Idi na sadržaj

UH...kakva knjiga!


Preporučene poruke

Koja knjiga vas je ostavila bez daha, tako da ste čim ste pročitali poslednju stranu poželeli da krenete opet da je čitate.

Preporučite nam je.

Moj izbor je knjiga koja me je posle dužeg vremena toliko "uvukla u sebe" da sam bio "bolestan" od lepote nekoliko dana pošto je završih je:

img0072mb.jpg

Odmah posle nje uzeh drugo delo istog autora pod naslovom "Igra andjela" koju greškom nazivaju nastavkom "Senke vetra", što ona definitivno nije, ali je pisac majstorski neke likove koji se samo pominju u prvoj upleo u priču.

Ne bih se bavio nikakvom analizom dela...u ovoj knjizi se jednostavno uživa...

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Teško pitanje Grešni... baš teško, ali recimo da u poslednjih par godina jedina knjiga koja me je toliko zainteresovala da je još uvek s vremena na vreme čitam, onako za gušt, pred spavanje, je Gorderova knjiga ''Sofijin svet'' :ok:

Drugi naslov koji bi svakako preporučila da se pročita je ''Lečenje Šopenhauerom'' od Irvin Jaloma :uredu: drugačija tematika sasvim od prvog naslova, ali to su knjige koje su onako, baš po mom...

Naravno, za mene, neprevaziđeni Miodrag Bulatović sa knjigom ''Crveni petao leti prema nebu'' je za svaku preporuku :uredu:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 2 sedmica kasnije...

Teško pitanje Grešni... baš teško, ali recimo da u poslednjih par godina jedina knjiga koja me je toliko zainteresovala da je još uvek s vremena na vreme čitam, onako za gušt, pred spavanje, je Gorderova knjiga ''Sofijin svet'' :ok:

Isti pisac ali se knjiga zove "Misterija pasijansa" :naklon: To ja citam vec godinama i uvek cu joj se vracati iznova i iznova,jer sad i posedujem nju kao licni primerak :ok:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Reč je o

9510_Filip_Zendker.jpg

A ovo čisto da vam zagolicam misli...

OSLUŠKIVANJE SRCA-Jan-Filip Zendker

Mlada advokatkinja Džulija Vin nigde nije osećala veću otuđenost nego u Kalavu, selu u brdima Burme. Do njega stiže tragajući za ocem nestalim pre četiri godine. Na ovaj put navodi je očevo ljubavno pismo namenjeno nekoj ženi u Burmi, pre četrdeset godina. Upoznaje starca koji joj otkriva tajanstvenu očevu prošlost. Sredina koja joj je potpuno nepoznata, postaje joj iznenada na čaroban način bliska...

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 2 meseci kasnije...

Na prvom mestu, tu su svi nastavci knjige o Hari Poteru od Dzoane Rouling. Negde sam pominjala da sam sve nastavke procitala po 5 - 6 puta, pre par nedelja sam opet procitala prvi deo.

OndaK, "Ako docekam sutra" od Seldona. Mislim da sam je cak i procitala odmah ispocetka :ces:

"Druga Bolenova kci" :uzbud: Filipa Gregori je majstorica. Iako imam sva njena dela koja su prevedena na srpski i sve sam procitala, samo sam posle te knjige imala osecaj da cu se upiskiti od miline.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 1 mesec kasnije...

Tokom mog odmora ponela sam par knjiga po preporukama mojih prijatelja i jedna me je sasvim dotukla...

Pre par meseci, moja koleginica je nosila tu knjigu na posao i natrag, čitajući, ne ispuštajući knjigu iz ruku... i samo je govorila ''Kad ispolažeš ispite, odmah je dobijaš na čitanje... obuzeće te sasvim :uredu: i rasplakati i prodrmati... savršena knjiga, sasvim za tebe, znam te...''

I došao je moj odmor i dobih je na čitanje i šta da kažem, pročitala sam je u dahu... i odmah poslala sms ''Bleso, rasplakala me je na polovini... i dotukla me je ... sad ću je čitati ponovo, al' natenane...''

Odgovor je stigao ''Znala sam. Pisana je za tebe :) ''

Knjiga je evropski bestseler broj 1, najčitaniji roman u Francuskoj u proteklih nekoliko godina.

