Idi na sadržaj

Prolecni umor


Preporučene poruke

STALNA potreba za snom, slaba koncentracija, brzo zamaranje, „teške noge“, i osećanje bezvoljnosti karakteristični su za prelazak iz zime u proleće. Ali, lekari kažu da bi, ako ovi simptomi dugo traju, za svaki slučaj trebalo proveriti krvnu sliku, jer se iza simptoma prolećnog umora, možda, krije manjak gvožđa, koji može da dovede do opšte tromosti organizma.

Nedostatak vitamina, posebno C, i povećanje nivoa holesterola i triglicerida u krvi najčešće su posledice zimske, „teške“ ishrane i fizičke neaktivnosti.

- Zimi se organizam, uglavnom fizički neaktivan, jako istroši u „borbi“ sa hladnoćom i teškom hranom i proleće se onda teško podnosi - kaže dr Nevena Dimitrijević, lekar u Domu zdravlja „Voždovac“. - Klimatske promene su u ovo doba česte, i organizam ne stigne da se adaptira, a vreme se promeni.

Dr Dimitrijević kaže da je prolećni umor fiziološka posledica disbalansa između hormona koji se pojačano stvaraju zbog promene godišnjeg doba, i smanjene količine serotonina u organizmu. Ovaj hormon, koji se smatra krivcem za pojavu depresije, luči se na nervnim završecima. On se zimi pojačano troši iz depoa, i organizam dočekuje proleće sa manjkom serotonina.

- Još se definitivno ne zna da li u proleće realno postoji slaba pokretljivost mišića, ili je opšta tromost koju manje-više gotovo svi osećamo posledica blage depresije, upravo zbog manjka serotonina - objašnjava dr Dimitrijević. - Prolećni umor nije medicinski značajan, ali otežava svakodnevni život. Jedni pacijenti uporno insistiraju na dijagnostičkim pregledima da saznaju šta im je, a drugi opet trpe, zanemaruju sve simptome, i tako se dešava da neko realno oboljenje ostane neprepoznato.

Ispitivanja počinju od biohemijskih analiza, a oni koji pate od prolećnog umora mogu sami sebi da pomognu unošenjem vitamina i minerala u organizam i fizičkom

aktivnošću. Iako mnogi koriste suplemente, dr Dimitrijević kaže da vitamine i minerale, ipak, treba unositi kroz sveže voće i povrće. Od fizičke aktivnosti preporučuje se ona koja aktivira sve grupe mišića, a to su šetnja, vožnja bicikla i plivanje. Preporučuju se šetnje u prirodi i pored reke, jer je tu najveća koncentracija negativnih jona, koji pomažu organizmu da se odmori, ojača, i smanjuju nervozu i nagomilan stres.

Otežavajuća okolnost je što se u proleće vremenski parametri - temperatura i vlažnost vazduha, barometarski pritisak i jačina vetra često menjaju. Organizam se taman adaptira, a vreme se promeni i tako ukrug. I na promenu režima ishrane, zbog prelaska sa jake, pikantne hrane, na lagane prolećne obroke organizam, takođe, reaguje umorom. U mladim rotkvicama, tikvicama, brokolima, šargarepi, karfiolu i zelenim salatama ima dovoljno vitamina, ali nema dovoljno kalorija, pa organizam posle takvog obroka brzo izgladni. Ali, sezonsko povrće je dragoceno, jer je bogato antioksidansima koji pomažu organizmu da se očisti od nagomilanih toksina.

Vecernje novosti

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

POBEDITE PROLEĆNI UMOR

Dovoljne količine vitamina C, redovno vežbanje i svakodnevna relaksacija pomoći će vam da pobedite sve simptome prolećnog umora

Brzo se umarate, niste koncentrisani, često zevate i najradije biste prespavali čitav dan? Ne brinite, reč je o klasičnom prolećnom umoru. Ovo stanje se uvek javlja na početku proleća i, prema zdravstvenim statistikama, muči svakog drugog čoveka na svetu. Iako na prvi pogled izgleda bezazleno, prolećni umor može znatno da oslabi imunitet i stvori uslove za razvoj mnogih ozbiljnih bolesti. Da biste ovog proleća zablistali u punom sjaju, dajemo vam nekoliko saveta koji će vam pomoći da odmorni uživate u najromantičnijem godišnjem dobu.

Uzimajte vitamin C

Vitamin C vraća snagu organizmu, pa lekari preporučuju da u proleće jedete što više voća i povrća koji obiluju ovim vitaminom. Bilo bi idealno da uz svaki obrok grickate zelenu salatu, papriku, cveklu, šargarepu i rotkvice, a da se posle ukusnog ručka zasladite voćnom salatom od jabuka i agruma. Na ovaj način u organizam ćete uneti dovoljnu količinu vitamina C, uz koji će vaše telo biti snažnije, zdravije i vitalnije.

Redovno vežbajte

Svako jutro uradite pet čučnjeva, pet trbušnjaka, tri skleka i dobro se istegnite. Ako ste u dobroj formi, bilo bi dobro da svakoga dana po 30 minuta trčite ili vozite bicikl. Na ovaj način povećaćete dotok kiseonika u ćelije, pa će vaše telo biti odmornije i spremnije za naporni radni dan.

