Idi na sadržaj

Nasilje u porodici


Preporučene poruke

Nasilje u porodici je ponašanje kojim jedan član porodice ugrožava telesni integritet, duševno zdravlje ili spokojstvo drugog člana porodice. Nasilje u obitelji je pojam koji se obično odnosi na nasilje između supružnika ili supružničko zlostavljanje, ali takođe može da se odnosi i na nevenčane intimne partnere ili jednostavno ljude koji žive zajedno. Nasilje u porodici je fenomen koji je prisutan u svim zemljama sveta i u svim kulturama; ljudi svih rasa, etnija, verskih i političkih i seksualnih opredeljenja, društvenih i kulturnih nivoa i polova mogu biti počinitelji nasilja u obitelji.

Skretanje pažnje javnosti na nasilje u porodici otpočelo je sa pojavom ženskog pokreta, naročito feminizma i pokreta za ženska prava nastalih sedamdesetih godina 20. veka, čija je glavna preokupacija bila rešavanje problema pretučenih žena čiji su agresori bili njihovi muževi.

Svest o nasilju u porodici kao i shvatanje i dokumentovanost ovog prestupa razlikuju se od zemlje do zemlje.

* 1 Oblici nasilja u porodici

* 2 Žrtve nasilja u porodici

2.1 Nasilje nad ženama

2.2 Nasilje nad decom

2.3 Nasilje nad muškarcima

2.4 Nasilje nad starim i nejakim licima

2.4.1 Sindrom babe robinje

Oblici nasilja u porodici

Nasilje u obitelji pojavljuje se u različitim oblicima i uključuje fizičko nasilje, seksualno nasilje, psihičko nasilje i ekonomsko nasilje.

* Fizičko nasilje uključuje batinjanje, udaranje po glavi i telu, čupanje kose, povrede oštrim i tupim predmetima, šutiranje, davljenje, bacanje na zid ili pod, nanošenje opekotina, itd.

* Seksualno nasilje podrazumeva svaku povredu polne slobode i polnog morala, svaki vid degradiranja i ponižavanja na seksualnoj osnovi, »klasično« silovanje, svaki vid prisiljavanja na seksualni odnos.

* Psihičko nasilje se odnosi na zastrašivanje, konstantno kritikovanje, potcenjivanje, emocionalne pretnje i optužbe, emocionalno ucenjivanje, stvaranje konfuzije i nesigurnosti kod žrtve, posesivno ponašanje, postavljanje nerealnih i neostvarivih očekivanja u odnosu na žrtvu, verbalno zlostavljanje, izlaganje žrtve pritisku, ispoljavanje zlostavljačkog autoriteta, nepoštovanje žrtve, zloupotreba poverenja, neispunjavanje obećanja, emotivna rezervisanost, minimiziranje, poricanje i prebacivanje krivice za nasilje, izolacija, uznemiravanje i maltretiranje.

* Ekonomsko nasilje podrazumeva nasilno oduzimanje novca i vrednih stvari, kontrolisanje zarade i primanja, trošenje novca isključivo za zadovoljenje sopstvenih potreba, neispunjavanje obaveze izdržavanja neobezbeđenih članova porodice, zabrana članu porodice da raspolaže sopstvenim, odnosno zajedničkim prihodima, zabrana članu porodice da se zaposli i ostvari sopstvene prihode, oduzimanje sredstava rada, nametanje obaveze stalnog podnošenja detaljnih izveštaja o trošenju novca i dr.

Takođe je važno pomenuti pasivno zlostavljanje, jedan poseban vid nasilja u porodici koji nije lako uočiti, a koji obično vodi u fizičko nasilje. Ovaj vid nasilja vrlo je suptilan i uključuje viktimizaciju, dvosmislenosti, zapostavljanje, duhovno i intelektualno zlostavljanje.

Nasilje u porodici ima nekoliko dimenzija:

1. Modalitet: fizičko, psihičko, seksualno ili/i ekonomsko.

2. Učestalost: povremeno, hronično

3. Ozbiljnost: kako kod psihičkog tako i kod fizičkog zlostavljanja zavisi on stepena povrede i potrebe za lečenjem.

4. Prolazna ili trajna povreda: blaga, umerena, teška, itd. Najviši stepen je ubistvo.

Žrtve nasilja u porodici

Nasilje nad ženama

Žene su veoma često žrtve nasilja svojih najbližih. Nasilje u porodici je najčešći oblik opštijeg problema nasilja nad ženama, čemu govore u prilog statistike: između 40% i 70% ubistava gde su žrtve bile žene, počinioci su bili njihovi muževi ili verenici. Takođe je utvrđeno da se ne radi uvek o fizičkom nasilju, već i o duševnom ili verbalnom. Nasilje nad ženama koje vrše njihovi sentimentalni partneri najčešće ostaje neprijavljeno policiji, tako da eksperti smatraju da je broj žena žrtava nasilja u porodici mnogo veći od onog koga pokazuju statistike i da ga je teško proceniti.

