Idi na sadržaj

Nasilje u porodici


Preporučene poruke

Ne znam da li ste ovo videli... ali...

ja sam ostala bez teksta!!!

Profesor Medicinskog fakulteta Snežana Žunić Božinovski u akciji!!!

Molim sve građane da daju komentar da li je ovo nasilje nad maloletnim detetom ili kako tvrde sve zvanične institucije ‚‚samo njen način izražavanja u ophođenju sa maloletnim detetom‚‚., koje je u momentu kada se ovo dešavalo imalo jedva dve i po godine!!!

Ko štiti pomahnitalu majku?!

***

Ruke bih joj polomila koliko sam revoltirana kad vidim ovo... :ljutko:

a o našem sudstvu i zakonima :ljutko: nemam komentar...

sve ih treba proterati... :ljutko:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 10 meseci kasnije...
  • 1 mesec kasnije...

"Blic" je od pokrenuo opsežnu akciju "Zaštitimo žene", kojom želimo da pomognemo ženama žrtvama porodičnog nasilja.

Srbija je bila šokirana nezapamćenim talasom brutalnog nasilja nad ženama u samo 48 sati. Roza, Natalija, Karolina, Jelena, Gizela, Dragana i Danka. Tako su se zvale žene koje su za samo dva dana brutalno ubijene.

 

Nije moralo tako da se desi.

 

ALARM!

  • za samo pet meseci ove godine u Srbiji ubijeno 26 žena, koliko tokom cele prošle godine!

Primera radi, Jasna P. i Milena K, žrtve porodičnog nasilja, na svojoj koži su najbolje osetile kako izgleda to kada ostanete bez podrške prijatelja i komšiluka, pa čak i porodice, iako su često i oni bili svedoci zlostavljanja.

 

Pomoć nije stizala ni od policije, socijalnih radnika, tužilaštva... Samo ih je sreća spasla da se i njihova imena ne nađu na spisku 26 žena koje su od početka godine postale žrtve nasilnika.

SRBIJA MOŽE I MORA BOLJE!

 

"Blic" je zato pokrenuo akciju s jasnim planom delovanja. Tri su tačke ključne za uspeh ove akcije.

 

1. Tužilaštvo

Da nasilje u porodici tretiraju ozbiljno kao teško krivično delo, opasno po život, i gone počinioce dosledno po zakonu. Da uvedu dežurstva 24 sata dnevno koja bi bila

2. Policija

Da bez odlaganja reaguju na pretnje nasiljem i smrću nasilnika prema žrtvi. Da prijave centru za socijalni rad postojanje nasilja u porodici. Da ne puštaju nasilnika iz pritvora dok centar ne izvrši procenu potencijalne opasnosti. Da pojačano nadziru porodice u kojima je bilo nasilja.

dostupna žrtvama. Da se povežu sa policijom i centrima za socijalni rad. Da nasilnika koji je prekršio zabranu prilaska hitno gone i traže zatvor.

 

3. Centar za socijalni rad

Da po prijavi hitno izlaze na teren, rade procenu rizika i opasnosti po žrtvu i donose odluke o izmeštanju nasilnika iz porodice u roku od nekoliko sati. Uvedu dežurstva i potencijalnim žrtvama budu dostupni 24 sata dnevno. Da prate da li nasilnik ima recidive i ako ima odmah reaguju. Da žrtvi omoguće hitan smeštaj u sigurnu kuću. Da pružaju psihološku i materijalnu podršku žrtvama i njihovoj deci.

 

Detaljnije o akciji na

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/561539/VELIKA-BLICOVA-AKCIJA-Stop-nasilju-nad-zenamazrtvama-porodicnog-nasilja-zastitimozene

 

Mislim da je krajnje vreme da se ozbiljno suocimo sa ovim problemom.

 

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Potrudiću se da ne padam u vatru. 

Otkada je otvorena ova tema, pokrenuto je mnogo akcija protiv nasilja nad ženama. 

