Idi na sadržaj

Priča s Prištinom, korak ka priznanju


Preporučene poruke

Ekskluzivno Nacrt sporazuma Beograda i Prištine: Evropska regija, a ne zajednica

Svetomir Marjanović | 16. 03. 2013. - 23:00h | Foto: Beta | Komentara: 0

EU i Priština su usaglasile nacrt sporazuma između Beograda i Prištine u 10 tačaka. Prema saznanjima „Blica”, ovaj predlog je predat vlastima u Beogradu koji treba da iznesu svoje primedbe. EU i Priština traže da se Srbija obaveže da neće kočiti prijem Kosova u međunarodne institucije i ostavlja mogućnost donošenja nove rezolucije Saveta bezbednosti koja bi zamenila postojeću 1244.

319858_dacic01betaphoto_f.jpg?ver=136338

Prema ovom nacrtu, Evropska unija i Priština predlažu da se na severu Kosova Srbima dozvoli formiranje evropske regije sever Kosova umesto zajednice srpskih opština koje traži Beograd. Ova regija bi imala neke nadležnosti, čak i apelacioni sud, ali bi čitav ovaj region bio potpuno inkorporiran u kosovske institucije. „Blic” integralno objavljuje tekst nacrta predloženog sporazuma Beograda i Prištine.

[TABLE="class: grid, width: 500, align: left"]

[TR]

[TD][/TD]

[TD]NACRT SPORAZUMA[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD]Uvod[/TD]

[TD]Cilj ovog sporazuma je promovisanje mira, stabilnosti i pomirenja na zapadnom Balkanu, te daljem napretku evropskih integracija obeju strana. On predstavlja suštinsku i održivu normalizaciju njihovih odnosa, unapređujući na taj način bezbednost njihovih građana i poboljšavajući uslove za njihov svakodnevni život.

Ovaj sporazum u skladu je sa sporazumima postignutim u dijalogu prema rezoluciji GSUN 64/298 od 13. septembra 2010, uzima u obzir Rezoluciju SBUN 1244/1999. i Savetodavno mišljenje MSP od 22. jula 2010. Sporazum ne dovodi u pitanje poziciju ijedne strane u pogledu statusa Kosova. Dve strane su se sporazumele o sledećem:[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD]1. Sprovođenje prethodnih sporazuma[/TD]

[TD]- Već postignuti sporazumi biće sprovedeni.

- Sporazum o telekomunikacijama i električnoj energiji biće postignut na osnovu postojećih nacrta i u skladu s međunarodnim obavezama dveju strana (Atinski sporazum).[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD]2. Sever Kosova[/TD]

[TD]- Opštine i druge institucije na severu Kosova (Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok) predstavljaju sastavni deo institucionalnog i pravnog okvira Kosova. Navedene opštine uživaju ista prava i imaju ista proširena ovlašćenja i nadležnosti predviđene za ostale opštine na Kosovu.

- Polazeći od načela Evropske povelje o lokalnoj samoupravi, opštine na severu Kosova imaju pravo da obrazuju savez u cilju zaštite i promovisanja zajedničkih interesa. Pomenuti savez opština mogao bi se zvati Evropski region sever Kosova (ERSK).

- Predstavnici ERSK mogli bi u dogledno vreme biti pozvani da učestvuju u radu Komiteta regiona EU.ERSK može osnovati skupštinu opština učesnica, a one mogu odrediti izvršno telo koje će im biti odgovorno, koje će ostvarivati sva prava koja su im data prema kosovskom zakonu i pružati usluge zasnovane na najboljim evropskim praksama i standardima.

- Izbori u ERSK odvijaće se prema kosovskom zakonu i izabrani predstavnici će imati svoje mesto u institucijama Kosova.

- ERSK može sarađivati sa međunarodnim partnerima. Između ostalog, to bi podrazumevalo i dogovore o lokalnoj i prekograničnoj saradnji sa Srbijom.[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD]3. Aktivnosti srpske Vlade na Kosovu[/TD]

[TD]- Srbija će prestati da obavlja glavne državne funkcije na Kosovu, uključujući opštinsku upravu, sudove, policiju i ostale organe, kao što su poreske službe, pošte.

Sudski organi će raditi u pravnom okviru Kosova. Sastav sudova će odražavati lokalni etnički sastav. U ERSK biće osnovav apelacioni sud.

- Na Kosovu neće biti aktivnih službenika srpskih organa javnog reda, bezbednosti ili civilne zaštite bez dozvole kosovskih organa. Sva policija će funkcionisati u okviru kosovske policije. Jedino policija koja odražava etnički sastav biće raspoređena na severu Kosova.

- Kosovske institucije će obavljati administrativne funkcije kao što su poreske službe, pošte, opštinske uprave.