U pitanju je ''Otmenost ježa" od Mjuriel Barberi :uredu:

Negde, posle nekoliko desetina stranica, glavna junakinja, koja ''ima otmenost ježa, spolja bodlje i svima izgleda nedostupna, ispod te površine se krije jedno sasvim nežno, inteligentno i divno stvorenje'' kaže ''Ja preklinjem sudbinu da mi udeli sreću da vidim dalje od sebe i susretnem nekoga.'' Nakon toga, dešavaju se divna prijateljstva, ljubavi, razgovara se o filozofiji, umetnosti i pravim vrednostima koje ljudi imaju u sebi... a ponekad zaborave na njih... S obzirom kako je krenula priča da se razvija, znala sam tj očekivala sam kraj kakav i jeste... samo, ipak sam plakala...

Ovo je jedna od onih knjiga za koju ću uvek reći ''Uhhhh... stvarno dobra knjiga!'' :uredu:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 1 godinu kasnije...

Originalno, beskrajno duhovito i neverovatno istinito i tačno!

Ovu knjigu bih prepisivao kao antibiotik svim roditeljima čija deca stupaj u pubertet.

Smuco....... :kez:

TINEJDŽERI - Kako im postaviti granice i pri tom sačuvati živce

Autor: Najdžel Lata

Prevod sa engleskog: Magdalena Petrović

336 str., mek povez, latinica

Cena: 1.242 din. (sa uključenim PDV )

Pouzećem od izdavača: 1.000 din. (sa uključenim PTT i PDV troškovima)

Odličan vodič kroz turbulencije puberteta i adolescencije. Ni previše popustljivo, ni previše zategnuto. Još jedna potvrda formule dobrog vaspitanja: ljubav plus disciplina.

Zoran Milivojević, psihoterapeut

Nakon knjige Kako deci postaviti granice i pri tom sačuvati živce pred čitaocima je još jedna odlična knjiga Najdžela Late, kliničkog psihologa i autora best*selera koji je pomogao hiljadama zbunjenih roditelja. Duhovito i jednostavno donosi najnovija saznanja o vaspitanju dece, a ovoga puta nas uvodi u svet tinejdžera i otkriva nam iskustva koja je prikupio i izbrusio dugogodišnjim radom.

Tinejdžerski uzrast donosi brojne probleme - lenjost, droga, problemi u školi, nasilje, depresije, nevolje sa policijom, suicidne misli... Kako funkcioniše tinejdžerski mozak? Šta da uradite kada ne znate šta da uradite? Zašto roditelj ne treba da bude drugar? Kako da njihov problem ne pretvorite u svoj? Zašto je "kazna" tako omražena reč?

TINEJDŽERI TREBA DA SE BUNE - TO IM JE POSAO

Nema gotovih rešenja, već principa kako pristupiti problemima.

Kako biti dovoljno dobar roditelj tinejdžeru, tinejdžerki?

DAJMO IM RAZLOG DA BUDU DOBRI I RAZLOG DA NE BUDU LOŠI

O knjizi:

Odmah na početku Lata poručuje roditeljima da ovo nije knjiga koja će ih uputiti kako da u svim tim problemima budu savršeni roditelji. Ovo je knjiga koja će vam govoriti o tome kako da budete dovoljno dobar roditelj, jer je to zaista dovoljno dobro.

Posebnu pažnju Lata posvećuje kažnjavanju kao vaspitnoj meri pitajući se zašto je "kazna" tako omražena reč i da li kazna zaista kod mladih izaziva dubo*ku emocionalnu trau*mu i nanosi ozlede njihovom samopoštovanju? Zašto se deca po svaku cenu moraju osećati dobro i zadovoljno, čak i kada su uradili nešto vrlo loše? Lata tvrdi da kazna, ipak, pomaže tinejžeru da shvati vezu između svog ponašanja i posledice svog ponašanja i da jeste delotvoran način da se ponašanje promeni. Naravno, u kombinaciji sa pohvaljivanjem i nagrađivanjem kao moćnim motiva*cijskim faktorima promene ponašanja.

