Idi na sadržaj

Preporučene poruke

Ovde cemo postovati sva sto nam je zanimljivo a ima veze sa filmom i ne mora biti novost, u redu je i zanimljivos', u redu je i diskusija..

Bjela o slučaju s generalom Divjakom

Dragan Bjelogrlić: Zlobne kolege mi puštaju krv

Dragan Bjelogrlić se juče izvinio porodicama nastradalih u ratu zbog nedavne izjave da mu je žao što premijeri njegovog filma “Montevideo, Bog te video!” u Sarajevu nije prisustvovao general Armije BiH Jovan Divjak. Bjela je još rekao i da su ga povredile reakcije nekih kolega, za koje kaže da su zlobnici zavidni na njegov uspeh, a pretprostavlja se da tu na prvom mestu misli na Gorana Paskaljevića.

123715_zabbjela04-foto-z-loncarevic_f.jp

Bjelogrlić se izvinio porodicama žrtava u ratu u Bosni, ali je i dodao da ceo slučaj izgleda kao orkestrirana kampanja

“Svima koji su se iz bilo kog razloga osetili povređenim zbog moje izjave, pogotovo porodicama nastradalih u ratu, javno se i iskreno izvinjavam. Ukoliko to može da popravi štetu koja je nastala”, rekao je Bjela u emotivnom obraćanju novinarima.

“Kao reditelj voleo bih da moj film vide svi bez obzira na njihovo opredeljenje i ljudske kvalitete jer „Montevideo“ Srbiju i Srbe pokazuje u najboljem mogućem svetlu, makar najboljem koje sam ja mogao da smislim i realizujem. Takav film o takvim Srbima mislio sam da treba da vidi čak i Jovan Divjak. Smetnuo sam s uma da čovek osumnjičen za ratne zločine ne može biti izjednačen sa svakim drugim gledaocem. I pogrešio sam”, kaže Bjelogrlić ocenjujući da ceo slučaj deluje kao orkestrirana kampanja.

Prema njegovim rečima, Sergejeva majica i njegova izjava u paketu deluju kao jedinstven stav ekipe filma o ovoj temi, iako o tome ne može biti reči.

“Sergej nije nosio majicu na premijeru, nosio je džemper. Nisam ga video kad se slikao u toj majici na zabavi posle premijere, a prvi put sam je video na internetu. Pitao sam ga zašto je to uradio, rekao mi je ono što je posle rekao svima i ja želim da mu verujem. Kada smo ulazili u bioskop i videli demonstracije koje su ispred naše ambasade trajale zbog hapšenja Divjaka, on mi je samo rekao: ‘Je li bre, ko je taj Jovo Divjak?!’. To je sva istina”, kaže Bjelogrlić.

Ipak, tim njegovim rečima nije poverovao reditelj Goran Paskaljević, koji je ranije izjavio da je “Sergej poznat kao veoma talentovan glumac, koji je sklon incidentima i voli da bude u centru pažnje”, ali je dodao da se “nije Trifunović, nego Bjelogrlić družio godinama sa Divjakom”.

Na ove reči Bjelogrlić nije reagovao direktno, ali je bilo jasno šta misli o Paskaljevićevim rečima.

“Molim vas da ovaj čin ne pretvorimo u moje prepucavanje sa zlobnim i zavidnim kolegama koji očigledno ne mogu da mi oproste uspeh i koji izlaze iz svojih jazbina i hoće ranjenom čoveku da puste krv do kraja”, odgovorio je Bjelogrlić. “Sve što znam, sav moj dar i filmsko umeće uložio sam u film ‘Montevideo’ da bih poručio mom narodu da postoji neko ko ga voli, respektuje i ceni; da postoji neko ko ga ne tretira kao čergu Cigana, kao bandu ubica i kao ludake s Balkana bez budućnosti. Jedan minut nesmotrenosti može sve to da dovede u pitanje”, kaže Bjelogrlić.

Na pitanje da li je istina da su Divjak i on prijatelji, Bjelogrlić je podsetio na svoj stari intervju “Nedeljnom telegrafu” u kojem je opisao njihov prvi susret. “Prilazi mi neki tamošnji novinar. Ustajem da porazgovaramo, i u tom trenutku neko me s leđa hvata za rame: ‘Znaš li ti ko sam ja? Jovo Divjak, ja sam branio ovaj grad od vas’. Drsko mu odgovorim: ‘Od mene ga nisi branio!’ On na to odreaguje nadmoćno, kao - ja se nešto izvlačim, plašim. Kažem mu da me pusti da završim rečenicu: ‘Da si ga od mene branio, nikad ga ne bi odbranio!’. Ponovo šok, tajac u foajeu.

Međutim, iako zatečen, Divjak je ukapirao da sam mu pokazao zube”.

Bjelogrlić kaže i da nije pozvao Divjaka na premijeru u Sarajevu jer na premijere zove samo prijatelje, što se u slučaju Sarajeva odnosi na četiri čoveka - Sašu Lošića, Ivicu Osima, Pjera Žalicu i Faruka Sokolovića.

Sergej Trifunović nije prisustvovao jučerašnjoj Bjelogrlićevoj konferenciji za novinare, ali se kasnije oglasio saopštenjem u kojem se od Paskaljevića zatražio da ga ne brani od Bjelogrlića.

72264_kupaskaljevic01-foto-z-loncarevic_

Paskaljević: Smeta mi Bjelogrlićevo licemerje

Goran Paskaljević za “Blic” kaže da on ne zna da li je Divjak kriv ili ne, ali da mu u celom slučaju smeta Bjelogrlićevo licemerje.