I šta? Ništa se nije promenilo. 

Ono što meni smeta jeste sledeće: zašto se nigde ne spominje nasilje nad muškarcima? 

I oni mogu da budu žrtve nasilja u porodici? 
Sve se kod nas svodi na mnogo priče, a malo - nimalo praktične primene. 

 

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Ova ubistva (ako se misli na dve ili tri pucnjave u proteklih mesec dana) nemaju nikakve veze sa nasiljem u porodici, niti sa nasiljem nad ženama. Stvari su tek indirektno povezane jer se dogodilo da je ubijeno više ženskih osoba nego muških. Uzrok počinjenih ubistava je mnogo dublji od muško-ženskih odnosa, nije ni izbliza onako površan kako je to (verovatno) predstavljeno u medijima.

Što se tiče akcije... nema od tog ništa. Neko prijavi - ti dođeš tamo "da proceniš rizik" - ona kaže da je nespretna udarila slepoočnicom u vrata u više navrata. I šta? Ništa. Nasilnik zna gde živi i koliko su efikasne institucije i koliki je strah u njegovoj žrtvi, žrtva podlegla stokholmskom sindromu traži krivicu u sebi i opravdanje za nasilnika, u retkim trenucima razboritosti se pita kako i gde preživeti čak i ako bi pobegla... mnogo, mnogo složena situacija koju ovakve "akcije" ne mogu ni početi da rešavaju.

Porodica nije ekosistem u potpunosti izdvojen od ostatka društva, na nju deluju isti faktori kao na spoljašnje okruženje - više nasilja vani, više i unutra. To ne znači da se baš ništa ne može uraditi, ali se treba krenuti ispočetka. Izgraditi sistem podrške dovoljno jak da žena koja se odluči da sama ili sa decom napusti nasilnika može imati puno poverenje u to da neće biti napuštena i zaboravljena, da će joj biti data solidna osnova da gradi ispočetka. I svoju psihu i sve ostalo. I sistem koji će nasilnika zasigurno držati podalje bar neko vreme. I kampanju koja će načeti društveno ukorenjene vrednosti po kojima se žena "udaje u porodicu" i treba da bude srećna jer se to uopšte dogodilo, da ćuti i bude pokorni sluga. Dakle, mnogo posla.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Mislim Morpheus da gresis.Mozda ,jer nisi citao sve clanke.Itekako ima veze sa nasiljem.Ne znam da li je tvoja primedba u vezi sa slucajem u Kanjizi ili vezana za neki drugi.U krajnjem slucaju,nije bitno.Bitno je da je 26 zena ubijeno,samo ove godine ,od strane svojih sadasnjih ili bivsih partnera.Bitno je da problem postoji,i bitno je da ga otvoreno pogledamo u oci.I bitno je da progovore muskarci.Da jasno i glasno osude  one koji misle da imaju  pravo da nekome oduymu zivot,jer je danas nervozan,jer je pijan,jer je sef vikao na njega,jer moraju na nekome da iskale bes.Bitno je da u stanici milicije zena dobije podrsku,ne ismevanje i -idi kuci- od organa reda,bitno je da ti isti ne popuse cigaru s vinovnikom i ne daju mu savet-nemoj tako jako sledeci put-,bitno je da shvate da se zakon mora postovati.Bitno je da sudovi sude maksimalne,a ne minimalne kazne,bitno je da socijalni radnici rade zaista svoj posao.

Bitno je da nam tinejdzeri ne odrastaju s misljenjem da je ok osamariti curu,napraviti sljivu i sl.ako ne-slusa-,bitno je da to iskorenimo,svi zajedno,dok to ne postanu nase cerke,sestre,drugarice,bitno je ne dizati ruke i reci da se nista ne moze promeniti.