Uživajte u masaži

Ujutro, posle toplog tuša, mlazom mlake vode izmasirajte celo telo. Krvotok će se ubrzati, a vi ćete osetiti kako vamsnažni talas pozitivne energije osvaja telo. Posle tuširanja dobro se istrljajte peškirom, od nogu nagore. Kada uveče dođete kući, uronite u kupku od eteričnih ulja koja će vam opustiti telo, osvežiti kožu i ubrzati varenje.

Odmarajte se

Najbolji lek protiv prolećnog umora je spavanje. Potrudite se da uveče legnete ranije, a ujutru, čim se probudite, odmah ustanite iz kreveta i ni po kuju cenu nemojte da se izležavate. Uradite nekoliko lakih vežbica za razgibavanje i pripremite doručak. Najbolje je da pojedete tost premazan maslacem i medom ili musli preliven niskokaloričnim jogurtom. Doručkujte polako, izbegavajte kafu i cigarete i, kad god možete, na posao idite peške.

Pijte što više vode

Da biste se oslobodili umora, potrebno je da svakoga dana popijete barem dva litra vode. Voda podmazuje i regeneriše ćelije, pa ćete se sigurno osećati odmornije. Preporučuje se i mineralna voda s nekoliko kapi limunovog soka, koja će vam regulisati varenje i dati neophodnu snagu.

I čajevi su blagotvorni

Jednom do dva puta nedeljno potrebno je i da očistite organizam. Najdelotvorniji su prirodni biljni čajevi. Ekstrakt korena maslačka i čaj od sleza pomažu pri izlučivanju otpadnih materija iz bubrega, a biljka uva, od koje se pravi tradicionalni uvin čaj, odličan je diuretik i čistač urinarnog trakta. Listovi i latice ruže deluju osvežavajuće i pročišćavaju organizam - dobri su diuretici i ubrzavaju eliminaciju otrovnih materija putem mokraćnog sistema.

Izađite na sunce

Izlaganje tela prirodnoj svetlosti najbolji je način za savladavanje tipičnih simptoma prolećnog umora. Svetlost popravlja raspoloženje jer smanjuje proizvodnju hormona melatonina koji izaziva pospanost. Dakle, borite se protiv umora šetnjama ispunjenim sunčanim satima. Ali nemojte preterivati u izlaganju suncu, lako je zubato, vodite računa o njegovom zračenju. Obavezno nanesite sloj kreme odgovarajućeg faktora za zaštitu od sunca i živajte u prvim prolećnim zracima sunca.

Obojte život

Naučno je dokazano da odabir boja garderobe koje nosite utiče na vaše raspoloženje. Tamne, zagasite nijanse samo će još više podstaći vaš umor i depresiju, pa se potrudite da izbegavate takvu garderobu. Da biste se bolje osećali, obojte vašu garderobu bojama proleća. Smaragdne nijanse, zelena, žuta, plava, crvena siguran su izbor za vaš novi prolećni početak.

dijetica.com

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 3 sedmica kasnije...
  • 3 sedmica kasnije...

Provereni lekovi za prolećni umor

15472_27_hf.jpg?ver=1302123013

Blagotvorne mešavine

Čajevi protiv umora

• Pomešajte po 50 g ehinacee, matičnjaka, petrovca i kleke. Biljke dobro isitnite, uzmite pet kašika mešavine i prelijte litrom vode. Ostavite da odstoji dvadesetak minuta, pa procedite. Pijte tokom čitavog dana.

• U šolju vrele vode sipajte dve kašike iglica jele, poklopite i ostavite da stoji desetak minuta. Proceđen čaj zasladite medom i pijte topao.

• Pomešajte 50 g cveta jagorčevine, 50 g zovinih izdanaka, 15 g koprivinog lista i 15 g korena maslačka. Kašiku ove mešavine prelijte sa 2 dl ključale vode, poklopite i procedite posle tri minuta. Čaj pripremajte i pijte tri puta dnevno.

• Usitnite u avanu 10 g sušenog korena jagorčevine, 10 g cvetova majčine dušice i 10 g anisa. Mešavinu prelijte šoljom kipuće vode, pa procedite. Pijte po jednu šolju dnevno.

Čaj za čišćenje

Pomešajte po 50 g rastavića, korena maslačka, lista koprive, lista nevena, zobi i lanenog semena. Biljke dobro isitnite, pa pet kašika mešavine prelijte litrom vode. Ostavite da odstoji dvadesetak minuta i procedite. Pijte tokom čitavog dana.

Vitaminski melem

Trista cvetova maslačka stavite u 2,5 litara vode, dodajte tri limuna i kuvajte na laganoj vatri dva i po sata. Procedite sok kroz gazu, dodajte 2,5 kg šećera, vratite na šporet i kuvajte još dva sata. Topao melem sipajte u tegle i zatvorite. Uzimajte po kašiku svakog jutra.

Kaša za snagu

15474_29_hfbp.jpg?ver=1302123065

Kilogram neoljuštene, integralne zobi dobro isperite, prelijte sa tri litre vode i kuvajte na tihoj vatri najviše deset minuta. Skinite sa šporeta, poklopite i prohladite. Proceđenu tečnost zasladite medom i pijte tokom dana.

(Blic)

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 6 godina kasnije...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...