Idi na sadržaj

Priča s Prištinom, korak ka priznanju


Preporučene poruke

Moskva: Priča s Prištinom, korak ka priznanju

10. mart 2011. 08:48 > 09:09

Pregovori predstavnika Beograda i Prištine u Briselu predstavljaju prvi korak na putu Srbije ka priznanju samoproglašene republike, ocenjuje danas moskovski dnevnik Komersant.

v199903p0.jpg

List piše da je početku zbližavanja Beograda i Prištine doprinela Evropska unija, koja ne skriva da bez aktiviranja dijaloga dve strane "ne mogu ni da maštaju o evrointegracijama".

Ruski dnevnik navodi da su obe strane na čelo svojih delegacija stavile iskusne pregovarače.

Edita Tahiri je i ranije učestvovala u ozbiljnim pregovorima, braneći, po pravilu, dosta umerenu poziciju Kosova, a Borislav Stefanović takođe ima ozbiljno diplomatsko iskustvo, navodi Komersant.

Upravo tim ljudima predstoji da Evropskoj uniji pokažu sposobnost da bez političke emocionalnosti razmatraju nagomilane probleme.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • Odgovori 67
  • Otvoreno
  • Poslednji odgovor

Članovi sa najviše poruka u ovoj temi

Članovi sa najviše poruka u ovoj temi

Popularne poruke

Jedna obicna prica..vredi procitati    http://www.vice.com/rs/read/zato-sam-iz-srbije-otisao-u-pristinu-da-ivim-i-radim

Ne kapiram baš kakve veze ima tekst sa samom temom. Ne znam kako je u Prištini ali znam da u Beogradu je mnogo lakše naći posao nego u čitavoj Srbiji, da ne govorim da su plate jače nego u ostatku Srb

Zakačene slike

Sto kaze Oliver Ivanovic: Ako Su nezavisna drzava i imaju kontrolu i pravo da se uredjuju po svom nahodjenju, zasto Su dosli da pregovaraju?

Posredno priznavanje, delimicno posredno priznavanje, nagovestaji mogucnosti posrednog priznavanja... Aman!

Imamo i Mi svog (velikog) interesa da se *slozimo u cemu se sve ne slazemo i da se Ne Mrzimo...

Ima Srbija puno toga da ponudi (zdravorazumskim) Albancima sa Kosova (i Metohije), ne samo *bele pasoshe... licno bih im odmah otvorio VMA i davao stipendije za Univerzitet (makar onaj u Novom Pazaru)... da se distanciramo od Milosevica, evo Tadic moze i da se izvini (:roll:) ooogroman + dobijamo u ocekivanju kandidature a Evropa mora da ih pritiska za zlocine (da formiraju vise to posebno istrazno telo - a 'oce sigurno)

npr.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 5 meseci kasnije...

Povlače priznanje Republike Kosovo

Azijska država Oman i afrička država Gvineja Bisao povukle su odluku o priznanju nezavisne države Kosovo, i to je prvi put od kosovskog proglašenja nezavisnosti da se neka država odluči na takav potez. Ove informacije srpski zvaničnici dobili su tokom bilateralnih sastanaka za vreme Samita Pokreta nesvrstanih.

http://www.blic.rs/Vesti/Tema-Dana/275784/Povlace-priznanje-Republike-Kosovo

:fijuk:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Nekako mi ovih dana prolazi samo jedna misao kroz glavu: gotovo je. Ameri i EU su pribegli staroj taktici pričanja dve različite priče dvema stranama, a kosovski zvaničnici se za to vreme pripremaju za preuzimanje graničnih prelaza, čime počinje poslednji čin predstave... Srbija neće (a teško da može, čak i kad bi htela) pribeći nikakvim potezima koji bi to sprečili. Priče o priznaju i nepriznanju trenutno nešto znače samo nama, oni koji su bitni na to više ni ne obraćaju pažnju. Za njih je kosovska priča završena, a ubrzo će biti i za nas, ako već nije.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 6 meseci kasnije...