“Kada čovek nešto učini, trebalo da iza toga stoji do kraja, a ne da menja mišljenje kako vetar duva. To je smisao svega što sam hteo da kažem. Neverovatno mi je to što je Divjak uhapšen tog jutra, i on kaže da mu je žao što on neće doći na premijeru a zna zašto su ga uhapsili, jer je nemoguće da to ne zna. To je dvolično”, kaže Paskaljević.

Na sugestiju da je izjavom o zavidnim kolegama Bjelogrlić mislio na njega, Paskaljević kratko poručuje: “Uporedite njegovu i moju filmsku biografiju. Ako on misli da je postigao planetarni uspeh, neka ga, neka živi u toj iluziji.”

BLIC

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Nespretna reakcija i napraviše sebi problem i jedan i drugi. Bjelogrlić je očigledno znao ko je Jovo Divjak, jedino što ne znam kakva je pozadina njihovog odnosa. Aj' da mu verujem na reč, ali morao je i u tom slučaju da malo više uključi mozak kako ne bi sebi napravio problem iz ničega. Čovek se izvinio, pa sad ko mu veruje, veruje mu.

Sergej :lol: spodoba još obukao majicu, evo sad gledam tu majicu ne vidim da išta piše samo lik sporne spodobe i ništa više.

sergej-trifunovic-ko-je-taj-divjak-slika

Evo šta je Sergej rekao:

“Ne razumijem cijelu frku. Zašto bih morao da znam ko je Jovan Divjak? A kamoli u jedan sat poslije ponoći... Jedina dva generala koja bih prepoznao u tom stanju jesu Kaster i Napoleon.

Zato sam juče saznao sve o njemu, i šta treba i šta ne treba (...) Je l’ znaju te individue koje se proseravaju po forumima kako izgleda Svetozar Ćorović? Sigurno ne, al’ zato svi znaju kako izgleda Radovan Karadžić. A sve veliki Srbi...”

Dodaje da je jadno da Srbiju od njega, koji je rođen u Mostaru, gdje mu je “pola familije poklano” brani “neka individua koja nije izašla iz kruga linije lokalnog autobusa”.

“Povraća mi se od toga da me ostrašćeni i neobrazovani likovi optužuju za izdaju. Postali smo luda, netolerantna, šovinistička, zadrta, zatrovana nacija. Postali smo sve ono što nismo bili”, smatra on.

izvor

Jbga ja mu verujem :lol: za Bjelogrlića stvarno ne znam, lično ne bih mogao da budem ravnodušan niti korektan prema nekome ko je ratovao protiv mog naroda i još optužen za zločine pride. Šteta je što će film trpiti zbog ovoga, jer je stvarno dobar film u pitanju.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Završen Međunarodni filmski festival u Beogradu

„Majke” Milča Mančevskog najbolje na Festu

Mothers_03_u_714799565.jpg&size=headline

Međunarodni filmski festival Fest zatvoren je u nedelju uveče u Beogradu uručenjem nagrade "Eritrocit" makedonskom reditelju Milču Mančevskom za film "Majki/Majke", kao najboljem filmu prikazanom u okviru programa "Evropa van Evrope" 39. Festa

Priznanje "Eritorcit", koje čini replika sklupture "Eritrocit" umetnika Nikole Pešića, Mančevskom je uručio predsednik žirija Goran Paskaljević. U obrazloženju žirija navodi se da je nagrada dodeljena filmu "Majki/Majke" za suptilno istraživanje istine i fikcije u tri namerno raznolike epizode i smelo pomeranje granice između fikcije i dokumentarnog, kako bi se preneo snažan osećaj još prisutnog matrijarhata u makedonskom društvu. Reditelj Mančevski je za film "Majki/Majke" nagrađen i priznanjem "Nebojša Đukelić" koje svake godine dodeljuje Udruženje filmskih kritičara i novinara za najbolji film prikazan na festivalu.

Nagrada srpskog ogranka FIPRESCI za najbolji film prikazan na 39. Festu dodeljena je filmu "U boljem svetu" Suzan Bir, suptilnoj priči o teškoćama odrastanja u kojoj je naglašeno da nasilje ne mora uvek da pobedi.

Specijalna nagrada srpskog ogranka FIPRESCI pripala je reditelju Rejfu Fajnsu za film "Koriolan".

Nakon uručenja nagrade u Velikoj sali Sava centra premijerno je prikazan film "Neprijatelj" reditelja Dejana Zečevića koji govori o manipulaciji životima i strahovima, o tankoj liniji od prijatelja do neprijatelja. Radnja filma se događa 1995. godine. Mali inžinjerijski vod dočekao je Dejtonski mir u planinama nedaleko od ruševina fabrike uništene u borbama. Svi pripadnici jednice nose mračna sećanja na protekle godine i svako pokušava da se sa njima nosi na sopstveni način.

Na 39. Festu koji je 25. februara otvorio britanski glumac i reditelj Rejf Fajns, prikazano je 70 filmova u šest programskih celina: Evropa van Evrope, Evropa u Evropi, Glavni program, Holivud, Panorama svetskog filma i Izabrani dokumentarci. Ovogodišnji Fest posetilo je 93.000 ljudi sa kupljenim ulaznicama, a filmove u Sava centru, Domu omladine Beograd i Dvorani kulturnog centra Beograd ukupno je gledalo oko 115.000 ljudi.

e-novine

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 1 mesec kasnije...

Prva liga reditelja u Kanu 2011: Almodovar, Fon Trir, Braća Darden...