- Finansiranje opština, kao i pojedinaca od strane Srbije, a u svrhu unapređenja dobrobiti lokalnih zajednica, vršiće se putem mehanizama o kojem će se dogovoriti dve strane i koji će omogućiti odvojene i transparentne budžete za svaki sektor (npr. zdravstvo, obrazovanje, penzije).[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD]4. Decentralizacija[/TD]

[TD]U svetlu opredeljnosti za decentralizaciju, kosovski organi će pregledati funkcionisanje nedavno uspostavljenih opštinskih organa da bi obezbedili njihov rad i održivost njihovih aktivnosti.[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD]5. Verska i kulturna baština[/TD]

[TD]Dogovori o zaštiti verske i kulturne baštine predviđeni kosovskim zakonom biće zagarantovani sporazumom EU i Kosova.[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD]6. Dvojno državljanstvo[/TD]

[TD]Prava lica s dvojnim državljanstvom biće u potpunosti poštovana.[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD]7. Oficiri za vezu[/TD]

[TD]Srpski organi i kosovski organi uputiće oficire za vezu u Prištinu i Beograd da bi omogućili radne kontakte.[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD]8. Predstavljanje Kosova na međunarodnim forumima[/TD]

[TD]U okviru normalizacije odnosa, Srbija neće blokirati niti podsticati druge da blokiraju članstvo Kosova u međunarodnim telima osnovanim u ekonomske, kulturne i društvene (uključujući i sport) svrhe. Srbija neće blokirati članstvo Kosova u OEBS.[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD]9. Sprovođenje Sporazuma[/TD]

[TD]Obe strane će sprovoditi ovaj sporazum uz pomoć EU saglasno priloženom rasporedu. EU će pratiti sprovođenje. Ukoliko jedna od dveju strana ne ispuni obaveze ili raspored, procesi vezani za tu stranu zamrznuće se.[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD]10. Nova Rezolucija Saveta bezbednosti UN[/TD]

[TD]Dve strane mogu razmotriti / složiti se da navedu pomenute dogovore/sporazum u rezoluciji SBUN.[/TD]

[/TR]

[/TABLE]

http://www.blic.rs/Vesti/Politika/372473/Ekskluzivno-Nacrt-sporazuma-Beograda-i-Pristine-Evropska-regija-a--ne-zajednica

Bitno je da oni ''nisu priznali'' Kosovo :aaa:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • Odgovori 67
  • Otvoreno
  • Poslednji odgovor

Članovi sa najviše poruka u ovoj temi

Članovi sa najviše poruka u ovoj temi

Popularne poruke

Jedna obicna prica..vredi procitati    http://www.vice.com/rs/read/zato-sam-iz-srbije-otisao-u-pristinu-da-ivim-i-radim

Ne kapiram baš kakve veze ima tekst sa samom temom. Ne znam kako je u Prištini ali znam da u Beogradu je mnogo lakše naći posao nego u čitavoj Srbiji, da ne govorim da su plate jače nego u ostatku Srb

Zakačene slike

:hahaha: Msm, ne znam koliki je odnos tužno-smešno u ovom slučaju, ali moja prva reakcija je histeričan smeh. Premda sam predvideo ovakav ishod, ni ja nisam očekivao da će odmah na početku pristati na sve zahteve druge strane. A sporazum je opet takav da navodno daje nešto, a posle pažljivijeg čitanja se ispostavlja da ne daje ništa i ostavlja mogućnost da to ništa bude dalje smanjivano po potrebi.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 3 sedmica kasnije...

Kao i uvek, bliže su istini nego mnogi "specijalizovani" izveštači. :hahaha:

____________________

Delegacija Srbije otkrila da već neko vreme pregovara sa kartonskim Tačijem u prirodnoj veličini

BEOGRAD/BRISEL, 5. april 2013 (Njuz) – Predstavnici srpske pregovaračke delegacije u Briselu shvatili su da još od pete runde predstavnik kosovske delegacije Hašim Tači uopšte ne dolazi na razgovore već samo šalje kartonsku sliku sebe u prirodnoj veličini.

taci-300x168.jpg

Srpska delegacija nije otkrila da je Tači dvodimenzionalan još od pete runde.

Šef srpske delegacije Ivica Dačić kaže da mu je nešto bilo čudno još u šestoj rundi kada je Tači prestao da odgovara na postavljena pitanja, ali da je to pripisao „tipičnoj Tačijevoj nepopustljivosti.“

- Malo je bilo čudno i to što nikada nije hteo da sedne, pa smo i mi zbog pristojnosti stajali, što je neki put bilo malo naporno jer je to znalo da potraje i po 12-13 sati u cugu. Sada kada shvatamo da je to sve vreme bio kartonski isečak, neke stvari su nam mnogo jasnije, kaže Dačić.