Osudjujem svakog nasilnika,i nigde se u zakonu ne pominje pol i  klasicna je zamena teza kad pocne prica o nasilju nad zenama,poceti pricu o nasilju nad muskarcima.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Ćerka nasilnika koji je na smrt pretukao njenu majku, kao i sestra ubijene, u otvorenom pismu pozivaju državu da uvede smrtnu kaznu i unese strah u kosti osoba koje se usude da batinama okončaju život nedužnih žena.

 

U poslednjih nekoliko dana, Srbiju potresa crni bilans ubistava i nasilja nad ženama, zbog čega je zakazana i hitna sednica Odbora za ljudska i manjinska prava Skupštine Srbije za 26. maj.

17. maja je Rade Šefer ubio pet žena jer ga je isprovocirala svadba. Sutra će nekog drugog čoveka isprovocirati i manji događaj. Ali on neće izvršiti samoubistvo - on će završiti iza rešetaka neko vreme, a potom će biti pušten na slobodu. Ponovo spreman da bije, a možda i ubije.

Upravo na ovu činjenicu upućuje i maturantkinja jedne novosadske srednje škole, ožalošćena ćerka Snežane Popadić, koju je suprug brutalno prebio na smrt 2011. godine. Ona se zalaže za uvođenje smrtne kazne za počinioce nasilja nad ženama, a spremna je i da bude inicijator. I sestra ubijene Snežane Popović, spisateljica Ljilja Bosić iz Novog Sada, zalaže se za isto. Njenu sestru ništa neće vratiti.

Pročitajte njihova otvorena pisma, koja prenosimo u celosti.

--------------------------------------

MINISTARSTVO PRAVDE

Ministru Nikoli Selakoviću

Beograd


Moja majka, Snežana Popadić, je ubijena.

Ubio ju je moj otac, Goran Božić, posle šesnaest godina neprestanog zlostavljanja nje, mene i mog brata. Godina 2011. kada je ubijena moja majka, naš advokat na sudu je izneo podatak da je te godine za prvih deset meseci ubijeno četrdeset tri žene i da je oko osamdesetoro dece u raznim životnim dobima ostalo bez roditelja, a većina je pala na teret države.

Ubistvu su prethodile krivične prijave za porodično zlostavljanje, ali sudstvo i tužilaštvo nije reagovalo onako kako treba, a to je da mu odredi automatski pritvor i sudsku presudu za zlostavljanje koja, koliko mi je poznato, predviđa kaznu zatvora od tri godine. Da je takva kazna izrečena, moja majka bi danas bila živa.

Nasuprot tome, Tužilaštvo mu je kao kaznu za "prevaspitavanje" odredilo 80 sati društvenokorisnog  rada u vešeraju gerontološkog centra u Zrenjaninu. Psiholozi kažu da se ubicama i zlostavljačima može uticati na svest, ukazati im na loše osobine i ponašanje, i da je moguće izmeniti karakter i prevaspitati ih. Odgovorite mi: Da li je "prevaspitavanje" mog oca uspelo? Naravno da nije i neće ni kod jednog od njih. Oni se ne plaše svoje agresije, to im je usađeno u genetski kod. Po tome se i razlikuju od ostalih ljudi. Njihov mehanizam je POKVAREN JOŠ OD ROĐENJA samo niko neće da prizna da ne može da se popravi.

