Idi na sadržaj

Preporučene poruke

Američki filozof Džon Rols pokušao je da dođe do načela distributivne pravde koja su prihvatljiva za sve racionalne osobe. Takva načela bi bila univerzalna, poštovala sve ljude i bila za sve racionalno prihvatljiva. Da bismo otkrili ta načela, predložio nam je misaoni ogled. Treba da zamislimo da se svi ljudi nalaze iza "koprene neznanja". Zaklonjeni tom koprenom, znali bismo da smo racionalna ljudska bića i da cenimo sopstveno dobro. Ali, ne bismo znali da li smo bogati ili siromašni, pripadnici više ili niže klase, daroviti ili nedaroviti, beli ili crni, muško ili žensko....itd. Tehnika je korisna ako želimo da postignemo objektivnost u moralnim sudovima.

Uzmimo primer:

Medicinska škola želi da poveća broj upisanih đaka iz manjinskih sredina. Da li bi bilo pošteno primeniti dve lestvice merila, jednu za većinsko stanovništvo i drugu, manje strogu, za pripadnike manjina? Hajde da sve učenike smestimo iza "koprene neznanja". Znaju da ima više kandidata nego što škola ima mesta i da je potrebno naći neki način izbora. Da li će se kandidati saglasiti da se 10% mesta odvoji za pripadnike manjina? Ako bi se kandidat pojavio iza koprene i pokazao kao pripadnik manjinske grupacije, imao bi više šanse nego u drugom slučaju, te ne bi imao zamerke na metod. Međutim, ako bi se pojavio iza koprene kao pripadnik većinske grupe, njegove šanse bi bile umanjene, te bi imao razloga da odbaci plan. Dakle, plan nije pravičan.

Imajući u vidu prethodno izneseno:

Slažete li se da je prethodni princip koristan za utvrđivanje pravednosti situacije?

Ako ne, zašto ne? Imate li bolju/svrsishodniju ideju? Mislite li da je bilo ko uopšte sposoban da načelo primeni bez problema?

Šta je za vas, uopšte, pravda? Postoji li?

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

''Objektivnost u moralnim sudovima''............

U današnje vreme ''moralni sudovi'' su po mom skromnom mišljenju, prevaziđena kategorija.

Šta je moral? Skup društveno prihvatljivih pravila ponašanja.

Kakva pravila? (kada je jedino pravilo, da pravila nema)

Šta je prihvatljivo? (ono što već ima veze sa ''psihologijom mase'')

Kao večiti Kalimero mogu samo da konstatujem da je nepravda svuda oko nas.

Više ne dozvoljavam sebi da tonem zbog toga, već da grizem i grabim, ali ne na štetu nekog drugog. (što opet ne isključuje tezu da nekoga nisam oštetila, ili da se taj neko nije osetio nepravedno oštećenim)... i tako unedogled.

Nema pravde.

Život nije fer - ali ga živim, onako, kako najbolje umem i znam.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

U pravu si da su pravda relativizovana, a za moral i sam mislim da je izmišljena kategorija, ali ja sam lično morao da se osvrnem na Rolsovu tezu koju sam pročitao, iznenađujuće, u jednoj knjizi iz ekonomije. Morao sam da se osvrnem, jer je "koprena neznanja" način na koji ja funkcionišem svakodnevno. Uvek gledam obe strane događaja, i moji stavovi su uvek rezultat želje da niko (ili što manji broj ljudi) bude oštećen. Shvatam da to nije uobičajeno i ne žalim se zbog toga, ali u mojim romantičnim snovima o ljudima i svetu u kom živimo, ovakva ideja predstavlja savršenstvo.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 2 godina kasnije...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...