Dvojica pripadnika KPS uhapšeni su jutros oko 10.30 u akciji Žandarmerije, zbog ilegalnog ulaska u Srbiju, ekskluzivno saznaje "Blic". Uhapšeni pripadnici KPS kod sebe su imali specijalnu policijsku opremu i naoružanje. Ovu vest je potvrdio i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

230502_31032012164_ff.jpg?ver=1333195447

- Pripadnici Žandarmerije jutros su u 10.30 sati uhapsili dva pripadnika Kosovske policijske službe u rejonu Merdare, koji su sa sobom imali dve automatske puške, dva pištolja i specijalnu opremu za merenje daljine - izjavio je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Uhapšeni su Šukre Binaku i Sami Bećiri, rekao je Dačić novinarima u Palati Srbije, nakon sastanka s porodicama srpskih policajaca iz Kosovskog Pomoravlja, koji su danas odlukom Vrhovnog suda Kosova pušteni iz pritvora u Prištini i Gnjilanu, gde su bili od 25. februara, kada su uhapšeni zbog sumnje da su podrivali ustavni poredak Kosova.

Blic, cela vest

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 2 meseci kasnije...

БЕОГРАД - Брисел и Вашингтон су решени да се у блиској будућности начини одлучујући корак у разрешењу косовског питања, а најновија збивања, мимо дијалога Београда и Приштине, као и све отворенији разговори о промени формата и подизању дијалога на политички ниво указују да се позорница на којој би тај процес требало да се одигра увелико припрема, сложни су у оцени аналитичари и познаваоци косовских прилика.

"Међународна заједница има своју агенду и уверљиве инструменте које се неће либити да употреби како би испунила свој циљ - а то је затварање такозваних паралелних институција на северу Косова и Метохије до пролећа 2013, како би након тога били одржани општи избори на целој територији Косова. Шта ко до тада понуди, тако ће му и бити", указује за Танјуг директор Форума за етичке односе Душан Јањић.

У сусрет том циљу, сматра он, активно се ради на договору новог формата дијалога Београда и Приштине.

За сада је извесно да су на столу три варијанте - наставак дијалога експерстких тимова на техничком нивоу за који се, званично, залаже Приштина, затим наставак дијалога на вишем политичком нивоу за који се, наводно подржавајући идеју Београда, залаже међунаордна заједница и формирање два паралелна нивоа преговора - техничких и политичких, који би, по оцени аналитичара, били и најбољи за Србију.

Брисел и Вашингтон не мирују

Државна секретарка САД Хилари Клинтон сагласила се у Рио де Жанеиру са председником Србије Томиславом Николићем да треба отворити нову фазу дијалога, а сличне поруке стигле су и из Брисела, приликом Николићеве прве посете седишту европске администрације и сусрета са виском представницом ЕУ за спољну политику Кетрин Ештон.

Да, међутим, ни у самом Бриселу нису сигурни какав ће формат дијалога бити у будућности, показује и неизвесност да ли ће досадашњи посредник у дијалогу Роберт Купер и даље вршити досадашњу функцију, или, како обавештавају Танјугови бриселски извори, планира у блиској будућности да се повуче у Мјанмар.

Симптоматично је, такође, и да је Купер током своје посете Београду замало заобишао разговор са шефом београдског тима у дијалогу Бориславом Стефановићем, с којим је састанак накнадно договорен - буквално у дану посете, да би се и сам Купер, по завршеним разговорима у Председништву, заложио за подизање дијалога на виши ниво.

Идеја о подизању дијалога на виши ниво први пут се јавно могла чути од председника Србије Томислава Николића.

Николић је у својој првој званичној посети Бриселу рекао да сматра да би дијалог у будућности требало да води премијер, а раније је говорио и да је он, као председник Републике спреман да тај процес, уколико је то неопходно, лично води.

Укључивање председника или премијера Србије је, међутим, отвара нека друга питања.

Ко треба да води дијалог?

Део јавности, укључујући главног преговарача Борислава Стефановића, сматра да би тиме дефакто била призната независност Косова.