Ostali članovi srpskog pregovaračkog tima kažu da nisu primetili ništa neobično dok pri kraju osme runde Ketrin Ešton nije slučajno oborila kartonsku figuru Tačija, nakon čega je u sobi nastala neprijatna tišina.

- Iskreno, sumnjam da bi rezultat pregovora bio drugačiji da je Tači stvarno bio tu, kaže potpredsednik srpske vlade Aleksandar Vučić. – I kada sam vikao na njega, on je ostao potpuno hladan, što me je dodatno iznerviralo, pa sam vikao još glasnije. Na kraju su morali da me izvedu iz sobe, dodaje on.

Hašim Tači je ostao nedostupan za izjavu medijima jer smo umesto njega dobili poruku na sekretarici koja počinje sa „Da, ovde Hašim Tači“ i nastavlja sa deset minuta nasnimljenje tišine.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Sad mi se, slušajući i gledajući Dnevnik, jedno pitanje mota po glavi.

Šta to mi treba da prihvatimo? Kakav dogovor? U stvari, glavno pitanje mi je ko je sastavio uslove tog dogovora? Koliko sam skontao Eštonova, odnosno EU, je samo posrednik. A iz toga proizilazi da nam je dogovor sastavljao Tači, odnosno da su to Prištinski uslovi saradnje.

Ako sam u pravu, onda ne vidim problema neprihvatanjem, samo bi naši trebalo malo manje da se stide i glasnije viču da je Priština ta koja ne prihvata (naše) uslove dogovora.

Zar ne?! :ces:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 2 sedmica kasnije...

Kraj dijaloga, premijeri parafirali

IZVOR: B92, TANJUG

Beograd -- Dijalog Beograda i Prištine je završen, srpski i kosovski premijer parafirali tekst sporazuma, saopštila Ketrin Ešton. Dačić: Odluka o sporazumu narednih dana.

Prema saznanjima B92, neće biti ceremonije potpisivanja. Kako saznaje B92, u desetoj rundi sporna tačka 9 koja se odnosi na policiju ostala je nepromenjena, dok je tačka 14 za koju se kaže da ima veze sa članstvom Kosova u međunarodnim organizacijama izmenjena.

"Prihvaćeni su predlozi Srbije, sporazum nije potpisan, parafirao sam da je ovo predlog teksta o čijem prihvatanju ili odbijanju će se izjasniti obe strane u narednim danima. Naši organi će doneti odluku da li ćemo prihvatiti ili odbiti", rekao je premijer Srbije Ivica Dačić.

Vest je objavila Ketrin Ešton, koja je i čestitala obojici premijera na "hrabrosti i dosad uloženom naporu", a zatim je navela da će dve strane obavestiti Brisel o prihvatanju parafiranog sporazuma.

"Veoma je važno da je ovo što gledamo otklon od prošlosti i za obe strane korak bliže ka Evropskoj uniji", navela je Eštonova.

Prvi potpredsednik vlade Srbije Aleksandar Vučić naveo je da su u finalnoj verziji teksta prihvaćeni svi srpski predlozi, odnosno da je "nedirnuta tačka 9, i po srpskoj želji modifikovana tačka 14", prenosi Tanjug.

Ono što se ranije znalo jeste da sporazum ima 15 tačaka i da su dve tačke bile sporne.

Za srpsku stranu sporno je bilo dovođenje u vezu policije (tačka 9) i članstva u Kosova u međunarodnim organzacijama (tačka 14).

Kako su naveli izvori iz beogradske delegacije, poruka srpskog tima na prvom sastanku bila je da se neće odustati od zahteva ni oko tačke 9, ni oko jasnijeg definisanja tačke 14.

Srpska delegacija je navela da neće razmatrati sporazum "ako ostane tačka 14 ili ako se promeni i jedno slovo u tački 9".

Obe delegacije i Eštonova su na sastanak i u NATO.

Sastanak sa generalnim sekretarom NATO Andersom Fogom Rasmusenom se dovodi u vezu sa insistiranjem Srbije da kosovska vojska nema pristup na severu, što može biti realizovano samo uz podršku NATO.

Inače, ranije je bilo najava da će dan biti započet sastankom srpskog tima sa predstavnicima Alijanse, ali do razgovora nije došlo.

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen tokom prepodnevnih časova takođe nije govorio o sastancima sa srpskom delegacijom na održanoj konferenciji i rekao je samo da će NATO učiniti sve "kako bi se eventualni sporazum implementirao".

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Beograd -- Aleksandar Vučić poručio da je vlast spremna za referendum o sporazumu iz Brisela, uz uslov da se svi obavežu da će nakon njega prihvatiti odgovor većine. ... "U slučaju da Srbi sa KiM u utorak kažu da je to njihov zahtev i odgovore na ovaj uslov, referendum će biti za 15 dana", poručio je on.

Opet skrivanje iza naroda, izgleda da se stare navike baš teško iskorenjuju...