Žiri 64. filmskog festivala u Kanu objavio je spisak od 19 filmova za zvaničnu selekciju.

100118_almodovoar_f.jpg?ver=1302788125

Pedro Almodovar

U trci za ovogodišnju Zlatnu palmu takmičiće se filmovi "Drive" (Vožnja) Nikolasa Vindinga Refna, "Footnote" (Fusnota) Džozefa Sedara, "Hanezu no Tsuki" Naomi Kavase, "Hara-kiri: Death of a Samurai" (Harakiri: Smrt samuraja) Takaši Miike, "The Kid With a Bike" (Klinac na bajsu) braće Darden, "L'apollonide (Souvenirs de la maison close)" (Uspomene iz bordela) Bertran Bonelo, "Le Havre" Aki Kaurismaki "Once Upon a Time in Anatolia" (Bilo jednom u Anadoliji) Nuri Bilge Džejlan.

Na spisku su i filmovi "Melancholia" (Melanholija) Larsa fon Trira, "Michael, "Markus Šlajncer "Pater" Alen Kavalie, "Poliše", Maiven "The Skin That i Inhabit" (Koža u kojoj živim) Pedra Almodovara, "Sleeping Beauty" (Uspavana lepotica) Džulija Li, "La Source des femmes" (Vrelo žena) Radu Mihaileanu, "This Must Be the Place" (Ovo mora da je to mesto) Paolo Sorentino, "The Tree of Life" (Drvo života) Terens Malik, "We Have a Pope" (Dobili smo papu) Nani Moreti "We Need to Talk About Kevin", (Moramo da razgovaramo o Kevinu) Lin Remzi.

Van konkurencije biće prikazani filmovi: "The Beaver" (Dabar) Džodi Foster, "The Artist" (Umetnik) Mišel Hazanavicius, "The Conquest" (Osvajanje) Gzavije Dirinže, "Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides" (Pirati sa Kariba: na čudnim plimama) Rob Maršal.

Ovogodišnjim žirijem Kanskog festivala predsedavaće holivudska zvezda Robert de Niro, dok će francuska glumica Melani Loran biti domaćica svečanosti.

Tokom festivala biće odato nekoliko počasti. Proslavljenom italijanskom reditelju biće uručena Počasna palma, dok će 17. maja posebno veče biti priređeno u čast Žan-Pol Belmonda, jednog od najvećih francuskih glumaca svih vremena.

Festival, koji će trajati od 11. do 22. maja, otvoriće film "Ponoć u Parizu" Vudija Alena.

Srpski reditelj Emir Kusturica biće na čelu žirija koji dodeljuje nagradu u selekciji "Izvestan pogled"

BLIC

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Veliki filmovi koji nisu osvojili Oskar

HOLIVUD - Brojna velika dela svetske kinematografije koja su ostala upisana u enciklopedije, nikad nisu ovenčana Oskarom, koji je kroz godine postao simbol uspeha u specifičnom bioskopskom poslu.

1. Psiho (1960)

Alfred Hičkok

136047_zabtop00-psycho19602_kf.jpg?ver=1

- film zbog koga su se mnogi plašili da uđu pod tuš dugo nakon što su ga odgledali takođe spada u kinematografske klasike, a baziran je na romanu Roberta Bloha. Hičkok je bio nominovan za najbolju režiju, a Dženet Li za najbolju žensku sporednu ulogu.

2. Bilo jednom u Americi (1984)

Serđo Leone

136048_zabtop02_kf.jpg?ver=1303406223

- sentimentalna i tragična priča o surovom odrastanju dečaka u Bruklinu spada u obaveznu kinematografsku lektiru. Film u originalu traje čak 227 minuta, ali je pred američku premijeru znatno skaćen. Neobično je da nije dobio niti jednu nominaciju za Oskara.

3. Bekstvo iz Šošenka (1994)

Frenk Darabont

136049_zabtop01-shawshankredemption1_kf.

- Tim Robins i Morgan Friman sjajno su dočarali dvojicu robijaša koji se tokom godina u zatvoru zbližavaju i ostvaruju duboko prijateljstvo. Film je nominovan u sedam kategorija, a Morgan Friman i za najbolju mušku glavnu ulogu, te za najbolji zvuk, najbolji scenario, najbolju muziku...

4. Frost-Nikson (2008)

Ron Hauard

136050_zabtop04_kf.jpg?ver=1303406424

- Ron Hauard napravio je sjajnu adaptaciju istorijske drame po komadu Pitera Morgana.Glavne uloge igrali su Majkl Šin, Frenk Lanđeli i Sem Rokvel. Nominovan je za film godine, najbolju režiju, montažu, , mušku glavnu ulogu i za najbolje adaptirani scenario.

5. Kum III (1990)

Frensis Ford Kopola

136051_zabtop03_gt.jpg?ver=1303406495

- Treći deo “Kuma” ma koliko zanimljiv gledaocima, podelio je kritičari, za jedne je bio remek-delo, a za druge prežvakani nastavak sage o porodici Korleone. Ipak, dobio je čak sedam nominacija za Oskara, a između ostalih i za najbolju sporednu mušku ulogu (Endi Garsija) i za najbolji film.

6. Poltergajst (1982)

Tob Huper

136053_zabtop09_kf.jpg?ver=1303406658

- u pitanju je jedan od najuspešnijih trilera sa početka 80-ih. Iako je imao nekoliko nominacija za specijalne efekte, najbolju muziku i najbolje vizuelne efekte, ovaj film reditelja Toba Hupera nije se ovenčao Oskarom. Glavne uloge su igrali Kreg Nelson i Džo Bet Vilijams.

