Idi na sadržaj

Neobična umetnost


Preporučene poruke

Ron Mueck i njegove Hiper realistične skulpture

Rođen 1958. u Melburnu, Ron Mjuek (Ron Mueck) je kao dete eksperimentisao sa lutkarstvom i pravljenjem lutaka pod uticajem rada svojih roditelja koji su bili majstori za izradu igračaka. Nakon što nije primljen na umetničku akademiju, Mjuek se zaposlio kao dekorater izloga da bi ubrzo napredovao počevši da izrađuje i upravlja lutkama životinja za dečije televizijske programe. Sredinom osamdesetih, u Americi je radio na "Mapetu" i "Ulici Sezam", pre nego što se preselio u London, gde je asistirao na specijalnim efektima za filmove "Dreamchild" (1985) i "Labyrinth" (1986). Ranih devedesetih osnovao je vlastiti advertising business praveći modele za reklame, da bi se krajem devedesetih u potpunosti posvetio svojoj umetničkoj karijeri.

ron%20mueck_2.jpg

Mjuekov rad je hvaljen od strane jednih kritičara kao "najbolja stvar koja se dogodila figurativnoj skulpturi poslednjih nekoliko generacija", dok ga drugi opisuju kao pukog "majstora za izradu modela". Ono što jeste sigurno je to da je rad Rona Mjueka zaslužan za obnovljeni interes među umetnicima za hiper-realistično predstavljanje ljudskog tela. Njegovo stvaralaštvo je skoro u potpunosti usresređeno samo na ljudsko telo, baveći se temama rođenja, detinjstva, dečaštva, adolescencije, seksualne zrelosti, srednjih godina, starosti i smrti. U njegovim zapanjujuće realističnim skulpturama ima nečeg čudnog, što ih čini istovremeno i fascinantnim i nelagodnim.

ron%20mueck_3.jpg

One su ili monumentalne ili veoma male, ali nikada prirodne veličine. Sve skulpture su napravljene sa opsesivnom pažnjom prema realizmu, sve do pora u koži i dlaka na telu. Mjeukove skulpture su toliko realistične da je ljudima na prvi pogled teško da poveruju da one nisu prava ljudska bića.

ron%20mueck_4.jpg

Na prvi pogled, sama tehnička brilijantnost njegovih figura je ono što impresionira. Od podvaljka na bradi, do mladeža na vratu, pedantnost i pažnja prema detaljima su neverovatni. Ipak, prava snaga se krije u načinu na koji Mjuek koristi pozicije tela, gestove i proporcije kako bi izazvao emotivnu reakciju posmatrača i ušao u psihologiju figura koje prikazuje.

ron%20mueck_5.jpg

Magična privlačnost Mjuekovih hiper-realističnih skulptura je rezultat dugačkog, napornog procesa, koji počinje sa izradom serije malih modela od gline, koji mu omogućavaju da se odluči za konačni poziciju figure. Kada je konačna pozicija određena on odlučuje o veličini same skulpture, često praveći serije crteža u različitim veličinama.

ron%20mueck_6.jpg

Dalje, Mjuek vaja figuru u glini, praveći sve one fine detalje izraza lica i teksture na koži koji će se pojaviti na završenom radu. Ako se pravi veoma velika figura, prvo se napravi metalni okvir koji se onda prekriva žičanom mrežom koja se prekriva gipsanim trakama pre nego što se sve to najzad prekrije glinom za oblikovanje. Kada je figura od gline završena, pravi se kalup skulpture pomoću silikona (ili fiberglasa, u slučaju velikih skulptura).

ron%20mueck_7.jpg

Pri upotrebi fiberglasa, pojedinačne dlake se lepe u rupe koje su ručno izbušene. Vađenje skulpture iz kalupa nije lak proces, jer silikon može suviše da se rastegne ili pokida. Kada je kalup ukonjen, Mjuek rukom slika fine detalje (kao što su vene i fleke na koži) po površini, pre nego što konačno ne izradi oči i tako "udahne život" svom ostvarenju.

ron%20mueck_8.jpg

urbanbug.net

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 2 sedmica kasnije...

Trgovački centar u Hong Kongu je od 20.januara-20.februara domaćin izložbe pod nazivom ''Chocolate World Heritage''-među izložbenim eksponatima naći će se i skulpture od čokolade skulptora Mirco Della Vecchia,inače vlasnika Guinness World Records za pravljenje najvećih skulptura od čokolade.