Iako je ovaj problem predstavljen kao problem u okviru heteroseksualnih odnosa, on ipak postoji i među lezbijkama, između majke i kćerke, između dve ženske osobe koje dele stan ili u bilo kakvom drugom odnosu dveju žena koje žive pod istim krovom. Nasilje nad ženama u lezbijskim vezama gotovo da je jednako zastupljeno kao i u heteroseksualnim vezama

Nasilje nad decom

Istraživanja su pokazala da između 40% i 60% muškaraca i žena koji zlostavljaju odrasle takođe zlostavljaju i svoju decu. Devojčice čiji očevi zlostavljaju njihove majke su 6,5 puta verovatnije žrtve svojih očeva nego one koje imaju nenasilne očeve.

Nasilje nad decom se može podeliti na više vidova:

* Zapostavljanje, pri čemu odgovorna odrasla osoba ne vodi odgovarajuću brigu o detetu i o njegovim potrebama kako na fizičkom planu (obezbeđenje hrane, odeće i higijene), tako i na emotivnom (odsustvo ljubavi) i edukacionom planu (sprečavanje deteta da ide u školu).

* Fizičko zlostavljanje je fizička agresija odrasle osobe nad detetom. Uključujue udaranje, paljenje, davljenje ili drmusanje deteta, pri čemu se često zlostavljanje opravdava kao vaspitno-disciplinska mera. Prenošenje toksičnih materija detetu preko majke (kao fetalni alkoholizam) u nekim zemljama takođe se može smatrati fizičkim nasiljem nad detetom.

* Seksualno zlostavljanje deteta jeste bilo koji seksualni čin između odrasle osobe i deteta, uključujući penetraciju, oralni seks ili izlaganje detinjeg nagog tela pod prisilom u prisustvu odrasle osobe.

* Duševno zlostavljanje, takođe poznato i kao emotivno zlostavljanje deteta, uključuje izvrgivanje ruglu deteta, neprikladne i preterane kazne ili nepokazivanje ljubavi prema detetu.

Nasilje nad muškarcima

Iako je se akcenat stavlja na žene kao glavne žrtve, takođe i muškarci mogu biti žrtve nasilja u porodici. Pažnja svetske javnosti na muškarce koje maltretiraju žene skrenuta je pojavom pokreta za muška prava. U izveštaju o povredama prouzrokovanim nasiljem koje su lečene na bolničkim odeljenjima za hitnu pomoć (Violence-Related Injuries Treated in Hospital Emergency Departments) ) koju je izdalo Ministarstvo pravde SAD u avgustu 1997, navodi se da su muškarci jedna šestina od ukupnog broja pacijenata koji su primljeni kao žrtve nasilja u porodici. Ovaj izveštaj takođe navodi da znatno više muškaraca nego žena odbija da otkrije identitet svog napadača[16]. Žrtve takođe mogu biti i deca ili stara lica.

Nasilje nad starim i nejakim licima

Stare i nejake osobe su takođe često žrtve nasilje u porodici. Fenomen nasilja nad starim licima primećen je sedamdesetih godina 20. veka, ali tek deceniju kasnije i samo u SAD, institucionalizuje se termin elder abuse, to jest, nasilje nad starim licima. Nasilje nad starijim osobama može biti fizičko nasilje, duševno nasilje, seksualno nasilje, ekonomsko nasilje, samozapostavljanje i napuštanje.

Sindrom babe robinje

Početak 21. veka doneo je jedan novi vid nasilja u porodici nad starijim osobama koji se u psihologiji naziva „sindromom babe-robinje“. Radi se, naime, o starijim ženama koje dobrovoljno podnose veliki teret u okviru svoje porodice koji sa godinama postaje pretežak za njih. Ako žena sama ne iskaže da je krajnje iscrpljena, a njena deca to ne primećuju, preopterećenost ovih osoba dovodi do pojave oboljenja na psihosomatičnom i fizičkom nivou. Fizičke manifestacije ove bolesti su visok krvni pritisak, metabolički poremećaji i dijabetes, srčane i respiratorne smetnje, utrnuće, nesvestice i druge parokistične smetnje, hroničan umor, slabost i padovi. Na emotivnom planu, pojavljuje se opšta neraspoloženost, nelagodnost, anksioznost, nevoljnost, nedostatak motivacije, osećaj krivice zbog svog lošeg stanja, i u izuzetno teškim slučajima pomisao o samoubistvu kao jedinom izlazu.