7. Isterivači duhova (1984)

Ivan Rajtman

136054_zabtop08_kf.jpg?ver=1303406719

- komedija sa primesama horora zasmejavala je generacije ponajviše zahvaljujući sjajnim gegovima Dena Ekrojda i Bila Mareja. Film je čak doživeo i nekoliko nastavaka, ali nijedan nije bio tako uspešan kao prvi deo. Za Oskara je bio nominovan u kategoriji za najbolje vizuelne efekte i najbolju originalnu muziku.

8. Vrtoglavica (1958)

Alfred Hičkok

136059_zabtop7_kf.jpg?ver=1303407031

- radi se o klasiku Alfrerda Hičkoka sa Kim Novak i Džejmsom Stjuartom u glavnim ulogama. Detektiv, fatalna žena koja ga unajmljuje i njegova vrtoglavica garantovali su ovom filmu besmrtnost, ali ne i Oskara. Bio je nominovan za najbolji zvuk i najbolju scenografiju.

9. Niske strasti (1992)

Pol Verhoven

136061_zabtop06_kf.jpg?ver=1303407081

- ovaj film vinuo je Šeron Stoun među megazvezde, a scena u kojoj ona prekršta noge dok je policija ispituje postala je legendarna. Iako su Majkl Daglas i Šeron Stoun sjajno dočarali strasnu aferu policajca i psihijatra, koja je višestruki ubica, članovi Američke filmske akademije nisu ga nagradili nijednim Oskarom.

10. Fatalna privlačnost (1987)

Edrijen Lin

136062_zabtop05_kf.jpg?ver=1303407159

- Glen Kloz briljirala je u ovom trileru u kome je igrala ženu koja postaje opsednuta oženjenim muškarcem sa kojim je imala kratku aferu. U sećanjima gledalaca i danas je živa scena zeca koji se kuva u loncu, a film je nominovan u čak šest kategorija.

BLIC

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 3 sedmica kasnije...

Cinema City od 18. do 25. juna

Internacionalni filmski festival Cinema City u Novom Sadu, na kojem će biti prikazano više od 150 filmova, u petnaestak programskih selekcija, biće održan od 18. do 25. juna.

98114_sinema-siti_f.jpg?ver=1304495107

Pored selekcije domaćih filmova "Nacionalna klasa", za nagrade festivala takmičiće se i aktuelna svetska ostvarenja i pobednici velikih festivala u programu "Exit point", kao i niskobudžetni filmovi u programu "Up to 10.000 Bucks", snimljeni uz budžet manji od 10.000 dolara.

Ove godine biće uvedene i tri nova programa - "Nobarcode", ciklus umetničkih filmova koji se bave istraživanjem savremene kulture i sveta, selekcija omiljenih filmova publike velikih svetskih festivala pod nazivom "360 stepeni" i "Hungry Days" koji čine debitantski filmovi u selekciji reditelja Vladimira Perišića.

Festivalski program čine i muzički, kratki, dečji, angažovani, dokumentarni filmovi, najbolji filmovi iz regiona, omaži I retrospektive uglednih domaćih i svetskih autora, a filmovi će se prikazivati u otvorenim bioskopima u Dunavskom parku i kod Katoličke porte.

Nova centralna lokacija festivala je renovirani bioskop Arena sinepleks, u kojem će se prikazivati filmovi iz takmičarske selekcije i domaće premijere.

Na Petrovaradinskoj tvrđavi, kao i prethodnih godina, biće priređen prateći muzički program, koji obuhvata nastupe domaćih i inostranih bendova i didžejeva.

BLIC

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Kusturici u Kanu uručen orden Legije časti

Francuski ministar kulture Frederik Miteran uručio je danas u Kanu reditelju Emiru Kusturici orden viteza Legije časti.

142272_kusta01-reuters_ff.jpg?ver=130538

Na svečanosti u festivalskoj palati, kojoj je prisustvovao i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, Miteran je podsetio na celokupnu Kusturičinu karijeru i sva priznanja koja je dobio u Kanu, uz osvrt na njegovo muzičko stvaralaštvo, kao i izgradnju Drvangrada i Kamengrada.

Miteran je za Kusturicu rekao da je veliki internacionalac, umetnik i prijatelj Francuske, koji se pridružio velikanima Feliniju, Bunjuelu, Renoaru i Formanu, koji su takođe dobili ovaj orden.

Dodik je rekao da će Kusturica imati podršku RS u istorijskom projektu realizacije filma "Na Drini ćuprija", po delu Ive Andrića.

142271_kusta-02-reuters_f.jpg?ver=130538

"Mi smo krenuli na jasan put, put izgradnje Andrićevog grada u Višegradu koji bi kasnije trebalo da bude korišćen i kao scenografija za mega fim 'Na Drini ćuprija'. Uvažavajući sva naša poznata imena iz sveta filma, mislim da niko drugi ne može uraditi taj film kao Kusturica i učiniću sve da do tog projekta dođe", rekao je Dodik.

Kusturica je rekao da se on i Dodik znaju iz reformističkih dana kada su, kako kaže, verovali da je moguća multietnička BiH i kada su se za nju borili iz petnih žila, te da su od tada prijatelja, a sada samo obnavljaju gradivo i pokušavaju da naprave zajednički projekat.

On je dodao da su francuski producenti zainteresovani za realizaciju filmskog projekta "Na Drini ćuprija". Ovaj projekat treba da bude realizovan u naredne četiri do pet godina, a koštaće između 10 i 15 miliona evra.

