Idi na sadržaj

Izletišta po Vojvodini


Preporučene poruke

Bela Stena

Bela Stena ili "Čakljanac" je rečna ada na desnoj obali Dunava, koja počinje na 1159 km. plovnog puta i završava se na 1153 km. nizvodno od ušća reke Tamiš. Administrativno pripada Opštini Pančevo i nalazi se oko 12 km od centra Beograda. Položaj Bele Stene je označen crvenim okvirom na slici.

bstenamapa.jpg

Naseljen je samo mali deo ostrva, tzv Špic (Forkontumac ili Šveb) kako ga naziva većina Pančevaca gde se nalaze vikendice, restorani i peščana plaža. Ostatak ostrva je nenaseljen i obrastao je šumom. Na ostrvo se odlazi čamcima, leti je prevoz organizovan i iz Pančeva i iz Beograda. Nekada je poseta ovom odmorištu prelazila brojku od 20 000 posetilaca a sada je negde od 6 do 7 hiljada posetilaca.

Na ostrvu nema struje niti pijaće vode. Strujom se ljudi snabdevaju iz agregata a pijaću vodu morate sami poneti. Godinama nisam išao ali u sezoni kada ima dosta kupača radilo je nekih 5-6 restorana, plus prodavci palačinki, krofni, kukuruza i ostalog. Plaža solidna, sa dosta hlada od zasađenog drveća, voda uglavnom plitka osim kada Dunav nadođe. Ako idete svojim čamcem možete ga ostaviti odmah uz plažu. Sezona kupanja uglavnom kreće od maja meseca a evo i jedan pogled na plažu (fotografija preuzeta sa wikipedije).

plazanabs.jpg

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 1 mesec kasnije...

За улазак, паркинг и роштиљање 150 динара

''Пред долазеће првомајске празнике у ЈП “Национални парк Фрушка гора” се интензивно припремају да излетницима створе услове за угодан провод, али и да заштите средину о којој се старају.

Према речим директора Националног парка Добривоја Антонића током првомајских празника се очекује око 300.000 излетника на Фрушкој гори, због чега целокупна организација мора бити на високом нивоу.

- Уређује се укупно 21 локалитет на Фрушкој гори предвиђен за излетнике, а чим су временски услови то дозволили, на терену се ради. За данас је планирана велика радна акција, у којој ће учествовати сви радници нашег предузећа, као и представници Покрајинског секретаријата за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине и неколико невладининих организација. У плану су генерално чишћење, обнова имобилијара, постављање ложишта, припрема дрва, обележавање подручја… Трудићемо се све буде спремно за прославу празника - каже Антонић.

dsc3697j.jpg

Према његовим речима, на свим прилазима Фрушкој гори ће се наплаћивати такса у износу од 150 динара по једном возилу.

- Уредбом о накнади за боравак у заштићеним подручјима предвиђено је да таксе за улазак, за паркирање и коришћење ложишта наплаћују по 118 динара за сваку ставку, али смо због свих околности одлучили да то објединимо у једну накнаду од 150 динара, која ће се наплаћивати по возилу. Осим тога при уласку, свакој групи излетника ће бити подељене кесе за смеће и флајери са упутствима о правилима понашања у Националном парку - рекао је Антонић.

Из управе Националног парка и овог пута апелују на све посетиоце да поштују правила понашања када је у питању ложење ватре, кретање и паркирање возила као и одлагање смећа, уз посебну напомену да је у зонама које су под заштитом првог степена забрањен улазак и кретање чак и пешице.

- Очекујемо од свих посетилаца да подрује у ком су боравили током празника, за собом оставе онако како би волели да га затекну када опет дођу на Фрушку гору - истакао је Антонић.

Током првомајских празника на свим излетиштима биће контролно-информативних пунктова националног парка, где ће дежурне екипе давати неопходне информације посетиоцима, али и контролисати ситуацију. Саобраћајна полиција ће регулисати саобраћај, док ће се о безбдности излетника бринути тридесетак униформисаних надзорника Националног парка као и додатно обезбеђење које ће се ангажовати за ову прилику.

Н. Перковић

Велика метла на Стражилову

Чишћење Стражилова, у оквиру пролећног уређења пред првомајске празнике, почиње данас у 8 и завршава се у 13.30 часова. У акцију ће бити укључени радници Националног парка „Фрушка гора“, који ће управљати механизацијом, чланови Покрета горана из Сремских Карловаца, као и грађани који то желе.''

Дневник

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Belocrkvanska jezera

vikend_srebrno.jpg

Bela Crkva se nalazi u Južnom Banatu, sto kilometara istočno od Beograda. Uz sam grad smeštena su i Belocrkvanska jezera: Glavno, Vračevgajsko, Šaransko, Šljunkara... koja predstavljaju jedinstvenu turističku ponudu u Vojvodini. Jezera su nastala iskopavanjem šljunka, pa je voda prozirno zelena, a plaže peščane. Na Glavnom jezeru plaža je delom betonirana, dok je na ostalim jezerima potpuno prirodna. Kupanje je moguće i na našim rekama Neri i Karašu, a vodotokovi Dunava i kanala Dunav-Tisa-Dunav upotpunjuju ovaj jedinstveni prirodni ambijent.

Vračevgajsko jezero ima auto kamp sa pedesetak kamp jedinica, restoran i bungalove "Oaza". Plaža je šljunkovita, a ljuljaške, klackalice i tobogan uživanje su za nalmlade goste.

Jezero Šljunkara trenutno je najvece jezero. Minimum urbanih sadrzaja samo upotpunjuje prirodnu okolinu ovog jezera, okruženog vrbama.