Naravno, psihijatri i psiholozi moraju da zarade platu. Neka psihijatri navedu bar JEDAN slučaj, sa imenom i prezimenom zlostavljača, kojeg su prevaspitali, pa je posle terapije postao brižan suprug i roditelj. NEMA TAKVOG! I svi to znaju i dalje se prave luđi od svojih pacijenata. Ni oni sami ne veruju u ono što brane i zagovaraju. Ubistvo žene je postalo "TREND" za koji se dobija par godina zatvora. Moj otac je presudom od 30 godina zatvora bio zaprepašćen, jer je, kako je rekao, mislio da će dobiti samo 10-12 godina, od čega će odležati najviše 7. To je čista istina i statistika suda. Slobodno mi odgovorite ukoliko nisam u pravu. Dobro sam pročešljala mnogo slučajeva majkoubica dece.
Moj otac je računao samo par godina zatvora kojima će rešiti svoje kockarske probleme: imaće stan, hranu, džeparac i neće brinuti ni o čemu, nema veze što smo brat i ja ostali bez majke, moja tetka i ujak bez sestre, moji baba i deda bez kćerke, kolektiv bez uzornog i vrednog radnika, moja braća po tetki bez tetke. NASILNO, OKRUTNO, MONSTRUOZNO! Idemo li evolucijom savremenog društva? Želimo li u tom društvu gnojne čireve koji će nam pojesti celo društvo? Gore i necivilizovanije nego u prvobitnoj zajednici? I tamo se znao neki red. Rešenje je – hirurški nož. SMRTNA KAZNA za ubice!

Bog nam je podario život, a ubice nam ga oduzimaju. Opravdanja nema, objašnjenja i rešenja da li ima? NEMA! Moj otac je danima planirao ubistvo moje majke i stalno je govorio da će iz stana samo "s nogama napred". I održao je obećanje. U jednom trenutku, sama, nezaštićena, kada je ostala sama u stanu –ubijena je na najbrutalniji način. Ne iz pištolja, ni nožem, već ju je tukao dok je nije ubio, a zatim vukao za noge niz stepenice sa sprata kao vreću, i zdrobio joj preostale kosti. Potom je bacio kao džak sa smećem na pod od kola iza vozačevog sedišta, a onda "vozao" skoro 50 km. pokušavajući da se otarasi tela bacajući je u Tamiš i Tisu uništavajući jedinu imovimnu koju je imala – putnički automobil. Kada ni to nije uspeo, ostavio je auto s njenim telom u širem centru Zrenjanina.

Lokvice krvi koje su istekle iz njenog tela, ispred zgrade lizale su mačke i psi lutalice. Na tom putešestviju provozao ju je kraj roditeljske kuće u kojoj su u tom momentu krvavog pira, spavali njeni roditelji, njena sestra i ja – njegova ćerka. Da li takav stvor treba da živi? Treba li da se kreće među ljudima i seje paniku.

Sve to mi je uradio dva dana pred polaganje male mature. Prijavu za moje polaganje nije imao da potpiše – NIKO! Nisam imala oba roditelja ni staratelja. I NJEMU SE DOZVOLJAVA DA ŽIVI! Današnje ubice, u našem "savremenom društvu", kojima je naše tužilaštvo i pravosuđe produžena ruka, jer su zakoni krojeni tako da njima budu na usluzi, vrlo profesionalno obavljaju svoju "svetu" misiju: polivanjem žrtve benzinom i spaljivanjem, guranjem u septičke jame, davljenjem, sekirom i komadanjem na sitne deliće  kao za "paprikaš" i bacanjem u kanalizaciju i deponije sa smećem. Da li to zaslužuju tihe, trpeljive i požrtvovane osobe? Moja majka se rastala od monstruma kada je videla da "stručna" i "vaspitna" mera tužioca ne pomaže, ali ni to nije pomoglo. KO JE SAD U PRAVU, A KO JE POGREŠIO? Država neće da prizna da loše radi svoj posao i da su nemoćne sve nadležne strukture. Tu pomoći nema! Eskalacija ubistava ovih dana to potvrđuje. Otelo se kontroli!

Za četiri i po meseca ove godine 26 žena je, po podacima na vestima, ubijeno. DOKLE! Verujte da oni neće stati! BIĆE SVE GORE JER SU KAZNE MINIMALNE! Ni doživotna kazna zatvora neće ništa promeniti. Samo dvojicu ubica da osudite na smrtnu kaznu i videćete kakav ćete učinak imati. Neka zaživi i doživotni zatvor ali bez prava pomilovanja! Samo ih sklonite iz naših života za sva vremena!