BLIC

34s1nhu.jpg

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 3 sedmica kasnije...
  • 1 mesec kasnije...

Jasna Đuričić, poznata glumica, dobitnica nagrade za najbolju žensku ulogu na 40, jubilarnom Filmskom festivalu u Sopotu.

Priznanje joj je pripalo za ulogu u filmu „Beli, beli svet“ Olega Novkovića, rađenom po scenariju Milene Marković. Tim ostvarenjem i ranije je osvajala i nagrade i naklonost publike,

157421_kujasna_hs.jpg?ver=1310238465

Nagrade za ulogu Ružice

Za lik Ružice u filmu „Beli, beli svet“ Olega Novkovića, Jasna Đuričić je dobila nagradu za najbolju žensku ulogu na Filmskom festivalu u Lokarnu, zatim na festivalu evropskog filma Les Arcs European Film u Francuskoj, na festivalu Sinema City u Novom Sadu i na Sofestu, filmskom festivalu u Sopotu. Jasna Đuričić je za istu ulogu dobila i nagradu srpskog ogranka međunarodne federacije filmskih kritičara FIPRESCI.

-----------------------IZVOR ..."Blic"

Sada Novosadjanka a pre toga moja sugradjanka.:uredu:

Devojka iz moga kraja.:)

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 6 meseci kasnije...

Nominacije za nagradu Oskar 2012.

c57a9363.jpg

Read more: http://www.milversite.net/articles/tag/nominacije-za-nagradu-oskar-2012/page-1/#ixzz1ly6O7vyE

Film:

"The Artist" Thomas Langmann

"The Descendants" Jim Burke, Alexander Payne i Jim Taylor

"Extremely Loud & Incredibly Close" Scott Rudin

"The Help" Brunson Green, Chris Columbus and Michael Barnathan

"Hugo" Graham King i Martin Scorsese

"Midnight in Paris" Letty Aronson i Stephen Tenenbaum

"Moneyball" Michael De Luca, Rachael Horovitz i Brad Pitt

"The Tree of Life"

"War Horse" Steven Spielberg i Kathleen Kennedy

Režija:

"The Artist" - Michel Hazanavicius

"The Descendants" - Alexander Payne

"Hugo" - Martin Scorsese

"Midnight in Paris" - Woody Allen

"The Tree of Life" - Terrence Malick

Glavna ženska uloga:

Glenn Close - "Albert Nobbs"

Viola Davis - "The Help"

Rooney Mara - "The Girl with the Dragon Tattoo"

Meryl Streep - "The Iron Lady"

Michelle Williams - "My Week with Marilyn"

Glavna muška uloga:

Demián Bichir - "A Better Life"

George Clooney - "The Descendants"

Jean Dujardin - "The Artist"

Gary Oldman - "Tinker Tailor Soldier Spy"

Brad Pitt - "Moneyball"

Sporedna ženska uloga:

Bérénice Bejo - "The Artist"

Jessica Chastain - "The Help"

Melissa McCarthy - "Bridesmaids"

Janet McTeer - "Albert Nobbs"

Octavia Spencer - "The Help"

Sporedna muška uloga:

Kenneth Branagh - "My Week with Marilyn"

Jonah Hill - "Moneyball"

Nick Nolte - "Warrior"

Christopher Plummer - "Beginners"

Max von Sydow - "Extremely Loud & Incredibly Close"

Adaptirani scenario:

"The Descendants"- Alexander Payne i Nat Faxon & Jim Rash

"Hugo" - John Logan

"The Ides of March" - George Clooney & Grant Heslov i Beau Willimon

"Moneyball" - Steven Zaillian i Aaron Sorkin

"Tinker Tailor Soldier Spy" - Bridget O'Connor & Peter Straughan

Originalni scenario:

"The Artist" - Michel Hazanavicius

"Bridesmaids" - Annie Mumolo & Kristen Wiig

"Margin Call" - by J.C. Chandor

"Midnight in Paris" - Woody Allen

"A Separation" - Asghar Farhadi

Animirani film:

"A Cat in Paris" Alain Gagnol i Jean-Loup Felicioli

"Chico & Rita" Fernando Trueba i Javier Mariscal

"Kung Fu Panda 2" Jennifer Yuh Nelson

"Puss in Boots" Chris Miller

"Rango" Gore Verbinski

Strani film:

"Bullhead" Belgija

"Footnote" Izrael

"In Darkness" Poljska

"Monsieur Lazhar" Kanada

"A Separation" Iran

Dokumentarni dugometražni film:

"Hell and Back Again" Danfung Dennis i Mike Lerner

"If a Tree Falls: A Story of the Earth Liberation Front" Marshall Curry i Sam Cullman

"Paradise Lost 3: Purgatory" Charles Ferguson i Audrey Marrs

"Pina" Wim Wenders i Gian-Piero Ringel

"Undefeated" TJ Martin, Dan Lindsay i Richard Middlemas

Dokumentarni kratki film:

"The Barber of Birmingham: Foot Soldier of the Civil Rights Movement" Robin Fryday i Gail Dolgin

"God Is the Bigger Elvis" Rebecca Cammisa i Julie Anderson

"Incident in New Baghdad" James Spione

"Saving Face" Daniel Junge i Sharmeen Obaid-Chinoy

"The Tsunami and the Cherry Blossom" Lucy Walker i Kira Carstensen

Scenografija:

