Idi na sadržaj

Preporučene poruke

Misterija o tome kako je počeo život na zemlji možda je konačno rešena. Mnogo je naučnih misterija, a ovo je najvažnija. Kako je počeo život na Zemlji? Ne kako se razvijao, već kako je uopšte stvoren? Šta je bila inicijalna kapisla koja je pokrenula čitavu evoluciju

Čarls Darvin je rešio misteriju života čudesne raznolikosti svojom teorijom prirodne selekcije, ali čak je i on bio zbunjen ultimativnom misterijom nad misterijama: šta je poreklo samog života?

Pokušavajući da odgovore na ovo pitanje, naučnici su se okrenuli zvezdama, ili barem „kršu i kamenju“ u svemiru - meteorima i kometama koji su ostaci formiranja našeg Sunčevog sistema pre 5 milijardi godina. Oni veruju da kamenje iz svemira može da pomogne objašenjenju kako je život počeo ovde na Zemlji.

Zapravo, rastući broj dokaza sada ukazuje na svemir kao mogući izvor grubog materijala koji je formirao prve oblike života. Najnovija istraživanja, koja se bave grupom meteorita koji su pali na ledeni pojas Antarktika takođe ukazuje na to da izvor života može da bude vanzemaljskog porekla. Analiza sastava meteora je otkrila da je moguće da ovo kamenje pod velikim pritiskom i na visokoj temperaturi može da emituje azot koji sadrži amonijak, ključni sastojak prvih samoreplikujućih molekula koji su na kraju doveli do nastanka DNK lanca, molekula koji je suština čitavog života.

„Ovi posebni meteori su bili sačuvani u ledu od prastarog doba, pa su bili manje izloženi „zemaljskom“ uticajima,“ rekla je profesorka Sandra Picarelo sa državnog univerziteta u Arizoni, koja je vodila ovu studiju objavljenu u Zborniku nacionalne akademije nauka.

„Ono što je najvažnije je otkriće obilja amonijaka. Azot je neophodan sastojak za formiranje biopolimera, kao što su DNK, RNK i proteina, od kojih zavisi život, a bilo koja teorija koja pokušava da objasni poreklo života mora da računa na zalihu „korisnog“ azota,“ rekla je Picarelo. „Zbog toga, direktna distribucija amonijaka u relativno velikim količinama iz susednih asteroida može da predstavlja prapostojbinu života tokom ranog razvitka planete.“

Testovi su takođe pokazali da je azot u amonijaku koji meteor oslobađa sačinjen od neobičnih izotopa što pre ukazuje na vanzemaljsko poreklo nego na dodir sa zemaljskim materijama. Profesorka Picarelo i njene kolege veruju da su slični meteori koji su pali na Zemlju pre oko 4 milijardi godina proizveli stalnu i punu zalihu amonijaka, a time i azota, koji je neophodan za formiranje prvih samoreprodukujućih molekula.

Ranija istraživanja fosilizovanih mikroba u prastarom kamenju je pokazala su da je primitivni život star najmanje 3, 5 milijardi godina. Međutim, malo se zna o periodu pre nastanka života, osim da je planeta bila veoma negostoljubiva. Planeta je bila okupana ultraljubičastim zracima koji su brzo uništavali organske molekule i preplavljena meteorima tokom „velikog perioda bombardovanja“ pre oko 4, 5 milijardi do 3.8 milijardi godina.

Ipak, ovo bombardovanje metorima je možda došlo sa srebrnom podlogom, što bi značilo da je mnogo ovog svemirskog kamenja moglo da nosi relativno delikatne organske molekule neophodne za pokretanje života.Ranije studije su već potvrdile da meteori sadrže mnoge vrste organskih molekula, kao što su amino-kiseline koje je formiraju proteine do nukleobaza koji grade lance DNK, molekul koji se nasleđuje.

Ali ovo je prvi put da je dokazano da je meteor bio pun zaliha nitrogena sa azotom, tvrdi Karolina Smit, kustos meteora u Prirodnjačkom muzeju u Londonu.

„Mlada Zemlja je bila vrlo surovo mesto. Bilo je vrelo i nije bilo kiseonika što nije pogodno za prisustvo molekula od kojih nastaje život,“ kaže dr Smit. „Očigledno je amonijak važan sastojak koji je omogućio da meteori i drugi materijal sličan meteoritskom pomogne da se na Zemlji stvori građevinski materijal potreban za život. To je još jedan dodatak slagalici života.“

Prvi korak

*Naučnici cu procenili da između 40 000 i 60 000 tona meteora i druge kosmičke prašine i otpadaka dospe na Zemlju svake godine. Pre oko 4 milijardi godina, tokom perioda „velikog bombardovanja“ mlade planete Zemlje, količina ovih materija je bila mnogo veća. Naučnici su proučavali meteore da bi otkrili evoluciju Sunčevog sistema, ali ovi komadi svemirskih stena mogu takođe da nam kažu nešto o poreklu života ovde na Zemlji, a moguće i na drugim planetama.