Pogledajte nekoliko:

chocolateworldheritage.jpg

Stonehenge

chocolatesculpture52.jpg

Abu Simbel

chocolatesculpture42.jpg

Torre pendente in Pisa

chocolatesculpture32.jpg

Colosseum

chocolatesculpture22.jpg

Arc de Triomphe

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 1 mesec kasnije...
  • 4 sedmica kasnije...

Evo kako izgleda kada se priroda pozabavi umetnoscu..ja sam ostala fascinirana..:)

Pakistansko „paukovo“ drvo

Posle velikih poplava koje su pogodile Pakistan prošle godine, milioni paukova su potražili spas na drveću, gde su svojim mrežama napravili zanimljive prizore.

Kada je Pakistan pogodila velika poplava u julu i avgustu prošle godine, milioni paukova bežeći od vode, pronašli su utočište na drveću.

Kako se voda sporo povlačila, oni su vremenom svojim mrežama napravili impresivne prizore, pretvorivši krošnje u ogromne čaure.

Tamošnji meštani objašnjavaju da nikada ništa slično nisu videli i da je ovo prvi put da paukovi naprave svojevrsnu invaziju na stabla u okolini.

Ipak, niko se ne žali na ovu pojavu, jer prema rečima stručnjaka, u ogromne mreže se hvataju komarci koji prenose malariju, čime se sprečava širenje te bolesti.

P-527.jpg

P2-527.jpg

P3-527.jpg

P4-527.jpg

P5-b.jpg

RTS

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Žive slike na asfaltu

Kurt Vener, bivši radnik u američkoj Agenciji za svemirska istraživanja, već godinama iscrtava trgove brojnih gradova tri-de tehnikom. Njegova dela su postala prava umetnost o kojoj se već nadaleko čulo.

Zanimljivim hobijem kojim oduševljava svet, Amerikanac Kurt Vener, upisao je sebe u istoriju svojevrsne ulične umetnosti.

KV2-527.jpg

Iako je bivši radnik u američkoj Agenciji za svemirska istraživanja, Kurt već godinama iscrtava ulice i trgove brojnih gradova sveta, ispoljavajući talenat kom se s pravom treba diviti.

Međutim, njegovi poslednji tri-de radovi su sigurno najspektakularniji do sada.

Posmatrajući neverovatne slike na gradskim pločnicima zaista nećete biti sigurni da li gledate u stvarni prizor ili u sliku.

KV3-527.jpg

KV-527.jpg

Realistični umetnik objavio je i knjigu u kojoj je predstavio svoja dela.

Vener, koji je nekada bio viši ilustrator naučnik u NASI, koristi pametnu tehniku kako bi svoja dela prikazao u tri-de tehnici.

U knjizi "Asphalt Renaissance", predstavio je neka od svojih najboljih dela, a pažnju svakako odmah privuče Spajdermen naslikan u tematskom parku Universal Studios u Japanu. Tu su, takođe, prikazana i dela naslikana na ulicama Londona, San Franciska, Rima.

Kurt Vener je rođen u Mičigenu, ali je odrastao u Kaliforniji. Njegovo prvo zaposlenje je bilo u NASI, koju je napustio kako bi u Italiji studirao umetnost.

KV2-b.jpg

KV5-527.jpg

U Italiji je izrađivao i oltarske slike, freske, a radio je i mural Sikstinske kapele, tačnije „Strašnog suda".

„Dela izgledaju stvarno jer je svaka slika prethodno matematički izračunata i precizno rađena. Za jednu sliku mi je potrebno pet do sedam dana", objasnio je 52-godišnji umetnik.

RTS

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 2 sedmica kasnije...

Tri-de tigar

Zahvaljujući Kregu Trejsiju bodi-pejnting kao da je dobio novu dimenziju. U želji da skrene pažnju na ugrožene životinjske vrste, umetnik je ukrašavajući tela tri devojke istakao da je tigrovima koji nastanjuju Južnu Kinu neophodna pomoć.

Jedan od najtraženijih majstora oslikavanja tela (bodypainting) među onima koji nastupaju na karnevalu u Riju Kreg Trejsi odlučio je da na neobičan način skrene pažnju javnosti na ugrožene vrste životinja. Umetnik iz Nju Orleansa u stvaranju remek-dela umesto platna koristio je tela tri žene.

Trodimenzionalni prikaz glave tigra nastajao je tokom puna 24 sata tokom kojih Tejsijevi modeli nisu imali nimalo lak zadatak.

Tri devojke su čitav dan provele sedeći na podu, dok je majstor bodi-pejntinga bojama posebno namenjenim za slikanje po telu, iscrtavao deliće koji su na kraju precizno ukolpljeni u verni prikaz graciozne životinje.