"The Artist" Laurence Bennett i Robert Gould

"Harry Potter and the Deathly Hallows Part 2" Stuart Craig i Stephenie McMillan

"Hugo" Dante Ferretti i Francesca Lo Schiavo

"Midnight in Paris" Anne Seibel i Hélène Dubreuil

"War Horse" Rick Carter i Lee Sandales

Fotografija:

"The Artist" Guillaume Schiffman

"The Girl with the Dragon Tattoo" Jeff Cronenweth

"Hugo" Robert Richardson

"The Tree of Life" Emmanuel Lubezki

"War Horse" Janusz Kaminski

Kostim:

"Anonymous" Lisy Christl

"The Artist" Mark Bridges

"Hugo" Sandy Powell

"Jane Eyre" Michael O'Connor

"W.E." Arianne Phillips

Šminka:

"Albert Nobbs" Martial Corneville, Lynn Johnston i Matthew W. Mungle

"Harry Potter and the Deathly Hallows Part 2" Edouard F. Henriques, Gregory Funk i Yolanda Toussieng

"The Iron Lady" Mark Coulier i J. Roy Helland

Muzika:

"The Adventures of Tintin" John Williams

"The Artist" Ludovic Bource

"Hugo" Howard Shore

"Tinker Tailor Soldier Spy" Alberto Iglesias

"War Horse" John Williams

Pesma:

"Man or Muppet" iz "The Muppets"; Muzika i reči: Bret McKenzie

"Real in Rio" iz "Rio"; Muzika: Sergio Mendes i Carlinhos Brown, reči: Siedah Garrett

Montaža:

"The Artist" Anne-Sophie Bion and Michel Hazanavicius

"The Descendants" Kevin Tent

"The Girl with the Dragon Tattoo" Kirk Baxter and Angus Wall

"Hugo" Thelma Schoonmaker

"Moneyball" Christopher Tellefsen

Montaža zvuka:

"Drive" Lon Bender i Victor Ray Ennis

"The Girl with the Dragon Tattoo" Ren Klyce

"Hugo" Philip Stockton i Eugene Gearty

"Transformers: Dark of the Moon" Ethan Van der Ryn i Erik Aadahl

"War Horse" Richard Hymns i Gary Rydstrom

Miks zvuka:

"The Girl with the Dragon Tattoo" David Parker, Michael Semanick, Ren Klyce i Bo Persson

"Hugo" Tom Fleischman i John Midgley

"Moneyball" Deb Adair, Ron Bochar, Dave Giammarco i Ed Novick

"Transformers: Dark of the Moon" Greg P. Russell, Gary Summers, Jeffrey J. Haboush i Peter J. Devlin

"War Horse" Gary Rydstrom, Andy Nelson, Tom Johnson i Stuart Wilson

Vizuelni efekti:

"Harry Potter and the Deathly Hallows Part 2" Tim Burke, David Vickery, Greg Butler i John Richardson

"Hugo" Rob Legato, Joss Williams, Ben Grossman i Alex Henning

"Real Steel" Erik Nash, John Rosengrant, Dan Taylor i Swen Gillberg

"Rise of the Planet of the Apes" Joe Letteri, Dan Lemmon, R. Christopher White i Daniel Barrett

"Transformers: Dark of the Moon" Scott Farrar, Scott Benza, Matthew Butler i John Frazier

Kratki animirani film:

"Dimanche/Sunday" Patrick Doyon

"The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore" William Joyce i Brandon Oldenburg

"La Luna" Enrico Casarosa

"A Morning Stroll" Grant Orchard i Sue Goffe

"Wild Life" Amanda Forbis i Wendy Tilby

Kratki akcioni film:

"Pentecost" Peter McDonald i Eimear O'Kane

"Raju" Max Zähle i Stefan Gieren

"The Shore" Terry George i Oorlagh George

"Time Freak" Andrew Bowler i Gigi Causey

"Tuba Atlantic" Hallvar Witzø

izvor:sinterneta

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 3 sedmica kasnije...

Oskar: Trijumf nemog filma i Meril Strip

Najviše nagrada Američke filmske akademije osvojili su filmovi “Hjugo” i “Umetnik”.

v235431p0.jpg

Film Martina Skorsezea o dečaku koji živi na železničkoj stanici bio je nominovan u 11 kategorija. Osvojio je pet priznanja, i to za najbolju kameru, scenografiju, montažu i miks zvuka i vizuelne efekte.

Nemi film “Umetnik” Mišela Aznavasijusa, o počecima Holivuda osvojio je najprestižniju nagradu večeri, Oskara za najbolji film, kao i statuete za kostim i originalnu muziku.

U kategoriji najboljeg filma bili su nominovani još "Hjugo", "Ratni konj", "Formula uspeha", "Potomci", "Ponoć u Parizu", "Služavke", "Drvo života" i "Ekstremno glasno i izuzetno blizu".

Nagrade su pripale i režiseru Aznavasijusu, kao i glavnom glumcu, Žanu Dužardenu. "Francuski Kluni" tako je potukao svog američkog konkurenta Džordža Klunija ("Potomci"), Demijana Bešira ("Bolji život"), Gerija Oldmana ("Tinker Tailor Soldier Spy") i Breda Pita ("Formula uspeha").

Oskara za najbolju glavnu žensku ulogu osvojila je Meril Strip za “Gvozdenu ledi”, a taj film nagrađen je i u kategoriji šminke. U kategoriji glumica bile su nominovane još Mišel Vilijams ("Moja nedelja sa Merilin"), Glen Klouz ("Albert Nobls"), Viola Dejvis ("Služavke") i Runi Mara ("Muškarci koji mrze žene").

