaktora. Najviše ih ima Francuska (58 ), Rusija (32), potom Velika Britanija (19), Nemačka 17 i Švedska 10.

Nuklearna katastrofa u Japanu, čiji smo svedoci i čiji ishod još nije izvestan, izazvana je zemljotresom i cunamijem. Iako je malo verovatno da se takav potres može dogoditi na evropskom tlu, ova nesreća je ojačala anti-nuklearno raspoloženje u Evropi.

Da li biste vi podržali gradnju takve elektrane, ukoliko bi Srbija ikad bila finansijski dovoljno moćna da to izvede? Zašto? Zašto ne?

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Pa u principu bih podržao mada mi jadni nikada nećemo imati para za tako nešto :lol: Mi smo u gadnoj poziciji i postoji realna opasnost da vrlo brzo postanemo energetski zavisnici i da počnemo da uvozimo električnu energiju od drugih. Nuklearna elektrana koliko god bila rizik je dugoročno gledano rešenje koje bi najverovatnije obezbedilo dovoljno električne energije Srbiji.

Koliko god para da uložimo u alternativne, obnovljive izvore el energije nisam siguran da li bi pokrili potrošnju koja sve više raste. Od uglja na KiM se možemo pozdraviti, a ni kolubarski basen nije nepresušan, tako da i kada bi investirali u te termoelektrane koje seju pepeo i zagađenje opet bi se pitanje samo odložilo a ne dugoročno rešilo.

Što se mogućih havarija tiče, pa kao što je rečeno ovde baš i neće tutnjati onakav zemljotres ili cunami a sve i da protutnji svakako smo nagrabusili jer pogledajte gde ima nuklearnih elektrana u okruženju i eto vam. Černobilj je zeznuo pola Evrope kada je bila havarija a vi vidite gde je Slovenija, Mađarska, Rumunija itd.

http://www.euronuclear.org/info/maps.htm

NPP-Europe-0610.gif

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...