Ovaj fenomen je novijeg datuma i Međunarodna zdravstvena organizacija ga karakteriše kao nasilje nad ženama. Faktori koji utiču na pojavu ovog sindroma su obaveze koje nemaju veze s poslom kućanice (čuvanje uničića), brojna porodica, članovi porodice koji su invalidi ili bolesni i čiju brigu preuzimaju te žene, gomilanje obaveza i sl. Psihološki i društveni profil žena podložnih ovom sindromu su sredovečne žene bilo koje društvene klase sa preteranim osećajem odgovornosti koje nemaju običaj da se žale na adekvatan način.

izvor: Wiki

Koliko smo spremni otvoreno razgovarati o nasilju u porodici?

Da li se ovakav vid nasilja dešava ''nekom drugome''?

Verujem da je svako od nas, barem jednom, ako ništa drugo barem čuo priču da se nekome dešava upravo to... da je ugrožen, na neki od pobrojanih načina...

Kako ste reagovali?

Možemo li uticati na osobu koja je ugrožena, ili pak na nasilnika?

Ne želim da raspravljam o tome, koliko je ''sistem'' ekspeditivan u rešavanju ovakvih problema, jer su rezltati, više nego poražavajući.

Sve je lepo zakonski upakovano, no, plašim se da je veoma malo primenjivo u praksi...

Koliko su žrtve spremne da iznesu istinu na videlo, što zbog zastrašenosti...

ili možda postoji neki drugi razlog?

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Problem je prilično složen. Imao sam prilike da vidim kako izgleda nasilje u porodici kao dete i pasivni posmatrač. Jedna od mojih tetaka se, nakon što ju je suprug napustio (ne krivim ga, iako mi je tetka, ona je prilično blesava osoba), udala za budaletinu duplo veću nego što je sama. U ovoga je bila ludo zaljubljena, što je dovelo do rađanja njihovog zajedničkog deteta, a njenoj kćerci iz prvog braka donelo brdo problema. Kao što pretpostavljate, dečak je bio bog, a ona smetnja.

Svoj bes su na njoj naizmenično iskaljivali i biološka majka i kretenčina za koju se udala, a reagovao nije niko. Razlozi? Pa, ima ih brdo, ali nijedan valjan. Deo nije hteo da se zameri nasilnicima, deo se plašio da će bes zbog prijave iskaliti na detetu, deo nije obraćao pažnju.. mogao bih ovako do sutra.

Bio sam još dete, a zašto odrasli nisu reagovali nisam razumeo. Retke su situacije u kojima nasilnik ima bar trunku razuma, pa da se s njim može razgovarati. Na žrtvu se može uticati u određenoj meri, bar je odvratiti od odmazde koju svakako priželjkuje. Iako bih ja u Krivičnom zakoniku za takvo ubistvo spremno našao opravdanje. :uredu:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Na žalost, ovo je jedna od prilično zatvorenih tema u našem društvu. U poslednje vreme, čine se razni koraci napred, ali još uvek ljudi nerado priznaju da su žrtve nasilja i traže pomoć.

U mojoj okolini gde sam odrastala (mali gradić gde svako svakog poznaje) je bilo teško mojoj najboljoj drugarici i njenoj majci sa još dve mlađe sestre da se suprotstave i pobegnu od nasilnog oca i bake. Kada se jadna i izmučena žena posle desetine godina zlostavljanja, patnje, trpljenja, napokon usudila da ode, pokupila troje dece i potražila utočište u jadnim uslovima, bez materijalne potpore, ceo grad, od rodbine do najbližih su je osudili, jer je zarad dece, trebala da pruži bolje uslove deci za život... :blink:

Sećam se njenih suza, žena je tek tada počela da se bori za opstanak i svoje dece i sebe i tek tada je iz zadnjih rezervi izvukla energiju da se izbori za njih. :uredu:

Teško je žrtvama u takvim situacijama... posebno u manjim sredinama, da se odvaže, sakupe snagu i da preseku takav život. Pri svemu tome, naši zakoni, propisi i sva procedura je vrlo mučna, bolna i predugo traje, a uz sve to žrtve nisu zaštićene od nasilnika sve dok je postupak u toku... Tako da, pored zastrašenosti, stida i sramote, veliku ulogu u otkrivanju svega ima i poteškoća sa kojima se žrtve nalaze u borbi za slobodu i za najelementarnija prava koja bi trebalo da im budu na lakši način omogućena i obezbeđena (pri čemu mislim na materijalnu egzistenciju, krov nad glavom kao i fizičku bezbednost svih ugroženih članova).

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Ono što sam zapazila da su počinioci nasilja, na prvi pogled nadasve prijatni ljudi, komunikativni, raspoloženi za šalu, da pomisliš.... ''ma ovoj ženici je super pored njega''...

No... ono što je zajedničko da su ova dva muškarca, imala u prošlosti problem sa alkoholom, i da godinama zlostavljaju svoje žene.