„Tek 100 jedinki vrste koja je karakteristična za region Južne Kine ostalo je u prirodi i ukoliko ovaj moj bodi-pejnt poduhvat doprinese da se taj broj uveća za jedan, ja ću biti zadovoljan", istakao je umetnik.

Vešti potezi dokaz su dugogodišnjeg rada - tokom karijere 43-godišnji Amerikanac oslikao je najmanje 400 tela.

Tigar-tex-2.jpg

Mnoge slavne ličnosti zahtevaju da četkice koje će kliziti po površini njihove kože drži isključivo Kreg Trejsi.

Cena od 1.200 dolara za jedno delo govori o tome koliko je tražen rad ovog umetnika.

Prema priznanju samog Trejsija, najdraži rad mu je upravo tri-de tigar koji je nastao kao rezultat želje da pomogne u borbi pojedinaca i grupa da se zaštite ugrožene vrste.

Kreg Trejsi počeo je da se bavi raznim vrstama umetnosti još kao 16-godišnjak. Nakon diplomiranja postao je slobodni ilustrator, ali je ubrzo shvatio da to nije najbolji posao za njega.

Tigar-tex-3.jpg

Tokom nastanka dela, Trejsi sarađuje isključivo sa volonterima.

„Svi moji modeli su volonteri. To je posao, a devojke sa kojima sam bio u vezama imale su razumevanja za to čime se bavim, jer svakako ne bih mogao da tolerišem ljubomoru", objasnio je Trejsi.

Afinitet prema oslikavanju ljudskog tela usmerio je pravac njegove karijere i danas u Nju Orleansu Trejsi ima izložbeni prostor u kojem su izložene fotografije njegovih dela.

Posebno zainteresovani posetioci galerije mogu se upoznati s tehnikama oslikavanja tela, a mogu dobiti i lekcije.

tigar-tex-1.jpg

RTS

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 1 mesec kasnije...

Bajkoviti kapci

Kejti Alves, koja je tek nedavno počela da se bavi šminkanjem, pravi čuda na kapcima zainteresovanih klijentkinja. Motive praznika, ali i poznatih crtaća ona običnom šminkom oživljava na jedinstven način zbog čega je postala poznata u svetu.

Dovoljan je i kratak pogled da shvatite da se radi o pravim malim umetničkim delima šminkerke Kejti Alves.

sminka-1.jpg

Motivi iz Alise

Fascinantne slike na kapcima manekenki nastale su korišćenjem obične kozmetike koju većina dama koristi za svakodnevno šminkanje.

Među njenim omiljenim inspiracijama su junaci „Diznijevih" crtaća poput Male sirene, Zlatokose i Aladina.

sminka-2.jpg

Zlatokosa

Za ukrašavanje jednog kapka potrebno joj je oko dva sata.

„Jednog dana sam dobila ideju da iscrtam motive za Noć veštica na usnama. Iznenadila sam se kako mi je to uspelo i evoluiralo je u ovo čime se danas bavim", izjavila je Kejti.

sminka-3.jpg

„Kada sam počinjala, radila sam dizajne na osnovu sezone ili praznika, kao na primer Božića. 'Diznijevim' likovima sam počela da se bavim kada mi je jedna klijentkinja tražila da uradim nešto sa Snežanom", dodala je umetnica.

sminka-4.jpg

Aladin

Ipak, najinteresantnije od svega je da je Kejti, koja inače živi u Ontariju u Kanadi, šminkanjem počela da se bavi u oktobru prošle godine.

nbc.jpg

RTS

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 5 sedmica kasnije...
  • 1 mesec kasnije...

Umetnost svakako jeste..

neObična

:ok:

Sinking Boat Sculpture

566a23a8.jpg

Francuski umetnik i dizajner Julien Berthier, dizajnirao je ovaj potpuno funkcionalan brod sa namerom da prevari posmatrača.

6,5 M (21ft) jahta je prepolovljena, deo kobilice i motora su na "tone" položaju, dok je preostali deo potpuno funkcionalan.

Berthier ga opisuje kao "stalna i mobilna slika".. i tu svoju kreaciju je nazvao

LOVE LOVE

0efe286f.jpg

a1ee9fe1.jpg

8083854a.jpg

924a2d33.jpg

16686c07.jpg

bc7fe48d.jpg

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 1 mesec kasnije...
  • 3 sedmica kasnije...
  • 9 meseci kasnije...
  • 1 mesec kasnije...
  • 2 meseci kasnije...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...