Meteor Murčison

Ovo je veliki meteor koji je pao na Zemlju 28. septembra 1969. u blizini grada Murčisona u državi Viktorija u Australiji. To je jedan od najproučavanijih meteora i njegova vrednost leži u činjenici da je pronađen odmah nakon pada, što smanjuje rizik izloženosti uticajima na Zemlji koji može da poremeti bilo koju hemisjku analizu. Testovi na metorima su pokazali da oni sadrže veliku količinu raznovrsnih molekula, kao što su amino- kiseline, koje su građa za proteine i nukleobaze, pronađene u DNK. Mnogi na naučnici veruju da meteori predstavljaju jake dokaze za vanzemaljsko poreklo građe života na Zemlji.

Meteor ALH 84001

Ovaj meteor je otkriven 1984. u oblasti Alan Hils na Antarktiku. Nema sumnje da je došao sa Marsa i da je pao na Zemlju pre mnogo hiljada godina, ali postoji velika kontraverza u vezi sa tvrdnjama naučnika NASE iz 1996. da meteori imaju tragove fosilizovanih formi života koji mogu da potiču sa Crvene planete. Kamenje veličine krompira sadrži tragove „mikrofosila“ čije je mogućeporeklo u vanzemaljskim mikrobima, tvrde naučnici u Nasi. Drugi, pak sumnjaju da stvarno postoje tragovi života.

Deluje li vam ova analiza dovoljno uverljivo da poverujete da je život nastao na opisani način? Meni lično je sasvim logičan zaključak koji je iznesen. Posedujete li vi podatke o nekim naučnim analizama koje potvrđuju ili opovrgavaju ovu teoriju? Šta mislite o tome kako je nastao život na Zemlji?

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 3 meseci kasnije...

Sve vise je pobornika koji smatra da zivot potice iz svemira. Nemam stav o tome, niti sam za, niti iskljucujem mogucnost.

Po mojem shvatanju sav tvrdi materijal iz cega se satojimo je izgenerisan eksplozijom prve generacija zvezda, posle nastanka svemira. (da ne objasnjavam, mislim na eksploziju supernova i imploziju ostarelih zvezda).

U zvezdi vlada tolika temperatura da ne moze nastati slozeni molekul. Znaci prvobitni materijal je bio sterilan. Da li je zracenje ili toplota nastajuceg oblaka prasine bila dovoljna da izgenerise slozene molekule? Ili su one dospele negde sa strane jos iz doba posle Big Banga? Nemam pojma, logicnija mi je pretpostavka da samim Big Bangom su izgenerisani odredjeni molekuli u datom trenutku stvaranja svemira.

Ne znamo, kao ni to, zasto nema znakova zivota na drugim zvezdama. Zasto svi cute?

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Darvinova teorija niti potvrđuje niti opovrgava ijednu teoriju o nastanku života na Zemlji, ona se time ne bavi. Ona govori o evoluciji nakon što se život pojavio. Sam Darvin je, ako se ne varam, bio vernik, te smatrao da je svet kreiran. Što se tiče ove teorije, mislim da je prilično realna. Na Zemlji su postojali optimalni uslovi za razvoj života, a meteor koji već nosi primitivne oblike života je mogao biti pokretač kasnijih procesa koje je Darvin objasnio teorijom evolucije.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 1 godinu kasnije...

Nasa planeta je srecom na savrsenoj razdaljini od sunca, pa zbog toga imamo vodu u tecnom stanju, a ona je izvor zivota.

Niko nije rekao da u drugim suncevim sistemima ne postoje planete koje su isto tako savrseno udaljene od sunca, verovatno postoje ali jos uvek nemamo tehnologiju koja bi nam omogucila da se uverimo svim svojim culima.

Mozda ih opet nema u nasoj galaksiji, ali recimo najbliza glaksija nasoj ''Andromeda'' koja je dosta veca od nase galaksije ima potencijala da na njoj bude mozda i vise suncevih sistema u kojima postoji planeta slicna nasoj.

U svakom slucaju nauka vec dosta toga je vec dokazala, samo sto vecina toga moze da zbuni u uplasi, pa se zbog toga dosta ljudi okrece drugim jednostavnim teorijama koje nisu logicne, nisu objasnjene a vecinu takvih teorija poput religije niko i nesme da ispita..j

sto se mene tice i ne mora, ova teorija je kristalno jasna, i samo cekam sta ce sledece da pronadju :)

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Ја сам одувек била за ону теорију да нас је Бог створио..

Али одгледавши неки серијал о настанку и људској историји промених мишљење.

Надам се да вам неће бити смешно, али ја сам убеђена да смо ми ексепримент неких ванземаљаца са 100 напредијом технологијом од нас.

Они су одабрали планету, '' засадили'' нас ту и помно посматрају дешавања.

Вероватно су они помогли у раним зачецима цивилизације..

А може бити и да сам опет омашила тему :)

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Na ovu temu postoje tri teorije koje zavređuju moju pažnju.

Prva:

Famozna rečenica iz knjige "Olovka piše srcem", koja ne daje odgovor na pitanje iz naslova teme, ali govori mnogo: "Početak je kad sam se ja rodio, a kraja nema."

Druga:

U Parizu, u galeriji Orsej sam se divio preumnom zaključku "Poreklo sveta" Gustava Klebera:

1866+Poreklo+Sveta+-+Gistav+Kurbe+001.jp

Treća:

Treća je najnezanimljivija, neka hemijsko fizička zavrzlama, koja još nije ni precizno postavljena kao teorija, a kamo li dokazana.

:zakletva:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...