Професор Факултета политичких наука Предраг Симић, који у последњим дешавањима види тежњу међународне заједнице да припреми позорницу за независно Косово, сматра веома опасном идеју да председник или премијер воде дијалог.

"У том случају би се већ радило о државним преговорима и 'де фацто' би се радило о признању Косова као независне државе", рекао је Симић.

Према његовим речима, Србија је у политичком вакууму још од почетка предизборне кампање, поготово сада због тога што влада још није формирана и, због тога, Београд не зна шта жели, а Приштина "свесно и способно" користи тај политички вакуум.

"У Србији не постоје владајућа коалиција и влада, али ни било шта што би било бар налик политичкој платформи Београда. Последње што Београд има то су четири тачке бившег председника Србије Бориса Тадића", казао је Симић.

"У овом тренутку ићи у преговоре, а да није јасно шта Београд жели да постигне, чини ми се да би било контрапродуктивно", казао је Симић.

Јањић, с друге стране, указује да би требало наставити дијалог на техничком нивоу, како би се решила питања енергетике и телекомуникација, а паралелно покренути политички дијалог у коме би улога председника или премијера била строго контролисана и са циљем да својим ауторитетом и функцијом обезбеђују сагласност унутар владе и државе.

"То не значи да ће премијер водити разговоре о ваздушном саобраћају, али је промена утолико да премијер мора да буде одговоран за технички дијалог. Међутим, постоје и питања која су помињана али не и разматрана у техничком дијалогу, а која се тичу положаја српске заједнице, њиховог статуса као и сатуса севера КиМ", указује Јањић.

Због таквих питања важно је учешће председника или премијера, које не би било директно, али би, на пример, "требало да седе на првом састанку, тзв. 'састанку мамута', као и на завршном, када се буде, усмено или писано, верификовало оно што је договорено".

Јањић очекује да Николић, након разгора које је имао на маргинама Самита у Рио де Жанеиру, предложи реалну платфому која ће се посебно заснивати на заштити економских капацитета и природних богатстава Србије на Косову.

Истовремено, остаје недоречено да ли је Приштина и под којим околностима спремна да уђе у процес политичких разговора, који би неминовно значили и могућност да буде приморана да из својих руку испусти део власти који је захваљујући понашању међународне заједнице полако али сигурно преузела од УНМИК-а.

Да се, међутим, и тамо размишља о промени формата указује информација да је Хашим Тачи сменио шефицу приштинског преговарачког тима Едиту Тахири, чиме се, како наводи приштински лист "Коха диторе", завршава техничка фаза дијалога и најављује политичка.

То што је та смена демантована ништа не мења на утиску да се иза јавности припрема позорница за нову фазу решавања тзв. косовског питања.

http://www.rtv.rs/sr_ci/politika/kosovsko-pitanje-u-novom-formatu_327097.html

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 1 mesec kasnije...

БЕОГРАД - Брисел и Вашингтон су решени да се у блиској будућности начини одлучујући корак у разрешењу косовског питања

...pa su našli i postavili odgovarajuće partnere koji će pristati na sve ono na šta Tadić nije bio spreman:

Beograd -- Vlada razmatra model koji bi omogućio da Srbija učestvuju na regionalnim skupovima na kojima bi Kosovo predstavljeno i bez fusnoste, saznaje Blic. Pozivajući se na izvor iz Vlade Srbije, taj list piše da će Vlada u narednih nekoliko dana najverovatnije promeniti zaključak o neučestvovanju predstavnika Srbije na regionalnim forumima na kojima učestvuju i izaslanici Prištine.

Cela vest

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 4 sedmica kasnije...

Nemamo mi tu šta da priznajemo ili ne, potpuno nas ignorišu:

Od danas bez "nadgledanja" Kosova

Beograd/ Priština -- Međunarodna upravljačka grupa za danas je najavila zvanično proglašenje odluke o prestanku nadgledane nezavisnosti Kosova.