U prvom slučaju sam reagovala ja, u drugom moj otac.

Želela sam ženi da pružim dom, jer bi kod nas bila sigurna i imala bi svoj mir.

Nije želela, jer se plašila reakcije supruga, da će nam svima napraviti problem.

Bilo bi problema, svakako, ali bi se to vremenom rešilo, a ne ovako...

ona je trpela i dalje... mi smo naslućivali...

Nismo mogli da pomognemo nekome ko pomoć ne želi, ili ne sme da je primi.

U drugom slučaju je reagovao moj otac, kao što sam rekla, videvši da komšinica ima modrice po nogama i licu, koje se ne mogu obrazložiti padom sa stepeništa, i sl. izgovorima... automatski je otišao kod komšije, i porazgovarao sa njim.

Od tada, koliko znam, teta Nena mirnije živi, barem kada su fizički ataci u pitanju...

Ne, ne dešava se nekome drugom... dajte da pričamo o tome...

Kao što je u prvom postu navedeno, počinioci nasilja nisu samo muškarci, već i žene... na takav primer nisam naišla...

Kada su deca u pitanju...

Bilo mi je strašno, kada sam bila na roditeljskom sastanku kod Kikija, prošle godine u ovo vreme, kada je direktorka jedne osnovne škole, navela primer, kako otac zlostavlja decu, tukući ih gajtanom od pegle...

Svak' od nas ima neke svoje probleme...

Rešava ih onako kako najbolje ume i zna...

No... strašno je znati, da se negde... /zanemarujem geografiju/, dešava nešto strašno... da neko daje za pravo ugrožavati život drugome...

Ono što mene najviše plaši... je pasivna agresija... ili sistematsko uterivanje straha u kosti...

I dok pišem ovo, imam utisak da se vrtim u začaranom krugu...

Da... kada sam pitala tatu, koji je soc. radnik u penziji, zašto tetka Neca trpi sve, što joj se dešava, odgovorio mi je, skoro bespomoćno: ''Dikla, dikla, navikla''...

Poražavajuće.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Istina je Gogo, ne dešava se nekom drugom. Istina je i to da se vremenom žrtve naviknu na takav život i zbog svih mogućih okolnosti i nemoći, često ostaju i duže uz nasilnika, ćuteći i trpeći svu torturu...

Sećam se da sam pomažući toj mojoj drugarici navukla bes njenog oca koji je postavljao gomilu pitanja zašto sam ja tu, zašto radim to što radim, jer Bože moj, pomažem da njena majka razdvoji nju od oca jednog, voljenog... Sećam se samo njegovih reči ''Zar ti više ne voliš svog taju, bolje ti je kod S.?'' Sa kojim glasom je on izgovarao tu reč ''taja'' :ljutko:

A pasivna agresija i zastrašivanje, emocionalno nasilje je nekada i gori vid nasilja od fizičkog... u odnosu na fizičke rane, mnogo teže se žrtve bore i nose sa višegodišnjom torturom emocionalnom, psihičkom i te osobe su u pravom smislu zastrašene i osećaju nemoć i nesigurnost...

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 1 godinu kasnije...

Moja koleginica je pre tri nedelje izasla iz svoje kuce .... ili bolje receno, batinama isterana. Oporavljam se od soka, jer, iako smo sedele zajedno po osam sati dnevno, nisam ni slutila kakva se prica krije iza (prividnog) glamura. Naravno, tesko je o tome (pro)govoriti, razumem to. Ona je u pedeset i kusur godini, te ponoci izasla, i 'podvukla crtu da je dosta bilo! Trpela je godinama dok je mislila da mora - zbog dece. Ali, deca su porasla, i postala samostalna. Muskarac alkoholicar je slabic, jelte, ali mu fizicke snage ne manjka ... kad takav krene na zenu od pedeset kila s krevetom, mogao bi da je polomi i razbije ko porcelansku figuricu. Elem, u farmericama, bluzi, i novcanikom sa par hiljada dinara je otisla ... par noci prespavala kod familije, u medjuvremenu trazila stancic - i krece da zivi 'ispocetka'. .... Drzim fige, Bubili :)

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Nikad ne znam kako da reagujem kad tako nešto čujem. Uvek se rastrgnem između dve reakcije. Pomislim "ko joj je kriv, što je toliko dugo trpela?". Msm, čovek te maltretira, ugrožava ti život, a ti ćutiš i trpiš "zbog dece" koja su u krajnjoj liniji veće žrtve nego ti. Ali se onda setim te proklete rečenice o ženi kao o "stubu kuće" i naprosto pobesnim. Ne znam na šta, valjda na glupu tradiciju po kojoj muškarac nema nikakvu odgovornost i može da radi šta hoće, a na ženi je da se s tim miri, zaboravlja i oprašta, a sve da bi izigravala taj jebeni stub! I na kraju zaista ne znam da li bih umlatio tog skota koji je ne poštuje, ili nju jer to godinama trpi.