Želim da postanem predlagač donošenja zakona o uvođenju SMRTNE KAZNE! To mišljenje deli veliki  procenat stanovnika naše zemlje. Uputite me na postupak. Dozvolite da nešto učinim za svu decu ovog sveta čije su majke ubijene. Da pokušam da pomognem i sebi i državi. Imam snage i hrabrosti za to i podržaće me više od pola države.

Ja se oporavljam od gubitka, ali se u potpunosti nikada neću osloboditi traume i straha, jer je ON tu negde. IZAĆI ĆE JEDNOG DANA! Poznajući naše pravosuđe koje će mu smanjiti kaznu iz raznoraznih razloga, kao što su mu i u startu presude oprostili 10 godina (trebao je za ubistvo prethodno zlostavljane osobe biti osuđen na 40 godina zatvora) samo zato što je sve priznao, ali to ne umanjuje njegovo delo.

Apelacioni sud je odbio žalbu tužilaštva kojim je traženo da se ubica osudi na 40. godina kako je i predviđeno zakonom. Ja ću onda biti u neprekidnom strahu da li će, kada izađe iz zatvora, ubiti i mene i brata, tetku koja me je prihvatila u svoj dom i njenu porodicu, ili neprebolne babu i dedu. Želite li ovakav kraj i drugim porodicama koje su preživele ruku ubice. Želite li da živimo ceo život u neprestanom strahu.

OSEĆAMO, TU JE NEGDE, IZAŠAO JE. ON NEMA NIŠTA, NEMA GDE DA SE VRATI, MORAĆE UBITI PONOVO DA BI SE VRATIO U ZATVOR, JER MU JE TO JEDINO UTOČIŠTE POSLE TOLIKO GODINA. TU IMA HRANU, PLATU, PLAĆENE DAŽBINE, ZANAT. BAŠ MU JE LEPO, NE MISLI KAKO ĆE ME ŠKOLOVATI I HRANITI, VASPITATI. Za to vreme cela porodica treba da strahuje od njegovog povratka. Dakle, priznajte sebi, da on i dalje VRŠI NASILJE nad nama čak i iz zatvora i tome nema kraja. Da li nam želite i dalje život pun neprestanog straha, nesigurnosti i siromaštva?

Posle sahrane ubrzo nas svi zaborave. Isti slučaj je sa svim monstruoznim ubicama.Sada sam maturant srednje škole u Novom Sadu, spremam maturski ispit i prijemni za fakultet. Sutra ću biti intelektualac, profesor, koji će svoje znanje i iskustvo prenostiti drugoj deci. Da li neko drugo dete u budućnosti treba da strepi da će mu se otac nasilnik, okrutni ubica, ponovo vratiti u život? Želite li isfrustrirano, istraumirano i stalno u strahu društvo? Želite li da neka divna osoba postane ubica ako dođe u situaciju da zaštiti sebe i svoju porodicu? OLAKŠAJTE NAM!

Uputite me na koji način da postanem predlagač za zakon koji će predviđati uvođenje SMRTNE KAZNE za monstrume ili bar doživotnog zatvora bez prava pomilovanja! Morala sam da promenim ime i prezime kako bih se zaštitila, ali da li će mi i to pomoći da prebrodim sve prepreke na koje i posle četiri godine, a verovatno i ceo život,  budem nailazila.

U ime moga brata i  porodica svih žrtava monstruozno zlostavljanih i ubijenih, prvenstveno žena, i u svoje ime...

ceo clanak

http://www.021.rs/Novi-Sad/Vesti/Potresno-pismo-novosadske-maturantkinje-ciji-otac-je-na-smrt-pretukao-njenu-majku-Uvedite-smrtnu-kaznu.html

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Radeta Šefera, piše, isprovocirala svadba. Znači nema veze sa nasiljem u porodici, čovek je imao mentalnih problema a svadba je bila okidač. Da ne bude zabune, slažem se ja da postoji problem i osuđujem svakog nasilnika, ko god on bio, ali kad govorimo o nasilju u porodici trebalo bi da se skoncentrišemo na nasilje u porodici, ne možemo da širimo definicije kako nam odgovara.