Poslednjom sednicom danas će se u Prištini okončati mandati Međunarodne upravljačke grupe i Međunarodne civilne kancelarije, koje su imale zadatak da nadgledaju nezavisnost Kosova.

Sednica Međunarodne upravljačke grupe počeće u 14 sati u zgradi Vlade Kosova. Posle sednice je planirano da se medijima obrate šef Međunarodne civilne kancelarije Piter Fejt i premijer Kosova Hašim Tači.

Tim povodom u Prištini će biti održano specijalno zasedanje Skupštine, koje će u zgradi Vlade početi u 16.30. Cela vest

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 2 meseci kasnije...
  • 2 meseci kasnije...

Кад већ Србе боли паја...

Poljaci i Česi marširaju za srpsko Kosovo

POLITIKA, 15:05, 16.02.2013.Autor: Agencija BETA

Kao Poljaci šaljemo Srbima kratku poruku: U pravu ste, razumemo vas, podržavamo vas, stoji u pozivnici za današnji popodnevni pohod centrom Varšave

poljska-poljski-navijaci-kosovo-je-srbij

VARŠAVA - Tokom vikenda nacionalisti u Varšavi, a u Pragu levičari, organizuju demonstracije protiv nezavisnog Kosova, pod parolom "Kosovo je Srbija", uoči pete godišnjice jednostrano proglašene nezavisnosti.

"Kao Poljaci šaljemo Srbima kratku poruku: u pravu ste, razumemo vas, podržavamo vas", stoji u pozivnici za današnji popodnevni pohod centrom Varšave koji od 2011. godine redovno organizuju poljska nevladina inicijativa Poljaci za srpsko Kosovo i poljske radikalne nacionalističke organizacije.

Inicijativa Poljaci za srpsko Kosovo zabranila je nošenje bilo kakvih partijskih simbola u maršu glavnim ulicama Varšave, a pozvala je učesnike da i oni donesu nacionalne poljske dvobojke i zastave Srbije, kao i transparente sa prigodnim porukama.

"Kao Poljaci savršeno dobro poznajemo šta znači parčanje zemlje i gubitak istorijskih zemalja. Savršeno nam je poznat i osećaj nemira i bola u srcu kada razmišljamo o našim zemljacima koji su ostali van granica domovine koja im je oteta", stoji u pozivnici na današnji "marš za srpsko Kosovo."

U prestonici susedne Češke, Pragu, demonstracije će sutra posle podne, ispod konjičke statue zaštitnika češkog naroda svetog Vaclava na Vaclavskom trgu, organizovati ovdašnji pandan poljskoj inicijativi - udruženje Prijatelji Srba na Kosovu, u kojoj preovlađuju aktivisti češke opozicione levice.

Pozivaju Čehe da sutra izađu na Vaclavski trg kako bi protestovali protiv kršenja međunarodnog prava i kako se navodi u pozivnici protiv "krađe Kosova Srbiji".

http://www.kurir-info.rs/poljaci-i-cesi-marsiraju-za-srpsko-kosovo-clanak-653519

Даклем, као што рекох ова власт само наставља тамо где је претходна стала, председник је чак објавио поносно да више нема институција Србије на северу КиМ већ само косовске у којима ће бити Срби. Тежиште преговора је формирање заједнице српских општина на КиМ? Па могли сте лепо да прихватите Ахтисаријев план и да вас одмах помазе по глави уместо да мрцварите овако, мрцине једне.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Кад већ Србе боли паја...

Pročitao sam ovaj tvoj post još jutros, ali me sad uhvatilo razmišljanje o njemu. Pa mi se nameće neizbežno pitanje... da nije malo kasno?

Da se razumemo, nisam ja bez duše i razumem ljude na Kosovu koji su, kao i ja onomad, zajebani političkim igrama i ostavljeni na milost i nemilost krvnicima. Shvatam njihovu nevolju i saosećam sa njima. Ali, dođe vreme kad svaki čovek, pa i svaki narod, mora da plati cenu grešaka koje je napravio u prošlosti.