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Opet skrivanje iza naroda, izgleda da se stare navike baš teško iskorenjuju...

A ja to "čitam" kao man'te se ljudi ćorava posla. Referendum bi opet pocepao ovu zemlju na izdajnike i patriote, u kome bi profitirali DSS i desničarske organizacije...o radikalima i da ne pričam.

A ovo me je prijatno iznenadilo!

- Što se tiče stava SPC, šta god da kažem ići će protiv nas. Ali, imam jednu rečenicu - mi se ne mešamo u to šta SPC radi i misli, ali čitajući saopštenje Sinoda SPC bio sam veoma razočaran, jer sadrži političke kvalifikacije koje su neistinite - rekao je Vučić.

On je kritikovao stav SPC da tačka 14 briselskog sporazuma znači priznanje nezavisnosti Kosova i Metohije.

- To je tačka koja je prepisana iz nekoliko akata koje smo do sada imali. To je potpuno besmislena rečenica koju su oni nazvali krunskim dokazom da smo priznali Kosovo. Nemojte da izmišljate gospodo, jer oni koji su učestvovali u pisanju tih tekstova su to potpisivali mnogo godina pre toga - rekao je Vučić i dodao:

"U ovoj zmelji možete i vi da vladate, nemam ništa protiv da gospodin Amfilofije izađe na izbore i pobedi, ali pre nego što se to desi neće voditi politiku ove zemlje".

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Morf, ja to ne bih tako nazvao. Pa kako da postupi?

Da im kaže nosite se u tri lepe, ja sam gazada, ja sam odlučio i tačka?!?

Ili da kaže, OK kad vi nećete, parafirani dogovor ne važi, dajem ostavku i dalje status kvo?!?

Negde treba napraviti presek. Daaaaaaaaaaaaaaleko sam od simpatizera SNS-a, ali Vučko me sve više iznenađuje svojim zrelim potezima. Danas mu ne vidim dostojnog "protivnika" na našoj političkoj sceni.

Kada sam već na "vezi", moram da pohvalim i Vulina. Priznajem, pre nekoliko godina sam nakratko razmišljao o učlanjenju u Pokret socijalista. I to je moje jedino razmišljanje o nečem sličnom. Uspeo sam "odoleti" želji, pre svega zahvaljujući jednoj jedinoj rečenici u njihovom statutu, sa kojom se nisam u potpunosti složio. Nije jako bitna, ali eto. Nakon njihovog udruživanja sa Narodnjacima, totalno sam ih izbrisao iz malog mozga. Ali sinoćnji intervju je vratio, ne u istom intenzitetu kao što je nekada bilo, pozitivan utisak o njemu.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Pa, znaš kako, onaj ko pretenduje na ulogu lidera mora u nekom trenutku stisnuti ono što ima između nogu i doneti odluku ma kako nepopularna ona u datom trenutku bila. U danima nakon potpisivanja sporazuma internet botovi SNS-a su ga proglašavali u najmanju ruku novim Čerčilom. Čitajući komentare na hiljade puta sam u hiljade varijacija video frazu "državnički doneo tešku odluku koja je bila najviše što se može dobiti..." - referendumom im je direktno pljunuo u lice.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Ne Morf. Pogrešno tumačiš. Složio bih se sa tobom da je tražio referendum PRE no što je prihvatio sporazum. Sa ovim on stavlja i svoju glavu i ono između nogu na panj. Slažem se sa njim da je to jedini način da privoli Srbe sa severa pokrajne, da iako se ne slažu u potpunosti sa sporazumom, da ga barem ne miniraju.

Oni su bitni u toj priči, bez njihovog amina se na može sprovesti nikakav sporazum, ne samo ovaj već parafirani. Jebe se njemu i za LDP i za radikale i za DSS i za DS i za sve koji su protiv njega i/ili sporazuma. Srbi sa severa su bitni, pošto ga oni sa juga već podržavaju.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 3 sedmica kasnije...
  • 1 godinu kasnije...

Ne kapiram baš kakve veze ima tekst sa samom temom. Ne znam kako je u Prištini ali znam da u Beogradu je mnogo lakše naći posao nego u čitavoj Srbiji, da ne govorim da su plate jače nego u ostatku Srbije. Otići u Prištinu da bi tamo radio, jedino za neku međunarodnu organizaciju za debeeeele novce. Sve drugo mi nema nikakvog smisla. Nije problem Albanaca postkonfliktno društvo. Oni su sami sebi problem, baš kao i mi. Vladaju krimosi, privredu nemaju nikakvu, korupcija, bla bla. Sve isto kao i ovde samo mnogo mnogo izraženije. Jbga, mi nismo znali sa njima a kako vidim ni međunarodna zajednica se ne snalazi baš  najbolje.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.




×
×
  • Create New...