Smrtna kazna - ne, ne i ne. Smrtna kazna dovodi do povećanja nasilja u društvu, dokazano je brojnim studijama i osećam se kao papagaj ponavljajući. Stopa nasilnih zločina u društvu ide u nebo u svakoj zemlji/teritoriji koja uvede smrtnu kaznu, gotovo bez izuzetka. Smrtna kazna NIJE sredstvo odvraćanja.

Evo za SAD: http://www.deathpenaltyinfo.org/deterrence-states-without-death-penalty-have-had-consistently-lower-murder-rates

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

 

Ono što meni smeta jeste sledeće: zašto se nigde ne spominje nasilje nad muškarcima? 

I oni mogu da budu žrtve nasilja u porodici? 
 

 

​Tema je izuzetno slozena jer postoji vise vrsta nasilnika i ne mogu se protumaciti na isti nacin.

Ono sto generalno vidimo je da svi ljudi imaju u sebi odredjene modele ponasanja koje sticu tokom celog zivota na osnovu dozivljenih uticaja okoline, uzeg i sireg drustva. Ne postaje neko odjednom nasilan, vec se takav oblik psihe razvija. Neki dodju do samog cina nasilja, dok drugi uspevaju da odole okolnostima i ostanu da kazem ispravni. Nasilnik kada dodje do trenutka kada cini nasilje, cesto je suzenog rasudjivanja i cak ni ne mora da razaznaje koliko je asocijalan. Nekada tu jos uticu i alkohol ili droga.
 

Prvo da pokusamo naci razliku izmedju odredjenih slucaja, bar ovde navedenih...

Zena koja tuce dete, neurozna, premorena skroz izokrenuta iz majcinske uloge. Rezultat dugog nezadovoljstva, frustracija i nemoci. Sama vise ne moze da izadje iz tog carobnog kruga, ocigledno joj treba strucna pomoc. Ako nema porodicu koja je razume, nema prijatelje, ne moze da bude prihvacena ili bliska nekome/nekima, i pitanje je koliko tu strucna pomoc moze pozitivno da utice. Naravno da hitno treba dete spasiti takve majke, ali pitam se, sta je sa osobom koji je ilegalno smestio kameru? I to je oblik patoloskog ponasanja i pretpostavljam da je u proslosti itekako doprineo nastaloj situaciji. I on je saucesnik nasilja, cim nije dete uzeo posle prvog snimka, vec radi dizanja svog ega, dete ostavio izlozen duze vreme u toj teskoj situaciji.

 

Ostala nasilja koje se danas spomenjuju... Zar nije niko uocio da su svi pocinioci odrasli po patrijarhalnom vaspitanju, i to u nekom izoblicenom obliku , gde zena mora biti pod kontrolom, makar i silom? Naravno ako nema sile, jos ostaje psihicko maltretiranje. U mojoj okolini je gomila takvih likova, cesto odanih alkoholu, znaju biti nocna mora ne samo za svoje porodice vec sikaniraju decenijama i komsije, prkose, sabotiraju, rugaju se, maltretiranju. Interesantno je za te likove da uglavnom zene madjarice, kada posle decenije ili dve zeni skroz dojade, krene mucan razvod. Dete sin iz tog braka cesto gubi identitet i postaje slican ocu ili se odaje alkoholu, drogi. Desava se da se sin okrece protiv svoje majke... Pacenicki likovi maltretiraju i advokata zene, prete policijom, tajnom sluzbom i ne znam ni ja jos cime... E sad velika vecina tih likova ne stigne da ubije, prozivi svoj bedni zivot i kada skapa, ne zali ga prakticno niko. Pojava je opste drustvena i patoloska, desava se svih ovih decenija. Sada su samo teza vremena pa ljudi lakse potezu oruzlje, koju obicno i imaju kuci. 