Vi niste stubovi, već ljudska bića vredna poštovanja, majku mu! Video sam toliko primera gde se povlačite, popuštate, ignorišete, opraštate... ZAŠTO?

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Morfe, ti kao da ne zivis u istoj drzavi.

Jel' ti znas kolika je procedura da te odvoje I

zastite od nasilnika. Da se takvi nasilnici

zadrzavaju 24 sata i vracaju se kucama...pa

dok sve krene u proceduru....

Moja koleginica je prijavila muza da je tukao nju i

maloletnu cerku. Bila milicija, napravila zapisnik,

zadrzala ga tokom noci i sutradan se vratio razjareni bik. Nasrnuo na nju, ona bezeci slomila nogu...

Ja sam joj pomogla tako sto sam joj nasla smestaj, cuvala

dete dok se ona povlacila po sudovima... To se sve desavalo

prosle godine u martu. Znas kad je bilo rociste povodom nasilja

u porodici? Krajem decembra :dry: Da je taj njen nesretnik

hteo, mogao ju je odrobijati sto puta do tada.

Zakoni u nasoj zemlji su cudo...i cesto ne isteraju pravdu do kraja...

Na zalost...

Prema tome, nikada ne osudjuj te zene, jer mozda su i same

svesne da im je slaba pomoc od drustva... :dry:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

@ Ae, ja ne bih o 'pomoci spolja' (drzavi, policiji, sudu). Prvo i osnovno je da zena-zrtva donese odluku ... presece emotivnu vezanost ... zavisnost od njega. To se ne dogadja preko noci i s prvim batinama. U slucaju moje koleginice, njegovo izivljavanje se lomilo samo preko njenih ledja - ne i dece! Moj rezon je da tada zene duze trpe!?! Zasto? Iz onih Morfovih razloga, i sto sebe podredjuju (zrtvuju) zarad neke ekonomske sigurnosti dece. Kada su i deca zrtve fizicke i psihicke torture, zene ce pre traziti izlaz iz tog pakla ... preovladace majcinski instikt da zastiti svoje mladunce. ......... Btw, moja koleginica je emancipovana zena, a ....trpela je desetak godina! :hmm:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

). Prvo i osnovno je da zena-zrtva donese odluku ... presece emotivnu vezanost ... zavisnost od njega. To se ne dogadja preko noci i s prvim batinama. ! :hmm:

Upravo to.

Kad zena sama kaze da vise ne zeli i spremna je da se *bori* sa nasilnikom po sudovima,dokazuje,stiti decu...

Ali kod nas jos uvek tabu,o tome se najradje cuti.A ona koja progovori trpi osudu okoline.Uglavnom.

Skoro sam bila svedok kad je mlado dete od 19godina bezalo od svog *decka* od 40 i koju godinu....potresla sam se,ali ona mu se vratila.

Ona bez oca u starijem dasi trazila oca kojeg nema,a on je ocinski onako umlatio.

Htedoh da joj dam savet al vidim zaljubljena i cisto sumnjam da bi bilo koja rec doprla do nje.

Mislim da zenama treba dugo vremena da shvate da ne moraju da trpe nasilje,ali i kad shvate mnoge nemaju gde da odu,i zato ostaju.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Znam ja da je to problem, i da su zakoni nikakvi, ali u čemu je poenta ostajanja u toj "porodici"? I to godinama, deset godina u slučaju Eline prijateljice. Da li je bolje žrtvovati se da bi deca imala finansijsku stabilnost i rasturen dom iz kojeg ne mogu izaći emocionalno stabilni, ili otići iz "porodice" i pružiti im ljubav i podršku i omogućiti im normalno odrastanje, pa makar i po cenu malo lošijih finansija određeno vreme?

Dobro, sad smo se prebacili potpuno na nasilje nad ženama, ali situacija sa nasiljem nad decom je valjda mnogo jasnija. Obaveza drugog roditelja je da decu zaštiti od nasilnog roditelja. Ako to ne pokuša uraditi da bi izbegla nevolje ne može se vaditi na ulogu žrtve - ona je decu žrtvovala da bi održala privid srećne porodice.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Sigurna Kuća... oooooo, kako to gorKo zvuči. :ajme:

Kada kompletni sistem (Policija, Socijalne službe, Sud i ostale peezde materine) funkcioniše kako treba,

Tada sigurne kuće nikom nisu potrebne

i ne postoje

.. osim možda za pse.

i machke.

P' šta je sad ovo.. (jebotešinter, u daljem textu jbtš)

:wtf: sigurnih kuća je in d serbia, svakim danom sve više i vishe, niču k'o pečurke posLje kiše.

