Idi na sadržaj

Preporučene poruke

Sve od krompira !

Od glavna jela, do priloge, pite itd, svasta se moze pripremiti od ovog povrca, koje je sastavni (a moze se reci i glavni) deo svacije kuhinje.

Imate zanimljive recepte? Podelite ih sa nama!

Evo jedan moj specijalitet - jednostavno. a ukusno!

Krompiri sa susamom

photo0221.th.jpg

800 g krompira

3 kasike susama

3 kasike prezle

putera

Kuvati neoguljeni krompir u slanoj vodi oko 20 - 25 minuta. Preliti ga odmah hladnom vodom i oljustiti. Vece krompire preseci na manje komade, a manje krompire ostaviti cele. Na puteru proprziti prezlu i susam (dok postanu baron). Dodati krompir i proprziti oko 3- 4 minuta. Servirati toplo kao prilog uz meso ili ribu.

Inace ja sam stavila malo soli, pa suprugu nije bilo slano i zacinio nekom pikantnom vegetom. Bas je dobro bilo.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Piroske

1 kvasac

2 veca krompira

100 g mleka

2 zumanca

50 g margarina

brasno po potrebi

- fil po zelji (sir, sunka, pica fil itd)

- belanca i prezla za przenje

Ostaviti kvasac da nadodje. Krompire skuvati al dente (da ne bude skroz skuvano i meko) . Izgnjeiti ih viljuskom, dodati margarin, zumanca, mleko i kvasac. Dodavati brasno i umesti testo (da ne bude previse tvrdo). Ostaviti jedan sat da nadodje...Razvuci koru debeljinom 1 sm...seci pravougaonike (velicina po zelji)...Nafilovati , umotati i odma prziti. Pre przenja u vrelom ulju namociti ih u belance, pa u prezlu...

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 4 meseci kasnije...

Krompir sa medom

Potrebno:

- 5 - 6 krompira

- med

- so, biber i ulje

Krompir se oljusti i isece na kriske (kao za paprikas), osoli dobro, malo pobiberi i stavi u djuvec tepsiju pa u rernu da se skuva - zapece. Znaci, poklopis ga tako i ostavis neko vreme da omeksa od pare. Kad je otprilike na pola mekan (znaci, polu - ziv odokativno), izvadis tepsiju iz rerne i prelijes medom, pa vratis nazad, i tako par puta, dok se taj secer iz meda malo ne karamelizuje, da bude crnokasto braon. Super je i kad zagori, ne mozes da pogresis sa tim.

Okacial bih sliku, ali smo ga pojeli u roku od odmah :kez:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Tnx :kiss: moracu da isprobam! ..............prilazem i ja omiljeTo od krompira - KROMPIR TORTA iliti Lazna kesten torta .............. - Kilogram krompira skuvati u ljusci. Dok je jos vreo, oljustiti ga, i izgnjeciti ga, dodati 5OOg secera - mutiti mixerom,kao za pire, ubaciti jedan margarin, i na kraju 15Og plazma keksa, i saku mlevenih oraha. Masu podeliti na dva dela - u prvi staviti sto grama cokolade, u drugi ekstrakt ruma. Na tacni oblikovati tortu, a od gore ukrasiti slagom. .............. Ko je nije probao - nikad ne bi pogodio da je od krompira :kez:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 10 meseci kasnije...

Krompir salata

- 6- 7 veca krompira

- 1 velika glavica crnog luka

- 1 zelena paprika

- ulje, so, vegeta

Skuvajte kromprir u ljusci, pa izljustite, ohladite, iseckajte na kocke, zacinite vegetom.

Crni luk iseckajte sitno i stavite da se przi u malo vecoj kolicini ulja (oko 1/2 srednje soljice za kafu).

Posolite i kad je gotovo, dodajte seckanu papriku, pa przite jos malo.

Ovo prelijte preko sekcanog kromipira, promesajte, posluzite - odlicno je kao prilog uz ribu ili kako salata.

Izmenjeno od strane člana Malena
Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 1 godinu kasnije...
  • 2 sedmica kasnije...

Krompir iseći na osrednje kocke.

Poređati u tepsiju da se formiraju dva reda.

Poprašiti sa malo gustina ili mekog brašna.

Poprašiti alevom paprikom.

Posuti biberom i seckanim peršunom.

Posoliti ili dodati (otrovni) začin "bionačin" (moja preporuka)

Naliti vodom da ogrezne.

Malo prodrmati tepsiju i staviti da se peče na umrenu temperaturu.

Krompir je gotov kada porumeni kao sunce na zalasku.

Toplo preporučujem.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 1 godinu kasnije...

Pečene pole (polutke)

 

Beli krompir bez ljuštenja dobro oprati četkom, malo prosušiti, raseći na polutke.

Staviti u tepsiju a zatim u rernu. Temperatura otprilike. 750862024.gif

Kada je krompir na pola pečen na brzinu izvaditi pleh i preko svake polutke staviti kriškicu tvrdog sira a preko nje listić slanine. (ne mora baš listić, može i list ako je mesnata).

Pustiti da se peče. (Za to vreme popijte aperitiv u odabranom društvu jer ovo jednostavno a tako divno jelo se ne sprema za makar koga).

Kada su krompir i slanina porumeneli, polutke su gotove.

Poslužiti ali ne u ovo doba noći iako bih rado smazala minimum pet komada. 120511517.gif

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 11 meseci kasnije...
  • 1 godinu kasnije...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...