Odgovor je prema tome: Muskarac ne moze da bude zrtva nasilja, bar ne u patrijarhalnoj porodici (osim dok je vrlo mlad i zavisi od oca).

Ono zbog cega sam i poceo da pisem ovaj post je jedan interesantan slucaj unutar uze rodbine. Zena koja je od detinjstva neurozna, sklona panici, maltene ima panicne napade, izaziva muza dovodeci na trenutke atmosferu u braku do ivice pucanja. Nejednom se svadje zavrse lomljenjem pokucstva. Radi se o relativno novom braku, ona je nedavno bila trudna, sada imaju dete. Mislimo da se  (jos?) vole. E sad, ona dok je bila trudna, krenula je u svadji da udari muza i on ju je uhvatio za ruku. Nastalo je koskanje i on joj je izvrnuo ruku na nacin da ona bude primorena da sedne na pod. Ona je to prijavila policiji kao nasilje protiv trudne zene i razglasila je i medju rodbinom i prijateljima da je on nasilan. Od tada muz nema mira, svi smo se okomili na njega. Policijska stanica je blizu, i policajci su izasli u susret zeni, makar mimo loseg zakona. Patrola ponekad demonstrativno parkira ispred kuce, policajci gledaju muza u oci kada izlazi iz kuce i situacija je nekada zaista mucna.  

Ovo prepricavam iz price koje sam cuo., jer na kraju se muz meni proverio jedne veceri, posle par piva. Ne zelim da tvrdim nista, jer niko nije prisutan u tom njihovom braku. Kako uopste taj muskarac da dokaze da nije nasilan, kada je samo takvo objasnjavanje ponizavajuce za muskarca? Ko ce mu verovati? Eto da ukazem i na drugi moguci aspekt, gde i muskarac moze da bude zrtva. Ne znam sta da predlazem? Da se razvedu?  . Iskreno, mislim da ce se razvesti. 

Izmenjeno od strane člana shumica
Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Tacno,isprovocirala  svadba ,tako pise,bila  okidac.Pre  nje  imao   karijeru  nasilnika  u  porodici ,zbog  koje  mu je  i  oduzimano  oruzje,i zbog kojeg  je  i  doslo   do  razvoda.Koliko ja  shvatam,to  je  bas ono  sto  shumica  pomenu,ako  me  ne  slusate,bez  obzira  na  sve,ja cu..

Smrtna  kazna  se  nece  uvesti,nema  je  u  evropskom  zakonodavstvu,i  licno  sam   protiv  nje.Mislim da  se samim  postovanjem  zakona  koji imamo ,moze postici mnogo.I tu je najveci  problem.Naravno,tu  je i vaspitanje,obrazovanje.I nikako relativizovanje  problema i  zabijanje  glave  u  pesak.

Izmenjeno od strane člana luminica
Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Naslušala sam se i ovakvih  i onakvih priča. Otac mi je socijalni radnik u penziji. 

Da, određeni modeli ponašanja postoje. 

Strašne stvari se dešavaju i ono na šta sam želela da bacim akcenat su upravo muškarci, kao žrtve porodičnog nasilja, a ne samo žene. 

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Zrtve ..sve one koje su clanovi porodice.Ali evo,kad vec bacas akcenat,sta sprecava muskarce da se jasno izraze povodom nasilja?

​Ako se obraćaš meni, jer bacam akcenat i na muškarce, pretpostavljam da nisi imala priliku da natrčiš na članak iz štampe :) 

Šta sprečava muškarce da se ''jasno izraze povodom nasilja'' - ko kaže da nema i takvih slučajeva (jasnih)? 

Tema ide u off topic :) 

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...