Prave se čitavi projekti.. ulaze u dugoročne planove.. kobajagi, u daljem textu kbj - BRIGA ZA ČOVEKŽENU-UMLAĆENU!!!

Odvajaju se veeeelika sredstva.. okle, nego iz BudŽe-tE.. k'o i za sirotog Miladina

Vrpce seku lokalni polit bumbari.. vidno potrešeni i nasEkirani

Radi se na tome da po glavi svake štićenice bude po jedan: upravnik/ referent/pandur/psiho/trener karaTea/sobarica...

Ako se nasilnik ipak pojavi, Šutanovac će angažovati i po jednog tenkistu sa po jednim tenkom

Ćorci, lažna neexplozivna đulad i šuplja potkalibarna municija će biti u cevima, bu'te bez brige

Ali, ako nasilnik ipak prođe prvi, drugi i treći obruč.. i dopuza do usnule štićenice, tu će ga dočekati pop, koji će ga uKoriti

Mnogi nasilnici su baš tu "pali".. i baš kod tog ukora se pokajali

IzvinUli se svojim ženama i deci, zagrlili ih, poveli u svoje nesigurne kuće.. i živeli sreTno, sve do svoje smrti.

Sigurna kuća je prava stvar.. nešto kao kuća od čokolade s'prozorima od marmelade

Eeee moja ti.. nije tadić siso vesla, znao je šta radi. A i svi drugi, ništa manje.

:cesces:

Treba li ja to da pomislim da ovaj naš sistem ne funkcioniše kako treba.. da tu nešto mnogo smidi (a to shto smidi nije pseća kaka)

Treba li da mi padne na pamet da se u celoj toj priči peru neke pare

Treba li da se zaključi da ovde neko nekog zaebava.. i to ne malo

da se tu neko dobrano puni i fatira

da (pored svega ostalog) i od ove muke profitira

??!!

Pujebemtedržavo koja ženu i decu ne možeš, ne umeš i nećeš da zaštitiš u njihovoj sopstvenoj kući - od kućne budale.

Govnjiva motka je Zakon!

Jedini.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Siledžija se siledžijom izbija.... prebija.

RECEPT

(nevladine organizacije)

UzNeš.. raspitaš se ako ne znaš, pa nađeš (ne nekog tamo lokalnog, sokak siledžiju, nego) glavnog baju

koji zna šta je "red"

koji nema komplekse

koji (ako ih i ima) ne leči ih na ženama, naprotiv (zato i jeste glavni baja)

koji iz čistog MUŠKOG osećaja za pravdu a i iz suštog sporta maklja takav ološ

koji ne preza ni kad je na vratima reza

koji ume, može i hoće slabijeg da zaŠtiti

koji najbolje bije

a trenutno nema dŽak.

Lepo s'njimE progovoriš koju

daš mu adresu dŽaka... :treptrep: toJest svoju

i... odeš kod manikira.

ono.. čisto zbogZ aLibija :andjeo: kad dođe murija pa te pita - gde si bila

dok su ti kućnom domaćinu odvaljivani bubrezi, zubi, sleZina.. i ulubljivana plućna krila

pa mmtjbm :kul3: ček da vidiš

Batina je definitivno izašla iz Raja

i pravi vlasnik joj je ejndŽel Baja.

:srce:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Znam ja da je to problem, i da su zakoni nikakvi, ali u čemu je poenta ostajanja u toj "porodici"? .

Mislim da opet nisi razumeo:jok:

Zakon je sasvim solidan,ali nema ko da ga primeni ili ima pa otaljavaju posao.

Sta kad nasilnik od suda dobije plafon godinu dana i onda kad izadje ili je umlati ili dohvati dvocevku pa pobije i zrtvu nasilja i sve koji se nadju u njenoj okolini.

Svi se plase nasilnika i komsije i rodbina i prijatelji ...

Poenta...zene uglavnom dobiju savet *Cuti i trpi zbog dece i ja sam trpela, a i sramota je ....*:blink:

I onda nema kud:(

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Ne zanosim se državom apsurda u kojoj živimo, kao nekim vidom pomoći.

Ni Za Šta.

Ne znam, možda grešim dušu, ali Projekti Sigurnih kuća mi tako smrde.

(čim čujem reč projekat, ili agencija, pada mi mrak na oči)

Elem...

Zlostavljač je u primeru koji sam navela, i sam bio svedok zlostavljanja, kao dete.

Ima model. Loš primer, koji mu se kao detetu, urezao u psihu.

Da li je to iniciralo loše ponašanje, ne znam kako drugačije da ga nazovem,

a da se ne iznerviram.

Da li je nemoć.

Da li su godine lokanja alkohola,

koji mu je pojeo mozak...

U krajnjem slučaju ne zanima me.

Zanimaju me žene u konkretnom slučaju.

Taj ''klik'' o kom je Elica pisala,

Odluka.