A mi 67 godina letimo iz greške u grešku kad je "srce Srbije" u pitanju. Pustili smo komunjare da dođu na vlast 1945. godine. Ajde, zasluge iz rata, oslobođenje... ko je tad mogao znati kakvo sranje će oni napraviti? Ali smo onda 45 godina gledali kako dozvoljavaju albancima da se naseljavaju na Kosovo, da uživaju sva prava i da ih obilato koriste, da kupuju srpske kuće, dovode rođake iz Albanije... i ćutali. Nije tada bilo priča o slobodi kretanja, pravu naseljavanja i sličnim stvarima, hladni rat je trajao. A onda, kad smo početkom devedesetih dobili istorijsku šansu da popravimo stvar, pustili smo da Milošević manipuliše glasovima tih istih Albanaca kako bi ostao na vlasti i gledali kako niču rovovi širom Kosova... i opet ćutali. Nisam tada živeo ovde, dolazio sam u posete, gledao dnevnik i pitao se kako je moguće da RTS snima rovove OVK, a da niko ne leti sa položaja jer je to dozvolio. Ma, da se niko preterano ne uzbuđuje zbog toga. A onda, kad smo početkom dvehiljaditih dobili novu šansu, upropastili smo i nju.

I zato... da nije malo kasno? Koliko šansi jedan narod može dobiti da ispravi zajeb? Voleo bih da je brojka velika, ali se plašim da nije.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Кад већ Србе боли паја...

Pročitao sam ovaj tvoj post još jutros, ali me sad uhvatilo razmišljanje o njemu. Pa mi se nameće neizbežno pitanje... da nije malo kasno?

Da se razumemo, nisam ja bez duše i razumem ljude na Kosovu koji su, kao i ja onomad, zajebani političkim igrama i ostavljeni na milost i nemilost krvnicima. Shvatam njihovu nevolju i saosećam sa njima. Ali, dođe vreme kad svaki čovek, pa i svaki narod, mora da plati cenu grešaka koje je napravio u prošlosti.

A mi 67 godina letimo iz greške u grešku kad je "srce Srbije" u pitanju. Pustili smo komunjare da dođu na vlast 1945. godine. Ajde, zasluge iz rata, oslobođenje... ko je tad mogao znati kakvo sranje će oni napraviti? Ali smo onda 45 godina gledali kako dozvoljavaju albancima da se naseljavaju na Kosovo, da uživaju sva prava i da ih obilato koriste, da kupuju srpske kuće, dovode rođake iz Albanije... i ćutali. Nije tada bilo priča o slobodi kretanja, pravu naseljavanja i sličnim stvarima, hladni rat je trajao. A onda, kad smo početkom devedesetih dobili istorijsku šansu da popravimo stvar, pustili smo da Milošević manipuliše glasovima tih istih Albanaca kako bi ostao na vlasti i gledali kako niču rovovi širom Kosova... i opet ćutali. Nisam tada živeo ovde, dolazio sam u posete, gledao dnevnik i pitao se kako je moguće da RTS snima rovove OVK, a da niko ne leti sa položaja jer je to dozvolio. Ma, da se niko preterano ne uzbuđuje zbog toga. A onda, kad smo početkom dvehiljaditih dobili novu šansu, upropastili smo i nju.