Oskare za sporedne uloge osvojili su Kristofer Plamer (“Početnici”) i Oktavija Spenser (“Služavke”).

Iranska porodična drama Ašgara Farhadija “Razvod” nagrađena je u kategoriji najboljeg filma van engleskog govornog područja, a za najbolji animirani film proglašen je “Rango”.

Vudi Alen dobio je Oskara za najbolji originalni scenario za “Ponoć u Parizu”, dok su Aleksander Pejn, Nat Fakson i Džim Raš nagrađeni za adaptaciju scenarija “Potomci”.

U ostalim kategorijama trijumfovali su filmovi “Muškarci koji mrze žene” (montaža), “Nepobeđeni” (dugometražni dokumentarni), “Saving face” (kratkometražni dokumentarni), i “Mapetovci” (originalna pesma, “Man or muppet”).

Svečanost je vodio američki komičar Bili Kristal, a među zvezdama koje su pobednicima predavale zlatne statuete bili su Tom Kruz, Hale Beri, Tom Henks, Anđelina Džoli, Kris Rok, Penelope Kruz, Bredli Kuper, Kameron Dijaz, Dženifer Lopez i Ema Stoun.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Nisam gledala sve nominovane. Artist sam pustila jedno vece ali ga prekinuh, nesto mi nije legao, probacu opet. Ponoc u Parizu je gledljiv ali bas za oskara.. Ne znam. Meril takodje nezasluzeno pogotovo u konkurenciji sa Glen Klouz, Glen je stvarno briljirala u Albertu Nobsu. Separation/Razvod je dobar mada nisam gledala konkurente pa ne mogu da poredim. Kontam da Bili Kristal vodi hepening po scenariju i da nije sve njegova zasluga ali i drugi su vodili po scenariju pa nisu ni prineti Biliju...

E sad, desilo se da gledam reprizu dodele na HRTu, titlovanu, lepo citas titl i slusas original glasove ucesnika i voditelja i bas te malo uvuce u atmosferu, sarenilo and shljashtavilo, uzne te malo ta svechana atmosfera, poverujes da prisustvujes necemu velikom i onda presaltam na RTS gde su takodje pustili reprizu ali roknuli samo snimak sa sve simultanim prevodiocem, utisanim stvarnim glasovima, losija slika (usmrtiti kablovskog operatera lopatom, politi bemzinom i zapaliti za primer), znaci onaj odurni otezuci glas i cela emisija sa sjajnom dinamikom se pretvara u dogadjaj koji s teskom mukom vuche volujska zaprega. Uzas. Isti osecaj koji sam imala prilikom prenosa jurosonga samo obrnuto, tad su Hrvati napravili atmosferu ko na parastosu u silnoj teznji da sve izgleda kulturishka.

Eto, jedna mikro crtica mog dozivljaja ovogodisnje dodele.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 11 meseci kasnije...

Dugo me nije bilo pa sam malo vežbala da li jos uvek umem d'umetnem sliku u forum i tekst i bold.. Sve ovo možete procitati i u Blicu kao i noćašnje laureate, o kojima ne bih ovaj put jer nisam bila ni pri torentima ovih meseci pa ih nisam ni gledala.

Deset holivudskih zvezda koje nikada nisu čak ni nominovane za Oskara

Poznato je da se tokom godina Američka filmska akademija ogrešila o neke od glumaca i glumica koje nije nagradila Oskarima za uloge koje su ostvarili, ali još više pažnje privlači činjenica da sledećih deset filmskih zvezda nisu čak bili i nominovani za ovu prestižnu nagradu.

Ričard Gir

316737_richardgere2485996k_f.jpg?ver=136

Tokom karijere je imao mnogo uspona i padova kada je odabir uloga u pitanju, ali je za mnoge misterija što Gir nije čak bio ni među nominovanima za ulogu beskrupuloznog policajca Majka Figisa u filmu "Unutrašnja kontrola" iz 1990. godine.

Džon Kjuzak

316732_johncusack2485998k_f.jpg?ver=1361

Svaka od njegovih brojnih uloga ostala je upečatljiva, ali je Američka filmska akademija ostala imuna na njegov talenat. Po mnogima Kjuzak je zaslužio zlatnu statuu za epizodnu ulogu u ratnoj drami "Tanka crvena linija" iz 1998.

Džim Keri

316731_jimcarrey2486009k_f.jpg?ver=13617

Za Kerija važi mišljenje da je svoj talenat proćerdao u ne baš uspešnim komedijama, zbog čega ga ni Akademija nije uzimala za ozbiljno. Ipak, njegova rola u "Večnom sjaju blistavog uma" trebalo je da bude makar nominovana za glavnu mušku ulogu 2004.

Stiv Bušemi

316738_stevebuscemi2486013k_f.jpg?ver=13

Ideja da Stiv Bušemi nikada nije bio nominovan za Oskara zvuči besmisleno svakom iole ozbiljnijem filmofilu, ali je to istovremeno i nepobitna činjenica. 1996. je zaslužio da se nađe među nominovanima za najbolju sporednu ulogu u nagrađivanom "Fargu".

Izabela Roselini

316730_isabellarossellin2486073k_ff.jpg?

Njena majka Ingrid Bergman osvojila je čak tri zlatne statue u svojoj karijeri, ali Izabela nije bila te sreće. 1986. je na maestralan način dočarala mazohistkinju Doroti Valens u filmu Dejvida Linča "Blue Velvet", ali ju je nominacija za Oskara zaobišla.