Bez obzira na emancipovanost, koja jeste bitna,

ali ne i presudna.

(uvek postoji linija većeg otpora - izgovora, koliko nećeš

aka ''promeniće se'', ''ma, dobar je on'' ) dobar je do qurca.

Odluka da se tamo neko, ili neka pogleda u ogledalo,

kaže sebi:

Yes, You Can!!!

Samosvesno, bez ikakvog računanja na pomoć.

Svesna žena da može sama, da se izbori.

Samim izlaskom iz pakla, biće šibana na milion načina,

njeno je da li će i kako će reagovati na to.

Nema tu mnogo ''psihičke pripreme''.

Živa glava, i Go - Go.

Psi laju, a karavani prolaze.

Za sve postoji vreme, trenutak - treba ga zgrabiti.

Živeti život.

Znam zašto i na ovaj način pišem o ovoj problematici.

Hajde sada da pišem o sebi.

Mene moja majka nije rodila

da bih vreme, život, deo života delila sa nekim ko će da me zajebava.

Ko će da podigne ton.

U mom domu toga nema.

Jasno je stavljen do znanja i na znanje šta, i dokle može da se ide.

Kada više ne bude moglo, ćao.

Svako na svoju stranu.

I svima lepo.

Stavka broj jedan, dete - deca - ne smeju da ispaštaju zbog govnarija roditelja.

Život će ionako da ih šiba, zašto da trpe?

U krajnjem slučaju, ta malena bića nisu tražila da budu rođena.

Treba ih hraniti ljubavlju, nežnošću, komunikacijom, igrom.

Bez tabua.

Odoh u off :roll:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

U krajnjem slučaju, ta malena bića nisu tražila da budu rođena.

Treba ih hraniti ljubavlju, nežnošću, komunikacijom, igrom.

Bez tabua.

:roll:

Uf najvise volim ovaj deo price izmami mi osmeh.

Hraniti ih ljubavlju:srce::srce::srce::srce:Mnogo ljubavi deci da samopuzdanje,saosecajnost,briznost....

A ko zna koliko je emotivnih invalida koji ne umeju da vole?

Takvi naprave decu i ta deca postanu sociopate koje uzivaju u patnji,dominaciji nad zrtvom,a ljubav ispoljavaju ponekim kajanjem kad shvate da ce ostati sami i da ce im zrtva pobeci.

Uh ovo je tako kompleksna tema,jednom sam postavila temu o sociopatama ....za mene su oni koji zlostavljaju svoje bliznje za duuuuugo lecenje.

A zrtvama treba pomoc.

Treba im sredstva za zivot.

Treba im vreme da izlece rane.

Treba im i pomoc psihologa kako nastaviti dalje jer takve osobe su ceo zivot pod sapom nasilnika.

Nije sve tako jednostavno kako se cini.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Sta kad nasilnik od suda dobije plafon godinu dana i onda kad izadje ili je umlati ili dohvati dvocevku pa pobije i zrtvu nasilja i sve koji se nadju u njenoj okolini.

Svi se plase nasilnika i komsije i rodbina i prijatelji ...

Poenta...zene uglavnom dobiju savet *Cuti i trpi zbog dece i ja sam trpela, a i sramota je ....*:blink:

I onda nema kud:(

I šta onda? Rešenje je da ostane s njim i da trpi batine? :) Ne razumem logiku, po čemu je bolje da ostane s njim i ceo život trpi batine od toga da pokuša da pobegne i izgradi normalan život? Ima dve mogućnosti: jedna je da ćuti i trpi, druga je da rizikuje i pokuša promeniti svoj život. Valjda svaka od njih ima bar jednu osobu od poverenja koja bi joj pružila utočište dok se ne snađe. A danas ima i institucija koje pomažu u takvim slučajevima. Nije idealno, znam, ali je svakako bolje od toga da trpi batine ceo život i nada se da će se on promeniti - bar ja mislim.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Ne Morf nije resenje da ostane i trpi batine.

Mnogim zenama to nije izbor vec jedina mogucnost.

Sta ako nema ko da joj pomogne?

Ko danas zeli da se mesa u neciji privatni zivot?

Lako je reci uvek ima izlaz ali za nekog ko godinama trpi zlostavljanje izlaz izgleda kao lavirint.Sto ponekad i jeste.

Sve je lako u teoriji.

Praksa pokazuje drugacije.

Koliko bivsih muziva,momaka je ubilo svoje zene,devojke u zadnjih 3 godine?

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Uh ovo je tako kompleksna tema,jednom sam postavila temu o sociopatama ....za mene su oni koji zlostavljaju svoje bliznje za duuuuugo lecenje.

A zrtvama treba pomoc.

Treba im sredstva za zivot.

Treba im vreme da izlece rane.