I zato... da nije malo kasno? Koliko šansi jedan narod može dobiti da ispravi zajeb? Voleo bih da je brojka velika, ali se plašim da nije.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Косово је процес који траје и највећи проблем ових наших политичара што они мисле да ће да га реше. Неће га решити, није решио ни Милошевић, није решио ни Тито ни Ранковић, ни Карађорђевићи и то траје више од сто година, можда више од двесто година. Зашто сам написао да Србе боли паја, па зато што их више и боли паја и имају тотално нејебавајући став према том питању. Не само зато што је празан стомак и што су гаће бушне, него и господа која води Србију постепено иде ка имплицитном признању Косова и одрађује све што стиже као налог са запада. Неко ће рећи да је ово нека дипломатска борба, политичка игра, није све ово је свирање у фалус јер губимо и овај рат баш као и онај што смо изгубили 1999. када су нас напали војском. Сада нас нападају мало другачијим средствима и власт је попустила. Попустили су јер нема бре никаквих црвених линија о којима су тртљали, каква аутономија унутар аутономије то Дачић нека прича својој баби. Ми смо имали ту резолуцију 1244 која је била неки гарант целовитости Југославије па и Србије као сукцесора, па смо лепо пустили на UNMIK замени EULEX, затим смо лепо успоставили граничне прелазе које ми зовемо интегрисани прелази на граници коју ми зовемо административна линија. Има полиција са једне и друге стране, има царина, не уопште није граница... Сада лепо укидамо оне институције које је Србија имала на северу, неће више бити наши судови, школе, локалне власти. Биће косовске са Србима у њима. Три бамбија за Тому и Дачића, успели су у преговорима. Претходна рунда преговора све су добили Албанци, Срби ништа. Ова рунда је отприлике исто, нама ништа, њима све што се захтева од нас. А народу пун куфер и Косова и преговора, посла нема, леба нема а просиш новце баш од оних што ти то Косово отимају. Тако да на неки начин и капирам да људе више боли патка, да излази на улицу и буни се против онога што раде Тома и Дачић, а пре тога је радио Тадић, итд. За Коштуницу и радикале нешто и не гласају више.

Што се комуниста тиче пре ће бити да су нам их наметнули него што смо их баш бирали, није баш сав народ био за партизане, а све и да јесте увек се сетим Грчке. Тамо су Британци војском ушли да би сломили њихове партизане како Грчка не би постала комунистичка земља, чак им је и Тито помогао да их сломе. Лека Ранковић је можда могао да реши питање Албанаца на Косову, али ко није дао, хе хе. Знамо ми добро, па смо уместо гушења албанског иредентизма и Енвер Хоџине тајне службе добили управо то досељавање Албанаца на Косово где им је Тито дао већа права него у Албанији. А Срби су након протеривања у два рата добили ово:

15plgn6.jpg

Можемо ми о Косову до сутра али бојим се да су све те приче већ испричане и да осим нас самих нико не жели да их слуша. На Косову су власници свега онога што је било државно они што су нас бомбардовали, тако да је мало смешно веровати да ће они рећи извините ево вам назад ваша државна имовина и ваша територија коју смо вам отели.

Дакле није то о пропуштеним шансама, колико о самом ставу који смо заузели, Дачић мисли да ће решити проблем Косова и сутра увести Србију у Европску Унију, добити тапшање по рамену. Еј мали дебели утриповао да ће себи наћи место у историји постизањем историјског договора између Срба и Албанаца, прво мислио да ће да добије поделу и све реши преко ноћи а оно прц. Остаде Косово као камен око врата за још коју генерацију политичара и после њега. Ако си већ баја, скупи мошње па крени да мењаш устав уместо да га овако флагрантно газиш. Кажи народу да ли хоћеш да признаш Косово или да га браниш, а не да вређаш људску интелигенцију. И он и Николић, а важи и за оне пре њих. По питању Косова, једини лик који има доследну политику је Коштуница. Чак је и Чеда док није постао ово што је сада и основао ЛДП певао неку другу песму. Ајд'Шешеља да не узимам у обзир он је ипак 10 година ван свих токова. Нисмо ми нешто превише глупи па да смо криви за много пропуштених прилика, пре ће бити да баш и немамо муда колико мислимо да имамо и колико волимо да имамо.