Alan Rikman

316728_alanrickman2486077k_f.jpg?ver=136

Ostvario je niz upečatljivih uloga,a mnogi smatraju da "Umri muški" iz 1988. ne bi doživeo takav uspeh da Rikman nije igrao glavnog negativca Hansa Grubera. Međutim, ovaj akcioni film nikako nije bio interesantan predstavnicima Akademije, te tako ni Rikman nije bio nominovan.

Meg Rajan

316735_megryan2486139k_ff.jpg?ver=136171

Malo je onih koji ne pamte scenu u kojoj Meg Rajan nasred restorana glumi orgazam u filmu "Kad je Hari sreo sali". Koliko god da su ova scena i film postali kultni, ova glumica te 1989. ije bila nominovana za glavnu žensku ulogu.

Mia Farou

316736_miafarrow2486110k_f.jpg?ver=13617

Neki je vole, neki je ne vole, ali Mia Farou je svakako zaslužila nominaciju za Oskar u čuvenom hororu "Rozmarina beba" iz 1968.

Merilin Monro

241538_merlin-monro2-ap_f.jpg?ver=136171

Holivud je nije shvatao preterano ozbiljno, baš kao ni Američka filmska akademija, ali se poznavaoci sedme umetnosti slažu da je Merilin svoju najbolju komičnu rolu ostvarila u "Neki to vole vruće" iz 1959. kada je bila smešnija i od Džeka Lemona.

Donald Saterland

316729_donaldsutherland2486117k_f.jpg?ve

Da nije bilo njegove epizode u filmu Olivera Stouna o ubistvu Džona Kenedija "JFK" iz 1991. niko ne bi razumeo o čemu se zaprao radi. Saterlendu je i te godine baš i kao mnogo puta ranije izmaklo priznanje Akademije.

Glumci koji su nominovani, ali nikad nisu osvojili Oskara

Lista umetnika koji su bili nominovani, a da nisu dobili ovu prestižnu nagradu je takođe poduža. Među njima se nalaze Leonardo Dikaprio, Bred Pit, Džon Malkovič, Tom Kruz, Džoni Dep, Džejms Din. Mišel Fajfer, Ričard Barton.

257340_johnny-depp-foto-02-ap_hs.jpg?ver

BLIC

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 1 godinu kasnije...
  • 5 meseci kasnije...

TRIJUMF NAŠIH AUTORA

Nagrade za srpske filmove "Varvari" i "Flotel Evropa" na festivalu u Lincu
Borislav ANĐELIĆ


Ostvarenja Ivana Ikića i Vladimira Tomića najbolja u obe takmičarske kategorije


TRADICIONALAN aprilski niz evropskih filmskih festivala - Istanbul, Budimpešta i Visbaden, zaokružio je jedanaesti festival Crossing Europe u Lincu, trijumfom srpskih autora u obe takmičarske kategorije.


U respektabilnoj festivalskoj konkurenciji, u izboru umetničke direktorke i osnivača festivala Kristine Dolhofer, glavnu nagradu za najbolji film podelili su film "Varvari" našeg Ivana Ikića i "Samoportret poslovne ćerke" Rumunke Ane Lungu.

U zanimljivoj konkurenciji koja je tradicionalno bila u znaku debitanata i mladih žena reditelja, poput filmova "Skrivanja i traženja" Engleskinje Džoane Koates, "Kreditna ograničenja" Salome Eleksi iz Gruzije, "Limbo" Dankinje Ane Sofije Hartman i višestruko nagrađivanog filma "Urok" Bugarke Kristine Grozeve i Petra Valcanova, međunarodni žiri, odlučio je da nagradu podele debitanti iz Rumunije i Srbije.

Slična orijentacija dominirala je i u konkurenciji dokumentarnih filmova. Među najzanimljivijim u ovoj kategoriji su ostvarenja mladih rediteljki, poput"Uvekzajedno"Čehinje Eve Tomanove, "Raskrsnice" Beloruskinje Anastazije Mironiščenko, "Pisma Mariji" Španjolke Maite Garsija Ribot , kao i "Proširenja granica" Ive Radivojević, rođene Beograđanke (sada Amerikanke). Žiri u kome je bila Ina Rosov iz Lajpciga odlučio je da glavnu nagradu za najbolji dokumentarac, uz naznaku "društvene svesti", dodeli filmu "Flotel Evropa" Vladimira Tomića, srpskog autora rođenog u Sarajevu koji živi i radi u Kopenhagenu, za njegovu dirljivu sagu o odrastanju i prvoj ljubavi na brodu za izbeglice u Danskoj.

NAGRADEU dosadašnjim predstavljanjima na festivalu u Lincu filma "Ljubav i drugi zločini" Stefana Arsenijevića dobio je 2008. nagradu publike, a "Beli, beli svet" Olega Novkovića nagradu "Nove vizije" 2011. godine.
Uz prisustvo filmova naših autora Ognjena Glavonića sa filmom "Živan pravi pank festival" i "Viškom vetra" Daneta Komljena, možemo biti izuzetno zadovoljni našim ovogodišnjim učinkom na festivalu u Lincu.

"CURE"U radu ovogodišnjeg žirija učestvovala je i mlada rediteljka Andrea Staka, poreklom sa naših prostora, čiji je film "Cure" (u kojem igra i naša Mira Karanović) prikazan van konkurencije u Lincu.

ZANIMLjIVOST

POSEBNU zanimljivost na ovogodišnjem festivalu predstavljala je retrospektiva Sergeja Loznice, autora ruske škole, inače poreklom Ukrajinca koji, u svetlu postojećih sukoba i sam traga za svojim mestom pod suncem.

Izvor: Blic

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...