Da biste izašli na kraj sa tinejdžerima, dovoljno je da primenite nekoliko osnovnih principa. Na strani tinejdžera su mladost i energija, na strani roditelja su godine i iskustvo i sa ovim "kapita*lom" i jedni i drugi ulaze u svojevrsnu igru za koju Lata tvrdi da je mnogo jednostavnija nego što je većina nas navedena da veruje.

Važno je postići tri veštine - nadmudriti, nadigrati i nadtrajati. Ako u vaspitanju tinejdžera savladate te veštine očekuje vas vrlo velika nagrada - vaše mentalno zdravlje. A izlazak iz velike avanture odgajanja dece sa zdravim razumom vredan je cilj!

Lata tvrdi da tinejdžeri treba da se bune - to im je posao, a roditelji imaju zadatak da im daju razlog da budu dobri, ali i razlog da ne budu loši. U knjizi ćete saznati kako funkcioniše tinejdžerski mozak, kako da ne dozvolite da budete nemoćan roditelj, zašto roditelj ne treba da bude drugar, kako da njihov problem ne pretvorite u svoj, kako pronaći tačku emocionalne povezanosti sa tinejdžerom, kada je najbolje da ne menjate tinejdžera već vaš pristup, itd.

Šta je oružje za masovno ometanje roditelja?

Šta da uradite kada ne znate šta da uradite?

Kada je najbolje da ne menjate tinejdžera, već vaš pristup?

Zašto roditelj ne treba da bude drugar?

Kako da njihov problem ne pretvorite u svoj?

Zašto je „kazna" tako omržena reč?

Pobesneli tinejdžeri, problemi u školi, opsednutost seksom, lenjost, droga, nasilje, nevolje sa policijom, depresije, suicidne misli, samopovređivanje, samohrane majke..

Odlomak iz knjige:

SABRANE KLJUČNE INFORMACIJE

1. Ovde su na delu dva različita ali povezana procesa: pubertet (telesni razvoj) i adolescencija (emocionalni i socijalni razvoj). Kada se to završi, uz malo sreće, ta dva procesa će se spojiti tako da će vaše dete izgledati i ponašati se kao odrasla osoba.

2 . Pubertet postepeno započinje sve ranije i ranije. Kod današnjih devojčica počinje u proseku oko desete, a kod dečaka oko jedanaeste ili dvanaeste godine.

3. Ima mnogo teorija o tome zašto se to dešava, ali nama je dovoljno da znamo da pubertet danas počinje u mnogo mlađem uzrastu nego što je to bilo u naše vreme.

4. Kako pubertet počinje u sve ranijim godinama, to je jaz između telesnog i psihičkog sazrevanja sve veći i veći. Marketinškim stručnjacima je to već sasvim jasno, i upravo zbog toga danas možete kupiti grudnjake sa jastučićima za devetogodišnjakinje.

5. Zajedno sa svim telesnim promenama, i u njihovim mozgovima se isto tako odvijaju neke ogromne promene. Tinejdžerske godine su neverovatno značajno doba kada mozak prolazi kroz niz važnih preobražaja.

6 . Posledica procesa preoblikovanja mozga je smanjena sposobnost tinejdžera da donose dobre odluke o preuzimanju rizika. Treba im više vremena nego odraslima da zaključe da li je neki predlog dobar ili loš i skloni su da se pod uticajem vršnjaka upuste u opasne poduhvate.

7. Tinejdžeri imaju smanjenu sposobnost da procesuiraju emocionalne reakcije, uprkos činjenici da se pri odlučivanju mnogo više oslanjaju upravo na njih.

8. Takođe je potpuno prirodno što tinejdžeri žele da spavaju po čitav dan, jer je njihov telesni sat sasvim poremećen usled svih tih hormona koji im teku kroz vene.

9. Najbolje ćete razumeti tinejdžere ako koristite analogiju s ludim ujka Džekom. Ne biste primili k srcu ništa što bi vam on rekao, te ne dozvolite da vas povrede ni njihove reči.