Šaransko jezero, sa svojom netaknutom prirodom, pravi je raj za porodične izlete i pecaroše.

deliblatskapescara.info

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Devojački bunar

svi.jpg

Devojački Bunar je vikendaško naselje u opštini Alibunar, u južnobanatskom okrugu u Vojvodini, Srbija. Formalno nije naselje, već je u sastavu naselja Banatski Karlovac (udaljeno 7 km), a predstavlja veliko vikendaško naselje u kome ima oko 50 stalno naseljenih domaćinstava i još preko 1.000 stambenih objekata vikendaškog tipa.

Pored više turističkih objekata, pansiona i restorana, postoji i dva otvorena bazena sa termalnom vodom. Postoje izraziti potencijali za turizam ali još uvek bez adekvatnih izgrađenih kapaciteta.

Osnovano je 1895. godine pod nazivom Vekerlova kolonija na prostoru koji su zauzimale ranije vinogradarske kuće.

Ovo izletište sa preko 1200 vikendica je najomiljenije mesto za odmor i rekreaciju brojnih stanovnika zagađenog Pančeva, a ima Beograđana i žitelja brojnih mesta iz celog južnog Banata. Što je najznačajnije, sve vikendice na prostoru od preko stotinu hektara imaju vodovod i dobro napajanje električnom energijom. U centralnom delu su brojni sportski tereni i ugostiteljski objekti sa oko 100 ležajeva sa mogućnošću smeštaja...

Za naziv Devojački Bunar prepričavaju se mnoge legende. Pre sto godina kada je izgrađen, devojke su obično bile vodonoše i sakupljale su se oko ovog bunara, da odnesu vodu vrednim i umornim radnicima na bezvodnom pesku, pa je po tom i najverovatnije dobio ime.

deliblatskapescara.info

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Vremenska prognoza za narednih pet dana i prvi maj :roll:

DatumMin/MaxDnevnaVečernja četvrtak

28. april 12˚C

18˚C

Mestimični pljuskovi

Vetar: 16 ESE

Vlažnost: 44%

Padavine: 30% 39.pngDelimično oblačno

Vetar: 10 SE

Vlažnost: 57%

Padavine: 20% 29.pngpetak

29. april 13˚C

22˚C

Popodnevni pljuskovi

Vetar: 13 ESE

Vlažnost: 45%

Padavine: 30% 39.pngDelimično oblačno

Vetar: 8 SE

Vlažnost: 55%

Padavine: 20% 29.pngsubota

30. april 12˚C

23˚C

Mestimični pljuskovi

Vetar: 10 SSE

Vlažnost: 45%

Padavine: 30% 39.pngDelimično oblačno

Vetar: 8 SSE

Vlažnost: 56%

Padavine: 20% 29.pngnedelja

1. maj 12˚C

22˚C

Sitna kiša

Vetar: 10 SSE

Vlažnost: 55%

Padavine: 40% 11.pngSitna kiša

Vetar: 5 S

Vlažnost: 70%

Padavine: 50% 11.pngponedeljak

2. maj 13˚C

24˚C

Mestimični pljuskovi

Vetar: 6 SW

Vlažnost: 57%

Padavine: 30% 39.pngPljuskovi

Vetar: 5 S

Vlažnost: 70%

Padavine: 60% 11.png

:dry:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 1 godinu kasnije...

Стражилово

640px-Stra%C5%BEilovo.JPG

Стражилово је врх на Фрушкој гори који се налази на 321 метар надморске висине. Смештено је непосредно изнад Сремских Карловаца у Војводини.

Брдо Стражилово је само једно је у низу брда на планини, али је његов значај већи из следећих разлога:

од Сремских Карловаца је удаљено свега 4 километра, а ово насеље је веома посећено због богате историјске и културне баштине;

на врху брда се налази гроб Бранка Радичевића, српског песника из доба романтизма и ученика Карловачке гимназије, најстарије српске гимназије. Радичевић, као и многи други ученици ове школе, проводио је слободно време на Стражилову и оно је било предмет надахнућа у његовом песништву

Данас је Стражилово једно од најважнијих станица приликом туристичких посета Сремским Карловцима. Оно је, такође, део Националног парка Фрушка гора. Овде постоји и одмаралиште „Бранков Чардак“ са рестораном и бунгаловима за дужи боравак, као и планинарски дом „Стражилово“ који нуди многе могућности када је у питању планинарење, трчање и планински бициклизам, са великим бројем добро обележених планинарских стаза и путева. Много домаћих и међунарадних такмичења у оријентирингу и монтбајкингу се одржава на овим теренима.

Posetite Wikipedia stranicu

- - - Updated - - -

Иришки Венац

Иришки Венац је врх Фрушке горе висине 502 метара надморске висине. Путни превој се налази на 451 метар надморске висине. Налази се у општини Ириг у Војводини. Најближе насеље врху је градић Ириг.

Иришки Венац се налази у средишњем делу планине, а у његовој близини налази се и Бранковац и хотел „Норцев“. Ово познато излетиште на овој планини.

Овај врх можда је више познат као највиши превој у Војводини, који спаја 20 километара удаљен Нови Сад са делом земље јужно од њега (Срем, Мачва, Подриње) као и са ауто-путем Београд-Батровци. Овај правац је веома важан и има ниво магистралног пута. Због тога је и сам превој веома битан - ту се налази раскрсница овог пута са путем дуж била Фрушке горе, као и бензинска пумпа, уређено паркиралиште, део за камповање.

На Иришком венцу се налази споменик „Слобода“, подугнут 1951. године, у знак сећања на борце Народноослободилачке борбе. Аутор споменика је вајар Сретен Стојановић.

Posetite Wikipedia stranicu

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...