Treba im i pomoc psihologa kako nastaviti dalje jer takve osobe su ceo zivot pod sapom nasilnika.

Nije sve tako jednostavno kako se cini.

Zato je tema i otvorena, još davnih dana.

Ne, nije jednostavno, do donošenja odluke (sada sam kao švaba tra la la).

Ako je žrtva, nevezano za to, da li je muškog ili ženskog sPola,

napravila taj najteži korak i donela ODLUKU (kao najbolniji hirurški rez)

ne treba da računa ni na kakvu pomoć.

Neće niko da pomogne, ako neko - neka (samom - samoj) sebi ne pomogne.

Živimo u surovom svetu.

U nekim situacijama (nevezano za ovu temu)

sam imala više podrške od ljudi,

koje sam upoznala baš na web-u,

nego od ljudi,

od kojih se nekako ta pomoć ''podrazumevala'' - čitaj - trebala (trebalo).

Vanredna - iznenadna - bi svakako dobrodošla.

Nije sve tako jednostavno,

a ja napisah sabrana dela,

pod uslovom da su pročitana,

opisah konkretne slučajeve.

Nema smisla da pišem isto.

Ende :) od mene.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

I šta onda? Rešenje je da ostane s njim i da trpi batine? :) Ne razumem logiku, po čemu je bolje da ostane s njim i ceo život trpi batine od toga da pokuša da pobegne i izgradi normalan život? Ima dve mogućnosti: jedna je da ćuti i trpi, druga je da rizikuje i pokuša promeniti svoj život. Valjda svaka od njih ima bar jednu osobu od poverenja koja bi joj pružila utočište dok se ne snađe. A danas ima i institucija koje pomažu u takvim slučajevima. Nije idealno, znam, ali je svakako bolje od toga da trpi batine ceo život i nada se da će se on promeniti - bar ja mislim.

Ni ja ne razumem...al teorija je teorija a praksa nešto sasvim deseto.

To sa osobom od poverenja je ok,svako ima takvu osobu...al problem je keš da se razumemo.

Kako da se snađe ako je bez keša,što je uglavnom slučaj?

Ovo za institucije batali...kad država obezbedi takvoj ženi stan i posao i fizički udalji nasilnika od nje,onda mi reci da institucije pomažu.A znamo da to ne biva...ne u zemlji Srbiji...

Sve ti to lepo misliš :) al opet ti kažem...praksa je nešto drugo.

Nego ja se nešto mislim,šta sa emocionalnim,psihološkim,pa i seksualnom nasilju u braku?

To je tek horor...nedokaziv horor...

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

O tome sam i ja pricala. Moja koleginica nema rodbine, nije finansijski obezbedjena, ni stambeno. Kada je reagovala, zakon i drzava je nisu zastitili. Sama je sa detetom u podstanarskojj sobi i ne vidi izlaz iz situacije. To je problem. A sudjenje jos traje...od decembra...a presuda se ne nazire...

A sigurne kuce kao izlaz? To je tek prica za sebe...ne verujem u takve institucije. Nama trebaju zakoni koji ce se sprovoditi i koji ce stititi zene i decu od takvih nasilnika. I naravno, nasilnike primereno kazniti, a ne posle kratko odsluzene kazne da se vrati i umlati ili ubije...a to je cinjenica, procitamo takve vesti skoro svaki dan :dry:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Danas se o nasilju u porodicama slabo govori.

Zena trpi batine,deca placu a muzevi tuku.

I tako to ide u krug.

Sve dok gospodja jednog dana ne ustane,napusti stan i ode sa decom,jer ne moze vise da izdrzi sa muzem.

Mislim da treba dobro i temeljno ispitati muskarca pre ''ludog kamena''.To treba da bude neki dobrica,nezan i miran muskarac,a ne neki pijandura i psovac.Tako da svako jede ono sto umesi.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Danas se o nasilju u porodicama slabo govori.

Zena trpi batine,deca placu a muzevi tuku.

I tako to ide u krug.

Sve dok gospodja jednog dana ne ustane,napusti stan i ode sa decom,jer ne moze vise da izdrzi sa muzem.

Mislim da treba dobro i temeljno ispitati muskarca pre ''ludog kamena''.To treba da bude neki dobrica,nezan i miran muskarac,a ne neki pijandura i psovac.Tako da svako jede ono sto umesi.

Ja opet mislim da se o nasilju govori vise nego pre.

Zene se osetile smelo da kazu da ne zele da trpe nasilje,a onda poneki ludak izvadi pusku,pistolj,kuhinjski noz,sikirce....sta mu se nadje pri ruci.

Nisam sigurna da postoji pravilo kojim se moze utvrditi da li ce neki muskarac tokom zivota postati nasilan.

Ima ih i mirnih i agresivnih i stidljivih.....

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 1 godinu kasnije...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...