10. Dečake je najbolje shvatiti kao potpuno pragmatične duše koje funkcionišu po principu „Šta ja imam od toga?". Oni su skloni da odlažu sve obaveze do poslednjeg momenta, jer ne vide svrhu da ih urade ranije. Užasavaju se preterane priče i najbolje reaguju na jasne i čvrste granice. Mogu vam delovati kao bezumni neandertalci koji ne poznaju moć govora, ali ipak se u njima mnogo toga dešava - samo što oko toga ne dižu frku.

11. Dečacima je potrebno da ste jaki i da ste tu kad im zatrebate.

12. Devojčice su komplikovane i maltene ih je nemoguće razumeti. Njihov položaj u društvu često definiše i njihov osećaj lične vrednosti. Uticaj drugarica je snažan, a s godinama izbor prijateljica će usmeriti na one koje cene iste vrednosti i imaju ista uverenja kao i one.

13. Devojčicama treba vaše strpljenje i razumevanje. Potreban im je stabilan stožer oko kojeg će se vrteti, tako da uvek imaju siguran put za natrag kada treba da se spuste na zemlju.

14. Ne zaboravite da o svojoj porodici razmišljate kao o sistemu, da nije uvek tako jednostavno da možete reći kako je za sve kriva samo jedna strana. Svi mi utičemo jedni na druge, i moramo neprestano imati to na umu kada nastojimo da rešimo neki problem.

15. Na kraju, dobro zapamtite ovu jednostavnu jednačinu: disanje = nada

O autoru:

Najdžel Lata (Nigel Latta) je otac, dečji psiholog i terapeut koji više od dvadeset godina radi sa najproblematičnijom decom i savetuje roditelje. Najnovija saznanja o vaspitanju dece predstavlja jednostavno i duhovito. Autor je pet knjiga o vaspitanju dece različitog uzrasta, među kojima je bestseler Kako deci postaviti granice i pri tom sačuvati živce (Psihopolis, 2011). Često nastupa u medijima na Novom Zelandu.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 6 meseci kasnije...
  • 6 meseci kasnije...

Jutros, tražeći po policama,

koji naslov da kupim drugarici za rođendan,

naiđoh na ovaj naslov

i odmah mi se vratio osmeh na lice....

3ecdb4d7-00fe-4dc1-aa0f-a5778c7b3655_zps

Gregorije mrzi školu, odbija da uči i odraste. Do šestog razreda već je dva puta ponavljao, a zatim biva izbačen iz škole.

Jedino mesto koje voli, njegovo utočište, jeste koliba njegovog dede Leona s kojim sate provodi u majstorisanju. Ali, deda Leon, koji uvek ima razumevanja za svog unuka, ovog puta je veoma ljut i odbija da uteši unuka.

A zatim se deka teško razboljeva…I Gregorije odlazi u internat.

Možda je vreme da odraste? I da li će u tome uspeti?

Pročitajte ovu toplu, humanu priču italijanske spisateljice Ane Gavaldi, koja piše dok su joj deca u školi, a ostatak vremena posmatra kako ljudi žive.

***

Naslov jeste za decu

ali... ponekad...

vredi vratiti se ovakvim naslovima,

da ne zaboravimo na dete u nama... :uredu:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 5 meseci kasnije...

Prva knjiga koja mi je došla pod ruke je Deda Rankove riblje teorije

i bez obzira što je u pitanju krimi roman,

radnja je smeštena u savremeno doba, likovi su opisani sa crtom humora

i cela situacija je neverovatna,

a na kraju i ta riblja teorija me je nasmejala i naterala da hvatam beleške :lol:

Posle sam, kao i svaki put, kad me neka knjiga zainteresuje,

čeprkala malo o Mirjani Đurđević i pronašla mnogo interesantnih naslova...

Ubistvo u Akademiji nauka je takođe krimi roman,

isti glavni lik, detektivka Hari,savremena, nama bliska radnja i okruženje...

i pročitala sam je u dahu :uredu:

Danas sam počela Bremasoni i otkrila jedan sasvim novi svet,

prepun rituala, znakova, značenja, poznatih likova...

i ovu ne ispuštam iz ruku...

Posle me još čeka na stolu naslov Kaja, Beograd i dobri Amerikanac :uzbud:

Ko voli ovakva štiva... topla preporuka :uredu:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...