Izmenjeno od strane člana Turkmenbashi
Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

sasvim je nebitno hoćemo li pričati s Prištinom ili nećemo, a takođe je nebitno i hoćemo li priznati Kosovo.

ova politička klima u kojoj se trenutno nalazimo ne ide nam na ruku, ali ne sumnjam da će, čim se okolnosti promene, srpski tenkovi preorati Kosovo.

ovih 5 godina od samoproglašene nezavisnosti, kao i 14 godina od okupacije, ili 30 i nešto godina od pojave iredente su ništavni, posmatrajući stvari u malo širem istorijskom kontekstu. ako se setimo da smo tek pre sto godina Turke izbacili iz Srbije, pa posle usledili svetski ratovi, formiranje frankenštajnske SFRJ, krvavi raspad iste, etc, lako je za shvatiti da ne možemo ni pretpostaviti šta će se dešavati u sledećih 100 godina... ili 200..

ne bih se složio s Turkmenovim mišljenjem da je problem Kosova nerešiv...

ok, te komunjare koje si naveo (Sloba, Leka, Broz) nisu ni bile u stanju da ga reše, kao što nisu mogli rešiti nijedan problem jer su bagra crvena... jer komunisti ne rešavaju probleme nego ih stvaraju...

za Karađorđeviće već ne znam šta da mislim... 1918-te su imali priliku da iscrtaju kakve hoće granice Srbije, ali je Aleksandar bio megaloman pa još i dan danas plaćamo tu njegovu grešku...

što ne znači da ćemo opet grešiti i propustiti šansu da Šiptare pobacamo preko Prokletija, kad nam se za to ukaže prilika.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Не кажем да је проблем Косова нерешив, него да је он такве природе да се не може решавати преко ноћи, преломиш и решиш како умишља тренутна политичка елита која води нашу државу. Једноставно, то је процес који траје и који ће трајати. Није спорно да би Србија чак и са оваквом војском и полицијом лако заузела назад Косово и Метохију, али управо се ради о томе да политичке околности то не дозвољавају од како је пала монархија па до дан данас. Срби су протерани у Првом светском рату, протерани су у Другом светском рату па су их частили оним што сам окачио пост изнад тако да су од већинског постали мањински народ на Косову и Метохији. Нисмо се демографски опоравили од Првог светског рата, Други светски рат нас је додатно осакатио демографски и сада имамо катострофалну демографску слику са сталним трендом опадања броја становника. Дакле, изумиремо. Да би Србија евентуално дочекала тако повољан историјски тренутак да Косово враћа силом (јер силом се једино и може враћати како год то звучало) требала би да опстане и да уопште постоји као држава способна да то искористи. Слажем се наравно да се за само 100 година много тога издешавало, зато и упорно тврдим да Србија не сме да Косово призна и препусти га Албанцима. И да комунисти су пре створили проблем Косова, боље речено продубили него што су га решавали.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Nisu stvar podubili komunisti, vec nacionalisti!

U demokratskom drustvu je potpuno nebitno u kojoj drzavi covek zivi. Sa druge strane je potpuno bitno ekonomska razvijenost.

Ne samo da treba pregovarati, vec Kosovo treba priznati cim druga strana garantuje prava nacionalnih zajednica (i kada ne bi garantovala, EU bi to isterala na cistinu). Priznati, trgovati sa njima, uciniti ih ekonomski i tehnoloski zavisnim - koliko god je to moguce.

Moze se na temu filozofirati, mozemo sacekati jos 5 do 500 godina da se gradjani Srbije i Kim demokratski edukuju ali ce to placati jos vecim ekonomskim jazem u odnosu na zapadno drustvo, sto ce rezultirati kulturnim nestankom, a za to vreme Kosovo ce postati jos nezavisnije od Srbije.

Uostalom gde bi sada bili kada bi na pr. Madjarska agitovala na povracaj Vojvodine u Madjarsku, pod parolom, nikada necemo priznati otcepljenje, koju je nasilno izvrsila medjunarodna zajednica??? Dajte, razmislite vec malo trezvenije jer ova pakost vodi samo iseljenju srpskog stanovnistva sa Kosova. Srbija je dozivela poraz a sada na lomaci spaljuje svaku trezvenu misao i svaku sansu za bolje sutra. To ce biti konacni poraz, unistit ce buduce generacije, koje vec rastu u mrznji, netoleranciji, neznanju i bedi.

Izmenjeno od strane člana shumica
Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.




×
×
  • Create New...