Malena 178 Posted January 13, 2011 Report Share Posted January 13, 2011 Sve od krompira ! Od glavna jela, do priloge, pite itd, svasta se moze pripremiti od ovog povrca, koje je sastavni (a moze se reci i glavni) deo svacije kuhinje. Imate zanimljive recepte? Podelite ih sa nama! Evo jedan moj specijalitet - jednostavno. a ukusno! Krompiri sa susamom 800 g krompira 3 kasike susama 3 kasike prezle putera Kuvati neoguljeni krompir u slanoj vodi oko 20 - 25 minuta. Preliti ga odmah hladnom vodom i oljustiti. Vece krompire preseci na manje komade, a manje krompire ostaviti cele. Na puteru proprziti prezlu i susam (dok postanu baron). Dodati krompir i proprziti oko 3- 4 minuta. Servirati toplo kao prilog uz meso ili ribu. Inace ja sam stavila malo soli, pa suprugu nije bilo slano i zacinio nekom pikantnom vegetom. Bas je dobro bilo. Duga 12 1 Quote Link to post Share on other sites
Malena 178 Posted January 13, 2011 Author Report Share Posted January 13, 2011 Piroske 1 kvasac 2 veca krompira 100 g mleka 2 zumanca 50 g margarina brasno po potrebi - fil po zelji (sir, sunka, pica fil itd) - belanca i prezla za przenje Ostaviti kvasac da nadodje. Krompire skuvati al dente (da ne bude skroz skuvano i meko) . Izgnjeiti ih viljuskom, dodati margarin, zumanca, mleko i kvasac. Dodavati brasno i umesti testo (da ne bude previse tvrdo). Ostaviti jedan sat da nadodje...Razvuci koru debeljinom 1 sm...seci pravougaonike (velicina po zelji)...Nafilovati , umotati i odma prziti. Pre przenja u vrelom ulju namociti ih u belance, pa u prezlu... Quote Link to post Share on other sites
Starsica 757 Posted June 5, 2011 Report Share Posted June 5, 2011 Krompir sa medom Potrebno: - 5 - 6 krompira - med - so, biber i ulje Krompir se oljusti i isece na kriske (kao za paprikas), osoli dobro, malo pobiberi i stavi u djuvec tepsiju pa u rernu da se skuva - zapece. Znaci, poklopis ga tako i ostavis neko vreme da omeksa od pare. Kad je otprilike na pola mekan (znaci, polu - ziv odokativno), izvadis tepsiju iz rerne i prelijes medom, pa vratis nazad, i tako par puta, dok se taj secer iz meda malo ne karamelizuje, da bude crnokasto braon. Super je i kad zagori, ne mozes da pogresis sa tim. Okacial bih sliku, ali smo ga pojeli u roku od odmah :kez: Quote Link to post Share on other sites
ELA 1,400 Posted June 5, 2011 Report Share Posted June 5, 2011 Tnx moracu da isprobam! ..............prilazem i ja omiljeTo od krompira - KROMPIR TORTA iliti Lazna kesten torta .............. - Kilogram krompira skuvati u ljusci. Dok je jos vreo, oljustiti ga, i izgnjeciti ga, dodati 5OOg secera - mutiti mixerom,kao za pire, ubaciti jedan margarin, i na kraju 15Og plazma keksa, i saku mlevenih oraha. Masu podeliti na dva dela - u prvi staviti sto grama cokolade, u drugi ekstrakt ruma. Na tacni oblikovati tortu, a od gore ukrasiti slagom. .............. Ko je nije probao - nikad ne bi pogodio da je od krompira :kez: kompaj and Smucalica 2 Quote Link to post Share on other sites
Malena 178 Posted April 13, 2012 Author Report Share Posted April 13, 2012 (edited) Krompir salata - 6- 7 veca krompira - 1 velika glavica crnog luka - 1 zelena paprika - ulje, so, vegeta Skuvajte kromprir u ljusci, pa izljustite, ohladite, iseckajte na kocke, zacinite vegetom. Crni luk iseckajte sitno i stavite da se przi u malo vecoj kolicini ulja (oko 1/2 srednje soljice za kafu). Posolite i kad je gotovo, dodajte seckanu papriku, pa przite jos malo. Ovo prelijte preko sekcanog kromipira, promesajte, posluzite - odlicno je kao prilog uz ribu ili kako salata. Edited April 13, 2012 by Malena Duga 12 1 Quote Link to post Share on other sites
GlorijaTreca 602 Posted June 14, 2013 Report Share Posted June 14, 2013 Krompir salata Krompir skuvati u malo zasolenoj vodi (isključivo morska so). Iseći na četvrtine ako su veličine kokošijeg jaja, preliti uljem, posuti peršunovim listom, biberom, kap limuna po želji. Priloga nema. :kez: Quote Link to post Share on other sites
GlorijaTreca 602 Posted June 25, 2013 Report Share Posted June 25, 2013 Krompir iseći na osrednje kocke. Poređati u tepsiju da se formiraju dva reda. Poprašiti sa malo gustina ili mekog brašna. Poprašiti alevom paprikom. Posuti biberom i seckanim peršunom. Posoliti ili dodati (otrovni) začin "bionačin" (moja preporuka) Naliti vodom da ogrezne. Malo prodrmati tepsiju i staviti da se peče na umrenu temperaturu. Krompir je gotov kada porumeni kao sunce na zalasku. Toplo preporučujem. Apolodor and Smucalica 2 Quote Link to post Share on other sites
GlorijaTreca 602 Posted February 27, 2015 Report Share Posted February 27, 2015 Pečene pole (polutke) Beli krompir bez ljuštenja dobro oprati četkom, malo prosušiti, raseći na polutke. Staviti u tepsiju a zatim u rernu. Temperatura otprilike. Kada je krompir na pola pečen na brzinu izvaditi pleh i preko svake polutke staviti kriškicu tvrdog sira a preko nje listić slanine. (ne mora baš listić, može i list ako je mesnata). Pustiti da se peče. (Za to vreme popijte aperitiv u odabranom društvu jer ovo jednostavno a tako divno jelo se ne sprema za makar koga). Kada su krompir i slanina porumeneli, polutke su gotove. Poslužiti ali ne u ovo doba noći iako bih rado smazala minimum pet komada. Smucalica 1 Quote Link to post Share on other sites
luminica 2,120 Posted February 26, 2016 Report Share Posted February 26, 2016 Juce mi je od ruckaostalo par krompira, pa sam sebi sinoc (posto ih samo ja volim)priustila valjuske...proprzene posle na mladom luku.Naravno,ova moja dvojica su samo prekorno gledala uz neke uzdahe'boze,mama'.. Mia and Adrijan 2 Quote Link to post Share on other sites
GlorijaTreca 602 Posted July 10, 2017 Report Share Posted July 10, 2017 Krompir je toliko ceo da mu ništa nije potrebno osim vode i soli da se skuva. Adrijan 1 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.